Úterý 11. listopadu 1975

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu ministrovi. Posuzovaný vládní návrh byl přikázán v obou sněmovnách k projednání výborům ústavně právním, zahraničním a výborům pro průmysl, dopravu a obchod. Prosím poslance Stejskala, který je společným zpravodajem výborů Sněmovny lidu, aby se ujal slova.

Zpravodaj poslanec SL L. Stejskal: Vážený soudruhu předsedo, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, plánovaný růst efektivnosti národního hospodářství členských států RVHP je založen především na dalším prohlubování a zdokonalování hospodářské a vědecko-technické spolupráce a rozvoji socialistické ekonomické integrace členských států RVHP.

Postup při jejich zajišťování je obsažen v "Komplexním programu" schváleném XXV. zasedáním Rady vzájemné hospodářské pomoci. Tento program zahrnuje i úkoly pro zdokonalování a sjednocování právních základů jako nezbytné podmínky dalšího úspěšného rozvoje spolupráce a ekonomické integrace. Členské státy RVHP se zavázaly, že budou společně vytvářet příznivější podmínky pro rozvoj smluvních vztahů a spolupráce mezi hospodářskými, vědeckotechnickými a jinými národními organizacemi států. Budou zejména zdokonalovat Všeobecné dodací podmínky zboží mezi členskými státy Rady. Konkrétně bylo stanoveno, že budou počítat s opatřeními, upravujícími materiální odpovědnost za neplnění přijatých závazků.

Vládní návrh na změny a doplnění Všeobecných podmínek pro dodávky zboží mezi organizacemi členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci, který dnes projednáváme, je výsledkem plnění uvedených dohod. Zahrnuje dílčí novelizaci dosud platných Všeobecných dodacích podmínek. Novelizace je zaměřena zejména ke zvýšení hmotné odpovědnosti hospodářských organizací za nesplnění nebo nenáležité splnění smluvních závazků. Týkají se bezprostředně organizací a podniků, které jsou pověřeny činností v zahraničním obchodě. Svým dosahem však ovlivňují i právní poměry, které vznikají při dodávkách a odběru zboží mezi organizacemi zahraničního obchodu a jejich tuzemskými odběrateli. Provedenými úpravami a změnami nejsou dotčeny závazné československé předpisy, protože zákoník mezinárodního obchodu dovoluje sjednat v těchto případech odchylnou úpravu. S jejich provedením nevzniknou žádné nové výdaje ani nároky na státní rozpočet.

Podle doporučení Výkonného výboru RVHP by měly tyto změny a doplňky nabýt účinnosti od 1. ledna 1976.

Předložený vládní návrh projednal výbor ústavně právní, výbor zahraniční a výbor pro průmysl, dopravu a obchod.

Uvedené výbory shodně doporučily souhlasit se změnami. V souladu s jejich usneseními proto jako společný zpravodaj těchto výborů navrhuji Sněmovně lidu souhlasit se změnami a doplněním Všeobecných podmínek pro dodávky zboží mezi organizacemi členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci podle doporučení Stálé komise RVHP pro zahraniční obchod, učiněného na jejím 44. zasedání po projednání na 69. zasedání Výkonného výboru RVHP. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Stejskalovi. Nyní vystoupí zpravodaj výborů Sněmovny národů poslanec Karban.

Zpravodaj poslanec SN M. Karban: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vládní návrh na změny a doplnění Všeobecných podmínek pro dodávky zboží mezi organizacemi členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci projednaly výbory zahraniční, ústavně právní a pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny národů na společných schůzích s příslušnými výbory Sněmovny lidu. Kromě názorů a stanovisek, o kterých hovořil zpravodaj Sněmovny lidu poslanec Stejskal, posoudily uvedené výbory na svých schůzích i předložené konkrétní změny a úpravy. Ve své zprávě chci navázat na zpravodaje Sněmovny lidu a zmínit se o některých změnách a úpravách obsažených v předloženém návrhu tak, jak o nich jednaly výbory.

Úprava stanoví jednotné podmínky, za kterých je možno odstoupit od kupní smlouvy. Tímto ustanovením se vylučuje použití vnitrostátních předpisů jednotlivých zemí, které byly značně rozdílné a způsobovaly i určité nerovnoprávné postavení při řešení důsledků nesplněných smluv. Od nabytí platnosti této úpravy bude platit pro všechny účastníky jednotný postup a od této smlouvy bude možné odstoupit jenom tehdy, stanoví-li to přímo dodací podmínky nebo dvoustranná mezinárodní dohoda, nebo předvídá-li se to v kontraktu, který mezi sebou uzavírají organizace.

Významné jsou také úpravy, které obsahují jednotné předpisy o náhradě škody mezi organizacemi zahraničního obchodu. Dosud platné dodací podmínky neobsahují obecná ustanovení o náhradě škody, a proto platily rozdílné předpisy jednotlivých zemí. V této souvislosti jsou stanoveny jednotné principy odpovědnosti za škodu. Jednotná úprava stanovení škody i její úhrady je důležitá, i když většina porušení smluvních povinností se vyřídí jednodušší sankcí, a to penálem.

Významnou změnou je i stanovení termínu, od kdy se počítá penále, kde je taktéž vyloučena platnost vnitrostátních předpisů. Ostatní změny mají jen dílčí význam.

Při celkovém hodnocení navrhovaných změn byl oceněn zejména společný princip pro stanovení sankcí. Podle tohoto principu se obecně uznává, že sankce postihující organizace podle vnitrostátních předpisů mají povahu ekonomického nástroje, jímž se řídí vnitrostátní vztahy, a nemohou proto odrážet například skutečnou hodnotu v mezinárodním obchodě.

Vážené soudružky, vážení soudruzi, v souladu s usneseními výborů, jako společný zpravodaj ústavně právního výboru, zahraničního výboru a výboru pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny národů navrhuji Sněmovně národů souhlasit se změnami a doplněním Všeobecných podmínek pro dodávky zboží mezi organizacemi členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci podle doporučení Stálé komise RVHP pro zahraniční obchod, učiněného na jejím 44. zasedání po projednání na 69. zasedání Výkonného výboru RVHP. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Karbanovi.

Písemně se do rozpravy nikdo nepřihlásil. Přesto se ptám, zda si přeje někdo vystoupit. (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak. Přeje si ministr s. Chňoupek pronést závěrečné slovo? (Nepřeje.)

V této chvíli je přítomno 155 poslanců Sněmovny lidu, 56 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 62 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Sněmovny jsou tedy schopné usnášení.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Poslanci Sněmovny národů vyslovili s návrhem usnesení jednomyslný souhlas.

Nyní prosím, aby se vyjádřili poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

I Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Konstatuji tedy, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se změnami a doplněním Všeobecných podmínek pro dodávky zboží mezi organizacemi členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci (VDP RVHP 1968) podle doporučení stálé komise RVHP pro zahraniční obchod učiněného na jejím 44. zasedání po projednání na 69. zasedání Výkonného výboru RVHP.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, přerušují nyní 20. společnou schůzi obou sněmoven Federálního shromáždění. V jednání, které bude zítra řídit první místopředseda Federálního shromáždění soudruh Ján Marko, budeme pokračovat v 8.30 hod. Prosím o dochvilnost. Přeji vám dobrou noc.

(Schůze přerušena v 17.49 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP