Středa 10. října 1979

Středa 10. října 1979

(Začátek schůze v 10 hodin)

Přítomno: 178 poslanců Sněmovny lidu

Omluveni poslanci:

Bahyl, Barčák, Biľak, Boroš, Bušíková, Cabalková, Doležal, Fekete, Gahurová, Hajn, Harciniková, Ivanič, Laštovička, Lovětínský, Löbl, Matýsková, Neubert, Pešek, Petřík, Rohlíček, Stejskal, Švestka

Předseda SL V. David: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 4. schůzi Sněmovny lidu a srdečně vás všechny vítám.

Dovolte mi, abych přivítal člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu Federálního shromáždění soudruha Aloise Indru (potlesk), a další členy a kandidáty předsednictva ÚV KSČ, členy sekretariátu ÚV KSČ, místopředsedy a další členy federální vlády.

Dále vítám zástupce vedoucího oddělení ÚV KSČ soudruha Hamerníka, vedoucího odboru soudruha Povolného a další pracovníky ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Vítám také předsedu Sněmovny národů soudruha Dalibora Hanese, místopředsedu Sněmovny národů soudruha Vladimíra Vedru a další poslance Sněmovny národů i poslance České a Slovenské národní rady.

Vítám též hrdiny socialistické práce, vedoucí pracovníky federálního ministerstva paliv a energetiky a dalších ústředních orgánů, členy brigád socialistické práce, členy komplexních racionalizačních brigád a další hosty.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci vzhledem k oficiální návštěvě předsedy vlády Řecké republiky Konstatinose Karamanlise v Československu omlouvám na dnes dopoledne neúčast předsedy vlády ČSSR soudruha Lubomíra Štrougala a některé členy federální vlády.

Soudružky a soudruzi, celá naše vlast přijala s hlubokým dojetím smutnou zprávu o úmrtí vynikajícího československého státníka, politika a vojenského činitele, soudruha Ludvíka Svobody, který zasvětil svůj plodný život zájmům československého lidu, socialismu, míru a pokroku.

Se jménem a činností soudruha Svobody jsou nerozlučně spjaty nejzávažnější události v novodobých dějinách Československa a československo-sovětských vztahů.

Významně se zasloužil o osvobození Československa, o vytvoření Československé lidové armády, o výstavbu socialismu v naší vlasti. Zastával důležité stranické a státní funkce - byl ministrem národní obrany, členem předsednictva ÚV KSČ, dvakrát byl zvolen prezidentem Československé socialistické republiky. Po několik období byl rovněž poslancem našeho nejvyššího zastupitelského sboru.

V Ludvíku Svobodovi ztrácí naše země velkou osobnost. Jeho světlá památka trvale zůstane také v paměti poslanců Sněmovny lidu Federálního shromáždění.

Prosím, abychom minutou ticha uctili památku armádního generála soudruha Ludvíka Svobody. (Shromáždění povstává.)

Děkuji. (Shromáždění usedá.)

Soudružky a soudruzi, podle zjištění je v zasedací síni přítomno 163 poslanců Sněmovny lidu, takže podle článku 40 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci je Sněmovna lidu schopna se usnášet.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, oznamuji vám, že prezident Československé socialistické republiky dopisem ze dne 28. září 1979 svolal podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci dnem 1. října 1979 Federální shromáždění Československé socialistické republiky k podzimnímu zasedání.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhlo dnešní schůzi Sněmovny lidu jeden bod pořadu:

Zpráva ministra paliv a energetiky ČSSR o zajišťování paliv a energie a jejich hospodárném využívání - nezbytném předpokladu rozvoje socialistické společnosti (tisk 13/SL).

Soudružky a soudruzi, navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění návrhu pořadu? (Nikdo.)

Přistoupíme k hlasování. V zasedací síni je přítomno 163 poslanců Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu, prosím, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

Návrh pořadu schůze Sněmovny lidu byl jednomyslně schválen.

Soudružky a soudruzi, problematikou paliv a energie se zabýváme ve Sněmovně lidu prakticky od počátku letošního roku. Tato odvětví mají v naší společnosti nesporně velký význam, palivoenergetické hospodářství je úzce spjato s rozvojem celého národního hospodářství a jeho strukturou a významně přispívá k vytváření materiálních hodnot našeho národního hospodářství. Na plynulém zásobování našeho národního hospodářství palivy a elektřinou do značné míry závisí, jak úspěšně plníme úkoly vyplývající ze závěrů XV. sjezdu Komunistické strany Československa a národohospodářských plánů.

XV. sjezd strany stanovil pro odvětví paliv a energie náročné úkoly. Zdůraznil, že životní význam pro další rozvoj národního hospodářství má zabezpečení potřeby paliv a energie. Plně platí orientace XIV. a XV. sjezdu KSČ - usilovat o jejich co největší přírůstek z vlastních zdrojů a o efektivní zhodnocování. Zásadním perspektivním řešením je zvýšení podílu jaderné energie, k němuž přistupujeme za účinné pomoci Sovětského svazu.

Palivoenergetický problém je nutno řešit nejen zvýšenou těžbou uhlí, ale především podstatně intenzívnější racionalizací a úsporností při spotřebě paliv a energie. Na každém pracovišti ve výrobní i nevýrobní sféře je nezbytné rozvinout důsledný zápas za maximální hospodárnost při spotřebě paliv a energie, rozvíjet v tomto duchu pracovní iniciativu, hledat cesty a možnosti, jak co nejlépe a nejrychleji využívat existující rezervy, jak nejefektivněji zhodnocovat vše, co vstupuje do výrobního procesu, abychom z vynaložených prostředků vytvářeli co nejvíce užitných hodnot.

Při dnešním našem jednání bychom měli posoudit, jak odvětví paliv a energetiky plní náročné úkoly, jak se v těchto odvětvích využívá výsledků vědeckotechnického rozvoje a jak se konkrétně zabezpečují závěry XV. sjezdu a zasedání ÚV KSČ, především program úspor ve spotřebě všech druhů paliv a energie, zejména s ohledem na obtížnější politickoekonomické podmínky při jejich opatřování. Posoudíme rovněž, jak jsou vytvořeny předpoklady pro řešení palivoenergetických zdrojů a potřeb národního hospodářství a obyvatelstva v příštím období. Dnešní jednání je příležitostí také k tomu, abychom vzdali čest příkladné, uvědomělé a obětavé práci velkého kolektivu horníků, energetiků, plynařů, naftařů a geologů, jejichž zástupci se dnešního jednání zúčastní, a abychom ocenili iniciativu brigád socialistické práce a kolektivů racionalizačních brigád, které jsou na prvním místě v rozvoji socialistické soutěže.

V dnešní schůzi posoudíme též pracovní a sociální podmínky, úroveň výchovy, zejména dorostu v učňovských zařízeních. Pozornost budeme věnovat i otázkám odstraňování a zmírňování důsledků těžby paliv a výroby energie na životní prostředí.

V dnešním jednání posoudíme též účinnost zákonů z oblasti paliv a energetiky, zkontrolujeme, jak se v praxi uplatnila doporučení Sněmovny lidu z roku 1975 při projednávání problematiky paliv a energie.

Výbory i poslanci sněmovny přistupovali k projednávání otázek paliv a energetiky a k přípravě dnešní schůze velmi odpovědně. Dlouhodobá a cílevědomá práce našich výborů a také organizátorská činnost předsednictva sněmovny vyústí v dnešní plenární schůzi.

Soudružky a soudruzi, úvodní slovo k předložené písemné zprávě přednese ministr paliv a energetiky Československé socialistické republiky soudruh Vlastimil Ehrenberger. Prosím, aby se ujal slova.

Ministr paliv a energetiky ČSSR V. Ehrenberger: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, dovolte, abych ve svém vystoupení doplnil a rozšířil některými poznámkami podkladový materiál k dnešnímu jednání.

Starostlivost o energetickou zabezpečenost jako podmiňující předpoklad ekonomického, sociálního, kulturního a společenského rozvoje každé země, přerostla v prvořadý světový problém. Příčiny nespočívají pouze ve zvyšování cen základních energetických surovin. Věda a výzkum se stále šířeji zabývají donedávna ještě zcela teoretickým problémem - vyčerpání přírodních palivových zdrojů, aby odpověď na něj alespoň poněkud zreálnily.

Vždyť 90 % těchto zdrojů je v přírodě neobnovitelných a dynamika jejich spotřeby se zdvojnásobuje zhruba po dvaceti letech, u elektrické energie každých deset let.

Naše země neoplývá kvantitou ani kvalitou palivoenergetických zdrojů. Struktura výrobních sil s výrazným postavením strojírenství a metalurgie, energeticky velmi náročnými, klade na současnou i perspektivní potřebu energie vysoké požadavky. Právem proto věnuje vedení naší komunistické strany a socialistického státu soustavnou a cílevědomou pozornost komplexnímu řešení těchto otázek.

A nyní mi dovolte, vážené soudružky a soudruzi, abych ve svém vystoupení reagoval na některé problémy a změny, které nastaly od posledního zasedání Sněmovny lidu k problematice paliv a energie v roce 1975. To znamená v období, kdy docházelo v národním hospodářství a také v našem resortu k závěrečné bilanci pátého pětiletého plánu.

Z hospodářského a sociálního programu rozvoje naší společnosti, schváleného směrnicí XlV. sjezdu komunistické strany, se odvíjel základní úkol odvětví paliv a energetiky v páté pětiletce:

- obnovit plynulé zásobování národního hospodářství a obyvatelstva palivy a energií;

- dosáhnout proporcionálního rozvoje palivoenergetické základny s orientací na postupné zvyšování podílu ušlechtilých druhů energie.

Pro dosahování těchto cílů bylo právě pod vedením naší strany vykonáno nemálo poctivé práce jak v samostatném procesu řízení výroby, vyššího stupně organizovanosti práce, cílevědomé orientaci účasti pracujících na řízení, v rozvoji mnohostranných forem iniciativy pracovních kolektivů i jejich výchově.

Dařilo se vytvářet příznivé předpoklady v technologické připravenosti těžebních kapacit a zásobování jak průmyslové, tak i bytově komunální spotřebitelské sféry. V průběhu páté pětiletky byly vytvořeny dostatečné spotřebitelské zásoby uhlí a koksu.

l při zdrojové napjatosti v období špičkových potřeb s relativními přebytky v letních měsících podařilo se dosáhnout plynulosti v zásobování plynnými palivy. Systém regulace byl omezen pouze na velkoodběratele.

Zásobování elektrickou energií probíhalo rovněž vyrovnaně. Až v letech 1974-1975 došlo k částečnému zhoršení plynulosti pro značnou výkonovou napjatost elektrizační soustavy, vyvolanou opožďováním nových elektrárenských kapacit, k nimž se přiřadila zvýšená poruchovost výrobních a rozvodných systémů.

V realizaci základních úkolů páté pětiletky zůstala však i pasíva. O to závažnější, že svými důsledky ovlivňují plynulost i rovnoměrnost v plnění úkolů, jež nám do roku 1980 uložil XV. sjezd Komunistické strany Československa. Jde především o

- zaostávání rozvoje Severočeského hnědouhelného revíru, jmenovitě rozvojového Velkolomu Maxim Gorkij;

- nedosahování projektovaných parametrů na velkostrojích KU 800;

- zpožďování výstavby vyvolaných investic v tomto revíru.

V energetice kromě již zmíněných nedostatků

- nebyly uvedeny do provozu elektrárenské kapacity v rozsahu 825 MW;

- na některých nových výrobních blocích nebyly dosaženy projektované parametry.

Základní úkoly resortu paliv a energetiky představují ve svých věcných, kvalitativních a časových nárocích rozsah s minulými pětiletkami nesrovnatelný. Slouží ke cti našim pracujícím, že se s těmito úkoly čestně vyrovnávají.

Zejména těžba paliv je na úrovni záměrů vyjádřených ve směrnici. Až do loňského roku byly také objemy ročních prováděcích plánů v těžbě, vyšší než směrnice, překračovány.

Nechci v této souvislosti rozebírat celkovou situaci, příčiny i okolnosti kolem zásobování národního hospodářství palivy a energií v minulém zimním období. V závěrech stranických a státních orgánů byly tyto otázky kvalifikovaně a objektivně analyzovány spolu s formulací opatření k jejich účinnému a důraznějšímu řešení.

Chci vás, vážené soudružky a soudruzi, ujistit, že vytváříme všechny nezbytné předpoklady k tomu, abychom se v letošním roce vyrovnali s plánovanými těžebními úkoly, jak jsme to v souvislosti s nedávnými oslavami Dne horníků a energetiků slíbili na Pražském hradě generálnímu tajemníkovi a prezidentu republiky soudruhu Gustávu Husákovi.

Chceme dosáhnout ke konci roku 1,8 mil. tun zásob hnědého uhlí na elektrárnách, při respektování jejich žádoucího teritoriálního rozložení a v černém uhlí 900 tis. tun zásob. Zajistit dále nezbytné provozní spotřebitelské zásoby paliv v průmyslu a dopravě. V zásobování obyvatelstva byla provedena opatření pro splnění dodávek vnitřnímu obchodu v rozsahu stanoveném státním plánem.

Podstatně se zlepšila energetická situace v důsledku rozsáhlé realizace programu generálních oprav, rekonstrukcí a inovací hlavních výrobních energetických zařízení. Proti loňskému roku, provázenému nezbytností úsporných opatření ve spotřebě a plošnou regulací velkoodběru v pásmech energetických špiček, je situace značně příznivější.

Při zrušení plošné regulace umožňujeme odběratelům plný odběr výkonů i elektrické práce. Odběr elektrické energie velkoodběrateli byl však v letních měsících pod úrovní skutečnosti loňského roku. V nastoupeném trendu kvalitnějšího a rytmického provozu elektrizační soustavy budeme nadále pokračovat. Zodpovědnou přípravou na nastávající zimní období sledujeme vyšší provozuschopnost výrobního, transformačního a rozvodného zařízení.

V systému zdrojové jistoty a provozní mobility představuje plynárenství významný stabilizační prvek. Vděčíme za to především soustavně rostoucím dodávkám zemního plynu ze Sovětského svazu. Příští rok však i v této oblasti staví před nás kategorický požadavek intenzifikace a vysoké efektivnosti v užití každého kubického metru zemního plynu ve společenském reprodukčním procesu. Z tohoto hlediska půjde hlavně o prioritní preferování potřeb chemického průmyslu. V sedmé pětiletce již nejsme schopni zajistit jak v objemech, tak i z hodnotových hledisek tak výraznou dynamiku dovozů zemního plynu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP