Úterý 25. června 1974

Úterý 25. června 1974

(Začátek schůze v 10.00 hod.)
Přítomno:177 poslanců Sněmovny lidu
65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
65 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Benc, Bubeník, Cabalková, Dzúr, Fail, Hoffmann, Horáček, Hruškovič, Kakos, Kovářová, Marko, Mészárošová B., Mikušová, Moc, Neubert, Obzina, Remek, Šimon, Švestka, Uher, Vdovjak, Vondrák, Výbošťoková

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Baryl, Čermáková H., Fojtík, Hudeček M., Křenek, Mušal, Procházka, Reis, Štáfek, Valo V.

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Bendík, Lapárová, Nikman, Pándyová, Matyášová, Šalgovič, Šucha, Urban, Valo J., Vojteková

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahajuji jednání 12. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Dovolte mi, abych vaším jménem, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, přivítal členy a kandidáty předsednictva ÚV KSČ a členy sekretariátu ÚV KSČ v čele s generálním tajemníkem ÚV KSČ s. Husákem (potlesk). Vítám dále členy federální vlády, vedené jejím předsedou s. Štrougalem (potlesk), představitele společenských organizací a orgánů Národní fronty.

Soudružky a soudruzi, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů ve schůzích dne 18. června 1974 navrhla konat společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách.

Má někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k návrhu předsednictev svých sněmoven? (Nikdo.) Nikdo.

Podle účasti jsou obě sněmovny v souladu s čl. 40, odst. 1 a 2 ústavního zákona o československé federaci schopny se usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Obě sněmovny se v souladu s čl. 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci usnesly na konání společné schůze a schválily její pořad. Dovolte mi, soudružky a soudruzi, před zahájením vlastního jednání některé informace.

Předseda federální vlády dopisem ze dne 12. května t. r. předložil k projednání návrh ústavního zákona o změnách státních hranic s Rakouskou republikou.

Dále zaslal návrh usnesení, týkající se státního závěrečného účtu federace za rok 1973. Oba návrhy jsou již na pořadu dnešní naší společné schůze sněmoven.

Nyní prosím, vyslechněte informaci o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictev a výborů obou sněmoven za dobu od dubnové společné schůze sněmoven.

Předsednictvo FS vyhlásilo zákon o Sboru národní bezpečnosti a celní zákon, přijaté sněmovnami. Dále projednalo vyslání delegace Federálního shromáždění k oficiální návštěvě Socialistické federativní republiky Jugoslávie.

Předsednictva sněmoven zhodnotila dubnovou schůzi sněmoven, politicky i organizačně zabezpečila konání dnešní společné schůze a projednala návrh postupu projednávání zásad i osnov zákonů v orgánech Federálního shromáždění.

Předsednictvo Sněmovny lidu projednalo průběžnou informaci o přípravě samostatné schůze sněmovny. Také předsednictvo Sněmovny národů v přípravě na samostatnou schůzi v říjnu projednalo dílčí zprávy, týkající se programu říjnové schůze Sněmovny národů

Výbory sněmoven především projednávaly vládní návrhy, které jsou na pořadu dnešní společné schůze sněmoven a doporučily je ke schválení. Na samostatných schůzích projednaly výbory Sněmovny lidu jednotlivé problémy dopravy a výbory Sněmovny národů se zabývaly otázkami socialistické výchovy a vzdělávání mládeže. Kromě toho výbory projednaly v souladu s plánem hlavních úkolů další důležité otázky.

Ústavně právní výbory projednaly zprávu o vývoji pracovní neschopnosti pracovníků v pracovním poměru v roce 1973. Výbory vyjádřily plnou podporu opatřením Ústřední rady odborů k rozvoji péče o pracující a ochrany jejich zdraví a k dalšímu příznivému působení na vývoj pracovní neschopnosti. Doporučily, aby orgány bezpečnosti, prokuratury a národních výborů informovaly závodní výbory ROH v těch případech, kdy k pracovní neschopnosti dochází zaviněním pracovníka, jeho protispolečenským jednáním, aby tak komise národního pojištění mohly vyvozovat sankce.

K aktuální problematice výchovy nezletilých, vlivu rodiny a společnosti na mladou generaci, k otázkám trvání manželství a příčin rozvodovosti byl uspořádán seminář k zákonu o rodině.

Zahraniční výbory projednaly:

- výsledky cestovního ruchu za rok 1973 a výhled na rok 1974 a uložily skupině poslanců pokračovat ve sledování otázek zahraničního cestovního ruchu a o vývoji informovat;

- informaci o výsledcích jarního zasedání Meziparlamentní unie v Bukurešti, kterou vzaly na vědomí.

Dále byla projednána deklarace Mezinárodního výboru pro evropskou bezpečnost a spolupráci, schválená na zasedání tohoto výboru v Bruselu dne 4. dubna 1974. Výbory doporučily předsednictvu FS vyslovit Mezinárodnímu výboru pro evropskou bezpečnost a spolupráci a přijaté deklaraci plnou a bezvýhradnou podporu a přijmout stanovisko, navrhované zahraničními výbory k této otázce.

Výbory branné a bezpečnostní projednaly informaci náměstka ministra zahraničních věcí Československé socialistické republiky o současné mezinárodní situaci a o uplatňování zásadní linie československé zahraniční politiky.

Výbory pro plán a rozpočet obou Sněmoven projednaly zprávu Státní plánovací komise o zabezpečování úkolů ve schváleném prováděcím státním plánu a státním rozpočtu na rok 1974; výbory došly k závěru, že úkoly, vytyčené v uvedeném plánu a rozpočtu na rok 1974, jsou po jejich rozpisu a promítnutí do hospodářských plánů podnikové sféry zabezpečeny a jejich ukazatelé byly v řadě případů zpevněny. V souvislosti s tím výbory zdůraznily, že zabezpečení úkolů státního plánu a rozpočtu vyžaduje hlavně v oblasti vnějších ekonomických styků nadále zvyšovat úsilí o prosazování vysoké efektivnosti hospodaření dováženými surovinami a dosáhnout kvalitativně vyššího stupně nabídky zboží pro vývoz, především ve strojírenství. Výbory doporučily Státní plánovací komisi a federálnímu ministerstvu financí řadu konkrétních opatření k zabezpečení úkolů státního plánu rozvoje na rok 1974 v hospodářských plánech.

K plnění ustanovení zákona o národohospodářském plánování došly výbory po posouzení získaných poznatků k závěru, že není zapotřebí přistupovat k úpravám stávajících ustanovení zákona č. 145 z roku 1970 Sb.

Ve společné schůzi výborů pro průmysl, dopravu a obchod obou sněmoven podal zástupce federálního ministerstva zahraničních věcí širší informaci o některých aktuálních problémech mezinárodní politiky.

Ve výborech pro zemědělství a výživu přednesl náměstek federálního ministra pro zemědělství a výživu referát k 25. výročí budování socialistického zemědělství a zástupce federálního ministerstva zahraničních věcí informoval o vývoji spolupráce členských států RVHP na úseku zemědělství a potravinářského průmyslu včetně plnění úkolů komplexního programu a zaměření další činnosti na tomto úseku.

Kulturní výbory provedly průzkumy problematiky vysokých škol v Košicích.

Výbory pro sociální politiku se zabývaly vývojem populace v ČSSR. Konstatovaly, že na základě plnění sociálního programu XIV. sjezdu KSČ a pod vlivem celkové konsolidace společnosti se v ČSSR v posledních letech populační vývoj výrazně zlepšil. Současně doporučily Vládní populační komisi další náměty k rozvíjení všestranné výchovy k rodičovství.

Tolik tedy informace o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictev obou sněmoven a jednotlivých výborů.

Má někdo z poslanců k těmto informacím připomínky nebo dotazy? (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k projednávání schváleného programu.

Jako prvý bod projednáme

l

Vládní návrh usnesení, kterým Federální shromáždění Československé socialistické republiky schvaluje státní závěrečný účet federace za rok 1973 (tisk 70)

Prosím ministra financí ČSSR ing. Leopolda Léra, aby jménem vlády odůvodnil předložený návrh.

Ministr financí ČSSR ing. L. Lér, CSc.: Vážený soudruhu generální tajemníku, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vláda Československé socialistické republiky předkládá Federálnímu shromáždění k projednání a schválení státní závěrečný účet federace za rok 1973. Činí tak v období, které je charakterizováno vcelku příznivým rozvojem naší socialistické ekonomiky a dalším růstem životní úrovně. Naši pracující úspěšně realizují závěry vytyčené XIV. sjezdem Komunistické strany Československa, které v hospodářské oblasti konkretizoval 5. pětiletý plán. Jejich uvědomělý vztah k těmto cílům se projevuje ve stále širším rozvíjení socialistického soutěžení, zejména na počest slavného 30. výročí Slovenského národního povstání, Pražského povstání a osvobození naší vlasti Rudou armádou.

Dovolte mi, abych z pověření vlády ČSSR uvedl projednávání vládního návrhu ke státnímu závěrečnému účtu za rok 1973 jeho základní charakteristikou. Z ní vyplývají i závěry pro další práci, pro plnění úkolů v letošním roce a úspěšnou přípravu plánu a rozpočtu na rok 1975.

Když jsme schvalovali státní plán a státní rozpočet na rok 1973, hovořili jsme o tom, že rok 1973 je klíčovým rokem 5. pětiletky, ve kterém pětiletka přechází do své druhé poloviny a od jehož splnění do značné míry závisí, jaké předpoklady vytvoříme k úspěšnému splnění celé páté pětiletky. Listopadové plénum ústředního výboru KSČ v roce 1973 provedlo základní hodnocení hospodářského vývoje a současně dalo direktivy, jak pozitivní tendence roku 1973 dále rozvíjet a prohlubovat a jak s ještě větší intenzitou a důsledností překonávat naše krátkodobé i dlouhodobé těžkosti a problémy. Zdůraznilo nutnost zvýšit úroveň řídící práce na všech stupních řízení a osobní odpovědnost každého z nás, ať pracuje na kterémkoliv místě ve výrobním či nevýrobním procesu, aby se výsledky v rozvíjení vyspělé socialistické společnosti dále zlepšovaly a odpovídaly nutné materiálně-technické základně, na níž naši socialistickou společnost rozvíjíme.

Toto plénum ústředního výboru zdůraznilo i velký význam bilancování a analýzy naší uplynulé práce jako východiska pro stanovení dalších cílů. Soudruh Husák tehdy řekl:

"Za rok získá každý člověk značné zkušenosti, kolektivy získávají zkušenosti daleko bohatší. Je to nejlepší způsob, abychom správně viděli klady i nedostatky, správně si stanovili úkoly do budoucna. Zdravý rozum žádá, aby každý podnik, každá instituce takovéto hodnocení a velmi konkrétní závěry z něho udělala."

Státní závěrečný účet není jen souhrn mnoha čísel z účetních a statistických výkazů. Vychází i z poznatků získaných při celoroční rozborové práci, při komplexních rozborech hospodaření provedených v každé organizaci, při jejich projednání na pracovištích, v dílnách a závodech. To nám umožňuje skutečně objektivně přistoupit k zodpovědnému bilancování hospodaření celého státu, celé naší socialistické společnosti a získat tak živý obraz naší společné práce a jejích výsledků.

Jaká je základní charakteristika hospodářského rozvoje v minulém roce. V roce 1973 pokračoval dynamický rozvoj našeho národního hospodářství. Celkově příznivý vývoj národního hospodářství a další růst jeho efektivnosti charakterizuje růst národního důchodu, který se proti roku 1972 v souladu se záměry státního plánu zvýšil o 5,1 %.

Nejde však jen o jednoroční dobré výsledky, ale o dlouhodobý trend tohoto rozvoje. Tempo růstu národního důchodu se v prvních třech letech pětiletky pohybovalo mezi 5 - 6 %. Svědčí to o stabilitě naší ekonomiky a je výrazným úspěchem úsilí Komunistické strany Československa zabezpečit dynamický a plynulý rozvoj ekonomiky.

Naplňuje nás radostí, že naše úspěchy jsou součástí úspěšného rozvoje a vzestupu ekonomické síly socialistického tábora. Upevňování ekonomiky našeho socialistického společenství je v ostrém protikladu se situací v kapitalistickém světě, kde řada zemí prochází vážnými sociálními, ekonomickými a politickými krizemi, urychluje se proces inflace a znehodnocování peněz, omezuje se výroba a zvyšuje se nezaměstnanost, platební bilance zaznamenávají rekordní schodky a stále více se oslabují základní životní a sociální jistoty lidí.

Na základě toho, čeho jsme dosáhli u nás v ČSSR a čeho dosáhli i pracující v ostatních socialistických zemích, si můžeme s pevnou jistotou vytyčit i smělé cíle do budoucna. Předvolební projev s. Brežněva s plnou přesvědčivostí ukázal, jaké jsou perspektivy společnosti, kde pracující zbaveni vykořisťování a sociálního útlaku rozvíjejí materiální i duchovní síly své společnosti. Úspěchy socialistického tábora zvyšují přitažlivost myšlenek budování socialismu a komunismu pro všechny národy světa. To nás ještě více zavazuje, abychom bezměrným úsilím upevňovali a rozmnožovali naši ekonomickou sílu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP