Čtvrtek 22. května 1980

Čtvrtek 22. května 1980

(Začátek schůze v 10 hodin)

Přítomno:197 poslanců Sněmovny lidu
72 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
74 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Gahurová, Lörincz, Matuchová

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Erban, Půček, Rusov

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Nováček

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 17. společnou schůzí III. volebního období Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Jménem všech poslanců vítám členy a kandidáty ústředního výboru Komunistické strany Československa, jeho předsednictva a sekretariátu i členy Ústřední kontrolní a revizní komise Komunistické strany Československa, členy ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, členy předsednictev České i Slovenské národní rady, členy federální i národních vlád. Upřímně vítám i další milé hosty: delegace všech krajů naší vlastí, hlavního města ČSSR Prahy a hlavního města SSR Bratislavy, delegace Československé lidové armády, Sboru národní bezpečnosti a Lidových milicí, členy pražského diplomatického sboru, představitele vědy, kultury a školství, vysoké církevní hodnostáře, vynikající sportovce a československé i zahraniční novináře.

Soudružky a soudruzi, k tomuto historickému Vladislavskému sálu Pražského hradu se v této chvílí upírají zraky všeho československého lidu. Ve svých myslích jsou s námi i naši spojenci ze zemí socialistického společenství a všichni přátelé Československa v celém světě. Vždyť volba prezidenta republiky patří mezí nejvýznamnější politické události, je to nanejvýš důležité právo i povinnost Federálního shromáždění.

V naší socialistické společnosti je prezident republiky nejvyšším představitelem státní moci pracujícího lidu. Jsou mu svěřeny důležité ústavní pravomoci pří uskutečňování vnitřní i zahraniční politiky v duchu programu Komunistické strany Československa, programu, který uznává a podporuje celá Národní fronta. Prezidentský úřad vyjadřuje jednotu československého federativního státu, je symbolem naší národní svobody a státní nezávislosti.

Od Vítězného února roku 1948 jsou volby prezidenta republiky výrazem skutečnosti, že politická moc v této zemi patří pracujícímu lidu pod vedením dělnické třídy. Od té doby jsou do této významné funkce volení nejlepší synové našich národů, oddaní služebníci svého lidu, vůdčí představitelé Komunistické strany Československa. Tak tomu bylo i před pěti lety, kdy Federální shromáždění zvolilo na prezidentský stolec generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruha Gustáva Husáka. Život přesvědčivě potvrdil, že to bylo správné rozhodnutí. Soudruh Husák jako generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Československa i prezident republiky věnoval všechny své schopnosti a síly uskutečňování závěrů XIV. a XV. sjezdu Komunistické strany Československy; vždy měl na paměti všestranný rozvoj naší vlasti a zájmy pracujícího lidu, upevňoval bratrství českého a slovenského národa i ostatních u nás žijících národnosti, prohlubováním spojenectví a spolupráce se Sovětským svazem a ostatními státy socialistického společenství zajišťoval mír a bezpečnost naši země.

Nedávno jsme hodnotili obdivuhodné výsledky budování nové společnosti za 35 let od osvobození Československa Sovětskou armádou. Oprávněně jsme v té souvislosti konstatovali, že navzdory všem nepříznivým vnějším vlivům i naším vlastním nedostatkům je posledních jedenáct let charakterizováno přesvědčivými úspěchy v budování rozvinuté socialistické společnosti. Jsme zajedno v tom, že významný podíl na dosažených výsledcích patří právě soudruhovi Gustávu Husákovi, jeho politické prozíravosti a rozvaze, jeho pracovní obětavosti, rozhodnosti i vzácným charakterovým vlastnostem, mezi nimiž je na prvním místě ohleduplný vztah k lidem a jejich potřebám.

S radostí jsme proto přijali rozhodnutí ústředního výboru Komunistické strany Československa i ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky kandidovat i pro příští období na funkci prezidenta republiky generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.) My, poslanci, ujišťujeme naše voliče, ujišťujeme všechen československý lid i naše zahraniční spojence a přátele, že naše volba bude manifestačním projevem důvěry k soudruhovi Husákovi. Jsme přesvědčeni, že tím prospějeme k dalšímu upevňování morálně politické jednoty československého lidu, k posílení jednoty československého federativního státu, k dalšímu rozvoji socialistické demokracie, k prohlubování vedoucí úlohy Komunistické strany Československa i ke zvyšování mezinárodní vážnosti Československé socialistické republiky.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, pro dnešní společnou schůzi sněmoven navrhlo předsednictvo Federálního shromáždění tento pořad:

1. Volba prezidenta Československé socialistické republiky

2. Slib prezidenta Československé socialistické republiky.

Má někdo z poslanců k navrhovanému programu doplňující návrhy nebo připomínky? (Nikdo.) Není tomu tak.

Zjišťuji, že podle účasti jsou obě sněmovny, v souladu s článkem 40 ústavního zákona o československé federaci, schopny se usnášet.

Prosím, aby nejdříve hlasovali poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s navrženým pořadem společné schůze obou sněmoven? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu schválila návrh pořadu jednomyslně.

Nyní prosím, aby se hlasováním vyjádřili poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s navrženým programem společné schůze obou sněmoven? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

I Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Konstatuji, že obě sněmovny se jednomyslně usnesly na pořadu dnešní společné schůze.

Prvním bodem našeho dnešního jednání je

I

Volba prezidenta Československé socialistické republiky

Prosím člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa, předsedu federální vlády, poslance Sněmovny lidu soudruha Lubomíra Štrougala, aby předložil návrh na volbu prezidenta Československé socialistické republiky.

Předseda vlády ČSSR L. Štrougal: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, končí období, na které jsme před pěti lety v těchto historických prostorách Pražského hradu zvolili nejvyššího představitele státu - prezidenta Československé socialistické republiky. Poslanci Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění, vyjadřující vůli našich pracujících, mají dnes proto v souladu s Ústavou Československé socialistické republiky vykonat důležitý státní akt - rozhodnout o tom, kdo zasedne na prezidentský stolec na příštích pět let.

K této volbě přistupujeme všichni s vědomím velkého významu a autority, které mezi naším lidem funkce prezidenta republiky požívá.

Prezident republiky reprezentuje naši novou, socialistickou státnost a její pevný základ - svazek dělníků, rolníků a inteligence, širokou Národní frontu všech politických stran, společenských a zájmových organizací. Symbolizuje spojení vedoucí síly naší společnosti - Komunistické strany Československa - s veškerým pracujícím lidem. Zosobňuje bratrské spolužití českého a slovenského národa i ostatních národností ve společném státě. Ztělesňuje vůli našeho lidu jít cestou výstavby socialismu, cestou nejtěsnější spolu - práce a spojenectví se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství.

Se zřetelem na všechny tyto skutečnosti vám, soudružky a soudruzi, z pověření ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky navrhuji, abyste prezidentem Československé socialistické republiky znovu zvolili generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk) .

Tento návrh vychází z poznání, že soudruh Husák prokazuje svým životem a prací všechny vlastnosti nezbytné pro výkon odpovědné funkce hlavy našeho státu.

Všichni ho dobře známe. Vyrůstal v chudé dělnické rodině a poznal těžký život a strádání prostého lidu v období předmnichovské republiky. Ve studentských letech byl politicky činný v pokrokovém mládežnickém hnutí, zejména pak v Komunistickém svazu mládeže. Tak se již ve svém mládí vlivem poměrů a prostředí propracoval k pokrokovému a revolučnímu myšlení.

Na počátku třicátých let spojuje svůj život a práci s Komunistickou stranou Československa. Byla to léta poznamenaná hlubokou hospodářskou krizí, nezaměstnaností a stále se zostřujícím vykořisťováním miliónů pracujících. Bylo to období, v němž krize nebývalou měrou vyhrotila třídní a sociální rozpory ve společnosti a mimořádně se projevila na hospodářsky zaostalém Slovensku.

V prostředí chudoby a revolučního kvasu, v aktivní politické práci mezi pokrokovými studenty a komunisty a soustavným studiem děl zakladatele marxismu-leninismu si soudruh Husák vytvářel a formoval názor na život, na svět, na to, jak by měly být uspořádány poměry ve společném státě Čechů a Slováků, jaký by měl být budoucí vývoj naší společnosti.

Jeho přesvědčení, jeho životní krédo se rodilo a upevňovalo v podmínkách ostrých třídních zápasů, nevyřešených národnostních vztahů, v období nástupu klerikální reakce a fašismu.

Od začátku čtyřicátých let se soudruh Husák podílí na vytváření podmínek pro poválečné, kvalitativně nové uspořádání Československé republiky. Dobře je známa jeho odbojová činnost v době slovenského klerofašistického státu a nacistické okupace. Patří k nejvýznamnějším organizátorům protifašistického odboje a Slovenského národního povstání. S vysokou politickou zralostí, horoucím vlastenectvím a hlubokým pochopením potřeb a zájmů našich národů se pevně staví a důsledně bojuje za ideu společného státu Čechů a Slováků, za jeho lidově demokratický charakter. Bojuje za zcela novou sociálně politickou a zahraniční orientaci státu, za přátelství a nejužší spolupráci se Sovětským svazem, v němž právem spatřuje záruku naší nezávislosti a státní svrchovanosti.

Začátkem roku 1945 se účastní v Moskvě významných jednání o přípravě Košického vládního programu. Od této doby soustavně pracuje ve vrcholných stranických a státních orgánech. Věnuje všechny své síly a schopnosti poválečné obnově naší země, zápasu za její socialistickou perspektivu a má významný podíl na vítězství nad reakcí v památných únorových dnech roku 1948.

Soudruh Husák tak ve své osobě představuje kontinuitu vedení národně osvobozeneckého boje doma i za hranicemi s etapou zápasu o socialistický charakter republiky a s obdobím výstavby vyspělé socialistické společnosti. Byl jedním z těch, kteří pod vedením s. Klementa Gottwalda kladli základy nového Československa, jedním z těch, kteří se aktivně účastnili rozhodujících etap jeho výstavby.

Osvědčil věrnost idejím marxismu-leninismu a svůj niterný vztah k Sovětskému svazu a jeho lidu i v oněch těžkých letech, kdy se naše strana a společnost ocitly ve vážné politické krizi. Osvědčil svou osobní statečnost v době, kdy bylo třeba bojovat s otevřenými i skrytými nepřáteli naši věci, s nepochopením a dezorientací. Nebál se říkat pravdu, kterou mnozí v té době ještě nechápali, a teprve na vlastních zkušenostech se o ní postupně přesvědčovali.

Proto není náhoda, že právě on byl vyvolen, aby stanul v čele nového vedení Komunistické strany Československa. Má spolu s tímto vedením velkou a nespornou zásluhu na rychlém překonání společenské krize, na konsolidaci našich vnitřních poměrů a vnějších vztahů i na zvládnutí ostatních nemalých a složitých úkolů tehdejší doby.

Znovu se tak prokázalo, že soudruha Husáka nalézáme ve všech klíčových, vypjatých situacích vždy na správném místě, vždy na straně pracujícího člověka.

Z vůle našeho lidu stanul soudruh Husák před pěti lety v čele státu, v čele Československé socialistické republiky. Byla to dobrá volba. Právem můžeme konstatovat, že v celém tomto období se znovu a ku prospěchu naši věci uplatnily jeho schopnosti a osobní vlastnosti, jeho státnická moudrost a rozvaha, důvěrná znalost potřeb a zájmů pracujících, rozhodnost při uskutečňování základních cílů politiky Komunistické strany Československa, politiky, kterou přijala za svou celá naše Národní fronta.

Uplynulá léta plně potvrdila, že další rozvoj naší socialistické vlasti je nemyslitelný bez míru nejen v Evropě, ale i jinde ve světě, bez pokroku v uvolnění mezinárodního napětí a bez prosazení myšlenky odzbrojeni. Soudruh Husák má nespornou osobní zásluhu na tom, že tyto principy stranické a státní politiky ovlivnily nejen vědomí naší země, ale hlavně vstoupily do naší zahraničně politické praxe, že jsou směrnicí pro mezinárodní aktivitu Československé socialistické republiky.

Z nich vychází iniciativa a osobní angažovanost soudruha Husáka i při významných mezinárodních jednáních. Byla a jsou vedena snahou, aby Československo přispívalo stále větším podílem k upevňování míru, k úspěšnému zápasu pokrokových sil celého světa proti imperialismu, k rozvíjení světového revolučního procesu a plodné spolupráce mezi státy a národy. O tom svědčí mimo jiné i podpis soudruha Husáka na Závěrečném aktu konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Jako upřímný stoupenec politiky soužití mezi státy rozdílného společenského zřízení vedl četná jednání s vedoucími představiteli řady států, mezi nimi i našich západních sousedů, která přispěla k růstu autority Československa ve světě a ke zlepšení a prohloubení vzájemných vztahů. Vždy také podporoval spolupráci a politiku přátelství s rozvojovými státy na všech kontinentech.

Soudruh Gustáv Husák je významným činitelem mezinárodního revolučního dělnického a komunistického hnutí. Neúnavně v něm prosazuje zásadu proletářského a socialistického internacionalismu, věrnost marxisticko-leninským principům, přispívá k posilování váhy a vlivu tohoto hnutí, k jednotě socialistického společenství.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP