Středa 11. června 1975

Středa 11. června 1975

(Začátek schůze v 9 hod.)

Přítomno:172 poslanců Sněmovny lidu
62 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
67 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Biľak, Horáček, Ivanič, Jakeš, Janec, Korčák, Krupík, Löbl, Mamula, Martinka, Moc, Neubert, Obzina, Ondřich, Panster, Pirošík, Plojhar, Sakmar, Svačina, Svěrčina, J. Šimek, Švestka, Vondrák, Zahradník, Zelenka, Zupka

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Burger, M. Čermáková, Červinka, Himl, Hlaváčová, M. Hudeček, Jelínek, Kempný, Kvasnicová, Manďák, Mušal, Štáfek, Zahradník

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Colotka, Dráb, Kantorák, Lefflerová, Lúčan, Matyášová, Urban

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, vítám vás na 19. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Především mi dovolte, abych mezi vámi upřímně přivítal generálního tajemníka ÚV KSČ a prezidenta republiky s. Gustáva Husáka (dlouhotrvající potlesk). Vítám dále členy předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ, členy federální vlády, představitele orgánů Národní fronty, představitele politických a společenských organizací.

Soudružky a soudruzi, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů na svých schůzích dne 21. května navrhla konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jsme obdrželi na pozvánkách.

Na schůzi dne 27. května doporučila předsednictva obou sněmoven rozšířit náš pořad o projednání stanoviska Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k Provolání nejvyšších sovětských stranických a státních orgánů k národům, parlamentům a vládám. Doporučujeme projednat tento bod jako druhý v našem dnešním jednání.

Máte k navrženému pořadu včetně doporučených změn nějaké připomínky? (Nejsou.)

Obě sněmovny jsou v souladu s čl. 40 odst. 1 a 2 ústavního zákona o československé federaci schopny se usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z vás, soudružky a soudruzi poslanci, souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasováni? (Nikdo.)

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z vás, soudružky a soudruzi poslanci souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze s navrženým programem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

I Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

V souladu s čl. 43 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci se obě sněmovny usnesly na konání společné schůze a schválily její pořad.

Před zahájením mi dovolte několik informací.

Předseda federální vlády zaslal Federálnímu shromáždění několik návrhů, které jsou předmětem jednání dnešní schůze. Dále byly předloženy:

- dopisem z 15. května t. r. Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech a Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, přijaté dne 16. prosince 1966 XXI. Valným shromážděním OSN a podepsané zástupci Československé socialistické republiky v New Yorku dne 7. října 1968;

- dopisem z 2. června t. r. zásady zákona o sociálním zabezpečení.

Oba tyto návrhy byly přikázány k projednání příslušným výborům sněmoven a zaslány k vyjádření národním radám.

Nyní mi dovolte, podat vám informaci o činnosti orgánů Federálního shromáždění od poslední schůze sněmoven.

Předsednictvo Federálního shromáždění projednalo ve své schůzi 26. března 1975 zprávu generálního prokurátora a předsedy Nejvyššího soudu ČSSR o výsledcích dosažených při realizaci opatření ke snížení hospodářské kriminality a ostatních protispolečenských jevů v ekonomice. Ve svém usnesení mj. doporučilo předsednictvo poslancům, aby ve svých volebních obvodech v úzké spolupráci se společenskými organizacemi, zejména s orgány ROH a SSM, podporovali politickovýchovnou prací důsledné dodržování socialistické zákonnosti v národním hospodářství. Dále pro jednalo předsednictvo Federálního shromáždění zprávy o zahraničních stycích, zprávu o průběhu a výsledcích meziparlamentní konference o evropské bezpečnosti a spolupráci v Bělehradě.

Na programu byly i zprávy o vyřizování stížností došlých Federálnímu shromáždění v roce 1974 a o čerpání rozpočtu Federálního shromáždění a návrhy na vyhlášení doplňovacích voleb.

Ve schůzi 28. května projednalo předsednictvo návrh na svolání schůze sněmoven k volbě prezidenta republiky a návrh na vyslání delegace k oficiální návštěvě Německé demokratické republiky.

Předsednictva sněmoven ve schůzích dne 21. a 27. května 1975 zhodnotila 16. společnou schůzi sněmoven, projednala přípravu schůzí sněmoven, jakož i návrh způsobu projednání zprávy o plnění státního plánu a státního rozpočtu v roce 1975 ve výborech sněmoven.

Předsednictvo Sněmovny lidu dále projednalo i kontrolní zprávu o realizaci doporučení obsažených v usnesení Sněmovny lidu k problematice dopravy.

V této souvislosti obdrželi poslanci "Informaci o opatřeních, která přijalo ministerstvo dopravy ČSSR a další resorty k závěrům 4. samostatné schůze Sněmovny lidu konané dne 24. října 1974 k otázkám dopravy a k podnětům a připomínkám poslanců Sněmovny lidu v rozpravě na této schůzi".

Poslanci Sněmovny lidu obdrželi dále "Informaci o zaslaných odpovědích resortů k podnětům a doporučením poslanců Sněmovny lidu F. Billa a J. Doležala, předneseným v rozpravě ke zprávě vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení na 16. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů".

Výbory sněmoven projednávaly v uplynulém období zejména vládní návrhy, které jsou předmětem jednání naší dnešní schůze. Dále se zabývaly zhodnocením dosavadních zkušeností ze spolupráce s výbory národních rad a projednaly závěrečné zprávy z uskutečněných poslaneckých průzkumů.

Zahraniční výbory vyslechly informaci o účasti Československa na globálních jednáních o odzbrojení v roce 1974, zhodnotily výsledky cestovního ruchu v zahraničí za uplynulý rok a projednaly jeho směrnice na rok 1975. Projednaly také informaci o jarním zasedání Meziparlamentní unie a o průběhu jednání o snížení ozbrojených sil a výzbroje ve střední Evropě, jakož i informaci o činnosti Čs. společnosti pro mezinárodní styky.

Branné a bezpečnostní výbory projednaly zprávu hlavního vojenského prokurátora o současném vývoji kriminality v ozbrojených silách. Zorganizovaly úspěšný seminář k 30. výročí osvobození Československa a ukončení druhé světové války v Evropě.

Branný a bezpečnostní výbor Sněmovny lidu se zabýval informací o podílu ministerstva národní obrany na zajišťování paliv a energie pro národní hospodářství, hospodaření s nimi, a přijatými opatřeními ve smyslu závěrů listopadového pléna ÚV KSČ z minulého roku.

Výbory pro plán a rozpočet konaly výjezdní zasedání v Severočeském kraji spojené s průzkumem zabezpečování paliv a energetiky. Na společné schůzi obou výborů byla projednána zpráva Státní plánovací komise o stavu zabezpečování úkolů státního plánu, zpráva federálního ministerstva financí o stavu zabezpečování úkolů státního rozpočtu na běžný rok v hospodářských plánech a informace o plánování a rozpočtové problematice Severočeského kraje v tomto roce a v návrzích na šestou pětiletku.

V květnové schůzi výborů pro plán a rozpočet byl zhodnocen soubor zahajovaných staveb zařazených do prováděcího státního plánu na letošní rok z hlediska jejich efektivnosti a finančního zabezpečení.

Výbor pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny lidu přijal stanovisko k problematice zajištění paliv a energie pro národní hospodářství a obyvatelstvo a pro hospodaření s nimi.

Výbory pro zemědělství a výživu uskutečnily ve dnech 24. a 25. dubna za účasti poslanců výborů pro zemědělství národních rad výjezdní zasedání v Nitře, spojené se seminářem o komplexním řešení obilního problému v Československu. Výbory dále projednaly informaci o zabezpečení prováděcího státního plánu na rok 1975 v hospodářských plánech podniků a organizací řízených národními ministerstvy zemědělství a výživy.

Kulturní výbory prozkoumaly ve dnech 9.-12. dubna v Ostravskokarvinském revíru přípravu kádrů všech stupňů a zajišťování kádrových rezerv pro odvětví paliv a energetiky jako přípravu na 5. schůzi Sněmovny lidu k problémům paliv a energetiky. Dále projednaly zprávu o plnění politickohospodářských úkolů při zajišťování paliv a energie a jejich hospodárném využívání a stav plnění usnesení Sněmovny národů k výchově mladé generace.

Výbory pro sociální politiku provedly kontrolu stavu příprav na jednání samostatné schůze Sněmovny lidu, projednaly informaci o plnění usnesení federální vlády o stavu péče organizací o pracovníky spolu s návrhy dalšího postupu a zprávu o populačním vývoji za rok 1974.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny národů projednal výsledky doplňovacích voleb ve volebním obvodu č. 135.

Jsou k těmto informacím nějaké dotazy nebo připomínky? (Ne.)

Přistoupíme tedy k projednávání prvního bodu našeho programu, kterým je

I

Vládní návrh usnesení, kterým Federální shromáždění ČSSR schvaluje státní závěrečný účet federace za rok 1974 (tisk 92)

Prosím nyní federálního ministra financí s. Leopolda Léra, aby odůvodnil předložený návrh jménem vlády.

Ministr financí ČSSR ing. L. Lér, CSc.: Vážený soudruhu generální tajemníku a prezidente, vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vláda Československé socialistické republiky předkládá Federálnímu shromáždění návrh státního závěrečného účtu federace za rok 1974. Předkládá jej krátce poté, co jsme spolu s celým pokrokovým lidstvem vzpomněli 30. výročí porážky fašismu a oslavili osvobození naší republiky slavnou Sovětskou armádou.

Ja uvedl soudruh Husák na slavnostním zasedání na Pražském hradě 7. května t. r., "výsledky socialistické výstavby naplnily naděje, s nimiž naše národy na jaře památného roku 1945 hleděly do budoucnosti. Za 30 let byly uskutečněny revoluční změny a vytvořeny hodnoty, jež změnily tvář naší země a naplnily život lidí novým, socialistickým obsahem". Za 30 let tvořivé budovatelské práce naše veřejnost pod vedením Komunistické strany Československa napsala dosud nejslavnější kapitolu svých dějin.

Současný vývoj ve světě přesvědčivě dokumentuje přednosti socialistického společenského systému a plánovitého řízení rozvoje národního hospodářství spojeného se stálým růstem životní úrovně. Hluboká hospodářská a společenská krize, trvající vysoká míra inflace a rozsáhlá nezaměstnanost v kapitalistických státech postihující široké vrstvy pracujících, ostře kontrastují s hospodářským rozvojem v socialistických zemích.

Na základě plnění usnesení XIV. sjezdu KSČ se nám daří plánovitě zabezpečovat trvalý, proporcionální růst československé ekonomiky, upevňovat sociální jistotu obyvatelstva a harmonicky rozvíjet všechny stránky životní a kulturní úrovně lidu, což je základním cílem politiky strany a celé socialistické společnosti. Úspěšné plnění úkolů páté pětiletky nám současně umožňuje i řešit některé obtíže a problémy, které do značné míry vyplývají z našeho sepětí se světovou ekonomikou i z dynamického rozvoje našeho hospodářství. Respektuje též požadavky finanční rovnováhy a měnové stability a udržuje pevnost československé koruny. Hospodaření státních rozpočtů bylo ve všech letech pětiletky přebytkové a přispělo k posílení finanční situace státu a společnosti.

Tyto výsledky se však nedostavují automaticky - samy od sebe. Stojí za nimi poctivá každodenní práce, jsou praktickým vyjádřením účinnosti a důsledného prosazování hospodářské politiky strany a vlády. Významně se na nich podílí ekonomická spolupráce a socialistická integrace v rámci zemí RVHP, především však spolupráce se Sovětským svazem.

Mimořádný význam pro další cestu vpřed, pro stupňování našeho úsilí o dosažení lepších výsledků má plénum ÚV KSČ, konané v listopadu minulého roku. Byly na něm oceněny dosažené dobré výsledky, ale současně byla zdůrazněna nutnost ještě důsledněji řešit některé existující problémy v hospodářství a hledat účinnější cesty k zajištění vytyčených cílů a k postupnému zvyšování výkonnosti celé naší ekonomiky. Kritický marxistický přístup k věci vyžaduje realistické hodnocení dosažené úrovně ekonomiky, jejich zdrojů a možností, a zároveň musí brát v úvahu i zvláštnosti současné etapy, které stále výrazněji ovlivňují náš hospodářský rozvoj a které kladou nové, stále náročnější požadavky na úroveň řídící práce.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP