Středa 28. dubna 1976

Naše právne normy s takýmto prístupom k doplňovaniu vzdelania počítajú a tiež ju plne zabezpečujú.

Rozsah i formy poskytovaného plateného študijného voľna sú u nás na oveľa vyššom stupni, než vyplýva z Dohody č. 140, a nie je preto potrebné jej prijatím upravovať naše právne normy.

Odporúčam v zhode s rokovaním výborov, aby Snemovňa ľudu súhlasila s Dohodou Medzinárodnej organizácie práce č. 140 o platenom študijnom voľne a so stanoviskom vlády ČSSR k dohodám a odporučeniam prijatým na 59. zasadnutí Medzinárodnej konferencie práce v Ženeve v roku 1974 (tlač 118 a 119). Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslankyni Králové.

Soudružky a soudruzi, do rozpravy se nikdo nepřihlásil. Ptám se proto, zda ještě někdo z poslanců žádá o slovo. (Nikdo.)

Žádá o závěrečné slovo ministr Štanceľ? (Nikoliv.)

Můžeme přistoupit k hlasování. V sále je přítomno 157 poslanců Sněmovny lidu, 55 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 63 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Jsou splněny zákonné podmínky a obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Hlasovat budeme zvlášť o každém návrhu. Nejdříve o návrhu schvalovacích usnesení, které je uvedeno v parlamentním tisku 118 a týká se Úmluvy o placeném studijním volnu.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem usnesení, podle doporučení společné zpravodajky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Sněmovna usnesení schválila.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společné zpravodajky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Sněmovna národů usnesení schválila.

Mohu proto konstatovat, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Úmluvou Mezinárodní organizace práce č. 140 o placeném studijním volnu, přijatou dne 24. června 1974 Generální konferencí Mezinárodní organizace práce v Ženevě.

Nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení, podle kterého se navrhuje souhlasit se stanoviskem vlády k úmluvám a doporučením, která byla přijata na 59. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1974 (tisk 119).

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí se stanoviskem vlády, podle doporučení společné zpravodajky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Sněmovna lidu usnesení schválila.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí se stanoviskem vlády, podle doporučení společné zpravodajky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Také nikdo.) Děkuji.

Sněmovna národů usnesení schválila.

Konstatuji, že Federální shromáždění souhlasí se stanoviskem vlády Československé socialistické republiky k úmluvám a doporučením přijatým na 59. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1974.

Posledním bodem pořadu jsou

VIII

Návrhy předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky

- na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na odvolání z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu (tisk 123)

- na volbu soudců Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky (tisk 126), který vám byl včera doručen do lavic.

Návrhy odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSSR poslanec Tomáš Trávníček. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSSR prof. MUDr. T. Trávníček, CSc.: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, byl vám rozeslán písemný návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců z povolání vojenských soudů a na odvolání z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu (parlamentní tisk 123). Včera vám byl rozdán další návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na volbu soudců Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky (parlamentní tisk 126).

Mohli jste materiály prostudovat. Proto doporučuji jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky zvolit soudce Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky podle návrhu uvedeného v parlamentním tisku č. 126, zvolit soudce z povolání příslušných vojenských soudů a odvolat z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu Brno podle návrhu, uvedeného v parlamentním tisku č. 123.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Trávníčkovi za odůvodnění návrhů. Doporučuji hlasovat o všech návrzích současně.

Má, prosím, někdo z poslanců dotaz nebo připomínku k předloženým návrhům a k doporučení postupu? (Nikdo.) Můžeme přistoupit k hlasování. Podle stavu přítomnosti jsou obě sněmovny usnášení schopné.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo souhlasí s předloženými návrhy předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna národů návrhy schválila.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s předloženými návrhy předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna lidu návrhy schválila.

Vzhledem k souhlasným usnesením obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění

1. zvolilo

soudci z povolání vojenských soudů majora Jiřího Brunclíka, majora Josefa Hlaváčka, kapitána Františka Buriánka, podplukovníka Jaroslava Odehnala, kapitána Josefa Hendrycha, kapitána Josefa Huťku a kapitána Stanislava Hájička;

soudci Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky JUDr. Miloše Horáka a JUDr. Leopolda Ondrucha;

2. odvolalo z funkce soudce z povolání vojenského obvodového soudu Brno podplukovníka JUDr. Josefa Skalku.

Tím je vyčerpán celý pořad naší schůze.

Členy předsednictva Federálního shromáždění žádám, aby se odebrali do zasedací síně ve II. patře č. 214, kde se bude konat schůze předsednictva.

Končím 22. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění. (Potlesk.)

(Schůze skončena v 10.46 hod.).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP