Středa 11. června 1975

To všetko naznačuje, ako treba v tejto oblasti včas a s potrebnou dôslednosťou uplatňovať plánované zámery a taktiež po finančnej stránke im poskytovať potrebné finančné zabezpečenie. Pohľad na výsledky dosiahnuté v tejto oblasti podľa údajov záverečného účtu ukazuje, že príjmy štátneho fondu vodného hospodárstva boli prekročené, a to zvlášť pri rozšírení okruhu zdrojov znečisťovania vôd, za ktoré sa musia platiť určené poplatky. Na druhej strane ukazuje, že ani v minulom roku sa nepodarilo v plnom rozsahu zabezpečiť prípravu a uskutočniť výstavbu čističiek, ktoré hrajú mimoriadnu úlohu v ochrane čistoty vôd.

Okrem zdrojov podieľajúcich sa takto ďalej na znečisťovaní vodných tokov došlo k stále ešte značnému množstvu havarijných prípadov. Tak napr. v ČSR bolo nahlásené na 170 takýchto prípadov znečistenia vôd alebo ohrozenia podzemných vôd a v SSR obdobne celý rad takýchto prípadov. Väčšinou sa na nich podieľajú vytekajúce ropné produkty či nesprávna manipulácia a vadné vodné zariadenia ale aj vytekajúca silážna šťava a odpadové látky všade tam, kde ešte kanalizačná sieť stavebne či kapacitne nezodpovedá súčasným požiadavkám.

Je pravda, že z roka na rok je kontrola čistoty vôd prísnejšia a že z jednotlivých závad sa vyvodzujú dôsledky a dávajú pokuty. Počet týchto pokút a ich celkový prínos preto stúpa. V ČSR ich napr. uložila príslušná inšpekcia 680 v sume 17 mil. Kčs a v SSR 117 v sume 3 mil. Kčs. Pokuty však nenahradia skutočné straty, ktoré predtým vznikli. Skôr dokumentujú, aký mimoriadny význam má prevencia v ochrane čistoty vôd a o čo lepšie by boli spoločenské výsledky, keby neexistovala niekde nepozornosť, inde zase vyslovené lajdáctvo.

Neplnenie sledovaných zámerov je výraznou skutočnosťou aj vo výsledkoch záverečného účtu fondu ochrany ovzdušia, a z ich prostriedkov sú financované akcie súvisiace s predchádzaním škodlivým následkom znečisťovania ovzdušia.

Skutočnosť, že plánované investičné a neinvestičné výdavky fondu boli čerpané len na 62 %, nasvedčuje tomu, že ani v tejto oblasti neboli realizované na škodu veci všetky plánované zámery, lokálne významné.

Z hľadiska účelového poslania oboch štátnych fondov, t. j. fondu vodného hospodárstva a fondu ochrany ovzdušia nie sú akékoľvek pokuty či náhrady a poplatky za znečisťovanie riešením na zlepšenie stavu nadmerne znečisťovaných vôd a ovzdušia. To hlavné, na čo treba stále klásť dôraz, je výstavba potrebných zariadení a vytváranie tomu zodpovedajúcich podmienok, ich plynulá a rozsiahlejšia výstavba na strane tak investorov, ako i dodávateľov stavebných prác.

Mohla by som to dokumentovať aj na výsledkoch zo svojej volebnej oblasti, kde napr. najväčším znečisťovateľom rieky Váhu je celulózka a papiereň v Ružomberku a kde neodkladaním výstavby čistiaceho zariadenia by došlo k ozdraveniu celého toku tejto rieky.

Iným prípadom je výstavba čistiacej stanice v Liptovskom Mikuláši začatá v roku 1967 a ešte neukončená, takže znečistená voda sa dostáva až do nádrže nového vodného diela v Liptovskej Mare, ktoré sa začalo napúšťať už tohto roku.

Takéto poznatky naznačujú, že potrebe včasnej výstavby čistiacich zariadení a jej zabezpečeniu bude treba venovať i v zámeroch týkajúcich sa 6. 5RP, mimoriadnu pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslankyni Mikušové za její vystoupení.

Soudružky a soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali všechny písemné přihlášky poslanců do rozpravy ke státnímu závěrečnému účtu. Přeje si ještě někdo z poslanců vystoupit v rozpravě? Není tomu tak Vyhlašuji rozpravu ke státnímu závěrečnému účtu federace za rok 1974 za skončenou.

Přeje si ministr financí zaujmout stanovisko k předneseným příspěvkům? (Ne.) Nepřeje.

Přeje si vystoupit zpravodajka poslankyně Vojteková? (Ano.) Dávám jí slovo.

Zpravodajka poslankyně SN ing. M. Vojteková: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci! Výsledky rozpravy nie sú podľa môjho úsudku v rozpore s návrhom na uznesenie. Preto odporúčam Snemovni národov vysloviť s jeho znením súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji. Přeje si slovo zpravodaj poslanec Kakos? (Ano.) Dávám mu slovo.

Zpravodaj poslanec SL F. Kakos: Vážené soudružky a soudruzi, jako zpravodaj Sněmovny lidu bych chtěl ve svém závěrečném slově vyslovit přesvědčení, že soudruzi ministři přihlédnou k celé řadě vážných připomínek, které vyplynuly z rozpravy na dnešním plenárním zasedání. Souhlasím s tím, že rozprava nebyla v rozporu s návrhem usnesení a doporučuji Sněmovně lidu závěrečný účet federace za rok 1974 schválit.

Předsedající předseda SI, V. David: Děkuji poslancovi Kakosovi. Soudružky a soudruzi poslanci, můžeme přistoupit k hlasování o předloženém návrhu. Při schvalování státního závěrečného účtu federace platí zákaz majorizace podle čl. 42 odst. 2 písm. e) ústavního zákona o čs. federaci. To znamená, že ve Sněmovně národů hlasují odděleně poslanci zvolení v České socialistické republice a poslanci zvolení ve Slovenské socialistické republice. Konstatuji, že v zasedací síni je nyní přítomno 172 poslanců Sněmovny lidu, 63 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 60 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Konstatuji, že sněmovny jsou v souladu s článkem 40 ústavního zákona o čs. federaci schopné se usnášet. Prosím nejdříve o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem usnesení, doporučeným společným zpravodajem sněmovny, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

S návrhem usnesení vyslovili souhlas všichni poslanci Sněmovny lidu.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené v České socialistické republice.

Kdo souhlasí s návrhem. doporučeným společnou zpravodajkou sněmovny, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že s návrhem usnesení vyslovili souhlas všichni poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské socialistické republice.

Kdo souhlasí s návrhem, doporučeným společnou zpravodajkou sněmovny, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel s někdo hlasování? (Nikdo.)

S návrhem usnesení vyslovili souhlas také všichni poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice.

Návrh usnesení byl schválen potřebnou většinou hlasů poslanců Sněmovny národů.

Vzhledem k souhlasnému usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky přijalo usnesení, kterým schvaluje státní závěrečný účet federace za rok 1974, a podle § 26 odst. 4 zákona č. 134/1970 Sb. rozhodlo současně o použití přebytku státního závěrečného účtu federace.

Jako druhý bod je na pořadu projednání

II

Stanoviska Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu a vlády Svazu sovětských socialistických republik k národům, parlamentům a vládám (tisk 28/SL, 21/SN)

Toto provolání bylo vydáno u příležitosti 30. výročí historického vítězství hrdinného sovětského lidu ve Velké vlastenecké válce.

Ústřední výbor Komunistické strany Sovětského svazu, prezídium Nejvyššího sovětu a vláda Svazu sovětských socialistických republik vyzývají jménem 250 miliónů sovětských lidí a v zájmu všeho lidstva k zesílení boje za mír, za to, aby byla vyloučena válka ze života lidstva a zabezpečen trvalý mír a svoboda národů na celém světě.

Také naše předsednictvo ústředního výboru Komunistické strany Československa, vláda a předsednictvo Federálního shromáždění ocenily tento významný dokument, jako další zákonitý krok leninské zahraniční politiky Sovětského svazu.

Ohlasy našich pracujících dokazují, že mírová iniciativa nejvyšších orgánů Sovětského svazu, který po celou dobu své existence soustavně a důsledně uskutečňuje mírovou politiku, vyjadřuje nejvlastnější zájmy všeho našeho lidu, neboť chceme-li pokračovat v budovatelském úsilí a v dalším rozvoji životní úrovně pracujících obou našich národů a národností, je k tomu mír základním předpokladem.

Návrh stanoviska Federálního shromáždění k tomuto provolání projednaly zahraniční výbory obou sněmoven. Prosím předsedu zahraničního výboru Sněmovny národů poslance Pavla Auersperga o úvodní slovo.

Poslanec SN RSDr. P. Auersperg, CSc.: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, vážené Federální shromážděni, včera projednaly zahraniční výbory obou sněmoven Federálního shromáždění Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu a vlády Svazu sovětských socialistických republik k národům, parlamentům a vládám. Po rozpravě, v níž byly zváženy a posouzeny všechny aspekty tohoto důležitého prohlášení, oba zahraniční výbory jednomyslně doporučují dnešnímu plenárnímu zasedání zaujmout k tomuto politicky závažnému apelu nejvyšších politických míst Sovětského svazu souhlasné stanovisko nejvyššího zákonodárného sboru Československé socialistické republiky - Federálního shromáždění.

Text tohoto stanoviska, který máte před sebou, rovněž projednaly zahraniční výbory obou sněmoven a při jeho konečné redakci dbaly o to, aby se v něm odrazily stěžejní myšlenky a základní postoje, které zazněly jako jednotné mínění a přesvědčení všeho československého lidu v průběhu nedávných velkolepých oslav 30. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou.

Naše povinnost poslanců Federálního shromáždění spočívá dnes v tom, abychom dali plnou a účinnou podporu všem humanistickým myšlenkám i zapalující racionalitě sovětské mírové výzvy, vyjádřili s ní plnou solidaritu i naše nezlomné odhodlání učinit vše pro její naplnění a uskutečnění. Její přeměna ve skutečnost je v plném souladu s životními osudy národů celého světa, odpovídá také poučením, jež jsme vyvodili z pohnuté a těžkými zkouškami poznamenané historie národů Československa. Vyplývají z vysoké ceny, kterou platil náš lid za znovuzískání ztracené národní svobody a samostatnosti, za nastolení skutečné vlády lidu, za vítězství socialistického řádu.

Sovětská výzva je pro nás naléhavým příkazem, který ukládá soustředit všechny síly na upevnění socialistické suverenity československého státu, na všestrannou realizaci socialistických a komunistických ideálů v podmínkách mírového soužití, mezinárodní bezpečnosti a rovnoprávné světové spolupráce, na prohlubování našich spojeneckých svazků se Sovětským svazem i na sjednocování nejširší fronty proti agresívním protimírovým silám v kapitalistickém světě. Jde o vytvoření takové konstelace mezinárodních poměrů, v nichž se bude magnetická střelka světového vývoje nezadržitelně vychylovat ve prospěch sociálního a národně osvobozeneckého pokroku všech národů světa, ve prospěch idejí socialismu jako zákonité budoucnosti všeho lidstva a směřovat k opravdové demokracii sloužící zájmům najširších vrstev pracujících, které v průběhu vědeckotechnické revoluce jsou tvůrci převratných výsledků a hodnot lidské práce.

Nosným pilířem světové výzvy k 30. výročí porážky fašismu je myšlenka, která ze změněného poměru sil na světové aréně, z úspěchů koordinované zahraniční politiky zemi socialistického společenství, z rozhodného postupu národně osvobozeneckého hnutí, světových, mírových a demokratických sil i z rostoucího realistického chápání většiny vládnoucích kruhů v kapitalistických zemích vyvozuje závěr, že mírumilovným silám se podařilo zmírnit nebezpečí rozpoutání nové světové války a že nyní existují všechny předpoklady, aby toto nebezpečí bylo nakonec úplně odstraněno. Tento program, jenž vyjadřuje vůli, tužby i nejniternější přání všech národů a mírumilovných lidí, je novým burcujícím apelem leninské zahraniční politiky Sovětského svazu, která v duchu mírového programu XXIV. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu naléhavě požaduje, aby se navždy skoncovalo s nebezpečnou politikou studené války, aby bylo zastaveno vměšování do vnitřních záležitostí jiných národů a států, aby se všechno úsilí zaměřilo na vytvoření ovzduší důvěry v mírovou budoucnost lidstva, na zajištění pevného a trvalého míru. Mírový program XXIV. sjezdu a cílevědomá jeho realizace, která našla svůj výraz v květnové výzvě nejvyšších politických míst Svazu sovětských socialistických republik, vtiskly novou tvář soudobému mezinárodnímu životu a vyvolaly reálné naděje lidstva na vytvoření světa bez hrozby termonukleární katastrofy, houbových atomových výbuchů a radioaktivního deště. Toto předsevzetí není pouhým zbožným přáním, ale věcnou střízlivou prognózou, která vyplývá z nynějších reálně existujících možností, jež dokazují, že dnešní světová politika není nějakou subjektivistickou hrou v domino, i když by si leckdo v imperialistickém táboře přál rozhodit podle svého kostky a vnucovat světu svou hru. V mezinárodní politice působí dnes jako dominující a určující rys historické zákonitosti současné epochy a objektivní činitelé trvalého působení a významu.

Mezi ně patří takové faktory, jako je nepřemožitelnost progresívního postupu lidstva k prosazení ideálů míru, demokracie, národní svrchovanosti a důstojnosti na celé planetě, osvobození od všech forem zotročení, třídního a národnostního útisku, změna poměru sil ve prospěch světového socialismu a ostatních vlivných pokrokových sil, mezinárodní solidarita bojovníků za mír, demokracii a společenský pokrok.

Tyto činitelé i hybné síly jsou příčinou i základem revolučních, sociálně politických i sociálně ekonomických přeměn na naší zeměkouli a právě ony umožnily, aby byl vyvolán v život proces uvolnění v mezinárodních vztazích, který v posledním období charakterizuje naše dny. V souhrnu těchto trvale působících tendencí tkví také splnitelnost závěru, že je možné a uskutečnitelné učinit proces uvolňování mezinárodního napětí stálým, trvalým a nezvratitelným, rozšířit jej i na oblast vojenskou a perspektivu trvalého a spravedlivého míru přeměnit z naděje v reálný a dosažitelný horizont.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP