Středa 31. října 1973

Středa 31. října 1973
Přítomno:176 poslanců Sněmovny lidu
59 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
63 poslanců Sněmovny národů zvolených v Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Cabalková, Exner, Fučíková, Hejna, Hoffman, Hruškovič, Husák, Kapec, Kmeťová, Kučera B., Kuželová, Kvasil, Laštovička, Lenárt, Martinka, Michalík, Neubert, Ondřich, Pirč, Remek, Svačina, Švehlová, Švestka, Výbošťoková

- Sněmovny národů zvoleni v České socialistické republice

Burger, Červinka, Fojtík, Hons, Kovalčík, Kvasnicová, Mařík, Mušal, Pravda, Přibyl, Reis, Rusov, Straka, Šimon, Trávníček R., Zeleňáková

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Colotka, Klokoč, Kožík, Lefflerová, Lúčan, Rigo, Rusnák, Sevejáni, Súľovská, Šlapka, Válek, Zabová

/Schůze zahájena v 9.00 hod./

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahajuji 9. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. Jménem všech poslanců Federálního shromáždění vítám přítomné členy předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ, členy federální vlády vedené jejím předsedou soudruhem dr. Štrougalem a všechny přítomné hosty.

Dovolte mi, abych v souladu se zákonem o jednacím řádu Federálního shromáždění informoval sněmovny o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od naší poslední společné schůze.

Předsednictvo Federálního shromáždění zasedalo dvakrát. Dne 28.června vyhlásilo zákon o branné výchově a zákon, kterým se mění zákon č. 68/1961 Sb., o dobrovolných organizacích a shromážděních. Dále vyhlásilo doplňovací volby ve volebním obvodu č. 76 pro volby do Sněmovny lidu a projednalo zprávu o návštěvě delegace Federálního shromáždění v Polské lidové republice.

V další schůzi 25. září přijalo předsednictvo zákonné opatření o udělování vědeckých hodností Ústavy marxismu-leninismu ústředního výboru Komunistické strany Československa a Komunistické strany Slovenska a zákonné opatření o vysoké škole Sboru národní bezpečnosti.

Obě opatření dnes předkládáme k dodatečnému schválení sněmovnám.

Předsednictvo Federálního shromáždění v této schůzi věnovalo značnou pozornost zprávě o vývoji národního hospodářství a plnění státního plánu a rozpočtů v letošním roce. Konstatovalo celkově pozitivní vývoj národního hospodářství, který odpovídá plánovaným záměrům hospodářské politiky vytyčené XIV. sjezdem KSČ. Členové předsednictva Federálního shromáždění ocenili, že jim byla poskytnuta cenná komplexní informace, která bude dobrou přípravou k projednání zákona o státním rozpočtu na rok 1974 a kontrolní zprávy vlády ČSSR o plnění jejího programového prohlášení. V diskusi bylo zdůrazněno, že z hlediska potřebného růstu efektivnosti, jako rozhodujícího předpokladu trvalého růstu hmotné a kulturní úrovně lidu, zůstávají v národním hospodářství ještě značné rezervy. Předsednictvo FS se proto v přijatém usnesení obrátilo k řídícím orgánům všech stupňů s výzvou, aby ještě zvýšily své úsilí o efektivní využití zdrojů hospodaření a mobilizaci rezerv, významných pro další úspěšný rozvoj naší ekonomiky. Usnesení vyzývá pracující k trvalému odhalování vnitřních rezerv ekonomického růstu, které lze rychle a bez dodatečných prostředků využívat. Vybízí pracující, aby svou pracovní iniciativou a aktivitou podpořili plynulé plnění všech úkolů a především kvalitativních ukazatelů ročního plánu. V usnesení předsednictva se dále výborům sněmoven doporučuje orientovat svou činnost na důslednější řešení základních otázek efektivnějšího rozvoje národního hospodářství. Poslancům se doporučuje, aby ve svých volebních obvodech působili k plnění hlavních úkolů při rozvoji výroby a poskytovali politickou podporu ekonomickým cílům, které formuloval XIV. sjezd i jednotlivá zasedání ÚV KSČ.

V předsednictvu jsme projednali i zprávu o činnosti a úkolech Federálního shromáždění do XV. sjezdu KSČ a vyslovili jsme souhlas s navrženými závěry, které vytvářejí prostor pro další zkvalitnění práce všech orgánů FS.

V dalším pořadu schůze dne 25. září projednalo předsednictvo zprávu o plnění volebního programu Národní fronty v Praze. Ocenilo přitom úsilí poslanců FS přispět svou činností ve volebních obvodech k vytvoření přesvědčení, že jen za pochopení a podpory všech krajů a oblastí naší socialistické republiky lze vyřešit současné problémy rozvoje hlavního města ČSSR. Předsednictvo dále vyhlásilo úplné znění trestního zákona, trestního řádu a občanského soudního řádu. Projednali jsme také čerpání rozpočtu FS a jeho návrh na rok 1974 a informaci o oficiální návštěvě finské parlamentní delegace v naší republice.

Máte, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, k této informaci nějaké dotazy, nebo připomínky? /Nebyly./

Není tomu tak.

Soudružky a soudruzi, předsednictva obou sněmoven ve své schůzi dne 17. října 1973 navrhla konat společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů s programem, který je uveden na pozvánkách. Podle prezence jsou obě sněmovny schopné se usnášet.

Má někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k návrhu předsednictev obou sněmoven? /Neměl./

Nemá.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s pořadem, který jste písemně obdrželi. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Není tomu tak.

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny národů na konání společné schůze s pořadem, který jste obdrželi? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Není tomu tak.

I Sněmovna národů vyslovila s návrhem souhlas.

Zjišťuji, že se obě sněmovny usnesly podle článku 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci na konání společné schůze a schválily její pořad.

Můžeme tedy přistoupit k projednání prvního bodu, kterým je

I

Volba místopředsedy Federálního shromáždění

Návrh předloží členka předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR poslankyně Olga Vacková.

Členka předsednictva ÚV NF ČSSR dr. O. Vacková: Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, dovoľte, aby som vám predložila návrh Predsedníctva Ústredného výboru Národného frontu Československej socialistickej republiky na voľbu podpredsedu Federálneho shromaždenia.

Úmrtím bývalého poslanca Snemovne ľudu a podpredsedu Federálneho zhromaždenia Antonína Pospíšila sa uvoľnilo miesto člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia a podpredsedu Federálneho zhromaždenia. Podpredsedu FZ volia snemovne podľa ústavného zákona o čs. federácii z členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia.

Včerajšia samostatná schôdzka Snemovne ľudu zvolila za člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia dr. Jaroslava Srba.

Súdruh dr. Jaroslav Srb pracoval po skončení Právnickej fakulty Karlovej univerzity v roku 1948 ako advokátsky koncipient. V posledných rokoch bol sudcom z povolania a teraz je predsedom senátu Okresného súdu v Mladej Boleslavi.

Súdruh Srb zastával i rôzne verejné funkcie. Od roku 1954 do roku 1970 bol členom rady a predsedom komisie pre ochranu verejného poriadku Mestského národného výboru v Mladej Boleslavi.

Od roku 1968 do roku 1971 bol poslancom Českej národnej rady a podpredsesom ústavnoprávneho výboru. Od roku 1969 do roku 1971 bol súčasne poslancom Snemovne národov, kde pracoval ako člen ústavnoprávneho výboru.

Vo všeobecných voľbách v roku 1971 bol zvolený za poslanca Snemovne ľudu FZ. Je členom a podpredsedom Ústavnoprávneho výboru Snemovne ľudu.

Súdruh Srb je členom Ústredného výboru Československej strany ľudovej a predsedom Klubu poslancov Čs. strany ľudovej vo Federálnom zhromaždení.

Predkladám preto návrh Predsedníctva ÚV NF ČSSR na voľbu poslanca Snemovne ľudu dr. Jaroslava Srba za podpredsedu Federálneho zhromaždenia a odporúčam poslancom oboch snemovní, aby bol zvolený.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Vackové.

Má někdo z poslanců připomínky nebo dotazy k předloženému návrhu? Není tomu tak.

Volba místopředsedy Federálního shromáždění se koná podle zákona o jednacím řádu FS tajným hlasováním. Sčítání hlasů a zjišťování výsledků voleb provádějí komise poslanců zvolené sněmovnami.

Na včerejších schůzích sněmoven byli zvoleni

- do volební komise Sněmovny lidu: Anna Blisková, Josef Černý, Josef Kryll, Augustin Kvasnica, Rudolf Rejhon, Jozef Škula,

- do volební komise Sněmovny národů: Marie Čermáková, Rudolf Dráb, Karel Holub, Rudolf Chlad, Ildikó Pándyová, Juraj Turošík.

Hlasovací lístky budou poslancům rozdány do lavic a volba bude provedena obvyklým způsobem. Pro případnou úpravu hlasovacích lístků jsou připraveny zástěny v místnosti sekretariátu dnešní schůze, která se nachází vlevo u vchodu.

Žádám volební komise, aby se ujaly svých funkcí.

Poslance pak prosím, aby se po vykonání volby vrátili na své místo, protože v jednání budeme pokračovat.

Zahajuji volbu místopředsedy Federálního shromáždění.

/Probíhá rozdání hlasovacích lístků a vlastní volební akt./

Obdrželi jste všichni hlasovací lístky? /Všichni poslanci hlasovací lístky obdrželi./ Přeje si ještě někdo volit? /Nikdo./

Prohlašuji volbu místopředsedy FS za skončenou a prosím členy volebních komisí, aby zjistili výsledek hlasování.

Doporučuji, soudružky a soudruzi, abychom nepřerušovali naši schůzi, a pokračovali v jednání podle programu. Výsledek volby by oznámili předsedové komisí v dalším průběhu našeho jednání. Jsou k tomuto návrhu připomínky? /Nebyly./ Mohu to tedy pokládat za souhlas.

Dalším bodem dnešního programu je

II

Vládní návrh zákona o vodách /vodní zákon/ /tisk 40/ a společná zpráva výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů /tisk 15/SL a 14/SN/

Jménem vlády odůvodní předložený návrh její místopředseda s. Karol Laco. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČSSR prof. dr. K. Laco, DrSc.: Vážený súdruh predseda Federálneho zhromaždenia, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci!

V socialistickom spoločenskom zriadení vzal na seba pracujúci ľud úlohu hospodára, ktorý sa stará o stále bohatší dnešok, no pamätá aj na zajtrajšok. Využíva možnosti, ktoré v podmienkach socialistického spôsobu riadenia hospodárstva a socialistickej medzinárodnej hospodárskej spolupráce otvára vedeckotechnická revolúcia prudkému rozvoju výrobných síl. Využíva tieto možnosti nielen na zabezpečenie trvalého rýchleho rastu výroby v priemysle, v poľnohospodárstve a stavebníctve, nielen na riešenie aktuálnych otázok rastu životnej a kultúrnej úrovne pracujúcich, ale aj na to, aby plánovite a cieľavedome vytváral podmienky pre ďalší rozvoj v budúcich rokoch a predchádzal živelnému pôsobeniu okolností, ktoré sa pridružujú k intenzívnemu rastu výrobných síl a k modernému spôsobu života.

Jednou z najcitlivejších oblastí, v ktorej sa prejavujú dôsledky premien, ku ktorým dochádza rastom intenzity priemyslovej výroby, poľnohospodárstva a dopravy a v neposlednom rade i výstavbou sídliskových aglomerácií a zvyšujúcimi sa nárokmi obyvateľstva, je vodné hospodárstvo.

Bez vody nie je život. Pohľad na mapu kontinentov a celá história ľudských kultúr a civilizácií ukazujú, že človek môže trvale žiť iba tam, kde je voda. Rozhodujúcou skutočnosťou je, že zdroje prirodzenej kvalitnej vody určujú v danom teritóriu prírodné podmienky. Vodu možno zadržať, previesť, možno s ňou hospodáriť. Zatiaľ ju však nemôžeme vyrábať a rozmnožovať.

Preto sa otázka zabezpečenia dostatočných zdrojov vody pre stále rastúcu potrebu spoločnosti stáva jednou z najaktuálnejších otázok, ktorá vyžaduje trvalú pozornosť a k úprave a usporiadaniu ktorej treba pristupovať s použitím prostriedkov celej spoločnosti a uplatnením disciplíny každého jej člena.

Socialistické plánovité hospodárstvo vytvára pre to optimálne predpoklady. Otvára cestu, aby sa veci vodného hospodárstva upravili a usporiadali v súlade s dosiahnutým stupňom poznania a s využitím možností, ktoré dáva úroveň rozvoja ekonomiky.

U nás, v krajine, v ktorej sa rieky rodia a opúšťajú ju skôr, ako získali silu veľtoku, v krajine s rozvinutým priemyslom a intenzívnym poľnohospodárstvom a s mimoriadnymi nárokmi na vodné hospodárstvo sa tieto uvedené skutočnosti uplatňujú osobitne výrazne a naliehavo.

Už v počiatočnom období socialistickej výstavby sa v Československu položil základ pre nastúpenie cesty k cieľavedomému a plánom riadenému socialistickému vodnému hospodárstvu. Svedčí o tom systematická výstavba nových mohutných vodných diel, reprezentovaná najmä sústavou kaskád na riekach Vltave a Váhu, rozsiahle investície zabezpečujúce zdroje pitnej vody pre veľké mestá a v neposlednom rade i objem uskutočnených regulačných a melioračných prác. Nemožno nespomenúť ani vypracovanie a prijatie zákona č. 11/1955 Zb. o vodnom hospodárstve, ktorý zohral svojho času pozitívnu úlohu a ktorý v znení novely z roku 1959 platí až dodnes.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP