USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 30

ke zprávě ministra zahraničních věcí ČSSR k základním otázkám zahraniční politiky Československé socialistické republiky

Federální shromáždění Československé socialistické republiky na 6. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 9. listopadu 1982 projednalo a vzalo se souhlasem na vědomí zprávu ministra zahraničních věcí ČSSR Bohuslava Chňoupka k základním otázkám zahraniční politiky Československé socialistické republiky. Konstatuje, že vláda ČSSR se v zahraniční politice řídí svým programovým prohlášením ze dne 30. června 1981, které vychází ze závěrů XVI. sjezdu Komunistické strany Československa.

Současná mezinárodní situace, výrazně zhoršená vinou nejagresivnějších imperialistických sil, zejména USA, klade neustále se zvyšující nároky na zahraničně politickou činnost vlády ČSSR a všech zúčastněných orgánů, institucí a organizací.

Právě v této době, kdy dobrodružná imperialistická politika hazarduje s osudy lidstva, se znásobuje důležitost obranyschopnosti SSSR a jeho spojenců a jejich důsledného úsilí o uvolňování napětí a upevňování mezinárodní bezpečnosti. Mimořádný význam má závazek SSSR nepoužít jako první jaderných zbraní.

Celé pokrokové a mírumilovné lidstvo si v souvislosti se slavnými jubilei - 65. výročím Velké říjnové socialistické revoluce a 60. výročím vzniku SSSR - znovu připomíná historický význam existence Sovětského svazu jako hlavní spolehlivé opory boje národů za mír a pokrok.

Jménem všeho československého lidu posílá Federální shromáždění ČSSR při této příležitosti sovětskému lidu bratrské pozdravy a blahopřání. Vysoce oceňuje nesmírné úsilí ústředního výboru KSSS, Nejvyššího sovětu SSSR, sovětské vlády a soudruha Leonida Iljiče Brežněva o zajištění šťastného mírového života národům celého světa. Všestranný rozvoj, upevňování a prohlubování přátelských vztahů a spolupráce se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství je provždy úhelným kamenem zahraniční politiky Československé socialistické republiky.

Hlavním úkolem našeho zahraničně politického působení zůstává - v nejužší koordinaci se socialistickými spojenci a ve spolupráci se všemi pokrokovými a mírumilovnými silami světa - učinit vše pro zachování míru, zmírnění napětí a odstranění nebezpečí jaderné katastrofy, pro plnou obnovu a další rozvoj osvědčené politiky mírového soužití mezi státy s rozdílným společenským zřízením.

Proto Československá socialistická republika aktivně - i vlastními návrhy na mezinárodních fórech - podporuje mírové iniciativy Svazu sovětských socialistických republik a dalších socialistických zemí. I nadále bude naše země při všech příležitostech aktivně vystupovat ve prospěch míru, odzbrojení, mezinárodní spolupráce.

V tomto duchu je Československá socialistická republika také připravena dále rozšiřovat bilaterální vztahy s nesocialistickými státy na zásadách rovnosti, vzájemné výhodnosti a nevměšování do vnitřních záležitostí.

Pro věc pokroku a míru má stále větší význam solidarita a spolupráce s pokrokovými a demokratickými zeměmi a silami Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Plně podporujeme jejich spravedlivý boj proti neokolonialistickým snahám imperialismu, proti všem formám agrese, genocidy a ekonomickému vykořisťování. Podporujeme úsilí těchto národů o nezávislý rozvoj, o svobodné rozhodování o svém politickém a společenském zřízení, o využití svého přírodního bohatství, o rovnoprávné politické, ekonomické a kulturní mezinárodní vztahy.

Jako středoevropská země máme mimořádný zájem na takovém uspořádání vztahů mezi státy s rozdílným společenským zřízením v této oblasti, které by v souladu s helsinským Závěrečným aktem učinilo z Evropy kontinent trvalého míru a spolupráce. Zdárný výsledek madridské schůzky, o který se naše delegace bude i nadále důsledně zasazovat, zejména rozhodnutí o svolání Konference o opatřeních k posílení důvěry a bezpečnosti a o odzbrojení v Evropě, by k tomu byl důležitým příspěvkem. Nanejvýš žádoucí je, aby státy NATO upustily od škodlivých a nebezpečných plánů na rozmístění nových amerických jaderných raket středního doletu v západní Evropě.

Přikládáme velký význam nebývalému růstu mírového hnutí v Evropě a ve světě, které vyjadřuje oprávněné obavy národů z agresivní imperialistické politiky, ohrožující budoucnost lidské civilizace, je současně výrazem jejich odhodlání nepřipustit sežehnutí života na Zemi v jaderném požáru. Československý lid je aktivním účastníkem tohoto širokého hnutí a je hrdý na to, že Praha bude v příštím roce dějištěm tak významné události, jakou se nepochybně stane Světové shromáždění za mír a život, proti jaderné válce.

Lidstvo nemá důležitější a naléhavější úkol než zabezpečení života v míru. Toto poslání musí zavazovat i parlamenty. Federální shromáždění ČSSR, vědomo si své odpovědnosti vůči lidu, se bude v celé činnosti, zejména při rozvíjení mezinárodních parlamentních styků, podílet na uskutečňování mírové zahraniční politiky Československé socialistické republiky. Všichni poslanci pokládají za svoji povinnost získávat voliče pro činorodou podporu této politiky.


Chlad v. r., Tomášik v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP