Čtvrtek 13. prosince 1973

Vzhľadom na to, že v načrtnutej koncepcii pôjde o podstatné úpravy, ktoré sa budú vážne dotýkať viacerých činiteľov podieľajúcich sa na príprave robotníckej mládeže na povolanie, bude potrebné, aby poslanci všetkých stupňov vysvetľovali a podporovali túto koncepciu vo svojich obvodoch, pretože jej dobrou prípravou a dôslednou realizáciou sa rozšíria možnosti uplatňovania učňovskej mládeže v porovnaní s ostatnou študujúcou mládežou. Správnym pochopením tejto koncepcie rezortmi, podnikmi a rodičmi sa podstatne uľahčí dosiahnutie postupného zosúladenia záujmov mládeže a rodičov s celospoločenskými záujmami.

Vzhľadom na prípravu mládeže pri zaraďovaní do pracovného a spoločenského života navrhujem:

1. S prihliadnutím na potreby ZDŠ a úroveň odbornej prípravy výchovných poradcov vytvoriť podmienky aj na ďalších pedagogických fakultách pre postgraduálne štúdium výchovných poradcov pre voľbu povolania.

2. Na základe dobrých skúseností z niektorých okresov odporučujem venovať väčšiu starostlivosť dobudovaniu okresných psychologických a výchovných poradní a poradní pre voľbu povolania vo všetkých okresoch obsadením kvalifikovanými pracovníkmi.

3. Vytvárať jednotné materiálnotechnické a kádrové podmienky pre výchovu robotníckej v pracovnom a učebnom pomere.

4. Všetkými dostupnými prostriedkami zabezpečovať prípravu a realizáciu obsahovej prestavby výchovy mládeže pre robotnícke povolania.

5. Zabezpečovať zlepšovanie materiálnych a finančných podmienok na pracoviskách pre absolventov nepopulárnych učebných odborov.

Posledný návrh sa netýka prípravy len učňov. Patrí k najzávažnejším článkom vyučovania, a to je: vyučovanie modernej matematiky zaviesť na všetkých typoch škôl, počnúc prvým ročníkom ZDŠ. Za tým účelom vypracovať učebné plány, osnovy, metodiku vyučovania a učebnice matematiky.

V závere mi dovoľte vyzdvihnúť, že v súlade so závermi XIV. zjazdu KSČ stranícke a vládne orgány vynakladajú veľké úsilie o ďalšie skvalitňovanie výchovy najmä robotníckej mládeže, ktorá sa zaraďuje do pracovného a spoločenského života, lebo dobrá úroveň vedomostí a odborná kvalifikácia pracujúcich je jedným z rozhodujúcich činiteľov ekonomickej sily socialistického štátu. Práve súčasná mladá generácia bude zabezpečovať a plniť úlohy, ktoré podmieňujú úspešný rozvoj našej socialistickej vlasti a budovanie dokonalejšej socialistickej spoločnosti. Ďakujem za pozornosť. /Potlesk./

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslankyni Královej, slovo má poslankyňa Anna Skácelová.

Poslankyně SL A. Skácelová: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, národohospodářské úkoly, vytyčené XIV. sjezdem KSČ a konkretizované na jednotlivých zasedáních ÚV strany, lze úspěšně plnit jedině tehdy, když ruku v ruce s rozvojem naší ekonomiky se bude zintenzivňovat ideově výchovná práce, zvyšovat odborná zdatnost a politická vyspělost našich pracujících.

Červencové plénum ÚV KSČ zkonkretizovalo úkoly v socialistické výchově mladé generace a listopadové plénum strany zhodnotilo dosažené výsledky v naší ekonomice.

Splnění dílčích výchovných cílů, ani dosahování dobrých výsledků nás ovšem neopravňuje k sebeuspokojení - vždyť výchova je trvalý proces, který nikdy nekončí. To si uvědomují nejen stranické orgány, ale i funkcionáři a členové společenských organizací Národní fronty, poslanci a funkcionáři národních výborů všech stupňů a tudíž i poslanci vyšších zákonodárných orgánů.

Pro národní výbory, které nesou značnou odpovědnost za důsledné uplatňování politiky strany v mnoha důležitých úsecích společenského života, jsou otázky výchovy zvlášť aktuální.

Okresní, městské a místní národní výbory v duchu zákona o národních výborech č. 62/1967 Sb., mají v rukou pestrý a početný soubor kulturně výchovných zařízení pro účinné působení na nejširší vrstvy obyvatelstva. Mimo to orientují iniciativu a aktivitu lidí i na výrazné zlepšování vzhledu a vnitřního vybavení kulturních a výchovných zařízení, škol, kluboven mládeže, hřišť, bazénů a koupališť. V každém místě lze bez velkých investičních nákladů zlepšovat prostředí, v němž se mládež sdružuje, kde tráví svůj volný čas a kde lze na ni výchovně působit. Díky této iniciativě vznikla v roce 1972 v akci "Z" hodnotná díla za 5,7 mld Kčs. Přitom letos - v roce 1973 - jsou přijaté a realizované závazky ve srovnání s minulým rokem ještě větší.

Na řešení výchovných problémů se my, poslanci, budeme úspěšně podílet pouze tehdy, když budeme ve volebních obvodech v úzkém kontaktu s národními výbory sledovat, zda vychází ze společenských potřeb a vhodně aplikovat stanovené úkoly na místní podmínky. Proto se národní výbory musí opírat o svou dlouhodobou koncepci, která vytyčuje jasné a reálné cíle, účinné, promyšlené a mnohostranné formy výchovného působení.

Poslanci kulturních výborů obou sněmoven provedli jak individuální, tak i skupinové průzkumy a jedno výjezdní zasedání, které byly věnovány otázkám výchovného působení národních výborů, a zjistili, že na podnět stranických orgánů a organizací, jakož i federální vlády, české a slovenské vlády, byly vypracovány k těmto otázkám programové dokumenty, které významně podnítily národní výbory všech stupňů a společenské organizace Národní fronty k vypracování dlouhodobých koncepcí a plánů.

Tyto koncepce nastiňují nejen dlouhodobé výchovné úkoly v současných konkrétních podmínkách, ale vychází též z potřeb vědeckotechnického rozvoje. Vymezují pojetí kulturně výchovné činnosti, zpřesňují odpovědnost za řízení této oblasti v mezích zákonné pravomoci národních výborů, podporují a zvýrazňují tendenci ke koordinaci sil a prostředků, posilují roli jednotného plánu, orientují pozornost ke zlepšování a modernizaci podmínek pro tuto činnost a poskytují oporu rozvoji iniciativy širokého aktivu obyvatel. Půjde též o to, aby všechny oblasti, jako je divadlo, hudební, filmové a výtvarné umění, knihovnictví, muzejnictví, památková péče a ochrana přírody, pořady rozhlasu a televize, byly vzájemně propojeny a obsahově skloubeny v jednotný výchovný systém za účelem využití všech kulturních hodnot a jejich působení na formování morálně politického profilu našeho lidu, zejména pak mladé generace.

Dosavadní průzkumy kulturně výchovné aktivity v krajích a okresech naší socialistické republiky ukázaly, že vedoucí funkcionáři KNV a ONV, pracovníci odborů kultury a vedoucí pracovníci v kulturně osvětových a výchovných zařízeních správně chápou své úkoly. Uvědomují si, že musí dbát, aby občané nebyli pouze objektem, ale současně aktivním subjektem tohoto procesu, který by byl opřen o tvořivou kulturní a kulturně organizátorskou iniciativu širokých vrstev pracujících. To je zvláště důležité, neboť v souvislosti s utvářením socialistického životního stylu, v souvislosti se zkracováním pracovní doby a s prodlužováním volného času bude třeba skloubit subjektivní rozhodování jednotlivce o způsobu využívání svého volna a výchovou ke správnému, jednotlivci i společnosti, prospěšnému využívání volného času. Tím budeme postupně vytvářet optimální podmínky nejen pro všestranný a humanistický rozvoj osobnosti, ale i podmínky pro to, aby občané se podíleli na řízení a správě veřejných věcí, angažovali se politicky i kulturně, aby nebyli jen pasívními pozorovateli, konzumenty profesionální kultury, ale i spolutvůrci.

Vzhledem k těmto náročným úkolům je třeba však upozornit i na některé vážné problémy:

- způsob společenského a kulturního života se stále ještě vyvíjí v určitých tradičních, až konzervativních formách; není zatím dostatečně obohacován o nové socialistické prvky a formy, které by odpovídaly socialistickým přeměnám společnosti;

- ne dosti účinně se podílíme na úkolech, které jsou svěřeny sborům pro občanské záležitosti; to zaviňuje vážné nedostatky v ateistické výchově občanů, zvláště mladých;

- doznívají stále ještě negativní vlivy krizových let, které otevřely dokořán dveře pronikání západního pojetí kultury se všemi průvodními jevy, např. maloměšťácká chápání zvyšování životní úrovně a tendence ke konzumnímu pojetí způsobu života;

- jsou ještě nedostatky, pokud jde o vštěpování právních znalostí, vědomostí a postojů mladým občanům;

- málo se dbá o výchovu mládeže v duchu našich revolučních a bojových tradic; branná výchova nemá zatím dostatek podpory u všech společenských organizací.

Závěrem nutno zdůraznit, že výchovná práce národních výborů a společenských organizací bude tehdy účinná, budou-li její dlouhodobé plány podřízeny základnímu problému výchovné politiky strany a státu, který vytyčil XIV. sjezd komunistické strany. Národní výbory se tak budou podílet už nyní na přípravách XV. sjezdu KSČ, který určí nejen základní tendence vývoje vyspělé socialistické společnosti, ale stanoví její další úkoly a cíle.

Výchovnou práci bude třeba zaměřovat více než dosud k ideologickým, hospodářským a kulturním úkolům a tradicím krajů, okresů a jednotlivých závodů, jednotných zemědělských družstev a státních statků. Třeba se zaměřovat zejména na příklady pozitivního výchovného vlivu pracovních kolektivů a brigád socialistické práce.

Výchovná činnost se nesmí stát otázkou profesionálních pracovníků. S vývojem naší společnosti bude stále vystupovat do popředí otázka sdružení profesionálních pracovníků s dobrovolnými pracovníky. A zde je na nás, abychom dbali na to, aby se nepodlehlo formalismu, který je velkým nebezpečím a hrobařem všech dobrých myšlenek.

Pro funkcionáře národních výborů a společenských organizací, pro hromadné sdělovací prostředky a pro poslance všech stupňů s tím vším souvisí i další úkol, tj. podílet se významnou měrou na formování společenské odpovědnosti občanů pěstováním potřebných právních vědomostí a znalostí, jakož i jejich postojů, zejména pak mladých lidí.

Výchova musí prolínat tedy všemi oblastmi činnosti nejen národních výborů, společenských organizací, kulturních zařízení, ale nás všech. Její výsledky jsou nejen předpokladem, ale i důležitým měřítkem dobré práce.

Soudružky a soudruzi, vzhledem k tomu, že vláda ČSSR vynaložila veliké úsilí na rozvoj socialistické demokracie, vytvořila podmínky pro prohlubování účasti občanů na řízení a správě veřejných věcí a v oblasti výchovné práce národních výborů se učinil další krok kupředu, doporučuji, aby plnění vládního prohlášení bylo naším Federálním shromážděním schváleno. Ujišťuji vládu ČSSR, že my, poslanci poskytneme plnou podporu k další realizaci tohoto významného dokumentu. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslankyni súdružke Skácelovej za jej vystúpenie.

Súdružky a súdruhovia poslanci, konštatujem, že v rozprave vystúpili všetci písomne prihlásení poslanci. Preto sa pýtam, či si ešte niekto z poslancov praje slovo. /Nikdo./ Keď nie, pýtam sa predsedu vlády súdruha Štrougala, či si praje zaujať stanovisko k rozprave. /Předseda vlády ČSSR dr. L. Štrougal: Ano./

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Udeľujem slovo predsedovi vlády súdruhovi Štrougalovi.

Předseda vlády ČSSR dr. L. Štrougal: Soudružky a soudruzi, dovolte mi několik poznámek k této rozpravě.

Jak poslední listopadové zasedání ústředního výboru strany, tak i toto, a myslím, že nejen toto zasedání Federálního shromáždění, společné zasedání obou sněmoven se vyznačuje tím, že správně hodnotíme danou situaci i daný výhled. Myslím, že kladné je především to, že se díváme náročně na problémy, které před námi jsou, na slabiny, které v denním společenském, hospodářském, vnitřními vnějším životě zaznamenáváme.

Máme být oprávněně nač hrdi, ale nikdo nás neopravňuje k tomu, abychom neviděli vážné chyby a slabiny, které dosud máme, které na různých úrovních vznikají, a i tu velikou složitost nových problémů, které jsou před námi. Prostě kritická náročnost vyznačuje náš přístup jak stranických orgánů, tak i tohoto zasedání, i zasedání předcházejících, zasedání výborů obou sněmoven a tedy i dnešní rozpravu, která navazuje na včerejší odpolední rozpravu k návrhu rozpočtu federace na rok 1974.

Myslím, že takový přístup si máme udržet, poněvadž zhruba víme, co nás v budoucnu čeká. Známe i u většiny úkolů řešení. Ne u všech úkolů se nám daří dosahovat očekávané výsledky. To závisí na úrovni lidí, to závisí na úrovni řízení, na důslednosti v práci. A zde jsou obrovské rezervy.

U řady otázek, které nás čekají, řešení neznáme. Musíme je hledat, musíme je hledat spolu a tady v obou oblastech jak v oblasti realizace, tak i v oblasti propracovávání koncepce spolupráce vlády s Federálním shromážděním, s oběma sněmovnami, s výbory je nezastupitelné, je nenahraditelné, nejen z hlediska ústavy, ale věcně.

Chtěl bych vám, soudružky a soudruzi poslanci, poděkovat za danou etapu dvouletého období, kdy s touto vládou spolupracujete, chtěl bych vám poděkovat za pomoc, za spolupráci, Vaše zkušenosti z volebních obvodů, z poslaneckých sdružení, z denního života jsou, jak jsem řekl, nenahraditelné. V tom směru je možno konfrontovat to, co děláme, to, co bychom měli dělat. Pochopitelně vždy se k věcem má přistupovat kriticky a náročně, ale vždy zároveň reálně zvažovat, nač máme prostředky, zdroje a síly.

V tom směru můžeme velice ocenit vaši pomoc. Myslím, že už jsme si zvykli a budeme si zřejmě muset zvykat, i když to není vždy příjemné, na ostřejší, konkrétnější kritiku, zvláště ve výborech, kde je příležitost, čas, možnost velice konkrétně, alternativně, variantně rozebírat, jaká je situace, jak by se další otázky měly řešit.

Takový kritický vztah parlamentu k vládě je objektivně nutný, potřebný a nám v práci pomáhá, i když pochopitelně ne vždy člověk kritiku - a to je lidské - přijímá rád.

S ohledem na to, soudružky a soudruzi, že se zřejmě tato vláda s vámi setkává v tomto roce naposled, chtěl bych vám popřát do nového roku mnoho štěstí, bohatou nadílku a ještě jednou vám poděkovat za úspěšnou práci, za úspěšnou pomoc vůči nám. Děkuji vám. /Potlesk./

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem predsedovi vlády súdruhovi Štrougalovi za jeho slová na záver našej rozpravy.

Prosím teraz, aby člen Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, podpredseda Snemovne národov poslanec Vladimír Vedra predniesol návrh uznesenia, ktorý pripravila zvolená návrhová komisia.

Poslanec SN V. Vedra: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych přednesl návrh návrhové komise ke zprávě naší vlády.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky projednalo na společné schůzi svých sněmoven dne 13. prosince 1 973 zprávu vlády ČSSR o dosavadních výsledcích plnění jejího programového prohlášení, kterou přednesl předseda vlády ČSSR dr. Lubomír Štrougal.

Federální shromáždění s uspokojením konstatuje, že programové prohlášení federální vlády je v hlavních a rozhodujících směrech s úspěchem plněno. Jeho postupná realizace je přesvědčivým dokladem správnosti cesty vyjádřené v závěrech XIV. sjezdu KSČ, je živým svědectvím čestné a svědomité práce miliónů dělníků, družstevních rolníků a pracující inteligence.

Výsledky dosahované za uplynulé tři roky svědčí o pozitivním vývoji národního hospodářství, jeho stabilitě, o dalším růstu hospodářské síly Československé socialistické republiky. Objem výroby průmyslu, stavebnictví a zemědělství vzrostl o více než 20 %. Národní důchod se zvýšil téměř o 48 miliard Kčs a jeho přírůstek byl z 95 % kryt růstem produktivity práce. Upevnila se naše měnová pozice, kupní síla koruny doma i v zahraničí, zesílily naše ekonomické svazky se socialistickými zeměmi v rámci RVHP.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP