Středa 24. dubna 1974

Středa 24. dubna 1974

/Začátek schůze v 10.00 hod./

Přítomno:182 poslanců Sněmovny lidu
65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
68 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Cabalková, Dzúr. Horáček, Hůla V., Jakeš, Korčák, Kvasil, Lenárt, Lovětínský, Löbl, Machoň, Mamula, Martinka, Neubert, Pennigerová, Rohlíček, Samková, Švestka

- Sněmovny národů

zvolení v České socialistické republice David, Erban E "Fojtík. Himl, Chlad, Kučera, Reis, Šimon, Šmejkalová, Štáfek

- Sněmovny národů

zvolení ve Slovenské socialistické republice Colotka, Klokoč, Lefflerová, Pándyová, Szénási, Šalgovič, Zozuľák

/Schůze zahájena v 10.00 hod./

Předseda FS A. lndra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji jednání 11. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSSR.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi, abych jménem vás všech přivítal na našem zasedání generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu ústředního výboru Národní fronty ČSSR s. Gustava Husáka. /Potlesk./

Upřímně vítám i další členy a kandidáty předsednictva a členy sekretariátu ÚV KSČ, členy federální vlády, představitele společenských organizací a orgánů Národní fronty. Vítám i hosty, kteří se zúčastní projednávání zákona o Sboru národní bezpečnosti. /Potlesk,/

Soudružky a soudruzi, 25. ledna t.r. jsme se naposled rozloučili s členem předsednictva Federálního shromáždění a poslancem Sněmovny národů s. Františkem Honsem. Soudruh Hons celý svůj život zasvětil zájmům dělnické třídy, věnoval všechny své síly a schopnosti boji za vybudování socialismu v naší vlasti. S jeho jménem je navždy spojena výstavba Rudých odborů, řada třídních zápasů, které už za předmnichovské republiky jako aktivní odborářský funkcionář organizoval. Jako komunista celým svým životem srostlý se stranou pomáhal obětavě všude tam, kam byl vyslán. Po roce 1945 vykonával stranické a veřejné funkce v okresním a krajském měřítku. Od X. sjezdu KSČ byl členem ÚV KSČ a později členem Ústřední kontrolní a revizní komise. Jeho činnost byla oceněna udělením Řádu republiky, Řádu Vítězného února, Řádu práce a dalších státních vyznamenání.

V soudruhu Honsovi jsme ztratili dobrého poslance, vzácného člověka a věrného komunistu. Prosím vás, abychom jeho památku uctili povstáním. /Shromáždění povstává, po uctění památky opět usedá./

Děkuji vám.

Soudružky a soudruzi. na dnešní samostatné schůzi Sněmovny národů složili slib nově zvolení poslanci této sněmovny s. Jan Baryl a s. Vlastimil Ehrenberger. Za zemřelého poslance Františka Honse byl členem předsednictva Federálního shromáždění zvolen poslanec Alois Huml.

Ve dnech 22. a 28. března zaslal předseda federální vlády Federálnímu shromáždění k projednání

- vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k souhlasu Smlouva o vzájemných vztazích mezi Československou socialistickou republikou a Spolkovou republikou Německa, podepsaná v Praze dne 11. prosince 1973 a dopisy k ní přináležející;

- vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Nizozemským královstvím o zamezení dvojího zda ní a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze 14. března 1974.

Oba vládní návrhy jsem postoupil sněmovnám a národním radám.

Soudružky a soudruzi, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů ve své schůzi 9. dubna 1974 navrhla konat společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách.

Má někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k návrhu předsednictev obou sněmoven? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo.

Podle účasti jsou obě sněmovny v souladu s článkem 40 odst. 1 a 2 ústavního zákona o čs. federaci schopny se usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s navrženým pořadem? /Hlasuje se./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Je někdo proti? /Nikdo./

Návrh byl Sněmovnou lidu jednomyslně schválen.

Nyní prosím poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? /Hlasuje se./ Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Obě sněmovny se v souladu s článkem 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci usnesly na konání společné schůze a schválily její pořad.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v souladu s ustanovením zákona o jednacím řádu FS vyslechněte, prosím, informaci o činnosti předsednictva FS, předsednictev a výborů obou sněmoven za dobu od prosincové společné schůze sněmoven.

Předsednictvo Federálního shromáždění konalo čtyři schůze. Hlavní náplň schůze 18. prosince 1973 tvořil program činnosti poslanců a orgánů FS při zabezpečování výchovy mladého pokolení a jeho přípravy pro život a práci v rozvinuté socialistické společnosti. Za tím účelem byly také ve všech výborech sněmoven vytvořeny pracovní skupiny, které sledují, jak při projednávání jednotlivých otázek ve výborech sněmoven je respektována problematika mladého pokolení.

Na téže schůzi projednalo předsednictvo hlavní směry činnosti Federálního shromáždění a jeho orgánů pro rok 1974. Projednalo i zprávu o návštěvě naší delegace v Rumunské socialistické republice a informaci o návštěvě Japonské parlamentní delegace v Československu.

Na svém mimořádném zasedání 30. března přijalo předsednictvo FS zákonné opatření o zrušení daně z motorových vozidel. Příslušná zpráva je předkládána této schůzi ke schválení.

Na včerejší schůzi se předsednictvo zabývalo činností a metodami práce výborů sněmoven. Byly projednány informace o zahraničních stycích výborů sněmoven a o návštěvě maršálka polského Sejmu v Československu a poslanců Konfederace arabských republik u nás.

Dále byly projednány zprávy o stížnostech zaslaných Federálnímu shromáždění v minulém roce, o čerpání rozpočtu FS a další otázky vyplývající z pravomoci předsednictva.

Předsednictva sněmoven konala dvě schůze. V lednové schůzi zhodnotila prosincovou společnou schůzi sněmoven, dále se zabývala organizačně politickým zajištěním plánu práce sněmoven na letošní rok a projednala zprávy o studijním pobytu delegací výborů pro plán a rozpočet ve Svazu sovětských socialistických republik, výborů pro sociální politiku v Bulharské lidové republice a o návštěvě delegace poslanců Sejmu Polské lidové republiky v Československé socialistické republice.

Na základě dílčích zpráv výborů sněmoven předsednictva též projednala zhodnocení metod a forem činnosti výborů a přijala některá opatření směřující k dalšímu prohlubování a zkvalitňování práce výborů.

V dubnové schůzi se předsednictva sněmoven zabývala zabezpečením dnešní schůze. Projednala a schválila rovněž návrh na sjednocení a prohloubení práce zpravodajů - poslanců při projednávání zásad a vládních návrhů zákonů v orgánech FS, jehož smyslem je zvýšení aktivní účasti zpravodajů v zákonodárné činnosti, Předsednictva schválila též návrh na projednání státního závěrečného účtu federace za rok 1973 ve výborech sněmoven a posoudila odpovědi členů vlády ČSSR na podněty poslanců přednesené v minulé společné schůzi sněmoven.

Předsednictva věnovala také pozornost zajišťování svých říjnových samostatných schůzí ve výborech sněmoven.

Výbory sněmoven především projednávaly vládní návrhy zákonů a mezinárodní smlouvy, které jsou na pořadu dnešní společné schůze sněmoven.

Všechny výbory kromě zahraničních a mandátových a imunitních projednaly zásady zákona o územním plánování a stavebním řádu. Výbory vyslovily souhlas se zásadami a doporučily, aby při vypracování osnovy zákona bylo přihlédnuto k řadě námětů a připomínek uplatněných poslanci i národními radami.

Stejně tak tomu bylo i při projednávání návrhu zásad zákona o zemědělské dani ve výborech ústavně právním, pro plán a rozpočet a pro zemědělství a výživu.

Kromě legislativního programu výbory projednaly v souladu s plánem hlavních úkolů další důležité otázky.

Ústavně právní výbory projednaly osnovu zaměření zprávy předsedy Nejvyššího soudu a generálního prokurátora o působení zákona o rodině, dále osnovu zprávy ministra dopravy ČSSR o působení zákona v oblasti dopravy a osnovu zprávy ministra práce a sociálních věcí ČSSR o působení učňovského zákona. Výbory se také zabývaly účastí poslanců ústavně právních výborů na občanské kontrole výkonu trestu odnětí svobody prováděné národními radami v nápravných ústavech.

Zahraniční výbory projednaly zprávu o výsledcích a průběhu 28. zasedání Valného shromáždění OSN, dále souhrnnou zprávu o průběhu a výsledcích kontroly prověrky zastoupení ČSSR v nevládních mezinárodních organizacích. Uspořádaly též seminář k situaci v Chile a v Latinské Americe.

Branné a bezpečnostní výbory projednaly zprávu o rozpracování usnesení přijatého sjezdem Svazarmu v oblasti práce s mladou generací. zejména v oblasti branné výchovy.

Výbory pro plán a rozpočet projednaly informaci o výsledcích studijního zájezdu do SSSR, o plnění některých ustanovení zákona o devizovém hospodářství. Zabývaly se také plněním vybraných úkolů programu péče o jakost výrobků a její soustavné zvyšování.

Výbory pro průmysl, dopravu a obchod projednaly především závěry listopadového pléna ÚV KSČ z loňského roku k ekonomice. Přijaly usnesení, podle kterého zejména při projednávání rozpočtu a závěrečného účtu budou sledovat, jak je v činnosti resortů, případně v plánech výrobních hospodářských jednotek a podniků zajišťováno plnění plánu zásadních investičních akcí. Včasné dokončování staveb, dodržování vztahu produktivity práce a mezd, vyrovnanost vnitřních bilancí spolehlivost odběratelských vztahů apod. Výbory pro průmysl, dopravu a obchod uspořádaly též seminář k otázkám zkoušení a hodnocení technické úrovně a kvality výrobků.

Výbory pro zemědělství a výživu projednaly plnění závěrů XIV. sjezdu KSČ v odvětví zemědělství a výživy a zprávu o výsledcích průzkumu v organizacích zabývajících se výrobou potřeb pro socialistické zemědělství.

Kulturní výbory se zabývaly plněním závěrů červencového pléna ÚV KSČ k výchově mladé generace i zprávou o dalším rozvoji československé tělovýchovy a sportu po IV. sjezdu ČSTV.

Výbory pro sociální politiku zhodnotily výsledky průzkumu péče o staré občany i výsledky studijního zájezdu do Bulharské lidové republiky.

Výbory sněmoven se zabývaly také projednáním přípravy samostatných říjnových schůzí svých sněmoven.

Má někdo, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dotaz nebo připomínku k této přednesené informaci? /Nikdo se nehlásil,/ Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k projednání prvého bodu schváleného pořadu, kterým je

I

Vládní návrh zákona o Sboru národní bezpečnosti /tisk 60/

Prosím ministra vnitra ČSSR s. Jaromíra Obzinu, aby zdůvodnil předložený návrh.

Ministr vnitra ČSSR doc. PhDr, J. Obzina, CSc.: Vážené Federální shromáždění, vážený soudruhu generální tajemníku, vážený soudruhu předsedo, milé soudružky poslankyně a vážení soudruzi poslanci, jménem vlády Československé socialistické republiky předkládám vám k projednání a schválení návrh zákona o Sboru národní bezpečnosti.

Zákon o Sboru národní bezpečnosti patří nepochybně k významným zákonům, které právně upravují důležité úseky státní správy a dotýkají se tak bezprostředně každého občana naší republiky, Tomuto významu odpovídala i příprava předkládaného návrhu zákona. Ministerstvo vnitra ČSSR. ministerstvo vnitra ČSR a ministerstvo vnitra SSR, která odpovídají za správu oblastí, jež zákon upravuje, a která jsou proto odpovědná také za sledování účinnosti zákonné úpravy, předložila nejvyšším stranickým a státním orgánům politicko-ekonomický rozbor, kterým průkazně zdůvodnila vyplývající zásady nové úpravy. V tomto smyslu je předložená osnova výsledkem kritického zhodnocení účinnosti dosud platného zákona z roku 1965 ve světle praktických zkušeností z posledních let, zejména krizových let 1968 - 1969 a z hlediska závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa. Jde o přísně věcné zhodnocení na základě sjezdem přijatého rozboru současné etapy společenského vývoje, které především respektuje novou ústavní situaci federativního uspořádání státu. Pokud hovořím o kritickém zhodnocení účinnosti dosud platného zákona z roku 1965, nejde v žádném případě o negativistické znevážení dosud platného zákona. Naopak. z platné zákonné úpravy nová osnova přebírá všechny osvědčené instituty a zavádí jen takové změny, které odpovídají socialistickému rozvoji společnosti a jsou nezbytné v zájmu zabezpečení jejího dalšího rozvoje. Bylo by proto nesprávné posuzovat tyto změny izolovaně nebo jen z hlediska jejich počtu, Návrh je jednolitým celkem. Převzaté dosavadní instituty i nová ustanovení jsou organickou součástí jednoho a téhož politického záměru, jehož nosným motivem je realizace usnesení XIV, sjezdu strany, jmenovitě té jeho části, která nám ukládá upevňovat socialistický stát a zdokonalovat jeho jednotlivé složky a funkce, aby splnil své poslání ve všestranném rozvoji společnosti.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP