Úterý 25. června 1974

Zpravodajka poslankyně SL M. Adamová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vládní návrh na vyslovení souhlasu Federálního shromáždění se Smlouvou mezi ČSSR a Nizozemským královstvím, která byla podepsána v Praze 4. března 1974 a která se týká zamezení dvojího zdanění, jakož i zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů a daní z majetku, byl v měsíci květnu a červnu projednán všemi výbory Sněmovny lidu, jimž to bylo opatřením sněmovny přikázáno, tj. výborem pro plán a rozpočet a poté výborem ústavně právním a zahraničním.

Ve všech těchto případech se pověřené výbory řádně seznámily s podstatou návrhu, obsahem Smlouvy a zdůvodněním řešení ve Smlouvě navrhovaného. Své stanovisko k tomuto návrhu vyjádřily v usnesení, jímž Sněmovně lidu doporučují vyslovit s touto Smlouvou souhlas. Souhlas Federálního shromáždění je podle čl. 36, odst. 3 ústavního zákona o čs. federaci č. 143/1968 Sb., ve znění ústavního zákona č. 125/1970 Sb., nezbytným proto, že ustanovení do Smlouvy zapracovanými se v podstatě zakládají některé výjimky z našich zákonů, upravujících daňové povinnosti.

Smlouvu je třeba uvítat jako významný příspěvek k usnadnění jednotlivých, v úvahu přicházejících forem hospodářské spolupráce mezi ČSSR a Nizozemským královstvím a jako prostředek k rozvíjení a prohlubování spolupráce obou zemí.

Pojetí Smlouvy - jak to výbory mohly při svém jednání konstatovat - vychází z poznání, že při uplatňování prospěšných hospodářských styků s cizími zeměmi, např. na úseku patentů. licencí, technické pomoci, technologických postupů, montáží, služeb apod., vystupují do popředí pozornosti obou stran i otázky daňové, které se namnoze dotýkají jak rozsahu, tak zejména kvalitativních stránek takové spolupráce. Z hlediska sledovaných zájmů se při zabezpečování a provádění jednotlivých operací jeví zejména dvojí zdaňování příjmové či majetkové podstaty zbytečným a nepřiměřeným břemenem hospodářských styků a v tom smyslu i zbytečnou brzdou rozvoje těchto styků.

Vědomí těchto skutečností si objektivně vynucuje vytvářet vzájemně zvýhodněné podmínky, jichž základní a směrodatná ustanovení jsou přesně určena a jichž vnějším výrazem se stává uzavřená o nich dohoda.

Na půdě našeho Federálního shromáždění jsme již měli příležitost posuzovat takovou dohodu s obdobným obsahem v dubnu t. r. při vyslovení souhlasu se Smlouvou uzavřenou mezi ČSSR a Francií o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu.

Tato skutečnost má svůj význam i při dnešním schvalování dnes námi projednávaného vládního návrhu. Je tomu tak proto, že obě tyto smlouvy mají v celé řadě svých ustanovení mnoho společného, ba možno říci, že jednotně řešeného a upraveného. Vyplývá to např. z porovnání způsobu vymezení osob a daní, na které se Smlouva vztahuje, dále z ustanovení o domicilu osob, ze způsobu vymezení stálých provozoven, zdanění příjmů z nemovitostí a zisku či výnosů podnikových, jakož i z dalších ustanovení o dividendách, tantiémách, úrocích a licenčních poplatcích, kapitálových ziscích, či sdružených podnicích. Mají také v podstatě téměř shodná ustanovení, týkající se penzí - a odměny za veřejné funkce, jakož i ustanovení pro činnost umělců, sportovců, profesorů a studentů, resp. zdaňování movitého a nemovitého majetku. Upravují také podobným způsobem postupy vylučující dvojí zdanění a postup při řešení sporů, a obsahují též zákaz diskriminace.

Jako společný zpravodaj uvedených výborů doporučuji na základě skutečností, o nichž jsem hovořila, aby Sněmovna lidu vyslovila s návrhem Smlouvy, která vstoupí v platnost teprve dnem, kdy si obě smluvní strany potvrdí její schválení podle příslušných ústavních předpisů, a která nemá rozpočtový dopad, svůj souhlas.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslankyni Adamovej. Uvedené výbory Snemovne národov schválili za spoločného spravodajcu poslanca Štefana Buľku. Prosím, aby sa ujal slova.

Zpravodaj poslanec SN Š. Buľko: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci! Dovoľte mi, aby som vo svojom krátkom vystúpení nadviazal na správu spravodajkyne Snemovne ľudu poslankyne Adamovej a doplnil ju stanoviskom Snemovne národov.

Vládny návrh na vyslovenie súhlasu Federálneho zhromaždenia so Zmluvou medzi ČSSR a Holandským kráľovstvom o zamedzení dvojitého zdanenia i zabránení daňovému úniku na úseku daní z príjmu či majetku, dostal sa aj do príslušných výborov Snemovne národov. Podrobne ho prerokoval, zhodnotil a posúdil výbor pre plán a rozpočet, ústavnoprávny výbor i zahraničný výbor.

Tieto výbory vyjadrili svoje stanovisko v osobitnom uznesení, ktorým Snemovni národov odporúčajú, aby so Zmluvou vyjadrila svoj súhlas.

Spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu už predo mnou poukázala na dôležité skutočnosti, zdôvodňujúce návrh Zmluvy i jej obsah. Na to sa pri posudzovaní vo výboroch sústreďovala hlavná pozornosť. Nepovažujem preto za nutné opätovne ich z tohto miesta pripomínať či zdôrazňovať.

Ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov chcem však pripomenúť, že návrh zmluvy posúdili aj príslušné orgány Českej a Slovenskej národnej rady. Po prerokovaní taktiež vyslovili svoj súhlas a odporúčali Zmluvu na schválenie.

Chcel by som zároveň upozorniť, že na pôde Federálneho zhromaždenia sme sa stretli zatiaľ s podobnými zmluvnými návrhmi iba vo vzťahu voči tzv. západným krajinám. Bolo by preto na mieste privítať, že aj v oblasti krajín socialistického tábora - ako sa o tom zmienil súdruh minister - rátame s patričnou úpravou výnimok z daňovej povinnosti. Realizácia zámeru komplexnej socialistickej integrácie, sledujúcej urýchlenie rozvoja národných ekonomík členských štátov RVHP, vyžiada si totiž pri prehlbovaní všetkých foriem hospodárskej spolupráce tiež dôsledné riešenie podobných otázok i obdobnú vzájomnú úpravu spôsobu zamedzenia dvojitého zdaňovania príjmov či majetkov.

Prirodzene, riešenie, ku ktorému podľa svojho programu pristupuje tohto roku Stála komisia RVHP pre devízové a finančné otázky, vyžaduje, aby sa pri tejto úprave bral zreteľ na iné podmienky medzinárodnej hospodárskej spolupráce našich socialistických krajín, než aké existujú v styku s kapitalistickými krajinami.

Už to spomenula spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu, že doterajšie zmluvy s kapitalistickými krajinami o zamedzení dvojitého zdanenia majú veľa spoločného v celom rade ustanovení. Takúto skutočnosť a prístup k poňatiu i obsahu treba len vítať. Pomáha to, aby sa ľahšie chápali, vykladali a uplatňovali, no tiež, aby sa obmedzili zbytočné či nežiadúce variácie. Keďže rokovania s ďalšími krajinami o podobných zmluvách už prebiehajú alebo sa pripravujú, bude účelné vynasnažiť sa aj v ďalšej perspektíve, aby ich celkové poňatie, definície i zásady boli čo najjednotnejšie.

Z funkcie spoločného spravodajcu výborov Snemovne národov odporúčam, aby snemovňa vyslovila svoj súhlas s návrhom Zmluvy medzi ČSSR a Holandským kráľovstvom o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránenie daňovému úniku v odbore daní z príjmov a majetku. - Ďakujem.

Předsedající předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Buľkovi.

Súdružky a súdruhovia poslanci, písomné prihlášky do rozpravy o tomto návrhu nedošli. Pýtam sa preto, či chce niekto z poslancov v rozprave vystúpiť? (Nikdo se nehlásil.) Ak nikto, môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

Konštatujem, že v zasadacej sieni je v tejto chvíli prítomných 154 poslancov Snemovne ľudu, 60 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike a 63 poslancov zvolených v Slovenskej socialistickej republike, takže obe snemovne sú spôsobilé sa uznášať.

Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s predloženým návrhom podľa odporučenia spoločného spravodajcu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Konštatujem, že Snemovňa národov vyslovila s návrhom súhlas.

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s predloženým návrhom podľa odporučenia spoločnej spravodajkyne výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Konštatujem, že i Snemovňa ľudu vyslovila s návrhom súhlas.

Zisťujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky vyslovilo súhlas so Zmluvami medzi Československou socialistickou republikou a Holandským kráľovstvom o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovému úniku v odbore daní z príjmov a z majetku, ktorá bola podpísaná v Prahe 4. marca 1974.

Vážené Federálne zhromaždenie, konštatujem, že sme tým vyčerpali schválený program 12. spoločnej schôdzky Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Pred skončením schôdzky jedno upozornenie: Zajtrajší seminár, ktorý organizuje Klub poslancov KSČ Federálneho zhromaždenia k otázkam vedeckotechnického rozvoja, ktoré boli prerokované na májovej plenárnej schôdzke ÚV KSČ, sa koná v tejto zasadacej miestnosti ráno o 9.00 hodine pre všetkých poslancov. Na seminári prehovorí minister pre technický a investičný rozvoj s. Ladislav Šupka. Klub poslancov KSČ pozýva na tento seminár všetkých poslancov Federálneho zhromaždenia.

Vážené súdružky a súdruhovia končím 12. spoločnú schôdzku Snemovne ľudu a Snemovne národov.

(Schůze skončila v 16.38 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP