Čtvrtek 22. května 1980

Při všech jednáních, která vedl na mezinárodním fóru, vždy uplatňoval zásadu neochvějného spojenectví s bratrskými socialistickými státy, zvláště pak se Sovětským svazem. V této souvislosti je třeba připomenout jeho bratrská setkání s generálním tajemníkem ÚV KSSS a předsedou prezídia Nejvyššího sovětu SSSR soudruhem Leonidem Iljičem Brežněvem, jež vždy přinášejí nové podněty pro věc míru, společenského pokroku a socialismu.

Nemalý je i podíl soudruha Husáka na upevňování bratrského svazu členských států Varšavské smlouvy, na jejich soustavném mírovém úsilí a iniciativě, jak jsme toho byli znovu svědky i v nedávných dnech ve Varšavě.

Je nepochybné, že rostoucí mezinárodní autorita a prestiž naší země mají své kořeny právě v tomto rozhodném a cílevědomém uskutečňování zahraničně politické linie Československé socialistické republiky.

Vážíme si velkých znalostí a bohatých životních zkušeností soudruha Husáka a jeho rozsáhlé politické praxe. Vážíme si zejména toho, že je dovede s potřebným přehledem, rozvahou i rozhodností uplatňovat ve své práci. Mnohokrát jsme se přesvědčili o jeho státnické moudrosti, o jeho smyslu pro kolektivnost vedení. My, kteří jsme s ním v každodenním styku, oceňujeme jak při projednávání a řešení složitých problémů dovede vytvářet klidnou a dělnou atmosféru, v níž se dobře pracuje.

Vážíme si jeho náročnosti k sobě i jiným, oceňujeme jeho zásadovost i nesmiřitelnost k nedostatkům i každodenní úsilí o jednotu slov a činů.

Příkladný je jeho vztah k lidem. Vše, co se týká jejich života a práce, je předmětem jeho pozorného zájmu a citlivého porozumění. Zvlášť starostlivě se zajímá o mladou generaci, její vývoj a uplatnění, o její radosti i starosti.

Život soudruha Husáka nebyl nijak lehký. Zasáhlo do něj i složité období padesátých let, kdy se tak průkazně projevila morální síla a hloubka jeho přesvědčeni. Zůstal věrný komunistickým idejím, zůstal věrný přátelství a spojenectví se Sovětským svazem. V nedávných letech prožil i rodinnou tragédii. S hlubokou účasti si uvědomujeme, co všechno musel překonat člověk s tak vysokou odpovědností za stranu, za stát, za život našeho lidu.

V posledních deseti letech jsme v naší vlasti i přes řadu obtíží a překážek dokázali nemálo. Dnes však jsme v období, v němž vzájemné působení vnitřních a zejména vnějších podmínek stále větší měrou ovlivňuje budování rozvinuté socialistické společnosti. Zvyšují se podstatně nároky na výkonnost a kvalitu práce v národním hospodářství a vůbec v celé naší společnosti, i nároky na řízení společenských procesů.

V příštím období budeme řešit úkoly, které svou povahou a náročností jsou nesrovnatelně obtížnější než všechno, co jsme až dosud museli při rozvíjení naší země zvládat.

Půjde o vytváření optimálních podmínek pro to, co je hlavním cílem a smyslem socialistického společenského řádu, pro stále spokojenější, bohatší, po všech stránkách naplněný život každého občana našeho státu. Podstatnou součástí tohoto procesu je a musí být i další pokrok ve vytváření socialistického způsobu života a při formování nového, vskutku socialistického člověka. Člověka, který bude svými znalostmi, postoji, myšlením a morálkou na úrovni příštích potřeb naší socialistické společnosti.

Dnes je nejdůležitější, abychom se rychleji a energičtěji přizpůsobovali výkonností a kvalitou práce naší ekonomiky a ostatních oblastí našeho života potřebám i možnostem dalšího rozvoje, abychom lépe než dosud využívali předností, které přináší etapa rozvinutého socialismu.

Tyto základní otázky, zejména pak sjednocování lidí kolem programu a politiky komunistické strany, celé Národní fronty, mají dnes a v letech, do kterých vstupujeme, zvlášť velký význam. A to tím spíše, že promýšlíme a propracováváme směry budoucího vývoje, jimiž se bude ubírat naše společnost v posledních dvou desetiletích dvacátého století.

Z hlediska těchto významných úkolů více než kdy jindy vystupuje do popředí nutnost stmelovat vůli a úsilí našich pracujících, našich národů a národností tak, abychom cílevědomě zvládali všechny tyto složité záměry, abychom ještě úspěšněji zabezpečovali spokojený a šťastný život lidu, další rozkvět naší socialistické vlasti.

Cíle, které si vytyčujeme ve všech oblastech společenského života, jsou nemalé. Jejich naplňování si vyžádá hodně úsilí a práce, rozhodnosti a důslednosti. Jsme přesvědčeni, že soudruh Husák v nejvyšší státní funkci bude dále pracovat a působit k tomu, aby se nám naše dílo dařilo, abychom závěry, které přijme XVI. sjezd Komunistické strany Československa ku prospěchu všech našich občanů zdárně naplňovali.

I v tom je, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, důvod společného jednomyslného návrhu, který vám předkládá ústřední výbor Komunistické strany Československa a ústřední výbor Národní fronty, aby prezidentem Československé socialistické republiky byl zvolen soudruh Gustáv Husák. (Potlesk.)

Ústřední výbor Komunistické strany Československa a ústřední výbor Národní fronty Československé socialistické republiky jsou pevně přesvědčeny, že tento návrh plně odpovídá potřebám dalšího rozvoje naší společnosti a že jej, soudružky a soudruzi poslanci, zvážíte s pocitem hluboké odpovědnosti před lidem této země.

Věřím, že přistoupíte k volbě s vědomím, že vás hlas pro soudruha Gustáva Husáka bude zároveň hlasem pro šťastnou budoucnost našeho lidu, pro další rozkvět naší krásné země, Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Štrougalovi za předložený návrh.

Soudružky a soudruzi, s návrhem na volbu soudruha Gustáva Husáka prezidentem Československé socialistické republiky vyslovili včera souhlas členové Klubu komunistických poslanců i poslanci bez politické příslušnosti. Také poslanci Československé strany socialistické, Československé strany lidové, Strany slovenské obrody a Strany slobody souhlasili s tím, že jejich jediným kandidátem je generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Československa a předseda ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruh Gustáv Husák. (Potlesk.)

Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky je tedy předložen jediný návrh. Přesto se ptám, má-li někdo z poslanců jiný návrh. (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme tedy nyní hlasovat o návrhu na zvolení soudruha Gustáva Husáka prezidentem Československé socialistické republiky. Podle zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění se volba koná tajným hlasováním.

Ke zvolení prezidenta republiky je potřebný souhlas třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny lidu a třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů jak z České, tak že Slovenské socialistické republiky.

Obě sněmovny zvolily na svých včerejších schůzích volební komise. Volební akt je podle zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění všestranně připraven.

Prosím členy volebních komisi, aby se ujali svých funkcí a zjistili v souladu s ustanovením § 19 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění nejdříve počet poslanců přítomných v zasedací síni.

(Zjišťuje se přítomnost, předsedové komisí sdělují výsledek.)

Soudružky a soudruzi, podle zjištění je přítomno 197 poslanců Sněmovny lidu a z poslanců Sněmovny národů 74 zvolených ve Slovenské a 72 zvolených v České socialistické republice.

Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahajuji volbu prezidenta republiky.

Volební komise rozdají za pomoci pořadatelů hlasovací lístky. Prosím poslance, aby hlasovací lístky vkládali do přeslušně označených uren.

Všechny ostatní hosty prosím, aby po dobu volby setrvali na svých místech.

(Probíhá volební akt.)

Soudružky a soudruzi, z podnětu předsedů volebních komisí se ptám, zda ještě někdo z poslanců chce volit. (Nikdo.) Nikdo se nehlásí.

Konstatuji, že hlasování skončilo.

Prosím volební komise, zvolené sněmovnami, aby sečetly hlasy.

(Probíhá sčítání hlasů.)

Soudružky a soudruzi, vážení hosté, vyhlašuji výsledek tajného hlasování.

Podle předložených zápisů volebních komisí Sněmovny lidu a Sněmovny národů o volbě prezidenta Československé socialistické republiky bylo poslancům ve Sněmovně lidu vydáno 197 hlasovacích lístků, odevzdáno 197 platných hlasů; pro navrženého kandidáta 197 hlasů. (Potlesk.)

Ve Sněmovně národů bylo vydáno poslancům zvoleným v České socialistické republice 72 hlasovacích lístků, odevzdáno 72 platných hlasů, pro navrženého kandidáta 72 hlasů. (Potlesk.)

Poslancům zvoleným ve Slovenské socialistické republice bylo vydáno 74 hlasovacích lístků, odevzdáno 74 platných hlasů, pro navrženého kandidáta 74 hlasů. (Potlesk.)

Konstatuji s radostí, že poslanci obou sněmoven zvolili jednomyslně prezidentem Československé socialistické republiky na příští funkční období generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, nyní oznámím spolu s předsedou federální vlády soudruhu Gustávu Husákovi, že byl zvolen prezidentem republiky a poprosím ho, aby vykonal ústavní slib.

Do příchodu zvoleného prezidenta republiky přerušuji schůzi sněmoven. Prosím však všechny přítomné, aby setrvali na svých místech.

(Jednání přerušeno v 10.57 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.08 hodin.)

(Za zvuku fanfár přichází prezident republiky v doprovodu předsedy Federálního shromáždění a předsedy federální vlády.)

(Shromáždění povstává.)

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu prezidente republiky, upřímně Vás vítáme v dnešní schůzi Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. Rád Vám oznamuji, že poslanci Sněmovny lidu i Sněmovny národů v souladu s vůlí československého lidu Vás na příští pětileté období zvolili jednomyslně prezidentem Československé socialistické republiky (Potlesk.)

Podle článku 62. ústavního zákona o československé federaci se ujímáte funkce po složení slibu.

II

Slib prezidenta Československé socialistické republiky.

Prosím vás, soudruhu prezidente, abyste přistoupil k Ústavě Československé socialistické republiky a k ústavnímu zákonu o československé federaci, položil na ně pravou ruku a vykonal ústavní slib, který pak stvrdíte i svým podpisem.

Prezident ČSSR G. Husák: Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Československej socialistickej republike a veci socializmu. Svoje povinnosti budem konať podľa vôle ľudu a v záujme ľudu, budem dbať o blaho Československej socialistickej republiky a zachovávať ústavu a ostatné zákony socialistického štátu. (Potlesk.)

(Prezident republiky podepisuje slib. Sálem zní hymny.)

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu prezidente, blahopřeji Vám jménem všech přítomných ke zvolení do čela našeho státu. Přejeme Vám dlouhá léta života, pevné zdraví a mnoho radosti z úspěchů naší společné práce pro rozkvět naši vlasti, pro trvalý a spravedlivý mír, pro nerozborné přátelství se Svazem sovětských socialistických republik a ostatními státy socialistického společenství. (Potlesk.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, děkuji vám všem za účast a končím společnou schůzi III. volebního období Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

(Schůze skončena v 11.13 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP