USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 74

k Prohlášení Federálního shromáždění Československé socialistické republiky

Federální shromáždění na 10. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 26. října 1983 schválilo toto prohlášení:

Federální shromáždění, nejvyšší orgán státní moci Československé socialistické republiky, se jménem československého lidu obrací na evropské parlamenty a jejich poslance s tímto prohlášením:

Osudová otázka míru, nebo války vyvstává dnes ve stále hrozivější míře před veškerým lidstvem. Žádný poslanec, politik, vládní činitel či státník, který si uvědomuje spoluodpovědnost za osudy svého národa, se nevyhne povinnosti zaujmout k ní své své jasné stanovisko. V současné době to zvláště platí pro nás, Evropany, protože nejbližší vývoj na našem kontinentu výrazně ovlivní situaci na celém světě.

Nejnaléhavější otázkou nyní je, zda navzdory vůli většiny obyvatelstva západoevropských zemí bude realizován plán NATO na rozmístění nových amerických jaderných zbraní na jejich území. Jeho uskutečnění by mělo velmi vážné důsledky. Vznikla by úplně nová, kritická a dlouhodobě nebezpečná situace. Zvýšilo by se nebezpečí jaderného konfliktu a roztočilo další kolo nákladnějšího nesmyslného zbrojení, které by otrávilo celé mezinárodní ovzduší. Pro mnohé země by přineslo negativní hospodářské a sociální důsledky, které zhorší životní podmínky mnoha lidí ve světě.

Je zřejmé, že plán NATO, inspirovaný USA, sleduje narušení rovnováhy sil a dosažení vojenské převahy nad SSSR a státy Varšavské smlouvy. Československý lid, poučen dějinnými zkušenostmi, nemůže klidně přihlížet k tomu, že v bezprostřední blízkosti hranic našeho státu se mají rozmístit nové, ničivé jaderné zbraně.

Československá socialistická republika splní své povinnosti vyplývající z obrany socialistického společenství. V zájmu naší bezpečnosti jednoznačně podporujeme ujednání mezi vládami ČSSR a SSSR o zahájení příprav na rozvinutí raketových komplexů operativně taktického určení na území ČSSR. I nadále však zůstává politikou našeho státu, stejně jako Sovětského svazu a ostatních socialistických spojenců, důsledný kurs na mírové soužití, mezinárodní uvolňování, spolupráci mezi národy a odzbrojení. Opětovně to vyjádřila Výzva předsedů vlád členských zemí RVHP, za kterou se Federální shromáždění ČSSR bezvýhradně staví.

Náš pracující lid se s velkou pozorností seznámil s prohlášením generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, předsedy prezídia Nejvyššího sovětu SSSR Jurije Andropova z 28. září 1983. Toto prohlášení považujeme za dokument velkého politického významu, který pravdivě analyzuje současnou mezinárodně politickou situaci a přesvědčivě tlumočí úsilí SSSR o odvrácení hrozby jaderné války, zachování rovnováhy sil a upevnění světového míru. Prohlášení plně vyjadřuje i životní zájmy našeho lidu a proto je tak jednoznačně podporujeme.

V Československu nepropadáme fatalismu, že je válka nevyhnutelná a neztrácíme ani jistotu, že jsou ve světě velké síly, které válce mohou zabránit. Jsou tu jiná východiska, východiska dialogu a politických řešení. Bylo by v zájmu celého lidstva pokročit v dosavadních jednáních, která vinou postoje USA nepřinesla doposud pozitivní výsledky.

Federální shromáždění ČSSR se obrací na evropské parlamenty, aby využily všech svých možností a zabránily rozmístění nových amerických jaderných zbraní v západní Evropě, aby se zasadily o dosažení. konstruktivní dohody při sovětsko-amerických jednáních v Ženevě. Výsledky madridské schůzky dokazují, že je možné řešit i ty nejsložitější problémy na vzájemně přijatelné základně.

Federální shromáždění ČSSR vyjadřuje naději, že zvítězí zdravý rozum a převahu získá poznání, že v jaderném století mají odpovědní lidé jen jedinou volbu - učinit vše pro odvrácení jaderné katastrofy.


Felix v. r., Chlad v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění



Přihlásit/registrovat se do ISP