Středa 23. října 1974

Je nutné ocenit i veřejnou činnost většiny příslušníků OOŽ, kteří jsou zapojeni a vykonávají funkce v národních výborech a společenských organizacích. Současně však došli k dalším poznatkům, které ukazují, že výslednost činnosti by se ještě zvýšila při věnování ještě větší pozornosti Sboru OOŽ a řešení některých námětů na vytváření optimálních podmínek pro výkon služby.

Sem patří i umístění jednotek OOŽ, vybavení pracovišť a prostředí. Např. ve Slovenské socialistické republice je nesporně lepší prostředí, které by se mělo vhodně řešit i jinde souběžně s uskutečňovanou výstavbou železničních budov a objektů.

Doporučujeme ministerstvu dopravy jako jedno z nejaktuálnějších opatření prozkoumat celý rozsah možného používání soudobé techniky při výkonu služby. Celá technická vybavenost Sboru OOŽ se zatím omezuje jen na pistoli, která nemůže být prakticky téměř použita. Chybí však např. radiové spojení hlídky s jednotkou, a to i za takových podmínek, kdy je hlídka jednočlenná a místo hlídkování nebo střežení vzdáleno od jednotky i několik kilometrů. Pro takové případy chybí i dopravní prostředky.

Vítáme doplnění osobními pořádkovými prostředky podle vzoru VB, jak je uvedeno v návrhu zákona, ale myslíme si, že využití soudobé techniky by se mělo zkoumat šířeji a postupně zavádět do vybavení jednotek, např. i infravidění na velkých seřadištích a překladištích.

Třebaže, podle ujištění orgánů VB, je spolupráce s OOŽ velmi dobrá, bude jistě účelné ji ještě více prohlubovat, ať již při školení v potřebném rozsahu znalostí zákonů, tak při konkrétních společenských akcích, šetření apod. Tato potřeba vyniká ještě více nyní, kdy se přijímá doplněk zákona, který stanoví další rozšiřování pravomoci OOŽ a vybavení jejich příslušníků. Obdobná spolupráce by se měla rozvinout i s národními výbory, s nimiž ve většině případů není ještě spolupráce na dostatečné výši.

Dovolte, abych k novele vládního návrhu zákona o dráhách vyjádřil za výbory branné a bezpečnostní naprosto kladné stanovisko. Vítáme zejména začlenění problematiky OOŽ do zákona a podporujeme přijetí v navrženém znění a současně doporučuji za výbor branný a bezpečnostní Sněmovny lidu a sněmovny národů, aby se ministerstvo dopravy velmi vážně zabývalo náměty, které vycházejí z osobních poznatků poslanců. Děkuji za pozornost.

Předsedající I. místopředseda FS lng. J. Marko: Ďakujem poslancovi Jirákovi.

Súdružky a súdruhovia, chce ešte nieto prehovoriť k prerokúvanému návrhu? (Nikdo.) Nikto.

Vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Pýtam sa ministra Šutku, či si praje záverečné slovo? (Nepřeje.) Ďakujem.

Prajú si spoloční spravodajcovia záverečné slovo? (Ne.)

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

Zisťujem, že v zasadacej miestnosti je prítomných 146 poslancov Snemovne ľudu, 60 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike a 54 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike.

Obe snemovne sú schopné uznášať sa v súlade s článkom 40 ods. 1 a 2 ústavného zákona o čs. federácii.

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s návrhom zákona v znení spoločnej správy výborov snemovne, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Ďakujem.

Snemovňa ľudu zákon schválila.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto súhlasí s návrhom zákona v znení spoločnej správy výborov snemovne, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Ďakujem.

Takisto Snemovňa národov zákon schválila.

Pretože obe snemovne prijali zhodné uznesenia, konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky schválilo zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 51/1964 Zb. o dráhach.

Tretím bodom programu je

III

Návrh Predsedníctva Ústredného výboru Národného frontu Československej socialistickej republiky na voľbu sudcov z povolania vojenských súdov a na odvolanie z funkcie sudcu z povolania vojenského obvodového súdu (tlač 75)

Prosím člena Predsedníctva Ústredného výboru Národného frontu ČSSR Antonína Himla, aby odôvodnil predložený návrh.

Člen předsednictva ČSSR ÚV NF A. Himl: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, v září t. r. vám byl rozeslán písemný návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na odvolání z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu (tisk 75).

Navrhuje se zvolit soudcem z povolání:

- u vyššího vojenského soudu v Příbrami pplk. Adolfa Houdu,

- u vojenského obvodového soudu Banská Bystrica pplk. JUDr. Emila Hudce,

- u vojenského obvodového soudu Brno por. Stanislava Rizmana.

O novou volbu jde v podstatě jen u por. Stanislava Rizmana. U obou dalších návrhů jde o volbu k jiným soudům, než ke kterým byli Federálním shromážděním původně zvoleni.

Navrhovaní kandidáti vyhovují podmínkám funkce, do které jsou navrhováni. Kandidáti se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

Dále se navrhuje odvolat z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu Olomouc npor. Josefa Piláta pro trvalý nezájem o vojenskou službu a o práci, kterou vykonává.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, navrhuji jménem předsednictva ÚV NF ČSSR zvolit soudce z povolání u příslušných vojenských soudů pplk. Adolfa Houdu, pplk. JUDr. Emila Hudce a por. Stanislava Rizmana a odvolat z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu Olomouc npor. Josefa Piláta podle návrhu, uvedeného v parlamentním tisku č. 75.

Předsedající I. místopředseda FS Ing. J. Marko: Ďakujem. Pýtam sa, či niekto z poslancov má dotaz alebo pripomienku k návrhu. (Nikdo.)

Pristúpime k hlasovaniu. Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov. V tejto chvíli je zasadacej miestnosti prítomných 59 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike a 54 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike. Snemovňa je schopná uznášať sa.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa hlasovania? (Nikdo.) Ďakujem.

Snemovňa národov návrh schválila.

Poslancov Snemovne ľudu je prítomných 156 a snemovňa je schopná uznášať sa.

Kto súhlasí s návrhom Predsedníctva Ústredného výboru Národného frontu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Ďakujem.

Snemovňa ľudu takisto návrh schválila.

Vzhľadom na súhlasné uznesenia snemovní konštatujem, že za sudcov z povolania vojenských súdov boli zvolení: pre Vyšší vojenský súd Příbram podplukovník Adolf Houda, pre Vojenský obvodový súd Banská Bystrica, podplukovník JUDr. Emil Hudec, pre Vojenský obvodový súd Brno poručík Stanislav Rizman, a z funkcie sudcu z povolania Vojenského obvodového súdu Olomouc bol odvolaný nadporučík Josef Pilát.

Posledným bodom programu je

IV

Návrh na uvoľnenie plukovníka JUDr. Oldřicha Řezníčka na vlastnú žiadosť z funkcie sudcu z povolania Vojenského obvodového súdu České Budějovice (tlač 74)

Má niekto z poslancov dotaz alebo pripomienku k tomuto návrhu? (Nikdo.) Nikto.

Pretože sa stav prítomných od posledného hlasovania nezmenil, sú obe snemovne schopné uznášať sa.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu o hlasovanie.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Snemovňa ľudu návrh uznesenia schválila.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Aj Snemovňa národov návrh uznesenia schválila.

Vzhľadom na súhlasné uznesenia snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie uvoľnilo z funkcie sudcu z povolania Vojenského obvodového súdu České Budějovice plukovníka JUDr. Oldřicha Řezníčka v súvislosti s povolaním na inú spoločensky významnú funkciu na Správe vojenských súdov Federálneho ministerstva národnej obrany.

Vážené Federálne zhromaždenie! Týmto sme prerokovali program 14. spoločnej schôdzky Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Končím schôdzku snemovní a upozorňujem členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, že o 15 minút sa bude konať schôdzka predsedníctva v zasadacej sieni č. 214 - II. poschodie.

(Schůze skončila v 14.07 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP