Čtvrtek 13. prosince 1973

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem ministrovi Chňoupkovi. Výbory Snemovne ľudu poverili predniesť spoločnú spravodajskú správu podpredsedu Snemovne ľudu poslanca Františka Exnera. Prosím, aby sa ujal slova.

Zpravodaj poslanec SL ing. F. Exner: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, výbory zahraniční a výbory ústavně právní projednávaly předkládaný vládní návrh na svých prosincových schůzích. Při projednávání si ujasnily, že důvodem rozšíření počtu členů hospodářské a sociální rady Organizace spojených národů byla skutečnost, že se podstatně rozšířil počet členů OSN proti období, kdy byla Charta přijímána. Seznámily se s postavením hospodářské a sociální rady s tím, že je vrcholným orgánem OSN v oblasti hospodářské a sociální a je po Radě bezpečnosti nejdůležitějším orgánem OSN. Má za úkol projednávat zejména zvyšování životní úrovně, plnou zaměstnanost a vytváření podmínek pro hospodářský rozvoj a pokrok, řešení mezinárodních hospodářských, sociálních, zdravotnických a dalších problémů, jakož i mezinárodní součinnost v oblasti kultury a výchovy, obecnou úctu k lidským právům a základním svobodám pro všechny lidi bez rozdílu rasy, pohlaví, jazyka nebo náboženství.

Z oblasti práv a metod práce hospodářské a sociální rady je důležité, že vypracovává studie a zprávy o mezinárodních otázkách v oblasti hospodářské, sociální, kulturní výchovy, zdravotnictví, nebo k těmto zprávám dává popud a ve všech těchto otázkách dává doporučení Valnému shromáždění OSN, členům OSN a odborným institucím. Dále hospodářská a sociální rada předkládá Valnému shromáždění návrhy úmluv v otázkách její působnosti a podle pravidel stanovených OSN svolává mezinárodní konference a další akce.

Mezinárodní organizace, jako Světová zdravotnická organizace, Organizace pro výživu a řada jiných, podávají své zprávy hospodářské a sociální radě, která je projednává, pro Valné shromáždění k nim podává své doporučení a připomínky. Dává tedy doporučení k zaměření činnosti těchto organizací. Bude např. spoluúčast na při organizování světové konference o potravinách, která bude uspořádána v roce 1975 a která by se mohla stát shromážděním působícím proti zájmům socialistických zemí.

Činnost hospodářské a sociální rady je tedy zajímavá zejména pro rozvojové země, kterých se v naprosté většině projednávaná problematika pomoci přímo dotýká. Proto také tyto země jevily od počátku o práci v hospodářské a sociální radě velký zájem a řadu let uvažovaly o rozšíření počtu jejích členů.

Socialistické země zpočátku nepodporovaly rozšíření počtu členů hospodářské a sociální rady z důvodů zásadního postoje k neměnnosti Charty OSN. Po vzájemných konzultacích při plném vědomí velikého zájmu rozvojových zemí na zvýšení počtu členů hospodářské a sociální rady a závažné skutečnosti, že jde o země, které jsou našimi spojenci v mezinárodním životě a v OSN proti imperialistickým silám, byly socialistické země toho názoru, že rozšíření počtu členů hospodářské a sociální rady bude vhodné, ale v menším rozsahu, z 27 na 35 členů. Rozvojové země navrhly a prosadily rozšíření na 54 členů, a proto se při hlasování v roce 1971 o této otázce socialistické země zdržely. Bylo přitom jasné, že početní většina rozvojových zemí zvýšení počtu členů hospodářské a sociální rady prosadí.

Československo bylo členem hospodářské a sociální rady po řadu let v minulosti. Bylo to v letech 1946 - 1947, 1950 - 1952, 1954 - 1956 a v letech 1963 - 1968 V letošním roce jsme byli opět do hospodářské a sociální rady zvoleni. I když byl počet členů podstatně rozšířen, je nutné o členství v koordinaci vyvíjet úsilí. Skupina socialistických zemí má přiděleno 6 míst, Z minulých let zůstaly v hospodářské a sociální radě Maďarsko, Polsko a Sovětský svaz, letos byla po vzájemné dohodě doporučena a také zvolena NDR, Československo a Jugoslávie.

Soudružky a soudruzi poslanci, spolu s důvody uvedenými v důvodové zprávě vládního návrhu, kterou jste obdrželi a ve zprávě s. ministra jsou to hlavní důvody, na základě kterých zahraniční výbory a ústavně právní výbory doporučují schválit změnu článku 61 Charty Organizace spojených národů předloženou vládním návrhem. Doporučuji proto jako zpravodaj poslanců Sněmovny lidu předložený návrh schválit.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Exnerovi. Za výbory Snemovne národov prednesie spravodajskú správu poslanec Bagoňa.

Zpravodaj poslanec SN O. Bagoňa: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, zahraničné výbory Snemovne národov a Snemovne ľudu na svojej spoločnej schôdzke dňa 7. 12. 1973 dôsledne prerokovali návrh zmeny 61. článku Charty OSN. Tento návrh tiež prerokovali ústavnoprávne výbory Snemovne národov a Snemovne ľudu. Vyjadrili súhlas s predloženým návrhom. S písomným zdôvodnením zmeny 61. článku Charty OSN sa mali možnosť všetcia poslanci oboznámiť. /Parlamentná tlač č. 50./ Súdruh minister zahraničných vecí a spravodajca Snemovne ľudu vo svojich vystúpeniach podali obšírnejšie vysvetlenie príčin zmeny spomínaného článku Charty OSN.

Mne prichodí povedať, že socialistické štáty vždy stáli na čele mierového hnutia a bezprostrednej, konkrétnej pomoci národom, ktoré nastúpili cestu mierového budovania svojej krajiny. Najväčšou a podstatnou mierou sa to dotýka a bude dotýkať práve rozvojových krajín.

Socialistické Československo sa radí medzi štáty, ktoré tradične pomáhajú rozvojovým krajinám. Aj ratifikáciou zmeny 61. článku Charty OSN a členstvom v Hospodárskej a sociálnej rade budeme vytvárať podmienky, aby naša spolupráca s rozvojovými krajinami bola ešte užšia a mnohostrannejšia.

Preto ako spravodajca Snemovne národov odporúčam poslancom Snemovne národov predložený návrh schváliť.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Bagoňovi. Do rozpravy k tomuto bodu sa neprihlásil nikto. Pýtam sa ešte raz, či sa niekto hlási do rozpravy. /Nikdo./ Nikto. Ďakujem.

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Konštatujem, že v Snemovni ľudu je 150 poslancov, v Snemovni národov českej časti 54 a v slovenskej 59. Snemovne sú spôsobilé sa uznášať.

Pýtam sa, kto zo Snemovne ľudu súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Je niekto proti? /Nikdo./

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

Teraz hlasujú poslanci Snemovne národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje se./ Ďakujem.

Je niekto proti? /Nikdo./

Zdržal sa niekto hlasovania? /Nikdo./

Konštatujem, že po zhodných uzneseniach obidvoch snemovní Federálne zhromaždenie ČSSR súhlasí so zmenou článku 61 Charty OSN, schválenou rezolúciou 2847 /XXVI/ Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.

Vážené Federálne zhromaždenie, tým sme vyčerpali program 10. spoločnej schôdzky Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Na záver, súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, pretože sa snemovne na plenárne zasadnutie už v tomto roku pravdepodobne nestretnú, dovoľte mi popriať vám všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov, zaslúžený odpočinok po úspešnej práci už druhého roku nášho volebného obdobia a predovšetkým všetkým vám hodne zdravia, osobnej spokojnosti a pracovných úspechov v novom roku 1974.

Prosím členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, aby na chvíľu zostali na svojich miestach ku krátkej schôdzke. Ostatným ďakujem za účasť a končím 10. schôdzku Snemovne ľudu a Snemovne národov. /Potlesk./

/Schůze skončena v 15. 42 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP