Pondělí 25. června 1984

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslanci Miloslavu Štorkánovi. Slovo má poslanec Ladislav Liška.

Poslanec Ladislav Liška: Vážené soudružky a vážení soudruzi, pozitivní výsledky ve vývoji národního hospodářství v loňském roce se příznivě promítly i v úrovni vnitřního trhu. Tomu odpovídalo plnění plánovaných úkolů jak maloobchodního obratu, tak i ukazatelů finančního plánu organizací řízených MO ČSR. Na základě toho jsme ve výboru pro obchod, služby a dopravu výsledky závěrečného účtu MO ČSR za rok 1983 vzali na vědomí bez připomínek.

Obchodní organizace státního i družstevního obchodu v minulém roce nepochybně pokročily v řešení úrovně vnitřního trhu a jeho strukturální vyváženosti. To se projevilo nejen zvýšenou realizací maloobchodního obratu, která předstihla plánované tempo, ale především obnovou žádoucích proporcí mezi růstem prodeje potravin a prodeje průmyslového zboží.

Při zvýšení prodeje potravin o 1,4 % vzrostl prodej průmyslového zboží o 4,4 % a jeho podíl na celkovém obratu dosáhl 53, 3 %. Přitom je možno hodnotit zajištění trhu potravinami příznivě, neboť na trhu se neprojevily výrazné nedostatky, i když spotřeba proti roku 1982 u některých druhů poklesla. Výrazně pozitivním rysem je pokles prodeje alkoholických nápojů, kromě piva, poklesla i spotřeba moučných výrobků, tuků a cukrů. Naopak proti roku 1982 se poněkud zvýšila spotřeba masa, sádla, kakaa, tučnost mléka apod. Výrazně se zvýšila spotřeba česneku, kysaného zelí, ovoce, kávy, nealkoholických nápojů.

Vyšší strukturální vyváženost a zlepšená nabídka potravin i zboží průmyslového charakteru vyvolávají však zvýšenou náročnost spotřebitelů nejen v oblasti sortimentu, ale i kvality.

Kvalita zboží je důležitá nejen z hlediska plnění hospodářských úkolů, ale především z hlediska úrovně spotřeby, úrovně trhu i úrovně naší výroby. Provedené analýzy jakosti ukazují, že v kvalitě spotřebního zboží stále existuje řada nedostatků, které vedou k nespokojenosti spotřebitelů. Podle údajů ministerstva obchodu došlo u potravin v loňském roce ke zhoršení sortimentu ovoce, zeleniny a brambor, kde se nepříznivě projevovaly vegetační podmínky. U dalších spotřebních výrobků např. obuvi, nábytku, oděvů i některých strojírenských výrobků je řada jakostních závad způsobována subjektivními vlivy - technologickou nekázní při výrobě, nedostatky v balení, nešetrnou přepravou i nevhodným skladováním. Typické je to například u nábytku, kde jakostní závady jsou způsobovány především uvedenými činiteli. Na nutnost upevňování technologické kázně, odpovědnosti a kontroly upozorňuje znovu usnesení 10. zasedání ÚV KSČ.

Je proto nutno dále nekompromisně pokračovat v řešení otázek kvality veškeré produkce, přičemž u spotřebního zboží zůstává vůči zákazníku garantem kvality vždy obchodní organizace. Proto jsme mohli ocenit úsilí ministerstva obchodu o zvyšování kvality jak v potravinách, tak i v průmyslovém zboží podle programu přijatého při vyhodnocení vývoje jakosti zboží na vnitřním trhu v roce 1983.

S kvalitou úzce souvisí i její efektivnost. Ve vnitřním obchodě je důležitým prvkem efektivnost hospodaření se zásobami zboží. V loňském roce vzrostly zásoby zboží v obchodě o téměř 2 %, z toho u potravin o 4,6 % a u průmyslového zboží o 1,1 %. Do určité míry stav zásob některých druhů zboží byl ovlivněn ne hmotným růstem, ale zejména menším zájmem spotřebitelů o výrobky, které zastaraly, nebo neodpovídají užitné hodnotě požadované spotřebiteli. Proto ve výboru stále sledujeme jejich vývoj a hodnotíme především strukturu zásob, aby co nejvíce odpovídala situaci na trhu, aby nedocházelo ke vzniku nadnormativních zásob a následných škod z jejich likvidace.

Uspokojivý stav zásob v uhelných skladech ke konci roku 1983 i jeho pokračující vývoj v letošním roce umožnil od 1. března 1984 uvolnit prodej hnědého uhlí a briket obyvatelstvu. Považujeme toto opatření MO za další významný krok v rozšiřování a upevňování již dosažené stability na vnitřním trhu. Úsilí, které bylo vynakládáno na množstevní zajišťování a přidělování prodávaných paliv lze nyní zaměřovat na péči o jejich jakost, na rozšiřování poradenské služby směřující k úsporám a racionalizaci ve spotřebě a na nabídku inovovaných typů kamen, sporáků a kotlů.

Soudružky a soudruzi, i když pokračuje příznivý vývoj v plnění plánovaných těžebních úkolů tuhých paliv, zejména hnědého uhlí, čímž jsou vytvářeny podmínky pro zabezpečení zásob tuhých paliv ke konci roku 1984, je nutné připomenout, že nepříznivý vývoj zůstává ve výkonové a výrobní bilanci elektrické energie způsobený především opožďováním výstavby jaderných elektráren. Tzn., že výroba i racionální spotřeba elektrické energie si zasluhuje i nadále stálou péči a pozornost všech hospodářských orgánů i obyvatelstVa. To bychom měli i my poslanci ČNR ve svých volebních obvodech sledovat.

Na závěr mi dovolte ještě několik poznámek k současné situaci v zásobování masem.

Příznivý vývoj živočišné výroby i zásobování trhu živočišnými výrobky i uvážlivost spotřebitelů při nákupech za minulý rok vytvořil předpoklady k dalšímu zkvalitnění zásobování vnitřního trhu masem i na rok 1984. Na základě usnesení vlády ČSSR č. 57 z 8. března 1984 k lepšímu uspokojování poptávky po výrobcích z masa bylo možné uvolnit pro vnitřní trh další vyšší tržní fondy masa ve výši 15 200 tun - z toho pro ČSR 10 200 tun a SSR 5000 tun. To umožnilo ministerstvu obchodu ČSR k 1. dubnu t. r. zrušit systém rozdělování a zavést v rámci všech krajů objednávání masa dle požadované potřeby. Tento způsob byl experimentálně ověřen ve Východočeském kraji a hlavním městě Praze a ukázalo se, že spotřeba je nižší, než se předpokládalo. Při hodnocení spotřeby však musíme být opatrnější, neboť ve 2. polovině května již došlo k absolutnímu překročení dodávek.

Zkušenosti z mého volebního obvodu, který se skládá z převážné části z malých vesnic, jsou takové, že stále je citelný nedostatek hlavně levných druhů masa, jako hovězí přední a bůček. Tento nedostatek se často kritizuje na plenárních zasedáních.

Přes současné zlepšení zásobování masem považujeme v našem výboru za účelné rozhodněji přistoupit k inovaci masných výrobků, která by vedla k žádoucí změně ve zvyšování úrovně jejich jakosti a k racionalizaci úpravy masných výrobků, které spotřebitel požaduje.

Soudružky a soudruzi, vývoj plnění plánu vnitřního obchodu v letošním roce ukazuje, že úkoly pětiletky na úseku maloobchodního obratu budou splněny a jak ukazuje příprava plánu na rok 1985 i zpevněny. Je to významný příspěvek vnitřního obchodu ke splnění závěrů XVI. sjezdu KSČ a k dalšímu rozkvětu naší socialistické vlasti.

Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslanci Ladislavu Liškovi. Nyní přerušíme jednání na 30 minut. Jako první po přestávce bude diskutovat poslankyně Marie Flídrová.

(Schůze byla přerušena ve 14,55 hodin a znovu zahájena v 16,15 hodin.)

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Soudružky a soudruzi, budeme pokračovat v diskusi. Slovo má poslankyně Marie Flídrová.

Poslankyně Marie Flídrová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, je potěšující, že na dobrých výsledcích dosažených v roce 1983 se významnou měrou podílel i resort ministerstva průmyslu ČSR. Upravené vlastní výkony byly splněny na 102,5 %, plán hrubé výroby na 100,3 % a produktivita práce z těchto ukazatelů na 103,2 %. Tyto výsledky umožnily i vyšší čerpání mzdových prostředků o 1,1 % nad plánovanou úroveň. Příznivý byl rovněž vývoj plnění zisku, kde rozhodující podíl na překročení stanoveného plánu o 7,3 % měly úspory nákladových položek, převážně materiálových. V návaznosti na to pak došlo ke zlepšení rentability výrobních fondů a dalších ukazatelů.

Dobré výsledky se však jistě chválí samy a jejich komentování je snadné. O to větší pozornost je potřebné zaměřit na ty části plánu, kde se v uplynulém roce nepodařilo plně zajistit plánované úkoly a dosáhnout stanovených cílů. Jedná se především o skutečnost, že při vykazovaném aktivním saldu zahraničního obchodu v resortu průmyslu nebyly dosaženy plánované záměry ve zvýšení efektivnosti vývozu. V podstatě to znamená, že úkoly v tomto směru byly plněny vlastně kvantitativním způsobem, navíc při současné minimalizaci dovozů. A přeci na vyvážené výrobky jsme museli vynaložit určité sumy prostředků, které při nízké efektivnosti vývozu, zvláště vývozů na splátky úvěrů a jejich úroků, nejsou kryty zbožím na vnitřním trhu. Tato situace nejen, že zhoršuje národní důchod a jeho užití pro vnitřní potřebu, ale je jistě i jednou z příčin nedostatku některých druhů zboží a výrobků na našem trhu. Zde se pak vytváří prostor pro různé fámy a nákupní horečky a zaměňování nákupu za shánění. Určitě jde o oblast, která je v širokých souvislostech mezinárodního obchodu velmi citlivá, ale o to větší pozornost a úsilí při řešení vznikajících problémů by ji mělo být na všech stupních řízení věnováno. Nesplnění plánovaného rozdílového ukazatele o 5,3 bodu je nutno hodnotit jako velmi nepříznivé a cesta zvyšování celkového vývozu na úkor jeho efektivnosti není cestou odpovídající obecně objektivně daným požadavkům naší ekonomiky.

Jak jsem již uvedla, resort ministerstva průmyslu jako celek úspěšně splnil úkoly plánu roku 1983. Při tomto hodnocení však není možné nevidět, že v rámci resortu došlo v jeho jednotlivých odvětvích k určitým nerovnoměrnostem v plnění plánu a vykazovány jsou i nesplněné ukazatele. Na dosaženém překročení plánu upravených vlastních výkonů a zisku se rozhodující měrou podílí odvětví chemie, u ostatních odvětví je úroveň plnění plánu výrazně nižší a jsou zde i případy výrobně hospodářských jednotek, které plán upravených vlastních výkonů nesplnily. Rozdíly jsou vykazovány i v úrovni rentability výrobních fondů, čerpání materiálových nákladů, plnění ukazatelů regulujících objem zásob a podobně. I když odůvodnění těchto rozdílů se mnohdy jeví z podnikových hledisek jako objektivní, je třeba si uvědomit, že jejich konečný dopad je zase jenom do možnosti státního rozpočtu.

Stejně takto bych se chtěla zmínit o vývoji stavu zásob, který byl v průběhu roku nerovnoměrný, a zvýšené zásoby zejména hotových výrobků a zboží převyšovaly v některých obdobích plánovaný stav. I když v prosinci stavy zásob výrazně poklesly, zůstalo překročení plánovaného stavu o 274 mil. Kčs, tj. o 0,8 %. Nelze zde asi říci ono "konec dobrý - vše dobré". - Připustíme-li odůvodnění vyššího stavu zásob na konci roku vyšší mírou předzásobení některých výrobně hospodářských jednotek materiály a surovinami z dovozu, zůstává nám stejně odpověď na otázku, proč se stavy zásob vyvíjely nerovnoměrně v průběhu roku a proč je lze - když již není vyhnutí - výrazně snížit v průběhu jednoho měsíce.

Do kritických připomínek k výsledkům roku 1983 lze ještě zahrnout výsledky investiční činnosti. Např. u 11 z 19 vyhodnocovaných staveb nebylo dosud dosaženo projektované kapacity výroby a u 8 staveb nemohlo být ukončeno závěrečné vyhodnocení z důvodů chybějící kolaudace. To jsou další ztráty, které ovlivnily dosažené výsledky resortu. 

Soudružky a soudruzi, i přes některé kritické připomínky, na které jsem se zejména zaměřila ve své zprávě, je nutné hodnotit výsledky, které resort ministerstva průmyslu dosáhl v roce 1983, za pozitivní. Dovolte mně, abych se v této souvislosti několika slovy zmínila o výsledcích organizací tohoto resortu pracujících na území mého volebního obvodu v okrese Tábor. Rozhodující organizací v průmyslové struktuře okresu je koncernový podnik Silon Planá nad Lužnicí, kde pracuji, a který je organizačně začleněn do VHJ Chemopetrol Praha.

Nosným programem našeho podniku je výroba syntetických vláken a monofilů a nově výroba strukturně lehčených plastů. Výrobky k. p. Silon se zpracovávají v textilním průmyslu, kartáčovnách, znají je rybáři, sportovci a jsou vidět i jako spojlery na nákladních autech. Patříme již tradičně mezi nejlepší průmyslové organizace v okrese. Bylo tomu tak i v roce 1983, kdy podnik přijal formou vstřícného plánu zvýšení úkolů. Socialistický závazek pracujících podniku pak přinesl další překročení plánu hrubé výroby a výroby zboží o 6 mil. Kčs, upravených vlastních výkonů o 4,5 mil. Kčs a zisku o 2,2 mil. Kčs. Tak bylo zabezpečeno naplnění cílových úkolů roku 1983, které pozitivně ovlivnily plnění a překročení dodávek do tržních fondů a dodávek na vývoz. Dobrých výsledků dosáhl podnik v racionalizaci spotřeby surovin a energií.

Trvalou pozornost věnuje podnik i oblasti technického rozvoje. Řešeny byly úkoly inovace stávajícího sortimentu polyesterových vláken pro textilní průmysl, které přinesou v tomto odvětví značné úspory. Řešil se rozvoj plastů, žíní apod.

Dobrých výsledků v roce 1983 dosáhly i ostatní organizace resortu v okrese. Plán upravených vlastních výkonů byl splněn všemi organizacemi Jitona Soběslav, Keramické závody Bechyně, Otavan, Tapa Tábor vyjma Jihočeských dřevařských závodů Soběslav. Splněny a překročeny byly rovněž vývozní úkoly a úkoly v dodávkách pro vnitřní obchod. I v hospodaření uvedených resortních organizací v našem okrese se však také vyskytovaly v uplynulém roce některé negativní tendence zdůrazněné v úvodu mého vystoupení.  

Pro rok 1984, jak jsem si ověřila, je snahou stranických orgánů na úrovni okresu, podniků, závodů, stejně tak jako vedoucích hospodářských pracovníků, tyto negativní stránky plnění plánu v roce 1983 odstraňovat a ve smyslu závěrů 10. pléna ÚV KSČ a na něj navazujících stranických krajských a okresních dokumentů vytvořit předpoklady ke komplexnímu překročení úkolů plánu roku 1984 a splnění záměrů a cílů 7. pětiletky. Mám za to, že v našem okrese byly v roce 1983 vytvořeny dobré podmínky pro úspěšné splnění zvýšených úkolů v závěrečném období pětiletky.

Závěrem mi dovolte, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, abych jako zpravodajka výboru pro průmysl a stavebnictví za kapitolu ministerstva průmyslu, s přihlédnutím k výsledkům dosaženým tímto resortem v roce 1983, vám doporučila závěrečný účet ke schválení.

Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslankyni Flídrové, slovo má poslankyně Jana Čepičková.

Poslankyně Jana Čepičková: Vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, základním rysem úsilí pracovníků v lesním hospodářství v loňském roce je zvýšená pozornost pěstební činnosti, řešení odpadů exhalací a likvidaci polomů. To vše klade nové nároky na pracovní činnost a její organizaci v celém odvětví.

Přitom je nutné zdůraznit, že to má své důsledky ve zvýšené pracnosti, v ovlivňování sortimentu vytěženého dřeva a tím samozřejmě na výkony, kde se promítá nižší racionalizační cena.

Nechci dělat obhájkyni resortu mimo jiné proto, že jsem si vědoma spolu s poslanci výboru pro zemědělství a výživu, že toto úsilí z celospolečenského hlediska by mělo být ještě vyšší. Vždyť nám nejde jen o těžbu dřeva, ale o prostředí v lesích, kde je ještě velké množství práce, aby zde neleželo nehroubí, souše, atd. Ale nejen o to by mělo jít pracovníkům lesního hospodářství, ale nám všem - návštěvníkům lesa - i o to, aby se zde nepovalovaly plechovky, papíry a jiné zbytky po rekreačním pobytu či po sbírání hub apod.

Jde však i o to, aby si ti, kdo vypouští do ovzduší nedostatečně čištěné kouřové plyny, také uvědomili, že negativně působí na naše lesy jako na součást naší krajiny, na lesy jako jednoho z důležitých obnovovatelů dobrého ovzduší zejména kyslíku.

Přitom to není jen naše národní záležitost, jak se dosud často myslí. Průzkumy v této oblasti, které též byly využity na mezinárodním jednání a které jsme projednávaly ve výborech v souvislosti s jednáním o Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přecházející hranice států, ukazují, že značná část - tj. ne méně polovina zplodin k nám přichází z těch států, odkud k nám vanou větry.

Proto musíme věnovat pozornost nejen našim zařízením a jejich využívání, ale také důrazně působit v mezinárodním měřítku.

O Šumavě se říká, že jsou to v určitém smyslu plíce Evropy nebo střední Evropy. Ale zde také se ukazuje, že v těchto podmínkách začíná negativně působit vliv exhalací, na němž se podílí i Porůří.

Nechci to podrobněji rozebírat a také je to určité odbočení, ale nemohla jsem nepřipomenout tyto skutečnosti ve vztahu k lesnímu hospodářství, ale zejména k lesům, které jsou krásnou a neoddělitelnou součástí naší krajiny.

Soudružky a soudruzi, jeden ze závěrů XVI. sjezdu KSČ stanovil, aby se více využívalo štěpkovaného dřeva, zejména na aglomerované desky. Myslím si, že dobře využít tuto technologii jak na aglomerované desky, ale i pro jiné účely by umožnilo využít i nehroubí a tím přispět k vyššímu využití dřevní hmoty

Jsou zde i některé ekonomické a dopravní problémy. Ty se snad postupně vyřeší. Ale hlavně bych chtěla upozornit, že tento smysl není plně zajišťován. Na štěpkovačích se totiž zpracovává stále ještě více kulatiny a dalších obdobných druhů dřeva, než by bylo žádoucí.

Jsem si vědoma, že realizace bude vyžadovat vytvoření určitých podmínek, ale zase na druhé straně potřeba by vyžadovala rychleji a intenzivněji tuto otázku řešit, protože je to v souladu s celospolečenskými potřebami.

Soudružky a soudruzi poslanci, vodní hospodářství je v posledních letech značně poznamenáno suchem, tj. nedostatkem srážek.

Přes tyto problémy však můžeme konstatovat, že úkoly v dodávkách vody jsou plněny a v připojování bytů na vodovody a kanalizace překračovány. Za to patří dík nejen pracovníkům resortu, ale také obětavému úsilí pracovníků národních výborů i pracovníků jejich zařízení.

Přitom příčiny napjatosti v této Oblasti nejsou způsobovány jen klimatickými jevy. Ne vždy se daří podle koncepčních úvah rozšiřovat zdroje pitné vody. Také s budováním čistících zařízení jsou problémy. V důsledku toho, žádosti o výjimky pro vypouštění odpadních vod spíše vzrůstají, než by ubývaly.

Proto je na místě, že naše vláda situaci projednala a rozhodla postupovat důsledněji a náročněji. Ve výboru jsme ocenili to, že bude s každým resortem každá konkrétní žádost projednána.

Někdy se budí dojem, jakoby někteří pracovníci, kteří jsou za tyto věci odpovědní, nedoceňovali důležitost čistoty povrchových a podzemních vod.

Možná, že je to i tím, že organické a anorganické látky včetně dusičnanů ve vodě nejsou vidět. Když je v nápoji vidět usazenina - to každý prohlíží a uvažuje, zda to pít či ne, ale když to vidět není, možná i zde platí - co oči nevidí - srdce nebolí.

Máme proto na mysli připomínat to jinak. Například informacemi o zjištěných skutečnostech, o výsledcích výzkumných prací a také dávat k dispozici metodiky jak věci řešit.

Podle mého názoru to platí pro vodu i pro ovzduší - doporučuji tento návrh jako podnět pro poslance ČNR.

Pro tyto účely, tj. k udržení čistoty vod a ovzduší máme dva státní fondy. Jejich zdrojová část se skládá zejména z poplatků - pokut za nedodržování platných předpisů. Myslím, že působí odpovídajícím způsobem. Také užití je směrováno na naléhavé potřeby řešení v této oblasti.

Domnívám se, že však samotné jejich působení je třeba doplnit o předcházející návrh.

Soudružky a soudruzi poslanci, na závěr svého vystoupení bych chtěla doporučit schválení státního závěrečného účtu ČSR za rok 1983.

Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslankyni Janě Čepáčkové. Slovo má poslanec František Antony.

Poslanec František Antony: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! Projednávání vládního návrhu státního závěrečného účtu České socialistické republiky za rok 1983 bych chtěl doplnit pohledem na to, jak pokračuje proces intenzifikace ekonomiky na území El. m. Prahy a dokumentovat ho i na loňských výsledcích.

Průmyslový potenciál na území El. m. Prahy hraje svým rozsahem i strukturou významnou úlohu v rámci celého národního hospodářství. Proto kladně oceňujeme, že plán ve všech rozhodujících odvětvích pražského průmyslu byl splněn. Byla splněna hrubá výroba zboží, i plán v upravených vlastních výkonech. Je pozitivní, že při srovnání s rokem 1982 se zvýšil objem průmyslové výroby v Praze víc, než bylo stanoveno plánem. Tohoto přírůstku bylo dosaženo zejména ve strojírenství.  

Kladně lze též hodnotit rozvoj dřevozpracujícího průmyslu a průmyslu stavebních hmot, a to zejména proto, že jde o využití domácích surovin a dále pak i odezvu na požadavky investiční výstavby v Praze.

Také v oblasti využití průmyslové výroby byl splněn celoroční plán odbytu a jeho objem se oproti roku 1982 zvýšil. Byly překročeny i úkoly v dodávkách pro vnitřní trh. Také dodávky pro vývoz do socialistických zemí překročily stanovené úkoly, a to i v realizačních cenách. Vývoz do Sovětského svazu byl nejen splněn, ale i překročen, a to jak v objemu, tak i v meziročním přírůstku. Byl splněn i plán dodávek pro vývoz do nesocialistických zemí.

Ukazatelé efektivnosti byly v pražském průmyslu příznivě ovlivněny překročením plánované tvorby zisku. Celková nákladovost byla proti plánu roku 1983 a skutečnosti 1982 nižší. Zlepšilo se hospodaření s palivy, energií a pohonnými hmotami. Rentabilita výrobních fondů překročila plánovanou úroveň oproti roku 1982 a došlo k jejímu zvýšení.

Při jednání výboru ČNR pro plán a rozpočet jsme ocenili, že těchto výsledků bylo dosaženo díky vysoké aktivitě pracujících našeho hlavního města. Zároveň jsme však konstatovali, že pozitivní tendence v pražské ekonomice, dosažené v roce 1983 nelze přeceňovat. Výsledky jsou ve značné míře oslabovány některými závažnými odchylkami od záměrů plánu v oblasti užití produkce a některými dále pokračujícími negativními tendencemi. Patří mezi ně zejména nerovnoměrné plnění rozpisu podnikových plánů v průběhu roku a nesplnění plánovaných úkolů některými podniky.

Zde bych chtěl připomenout odpovědnost vedoucích pracovníků těchto podniků. Příčiny jsou, podle našich zkušeností, zejména v úrovni přímého řízení. Také zlepšení kvality a technické úrovně výrobků, přes určitý pozitivní posun, stále neodpovídá požadavkům ekonomiky. Zvláště citlivé jsou všechny výše uvedené problémy ve stavební výrobě, kde dosud zůstává tím nejdůležitějším úkolem zajištění kapacit, a to nejen v potřebném objemu, ale také v potřebné struktuře ve vazbě na plánované investice.  

Soudružky a soudruzi, při celkovém hodnocení vývoje výrobní základny Prahy v roce 1983 můžeme konstatovat, že na jedné straně byl v tomto období učiněn další krok k nezbytné intenzifikaci výroby v Praze, že však zde na druhé straně nadále přetrvávají rezervy dalšího rozvoje. O rozsahu těchto rezerv svědčí např. i velmi pomalý proces modernizace průmyslových výrobních závodů, stále přetrvávají členitost oborové struktury výroby a její nedostatečná koncentrace a specializace.

Neméně závažným problémem je i velmi nízká směnnost. Půjde tedy o to, aby v souladu s linií XVI. sjezdu a závěry zejména 10. zasedání ÚV KSČ došlo v pražské výrobní základně, především ve strojírenských závodech, k vybavení a soustředění moderní technologie a techniky, k výraznému zlepšení ekonomických efektů a současně i pracovních a životních podmínek obyvatelstva.

Růst efektivnosti pražské ekonomické základny není nadále možný bez vyššího využití stávajících fondů růstu směnnosti, sdružování prostředků a činností, prověření společenské únosnosti a potřeby neefektivních provozů apod. Jako podmínka realizace přechodu, a to nejen pražské ekonomiky, na intenzivní cestu rozvoje, platí požadavky na prohloubení spojení výroby s vědeckovýzkumnou základnou a využití její vysoké koncentrace, zejména na území hl. m. Prahy.

Soudružky a soudruzi, ještě bych chtěl říci několik poznatků k oblasti, na které je další rozvoj Prahy přímo závislý, a to ke komplexní bytové výstavbě. V minulém roce i přes nerovnoměrnost v dokončování bytů v jednotlivých čtvrtletích, byl celkový plán, tj. 6950 bytů překročen a bylo postaveno 7035 bytů, což představuje plnění na 101,2 %. Nesplněny však zůstaly plánované úkoly v družstevní svépomocné výstavbě a v realizaci rodinných domků.

Závažná situace je v modernizaci bytového fondu, kde z plánovaného počtu 453 bytů, určených k modernizaci v letech 1981 1983, bylo modernizováno pouze 120 bytů, což představuje 26,5 % úkolu. V komplexní bytové výstavbě na rok 1984 je u dodavatelsky zajišťované výstavby převzat úkol dokončení plánovaného počtu 6829 bytů. Dosud neuzavřená problematika je u zahajovaných bytů, kde bylo dosud převzato 8386 bytů a nezajištěno zůstává 1765. Ke splnění plánu bude zřejmě nutné přijmout mimořádná opatření a vytvořit podmínky, jak na straně investora, tak i na straně dodavatele.

S problematikou bytové výstavby je nerozlučně spjata její kvalita, která je dosud na nízké úrovni a ztrpčuje tak denní život našich občanů. Rozbor příčin i důsledky nízké kvality a to nejen bytové výstavby, nelze shrnout do několika vět, tento problém by vyžadoval samostatné vystoupení, je ale možné říci, že když se chce, tak to i zde jde. Dokladem je výstavba sídliště vzorné kvality na Jižním Městě II. Mělo by se to ovšem stát pravidlem a ne spíše výjimkou.

Soudružky a soudruzi, rok 1984 má pro Prahu zvláštní význam i v tom, že v jeho průběhu dojde k praktickému dokončení další etapy náročného procesu trvalé aktualizace koncepčních dokumentů o rozvoji hl. města. Konkrétně jde o aktualizaci Směrného územního plánu, opatření k formování ekonomické struktury hl. m. Prahy a Generálního plánu rozvoje.

Vývoj vnějších i vnitřních faktorů vyžaduje i v podmínkách Prahy urychlený přechod k novému typu reprodukce, ke všestranné intenzifikaci pražské ekonomiky. Výchozím předpokladem toho přechodu je formulace racionální ekonomické struktury hospodářství hl. m. Prahy, respektující její nezastupitelnou úlohu v naší společnosti i nutný proces oblastní odvětvové a oborové specializace a koncentrace u výrobních činností. Je třeba především koncipovat takovou variantu ekonomického a sociálního rozvoje Prahy, při které by Praha plnila nejen své národní i federální hospodářské úkoly, ale naplňovala i statut vzorného socialistického velkoměsta bez dalších tlaků na zhoršování životního prostředí města i okolí.

Současné podmínky nemění základní principy a cíle rozvoje Prahy, vyžadují však nové přístupy k jejich realizaci. Prvním komplexním sociálně ekonomickým dokumentem, který v sobě tyto nové přístupy bude obsahovat, je 8. PLP.  

Proto je třeba splněním náročnějších úkolů plánu letošního roku i roku 1985 vytvořit pro nástup do další pětiletky potřebné předpoklady.

Úkoly byly v návaznosti na 10. zasedání ÚV KSČ rozpracovány a konkretizovány na jednání městského výboru strany, které se konalo v květnu tohoto roku. K jejich plnění chceme a musíme vytvářet všechny předpoklady a to i aktivním přístupem nás, poslanců ČNR. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP