Středa 12. prosince 1973

Předsedající 1. místopředseda FS ing. J. Marko: Ďakujem poslancovi Kryllovi. Dávam slovo poslankyni Benešovej.

Poslankyně SN J. Benešová: Vážené předsednictvo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v závěrečných slovech zprávy z listopadového pléna ÚV KSČ bylo zdůrazněno, že musíme energičtěji než doposud vést zápas s nedostatky, nešvary, s narušováním socialistické morálky, se vším, co je v našem hospodářství dosud negativní.

Jednou z brzd rozvoje naší společnosti a ekonomiky je práve kriminalita namířená proti hospodářskému základu státu, proti majetku v socialistickém vlastnictví. Účinný boj proti hospodářské kriminalitě vyžaduje dlouhodobé, koordinované úsilí a opatření nejen orgánů činných v trestním řízení, ale především přímou účast a podporu hospodářských, státních a společenských organizací. V současné době se příslušné orgány musí zaměřit na ty formy trestné činnosti a problémy kriminality, které vykazují vysokou společenskou nebezpečnost, Mezi ně právě patří trestné činy ohrožující národní hospodářství, spekulace, rozkrádání a poškozování majetku v socialistickém vlastnictví.

I když budu v dalším hovořit především o Západočeském kraji, poskytli mi někteří členové výboru branného a bezpečnostního poznatky z jiných míst naší republiky.

Tak např. v okrese Písek je proti předcházejícím letům v roce 1973 zaznamenáván určitý pokles případů, neznamená to při vyčíslení snížení vzniklých škod, ale naopak. Konkrétní oblast trestných činů závisí na hospodářském charakteru místa či okresu. Tak např. v okrese Třebíč jsou nejvíce napadenými úseky národního hospodářství především zemědělství, teprve za ním jde státní a družstevní obchod, stavebnictví, průmysl a státní správa. Pachatelé se zaměřují prvořadě na rozkrádání finančních prostředků, nářadí a materiálů, spekulace a pašování. V poslední době se zvyšuje počet případů zneužívání podnikových motorových vozidel a různých mechanismů.

Proti hospodářské trestné činnosti se však také intenzívně bojuje. Koordinovanost tohoto boje našla v Západočeském kraji odezvu v zpracování "Komplexního plánu k omezování kriminality a k ochraně veřejného pořádku v kraji do roku 1975". Účinnou pomoc při zpracování komplexního plánu a jeho realizaci nacházejí orgány činné v trestním řízení především u stranických orgánů kraje i okresů. Do boje s potíráním kriminality jsou zapojeny národní výbory a společenské organizace. V propagandistické činnosti uložily krajské orgány konkrétní úkoly též vedoucím hospodářským pracovníkům a vedoucím pracovníkům hromadných sdělovacích prostředků. Již v roce 1972 bylo vynaloženo značné úsilí k seznámení co nejširší veřejnosti s hlavními zásadami komplexního plánu formou besed, přednášek, článků v tisku i reportáží v rozhlase. Již po roce se toto úsilí vrací v podobě větší spolupráce občanů s bezpečnostními orgány a konečně i v mírném poklesu kriminality.

Komplexnost zmíněného plánu spočívá i v rozvíjení preventivní výchovy zvláště s mladými občany a odhalování příčin nápadu trestné činnosti. Z těchto příčin bych chtěla uvést alespoň několik nejzávažnějších:

- nedostatečná evidence socialistického majetku umožňuje jeho rozkrádání, přivlastňování a spekulace s ním. Neuspokojivý stav kontroly neumožňuje včasné odhalování trestné činnosti a uplatňování důsledného postihu.

- zůstávají často nepovšimnuty problémy kádrové a tak se stává, že funkce s hmotnou odpovědností jsou svěřovány i lidem několikrát trestaným pro rozkrádání. Kladem je, že příslušníci SNB zajišťují značné hodnoty, které se vracejí zpět národnímu hospodářství;

- nedostatečná ostraha objektů, nevyužívání kvalitních signálních zařízení, která jsou k dispozici, umožňují způsobit škody, které jsou rozhodně vyšší než náklady na ostrahu, zvláště započteme-li do škod i následky požárů.

Několik příkladů odhalené trestné činnosti ukazuje možný rozsah a způsobené škody:

- v masokombinátu v okrese Karlovy Vary byla odhalena skupina 7 osob, která rozkrádala od roku 1971 do května letošního roku soustavně maso a masné výrobky;

- vedoucí prodejny Domácí potřeby v Plzni dokázal rozkrást zboží za 195 tis. Kčs.

- předseda stavebního družstva získal různými machinacemi na výstavbě družstevních bytů na 200 tis. Kčs. Ve Františkových Lázních prodala majitelka svůj družstevní byt v ceně 6 tis. Kčs za 20 tis. Kčs;

- šizením na váze vedoucí cukrárny s dalšími zaměstnanci od roku 1971 do října t. r. pouze na kávě získal ve svůj prospěch nejméně 120 tis. Kčs.

Vlastní přístup k hospodářské trestné činnosti nebývá jednotný, zvláště při stanovení společenské nebezpečnosti. Hodnocení tohoto důležitého znaku někdy ve značné míře ovlivňují různé místní či skupinové zájmy, intervence. V neposlední řadě se situace komplikuje nerespektováním nebo úmyslným porušováním zákonů a předpisů upravujících vztahy socialistických organizací vzájemně. To ale přece nelze trpět. Taková protizákonná činnost je brzdícím prvkem pro rozvoj socialistické ekonomiky. Účelností nelze zdůvodňovat porušování zákonů, bez dodržování zákonů nemůže být ani v hospodářství zaveden systém a pořádek.

Mezi další činy působící v poškozování socialistického majetku patří také požárnost a výbuchy. Mnoho požárů, kromě ztrát vysokých hodnot, přinášejí ztráty též na lidských životech.

Příčiny požárnosti v průmyslu i zemědělství ukazují, že vedoucí pracovníci věnují malou pozornost požární ochraně, dovolují překračovat příslušné předpisy i normy, podceňují nebezpečí a nedodržují ustanovení příslušného zákona.

Kromě toho, co jsem uvedla, je určitá specifická forma poškozování hospodářství našeho státu. Je to trestná činnost v této oblasti, které se dopouštějí zejména turisté a návštěvníci naší republiky, přicházející z kapitalistické ciziny. Informace poskytnutá náměstkem ministra vnitra na schůzi výboru branného a bezpečnostního ukazuje, že poškozování našeho hospodářství kapitalistickými cizinci machinacemi s auty, cizími valutami a pašováním různého zboží i uměleckých starožitností, vznikají našemu státu velké škody.

Soudružky a soudruzi poslanci, orgány Západočeského kraje, a věřím, že i jiných krajů republik, dělají všemožná opatření k zvyšování výroby, její modernizace, podporují úsilí zvyšovat životní úroveň našich pracujících. A právě proto, aby dosahované výsledky tomuto úsilí optimálně odpovídaly, mají zájem na odstranění všech rušivých a nepříznivých vlivů. Budou proto soustavně rozvinutou preventivní činností i důslednou represí působit proti těm, kteří znehodnocují toto úsilí, nedbají zákonů naší společnosti a způsobují morální i hmotné škody, znehodnocují poctivé pracovní úsilí drtivé většiny našich občanů a z rozpočtových položek odčerpávají prostředky, které by mohly být použity na společensky prospěšné účely. Na druhé straně se přesvědčujeme, že prostředky určené pro potírání protispolečenské činnosti jsou plně oprávněny a jsou využívány účelně.

Předsedající 1. místopředseda FS ing. J. Marko: Ďakujem. Poslankyňa Benešová vystúpila ako posledná z prihlásených rečníkov.

Súdružky a súdruhovia, praje si ešte niekto hovoriť? /Nikdo./ Vyhlasujem teda rozpravu za ukončenú.

Pýtam sa súdruha ministra Rohlíčka, či si praje záverečné slovo?

Ministr financí ČSSR doc. ing. R. Rohlíček, CSc.: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, chcel by som predovšetkým poďakovať ešte raz za námety, ktoré boli prednesené tak pri prerokúvaní jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu, ako i vcelku v jednotlivých výboroch a rovnako i v dnešnej diskusii na spoločnej schôdzke oboch snemovní.

Pokiaľ ide o konkrétne námety posl. Lašťovičku, chcel by som Federálne zhromaždenie informovať, že vláda ČSSR a jej výbor pre zdokonaľovanie sústavy plánovitého riadenia sa otázkami, ktoré uvádzal súdruh poslanec, sústavne zaoberá a budú postupne pripravované príslušné návrhy na riešenie, najmä pokiaľ ide o postavenie podniku a stredného článku riadenia.

Druhá poznámka - zníženie vlastných nákladov a zrýchlenie obratu zásob - považujem, ako som o tom hovoril i na spoločnej schôdzke výborov, za riešenie skôr minimálne. Vychádzame z toho, že je v našej ekonomike dosť rezerv a síl opierajúcich sa predovšetkým o tvorivú iniciatívu našich ľudí, že budú v žiadúcom rozsahu prekročené.

Do samotného návrhu rozpočtu sme však nepovažovali za účelné zapisovať mobilizačnejšie úlohy, aby sme mali istotu splnenia úloh, ktoré sme do návrhu rozpočtu zapísali.

Předsedající 1. místopředseda FS ing. J. Marko: Ďakujem. Praje si slovo spoločná spravodajkyňa Snemovne národov? /Nepřeje./ Praje si slovo spoločný spravodajca Snemovne ľudu? /Nepřeje./

Po záverečnom slove môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu. Zisťujem, že v zasadacej sále je prítomných 142 poslancov Snemovne ľudu, 60 poslancov Snemovne národov zvolených v ČSR a 62 poslancov Snemovne národov zvolených v SSR.

Pri hlasovaní o štátnom rozpočte platí podľa článku 42 ods. 2, písm. e/ ústavného zákona o čs. federácii zákaz majorizácie. V Snemovni národov hlasujú oddelene poslanci zvolení v ČSR a poslanci zvolení v SSR.

Prosím najprv o hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v ČSR.

Kto súhlasí s návrhom zákona o štátnom rozpočte čs. federácie na rok 1974 podľa návrhu spravodajcov, nech zdvihne ruku. /Hlasuje sa./

Kto je proti? /Nikdo./

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

S návrhom súhlasia všetci prítomní poslanci Snemovne národov zvolení v ČSR.

Žiadam teraz o hlasovanie poslancov Snemovne národov, ktorí boli zvolení v SSR. Kto z týchto poslancov súhlasí návrhom zákona o štátnom rozpočte čs. federácie na rok 1974 podľa návrhu spravodajcu, nech zdvihne ruku. /Probíhá hlasování./ Ďakujem.

Kto je proti? /Nikdo./

Kto sa zdržal hlasovania? /Nikdo./

Všetci prítomní poslanci Snemovne národov zvolení v SSR hlasovali za zákon.

Snemovňa národov prijala zákon jednomyseľne.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z poslancov tejto snemovne súhlasí s návrhom zákona o štátnom rozpočte čs. federácie na rok 1974 podľa návrhu spravodajcu, nech zdvihne ruku. /Probíhá hlasování./ Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? /Nikdo./

Kto je proti? /Nikdo./

I poslanci Snemovne ľudu zákon schválili.

Pretože obe snemovne prijali zhodné uznesenie, konštatujem, že Federálne zhromaždenie ČSSR schválilo zákon o štátnom rozpočte čs. federácie na rok 1974.

Súdružky a súdruhovia poslanci, upozorňujem vás, že teraz sa bude konať plenárna schôdza československej skupiny Medziparlamentnej únie. Vzhľadom na dôležitosť programu a na povinnosti vyplývajúce nám zo stanov Medziparlamentnej únie, ktorej sme všetci poslanci Federálneho zhromaždenia členmi - čo by som chcel zvlášť zdôrazniť - žiadam vás o účasť na tomto zasadaní.

Prerušujem rokovanie 10. spoločnej schôdzky Snemovne ľudu a Snemovne národov. Ďalšie rokovanie oboch snemovní začne zajtra presne o 8. 30 hod.

/Jednání přerušeno v 16. 45 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP