Úterý 28. června 1977

Úterý 26. června 1977

(Začátek schůze v 10.00 hodin)

Přítomno:181 poslanců Sněmovny lidu
66 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
72 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Axman, Barčák, Biľak, Češka, Exner, Gahurová, Harciniková, Hoffmann, Kapek, Konečník, Kožešník, Kučera J., Löbl, Mamula, Neubert, Niedobová, Petera, Pilátová, Švestka

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Auersperg, Burger, Čermáková H., Čermáková M., Fojtík, Chodurová, Kabrhelová, Kovalčík, Škardová

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Cyprich, Janík, Kodaj

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté! Vítám vás na 4. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Dovolte mi, abych i vaším jménem přivítal členy a kandidáty předsednictva a členy sekretariátu ústředního výboru Komunistické strany Československa, předsedu Ústřední kontrolní a revizní komise, členy federální vlády, představitele politických stran a společenských organizací sdružených v Národní frontě.

Na svých schůzích 7. června t. r. předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, jehož návrh jste obdrželi písemně. Z organizačních důvodů vám doporučuji změnit pořadí jednotlivých bodů tak, že bychom dnes projednali bod 1, 2, 3, 5 a 6 a zítra zbývající body, to znamená 4, 7, 8 a 9. Má někdo z vás doplňující návrh nebo připomínku k návrhu předsednictev obou sněmoven? Není tomu tak.

Podle účasti jsou obě sněmovny schopny usnášení.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

Návrh byl Sněmovnou lidu jednomyslně schválen.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze s navrženým programem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

S návrhem vyslovili souhlas všichni přítomní poslanci Sněmovny národů.

Konstatuji tedy, že obě sněmovny se usnesly podle článku 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci na konání společné schůze a schválily její pořad.

Před projednáním schváleného programu mi dovolte několik informací. Předseda federální vlády zaslal dopisem ze dne 12. května t. r. vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění ČSSR k souhlasu Konzulární úmluva mezi Československou socialistickou republikou a Belgickým královstvím, podepsaná v Bruselu dne 15. června 1976 (tisk 12). Návrh byl přikázán k projednání výborům ústavně právním a zahraničním obou sněmoven.

Dopisem z 20. června 1977 zaslal předseda vlády ČSSR zásady zákona o úpravách soustavy odvodů a daní organizací do státních rozpočtů a do rozpočtů národních výborů (tisk 2-Z), které byly přiděleny k projednání výborům ústavně právním, pro plán a rozpočet, pro průmysl, dopravu a obchod a pro zemědělství a výživu obou sněmoven, dále zaslal předseda vlády zásady zákona o silniční dopravě a vnitrostátním zasílatelství (tisk 3-Z).

Ostatní vládní návrhy postoupené předsedou vlády jsou po projednání v příslušných výborech na pořadu naší dnešní společné schůze sněmoven.

Od dubnové schůze pokračovaly všechny orgány Federálního shromáždění ve své činnosti v souladu s pracovními plány.

Předsednictvo Federálního shromáždění na své schůzi dne 5. 4. 1977 projednalo návrh plánu zahraničních styků Federálního shromáždění v tomto roce, zprávu o účasti delegace Federálního shromáždění ČSSR na ustavujícím zasedání Národního shromáždění lidové moci Kubánské republiky, zprávu o čerpání výdajů a plnění plánovaných příjmů rozpočtu Federálního shromáždění za rok 1976 a informaci o změně rozpočtu Federálního shromáždění na rok 1977 v důsledku přestavby velkoobchodních cen. Dále předsednictvo Federálního shromáždění projednalo zprávu o hlavních poznatcích vyplývajících ze stížností, podnětů a ostatních dopisů pracujících a organizací zaslaných Federálnímu shromáždění v roce 1976 a návrh organizačního a badatelského řádu archivu Federálního shromáždění.

Předsednictva obou sněmoven na svých schůzích 7. 6. t. r. zhodnotila 3. společnou schůzi sněmoven a projednala přípravu samostatných schůzí sněmoven, jakož i politickoorganizační zabezpečení dnešní schůze.

Výbory sněmoven se v uplynulém období soustředily na hlavní úkoly Federálního shromáždění v roce 1977 podle plánu práce. Věnovaly se zejména přípravě samostatných schůzí obou sněmoven a dnešní společné schůze. Dále projednaly vstupní informaci federálního ministerstva financí o státním závěrečném účtu čs. federace za rok 1976.

Kromě těchto společných úkolů projednaly výbory na svých schůzích další plánované úkoly.

Ústavně právní výbory projednaly na společných schůzích vládní návrh zásad zákonných úprav v průběhu vojenské služby důstojnického a praporčického sboru ozbrojených sil ČSSR, zprávu o stavu ochrany ekonomiky a objektů zvláštní důležitosti a zprávu hlavního arbitra ČSSR o závazcích k zabezpečení specializace a kooperace výroby v rámci realizace komplexního programu RVHP. Současně byli poslanci ústavně právních výborů informováni o výsledcích analýz jednotlivých úseků právního řádu předložených na základě usnesení předsednictva Federálního shromáždění.

Zahraniční výbory projednaly zprávu o jarním zasedání Rady Meziparlamentní unie, zprávu o současných problémech při kulturních stycích se zahraničím, zabývaly se hodnocením výsledků cestovního ruchu do zahraničí za rok 1976 a směrnic na rok 1977. Jednaly též o problematice sovětsko-amerických vztahů a o situaci na Blízkém Východě.

K dopisu chilských poslanců a senátorů žijících v exilu, který byl zaslán Federálnímu shromáždění ČSSR, přijaly zahraniční výbory své stanovisko, kterým podpořily spravedlivý boj chilských vlastenců.

Výbory branné a bezpečnostní projednaly zprávu o způsobu hospodaření a dosažených výsledcích v zemědělství a lesním hospodářství v působnosti ministerstva národní obrany. Na svém výjezdním zasedání vyslechly informaci ministerstva vnitra o materiálových a kulturních podmínkách pro činnost vojsk Pohraniční stráže federálního ministerstva vnitra. V této souvislosti výbory navštívily některé útvary Pohraniční stráže.

Výbory pro plán a rozpočet kromě úkolů souvisejících se státním závěrečným účtem se zabývaly v rámci své přípravy na 5. společnou schůzi obou sněmoven otázkami zahraniční politiky, vývojem a přínosem československé účasti v mezinárodních ekonomických organizacích.

Výbory pro průmysl, dopravu a obchod uskutečnily v souladu se svým pracovním plánem několik průzkumů, jejichž výsledky jistě přispějí k dobrému průběhu samostatných schůzí sněmoven.

Výbory pro zemědělství a výživu věnovaly pozornost dalšímu rozvoji státních traktorových stanic a opraven zemědělských strojů, plnění linie XV. sjezdu KSČ na vnitřním trhu, v potravinářském průmyslu a zabezpečení zemědělské techniky.

Výbory se zabývaly dále zabezpečením přípravy 5. společné schůze obou sněmoven. Projednaly zprávu vedoucích pracovních skupin, které prováděly průzkumy ve vybraných okresech.

Kulturní výbory zhodnotily poznatky a zkušenosti získané z poslaneckých průzkumů na některých školách I. a II. cyklu ve školním roce 1976-1977 ve vztahu k postupnému zavádění nové československé výchovně vzdělávací soustavy a také v kvalifikaci kádrů ve strojírenství.

Projednaly základní otázky naší zahraniční politiky z hlediska kulturních a vědeckých styků se zahraničím.

Výbory pro sociální politiku se zabývaly populačním vývojem v ČSSR v roce 1976; uskutečnily seminář o naší zahraniční politice a zabývaly se přípravou na průzkum účinnosti některých vybraných otázek zákona o rodině.

Jsou, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, k přednesené informaci nějaké dotazy nebo připomínky? (Připomínky nebyly.)

Přistoupíme k projednání prvého bodu schváleného pořadu schůze, kterým je

I

Ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 27 pro volby do Sněmovny lidu.

Zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu, podávanou v souladu s článkem 47 ústavního zákona o československé federaci, přednese předseda výboru poslanec Julius Lörincz. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SL J. Lörincz: Vážená Snemovňa ľudu a Snemovňa národov, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, úmrtím poslanca Vlastimila Davida sa uvoľnil poslanecký mandát vo volebnom obvode č. 27 Brandýs n. L. - Stará Boleslav v Stredočeskom kraji. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo doplňovacie voľby v tomto volebnom obvode na deň 15. apríla 1977.

Ústredná volebná komisia Národného frontu ČSSR poslala o výsledku doplňovacej voľby Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu potrebné volebné spisy.

Mandátový a imunitný výbor preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb., o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia ČSSR v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhnutý kandidát bol platnou voľbou zvolený podľa zákona č. 44/1971 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia. Súčasne mňa Mandátový a imunitný výbor Snemovne ľudu ako predsedu výboru poveril podaním správy o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 27 Brandýs n. L. - Stará Boleslav v Stredočeskom kraji bolo do volebných zoznamov zapísaných 57 773 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 57 015 voličom, platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 57 011 a pre kandidáta Národného frontu Josefa Martinca hlasovalo 57 009 voličov.

Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdruh Josef Martinec bol vo volebnom obvode č. 27 zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia ČSSR.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť jeho voľby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Lörinczovi. Má někdo z poslanců Sněmovny lidu dotaz, popřípadě připomínku ke zprávě mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu? (Nikdo se nehlásil.)

Zjišťuji, že v zasedací síni je přítomno 175 poslanců Sněmovny lidu. Sněmovna lidu je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou svého mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Děkuji.

Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance Josefa Martince ve volebním obvodu č. 27.

Nyní následuje

II

Slib nově zvoleného poslance a jeho zařazení do výboru Sněmovny lidu.

Podle článku 48 odstavce 1 ústavního zákona o československé federaci skládají poslanci na první schůzi sněmoven, které jsou přítomni, zákonem předepsaný slib.

Prosím poslance Martince, aby předstoupil před předsednickou tribunu.

Slib bude proveden tak, že po přečtení textu slibu přistoupí poslanec k předsedovi Sněmovny lidu a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP