Středa 25. dubna 1973

1. den - středa 25. dubna 1973

Přítomni:169 poslanců Sněmovny lidu
64 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
67 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Axman, Biľak, Čapka, Fekete, Fučíková, Husák, V. Hůla, Kakos, Kapek, Kolářová, Korčák, B. Kučera, Lenárt, Lichner, Löbl, Matušek, Moravčíková, Musil, Panster, J. Polák, Pospíšil, Rohlíček, Svěrčina, Šimek, Švestka, Varholík, Výbošťoková, Zelenka, Zíma

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Fojtík, Gavenda, Hlaváčová, Hons, S. Hudeček, Kovalčík, Kvasnicová, Majtán, Mařík, Mušal, Přibyl

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Bagoňa, Blažej, Kožík, Lúčan, Mánik, Súľovská, Valo, Zozuľák

/Schůze zahájena v 10. 00 hod./

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, vítám vás na společném zasedání Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Oznamuji vám, že president republiky sdělil dopisem z 25. ledna t. r., že jmenoval ing. Pavla Bahyla ministrem vlády Československé socialistické republiky a místopředsedou Státní plánovací komise. Dopisem ze 30. března t. r. jmenoval president republiky doc. dr. Jaromíra Obzinu, CSc. ministrem vlády Československé socialistické republiky a pověřil jej řízením federálního ministerstva vnitra.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu a předsednictvo Sněmovny národů navrhlo, aby program, jehož návrh vám byl předložen písemně, projednaly obě sněmovny ve společné schůzi. Písemné podklady k jednotlivým bodům pořadu vám byly zaslány.

Podle zjištění je přítomna nadpoloviční většina poslanců obou sněmoven. Podle článku 40 odst. 1 a 2 ústavního zákona o čs. federaci jsou obě sněmovny schopny se usnášet.

Má někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k návrhu předsednictev na konání společné schůze s pořadem podle písemného návrhu? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Můžeme tedy hlasovat.

Nejdříve prosím poslance Sněmovny národů o hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny národů na konání společné schůze sněmoven s pořadem, který jste písemně obdrželi? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s pořadem, který vám byl předložen? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

S návrhem vyslovily souhlas obě sněmovny a usnesly se tak na konání společné schůze a schválily její pořad. Dovolte mi nyní, soudružky a soudruzi, abych vás v souladu s jednacím řádem Federálního shromáždění informoval o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictev a výborů sněmoven za dobu od prosincové schůze sněmoven v minulém roce.

Předsednictvo Federálního shromáždění se sešlo čtyřikrát.

Dne 14. prosince minulého roku vyhlásilo zákony přijaté téhož dne sněmovnami a projednalo návrh plánu hlavních úkolů Federálního shromáždění pro I. pololetí 1973.

Dne 13. února schválilo zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění o Řádu Vítězného února. Dále projednalo konečné znění plánu hlavních úkolů na I. pololetí, zprávy o návštěvě delegace Federálního shromáždění v Japonsku, informaci o pracovní návštěvě představitelů Federálního shromáždění v Polské lidové republice a některé záležitosti Kanceláře Federálního shromáždění.

V další schůzi dne 20. února 1973 bylo manifestačním způsobem schváleno propůjčení Řádu Vítězného února presidentu Československé socialistické republiky armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi.

Zákonné opatření o poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům, jako další významné opatření uskutečňující závěry XIV. sjezdu KSČ, bylo předsednictvem Federálního shromáždění schváleno dne 6. března t. r. Příslušná zpráva je předkládána k projednání této společné schůzi sněmoven. Předsednictvo dále projednalo návrh na vyslání delegace k oficiální návštěvě Vietnamské demokratické republiky a návrhy na vyhlášení doplňovacích voleb do Sněmovny lidu. Podle plánu hlavních úkolů projednalo zprávu o hlavních poznatcích vyplývajících ze stížností, podnětů a ostatních dopisů pracujících a organizací zaslaných Federálnímu shromáždění v roce 1972 s tím, že vyřizování závažnějších stížností bude prověřováno přímo na místě výbory sněmoven, případně ve spolupráci s oběma národními radami.

Od prosincové schůze sněmoven se konaly tři schůze předsednictev sněmoven, které projednávaly zejména politicko-organizační zabezpečení plenárních schůzí sněmoven. Na dubnové schůzi projednaly také návrh způsobu projednávání státního závěrečného účtu federace za rok 1972 ve výborech sněmoven.

Mandátové a imunitní výbory přezkoumaly výsledky doplňovacích voleb a projednaly i některé další organizační otázky.

Výbory ústavně právní, branné a bezpečnostní a pro sociální politiku obou sněmoven projednaly zásady a paragrafované osnovy zákonů, které jsou zařazeny na program naší dnešní schůze.

Výbory ústavně právní, pro plán a rozpočet a pro sociální politiku projednaly návrh zákona o poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům.

Výbory ústavně právní, pro zemědělství a výživu, pro plán a rozpočet a pro průmysl, dopravu a obchod projednaly zásady vodního zákona a podaly k němu řadu podnětných připomínek a návrhů. Týkaly se např. uplatňování sankcí a jiných vhodných opatření vůči těm hospodářským organizacím, které znečišťují vody a vodní zdroje.

Ústavně právní výbory v rámci příprav na projednávání stavu zákonnosti v ekonomice připravily koncepci a dohodly celkové pojetí zprávy o hospodářské kriminalitě pro červnovou schůzi sněmoven.

Zahraniční výbory projednaly informaci o výsledcích regionální konference Meziparlamentní unie o evropské bezpečnosti a spolupráci a o aktivitě orgánů a lidu Československé socialistické republiky v této oblasti, dále o závěrech jednání 27. zasedání Valného shromáždění OSN, o mnohostranných konzultacích v Helsinkách a o snížení ozbrojených sil v Evropě, které se konalo ve Vídni, jakož i informaci o současných stycích Československa s arabskými zeměmi.

Problematikou provádění komplexních rozborů hospodářské činnosti za rok 1972 a způsobem využití jejich výsledků při zabezpečení úkolů státního plánu a státního rozpočtu v roce 1973 se zabývali poslanci ve výborech pro plán a rozpočet.

V kontrolní činnosti projednaly tyto výbory informaci prvního místopředsedy Výboru lidové kontroly ČSSR o výsledcích prověrky plnění opatření federální vlády o používání a účinnosti mimosoudních forem postihu protispolečenského jednání v národním hospodářství.

Výbory pro plán a rozpočet měly na pořadu také připravovanou přestavbu velkoobchodních cen.

Posoudily také zabezpečení rozhodujících úkolů státního plánu a státního rozpočtu na tento rok, a to z hlediska hlavních záměrů státní hospodářské politiky, vytyčených v politických dokumentech a v usneseních federální vlády pro rok 1973. S pomocí místních, okresních a krajských orgánů bylo uskutečněno zasedání výborů na Ostravsku, při kterém byly navštíveny národní podniky Válcovny plechu Frýdek-Místek a Tatra Kopřivnice.

K úkolům ideologické práce v ekonomice v duchu usnesení říjnového pléna ÚV KSČ a k závěrům prosincového pléna ÚV KSČ k plánu na rok 1973 bylo zaměřeno jednání poslanců z výborů pro průmysl, dopravu a obchod. Projednaly i otázky rozvoje cestovního ruchu, zejména z hlediska zahraničního obchodu a zhodnotily plnění letošního plánu.

Výbory pro zemědělství a výživu projednaly kontrolní zprávu federálního ministerstva zemědělství a výživy o uskutečňování koncepce rozvoje zemědělské techniky a o plnění plánu v odvětví zemědělství a výživy za minulý rok a zajištění plánu na tento rok.

Vývojem přípravy mládeže pro dělnická povolání od roku 1945, současnými problémy přípravy dělnického dorostu v učebním poměru a opatřeními ke zkvalitnění úrovně učňovského školství se podrobně zabývaly kulturní výbory. Poslanci konstatovali, že navrhované opatření na zkvalitnění přípravy dělnické mládeže pro budoucí povolání jsou cílevědomá, reálná a odpovídají záměrům obsaženým v rezoluci XIV. sjezdu strany.

Kulturní výbory věnovaly pozornost také informaci soudruha Himla o zásadách dalšího rozvoje čs. tělovýchovy a sportu, doplněné o poznatky a zkušenosti poslanců z provedených poslaneckých průzkumů.

Se zprávou o ověřování racionalizace práce a zdokonalení mzdových soustav, doplněnou o poznatky poslanců, které získali v provedených průzkumech ve vybraných 14 podnicích, se zabývaly výbory pro sociální politiku.

V rámci kontrolní činnosti projednaly tyto výbory také zprávu o řešení populační situace, o činnosti vládní populační komise v minulém roce a o plánu práce této komise na tento rok.

Výbory došly k závěru, že cílevědomé řešení naléhavých sociálních problémů spolu s výraznými ekonomickými opatřeními příznivě ovlivnily vývoj populace v roce 1972.

To jsou tedy zprávy o činnosti orgánů Federálního shromáždění.

Máte, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, k těmto zprávám nějaké dotazy nebo připomínky? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k projednávání prvního bodu našeho dnešního programu, kterým je

I

Volba místopředsedy Federálního shromáždění

Podle ústavního zákona o čs. federaci volí Sněmovna lidu a Sněmovna národů místopředsedu Federálního shromáždění z členů předsednictva Federálního shromáždění.

Prosím poslance soudruha Tomáše Trávníčka, aby přednesl návrh ústředního výboru Národní fronty ČSSR.

Místopředseda ÚV NF ČSSR prof. dr. T. Trávníček, CSc.: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte, abych vám předložil návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty na volbu místopředsedy Federálního shromáždění ČSSR.

Jak dobře víte, úmrtím bývalého poslance Sněmovny lidu FS a místopředsedy FS Ľudovíta Hanúska se uvolnilo místo člena předsednictva FS a místopředsedy FS. Za člena předsednictva FS na toto místo byl již zvolen poslanec Sněmovny lidu ing. Ján Bandžák.

Poslanec ing. Ján Bandžák pochází z dělnické rodiny, po absolvování obchodní akademie se stal učitelem na odborné učňovské škole a při zaměstnání vystudoval Vysokou školu obchodní. Později pracoval jako vedoucí pracovník ve Vinařských závodech a v dalších závodech a institucích. Je členem Strany slobody od roku 1946, kde zastával řadu vedoucích funkcí. V současné době je ústředním tajemníkem Strany slobody. Je rovněž dlouholetým poslancem Národního výboru hl. m. Slovenska Bratislavy. Ve svěřených funkcích se plně osvědčuje a dosahuje svým iniciativním a svědomitým přístupem dobrých výsledků v práci.

Doporučujeme proto, aby poslanec Sněmovny lidu ing. Ján Bandžák byl navržen a zvolen místopředsedou Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Trávníčkovi. Má někdo z poslanců připomínky nebo dotazy k předloženému návrhu, nebo případně jiný návrh? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Volba místopředsedy Federálního shromáždění se koná podle zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění tajným hlasováním. Sčítání hlasů a zjišťování výsledků voleb provádějí komise poslanců zvolené sněmovnami. Předsednictva sněmoven navrhla, aby komise poslanců pro volbu místopředsedy Federálního shromáždění byly složeny takto:

Volební komise Sněmovny lidu z poslanců: Anny Bliskové, Josefa Černého, Josefa Krylla, Augustina Kvasnici, Rudolfa Rejhona a Josefa Škuly. Volební komise Sněmovny národů z poslanců: ing. Zoltána Černáka, Václava Frynty, Karla Holuba, Rudolfa Chlada, Ildikó Pándyové, Gejzy Šlapky.

Má někdo z poslanců obou sněmoven připomínky k přednesenému návrhu na složení komisí? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo.

Obě sněmovny jsou usnášení schopné. Prosím tedy o hlasování.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem na složení volební komise Sněmovny lidu? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP