Středa 27. června 1973

1. den - středa 27. června 1973
Přítomni: 180 poslanců Sněmovny lidu
69 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
64 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Biľak, Brabec, Husák, Ivanič, Korčák, Kožešník, Laco, Linhart, Lörincz, Moravčíková, Neubert, Ondřich, Pirč, Prislupčáková, Švestka, Večeřa, Veselý, Zelenka, Zíma

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Fojtík, Hons, Kocinová, Kovalčík, Reis, Rusov

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Bazala, Colotka, Čambálová, Dubnická, Lapárová, Rusnák, Sabolčík, Šalgovič, Šiška, Šucha, Urban

/Schůze zahájena v 10.00 hod./

Předseda FS A. lndra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, vítám vás na osmé schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění,druhého volebního období.

Než zahájíme vlastní jednání. dovolte mi vzpomenout úmrtí místopředsedy Federálního shromáždění, poslance Antonína Pospíšila

Soudruh Pospíšil spojil celý svůj život se zájmy pracujícího lidu. Nejdříve byl zaměstnán jako soustružník kovů a od roku 1936 pracoval jako odborový funkcionář. V historických dnech Února 1948 se jednoznačně postavil na stranu pracujících a byl zvolen generálním tajemníkem Československé strany lidové. I v dalším období se účinně podílel na významných socialistických přeměnách v naší vlasti. Dlouhá léta ve funkci ministra, později jako předseda Československé strany lidové. Od roku 1948 byl poslancem nejvyššího zákonodárného sboru a od roku 1971 vykonával funkci místopředsedy Federálního shromáždění.

Vždy hájil základní principy socialismu, vedoucí úlohy dělnické třídy a její strany. Své vřelé vlastenecké cítění neoddělitelně spojoval s upřímným přátelstvím k Sovětskému svazu a ostatním socialistickým zemím.

Za celoživotní práci byl několikrát vyznamenán; naposled 10. června při svých 70. narozeninách, kdy mu byl udělen Řád Vítězného února.

Všichni jsme ho znali jako zásadního, pracovitého, srdečného a skromného člověka.

Uctěme, soudružky a soudruzi, jeho památku povstáním.

/Shromáždění povstává, po uctění památky opět usedá./

Děkuji vám.

Soudružky a soudruzi, oznamuji vám, že president republiky sdělil dopisem ze dne 25. května, že podle § 5 ústavního zákona o Radě obrany státu jmenoval doc. PhDr. Jaromíra Obzinu, CSc. členem Rady obrany státu.

V souladu s ustanovením jednacího řádu Federálního shromáždění podávám informaci o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictev a výborů sněmoven za dobu od poslední schůze sněmoven.

Předsednictvo Federálního shromáždění se sešlo dvakrát.

Ve schůzi dne 26. dubna t. r. vyhlásilo zákony přijaté sněmovnami, schválilo návrh na složení delegace do Polské lidové republiky a zprávu o čerpání prostředků z kapitoly Federálního shromáždění.

Dne 26. června t. r., tj. včera, projednalo zejména plnění státního plánu a rozpočtu, informaci o činnosti Meziparlamentní unie, zprávu o návštěvě delegace Federálního shromáždění ve Vietnamské demokratické republice a kolumbijské delegace v Československu, stav informačního systému Federálního shromáždění i návrh plánu práce na II. pololetí t. r.

Předsednictva sněmoven projednala především politicko-organizační zabezpečení naší dnešní společné schůze, dále zprávu o činnosti výborů, plán na II. pololetí a některé dílčí organizační otázky.

Výbory sněmoven měly na pořadu svých schůzí především ty zprávy a návrhy, které jsou na programu dnešní schůze sněmoven. Dále projednávaly zprávu o plnění volebního programu Národní fronty v Praze. Mimo to:

Výbory pro průmysl dopravu a obchod se zabývaly ve společné schůzi s příslušnými výbory národních rad problematikou plnění a zabezpečování úkolů vědeckotechnického rozvoje, včetně spolupráce v rámci RVHP. Dále projednávaly otázky komplexního programu socialistické racionalizace a jeho podílu na snižování nákladů. Ve stanovisku výborů sněmoven jsou obsaženy též poznatky, které získaly skupiny poslanců obou výborů při průzkumech v sedmi vědecko-výzkumných pracovištích. V červnové schůzi výbory projednaly informaci o finančních ekonomických nástrojích v hospodářských organizacích.

Zahraniční výbory projednaly výsledky cestovního ruchu za rok 1972 a výhled na letošní sezónu. Projednána byla také informace o výsledcích jarního zasedání Meziparlamentní unie v Abidžanu, informace o návštěvě čs. parlamentní delegace ve Vietnamské demokratické republice a stav styků Československé socialistické republiky s Německou spolkovou republikou a Rakouskem. Na pořadu jednání byla také problematika zahraničních ekonomických vztahů.

Výbory pro plán a rozpočet projednaly zprávu o plnění úkolů státního plánu a rozpočtu v I. pololetí t.r. Uspořádaly též politicko-odborný seminář o současné metodice plánování ČSSR a o její konfrontaci s praxí ostatních zemí RVHP.

Výbory branné a bezpečnostní projednaly informaci o plnění úkolů bojové a politické připravenosti Čs. lidové armády a spolu s výbory pro sociální politiku působnost zákona č. 161 z roku 1968 o změnách v důchodovém zabezpečení účastníků odboje.

Výbory pro sociální politiku se dále zabývaly zprávou o komplexním zhodnocení ověřování racionalizace mzdových soustav.

Výbory pro zemědělství a výživu projednávaly zprávu o realizaci závěrů XIV. sjezdu KSČ a dubnového pléna z roku 1972 v podmínkách kroměřížského okresu. Dále se zabývaly realizací koncepce rozvoje zemědělské velkovýroby v podmínkách kooperačního seskupení v tomto okrese. Na červnové schůzi projednaly koncepci specializace a koncentrace zemědělské výroby v rámci národních republik a oblastí.

Kulturní výbory projednávaly zprávu o současném stavu a dalších úkolech v kulturně výchovné práci Jihomoravského kraje.

Ústavně právní výbory zahájily jednání o problematice dalšího zdokonalování právního řádu.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny lidu projednal dnes výsledky doplňovacích voleb ve volebním obvodu č. 11 a 198.

Jsou, soudružky a soudruzi, k uvedeným informacím o činnosti orgánů Federálního shromáždění dotazy nebo připomínky? /Nikdo se nehlásil./

Není tomu tak.

Soudružky a soudruzi, předsednictva obou sněmoven ve své schůzi dne 14. června navrhla konat společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů s programem, který jste obdrželi na pozvánkách.

Podle presence jsou obě sněmovny schopné se usnášet.

Má někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k návrhu předsednictev obou sněmoven? /Nikdo se nehlásil./

Není tomu tak.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny národů na konání společné schůze s pořadem, který jste písemně obdrželi? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s pořadem, který jste obdrželi? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

I Sněmovna lidu vyslovila s návrhem souhlas.

Obě sněmovny se usnesly podle čl. 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci na konání společné schůze a schválily její pořad.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby poslanců ve volebním obvodu č. 11 a č. 198 pro volby do Sněmovny lidu

Prosím místopředsedu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu poslance Rejhona, aby v souladu s článkem 47 ústavního zákona o čs. federaci přednesl zprávu k tomuto bodu.

Místopředseda mandátového a imunitního výboru SL R. Rejhon: Vážená Sněmovno lidu a Sněmovno národů, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, ve volebním obvodu č. 11 pro volby do Sněmovny lidu se úmrtím poslance ing. Radko Kasky, CSc. uvolnil poslanecký mandát. Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo v tomto volebním obvodu doplňovací volby na dny 25. a 26.5.1973. Ve volebním obvodu č. 198 pro volby do Sněmovny lidu se úmrtím poslance Michala Kudzeje rovněž uvolnil poslanecký mandát. Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo v tomto volebním obvodu doplňovací volby na den 26.5.1973.

Ústřední volební komise Národní fronty ČSSR zaslala mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny lidu příslušné volební spisy o výsledku doplňovacích voleb.

Mandátový a imunitní výbor přezkoumal podle § 78 zákona č. 56/1969 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění ČSSR ve znění zákona č. 20/1971 Sb., zda kandidáti Národní fronty byli platnou volbou zvoleni ve smyslu zákona č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění. Současně mandátový a imunitní výbor Sněmovny lidu mě pověřil, jako místopředsedu mandátového a imunitního výboru, abych podal o výsledku jednání na dnešní schůzi sněmoven zprávu.

Z předložených volebních spisů vyplývá, že ve volebním obvodu č. 11 bylo ve volebních seznamech zapsáno celkem 49 645 voličů. Odevzdáno bylo 48 506 hlasovacích lístků a stejný počet voličů odevzdal platné hlasovací lístky. Pro kandidáta Národní fronty doc. PhDr. Jaromíra Obzinu, CSc. hlasovalo 48 443 voličů.

Navržený kandidát byl zvolen nadpoloviční většinou hlasů.

Ve volebním obvodu č. 198 bylo ve volebních seznamech zapsáno celkem 37 236 voličů, vydáno bylo celkem 37 234 hlasovacích lístků a platných hlasovacích lístků bylo odevzdáno celkem 37 228. Pro kandidáta Národní fronty ing. Karola Martinku hlasovalo 37 228 voličů.

Navržený kandidát byl zvolen nadpoloviční většinou hlasů.

Doc. PhDr. Jaromír Obzina, CSc. a ing. Karol Martinka byli zvoleni do funkce poslance Sněmovny lidu v souladu se zákonem č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění ČSSR.

Navrhuji, aby Sněmovna lidu ověřila podle čl. 47 ústavního zákona o čs. federaci platnost volby poslanců doc. PhDr. Jaromíra Obziny, CSc. a ing. Karola Martinky.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Rejhonovi za zprávu mandátového a imunitního výboru. Má někdo z poslanců Sněmovny lidu k přednesené zprávě dotaz nebo připomínku? /Nikdo./ Nikdo.

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 163 poslanců Sněmovny lidu. Sněmovna je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí se zprávou svého mandátového a imunitního výboru? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Sněmovna lidu ověřila jednomyslně platnost volby poslance Jaromíra Obziny ve volebním obvodu č. 11 a poslance Karola Martinky ve volebním obvodu č. 198.

Druhým bodem pořadu je

II

Slib nově zvolených poslanců

Podle čl. 48 odst. 1 ústavního zákona o čs. federaci složí poslanci Jaromír Obzina a Karol Martinka slib do rukou předsedy Sněmovny lidu Václava Davida.

Po přečtení textu zákonem předepsaného slibu přistoupí poslanci k předsedovi své sněmovny a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Prosím poslance Obzinu a Martinku, aby předstoupili před tribunu a místopředsedu Sněmovny lidu poslance Nejezchleba, aby přečetl text slibu.

/Přítomní povstávají./

Místopředseda SL RSDr. R. Nejezchleb /čte slib/: "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem verný Československej socialistickej republike a veci socializmu. Budem dbať na vôľu a záujmy ľudu, spravovať sa ústavou a ostatnými zákonmi a pracovať pre to, aby boli uvádzané do života."

/Poslanci skládají slib./

/Shromáždění usedá./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP