Čtvrtek 28. prosince 1989

Tak jako každý zastupitelský sbor v naší zemi, i činnost České národní rady je omezována faktem, že my jako jejich zástupci jsme vzešli z nedemokratických voleb. Nelze tuto skutečnost přehlížet, ale nemá smysl ji na druhé straně přeceňovat a absolutizovat. Jestliže jsme vzešli jako poslanci z nedemokratických voleb, neznamená to ještě, že nejsme s to splnit to, co od nás lid země české i moravské očekává. Nemá smysl složit ruce v klín a čekat, až co udělá nová Česká národní rada, vzešlá z příštích demokratických voleb. Budeme především muset nalézt odvahu kousnout i do dosud zakázaného jablka poznání, že federativní uspořádání tak, jak je ústavně i zákonně zakotveno a zejména tak, jak bylo prakticky realizováno, podle našeho soudu neumožňuje plný, svobodný a činorodý rozvoj národních republik. Jde o závažnou politickou otázku, ke které bude zapotřebí učinit podrobné expertizy, ale jedno je jisté - buď má být federace federací dvou rovnoprávných a v nejvyšší míře i dvou samostatných republik nebo přichází v úvahu vrátit se zpět k unitárnímu státu. To co zde však bylo praktikováno, bylo všechno možné, jen ne důsledná federace. Do svobodných demokratických voleb nám skutečně zbývá jen několik měsíců. Ale nevidím důvodu, proč bychom se neměli těmito otázkami zabývat, proč bychom se neměli vrátit k samotným kořenům myšlenek, na základě nichž byla federace původně stanovena. Vždyť celá filosofie problému je velice jednoduchá - všechny pravomoci federace jsou odvozeny od dobrovolného přenesení pravomocí ze strany republik. Takovýto filosofický přístup bude nepochybně znamenat zásadně nový pohled na rozdělení kompetencí mezi federací a republikami. Bude mít však, a to asi především zajímá českého občana, závažné důsledky, v oblasti vztahu rozpočtu mezi republikami a federací. Je totiž mimo vší pochybnost zřejmé, že dosavadní přerozdělovací procesy, založené na principu stažení finančních prostředků na úroveň federace a jejich zpětné přerozdělování na republiky, je zcela zcestné, alespoň v té podobě, jak je dosud praktikováno. Jsou to otázky, které zaznívaly mezi poslanci České národní rady, tedy mezi námi, už dávno. Nyní nastal čas, kdy budeme muset z nich učinit definitivní závěry. Nejde jen o otázku vztahu k federaci. Stojí před námi úkol dát našemu českému státu vlastní moderní ústavní normu. Tato ústava samozřejmě by měla být přijímána až po svobodných volbách. Myslím si ale, že je naší morální povinností nezištně odvážně přistupovat k našim nástupcům a využívaje možnosti svobodně formulovat naše představy, připravit jim takový model ústavy České republiky, který budou moci s dobrým svědomím přijmout.

Prožili jsme na sklonku tohoto roku něžnou revoluci, která v několika málo týdnech přispěla k tak zásadním změnám, v které by málokdo z nás před několika měsíci věřil. Každá revoluce je jednostranná, i ta sebeněžnější. Každá revoluce samozřejmě s sebou přináší i určitou míru netolerancí, je to přirozené. Její ostří je namířeno proti starým pořádkům, a chce-li je změnit, nemůže v tom okamžiku zvažovat všechna pro i proti. Myslím si však, že revoluce, kterou jsme prožívali, svým průběhem a omezením jednostrannosti na nejnezbytnější míru, nemá v historii světa obdoby. Nyní jsme dospěli k již tak významnému posunu ve všech sférách společenského i politického života, že si prostě už nyní můžeme dovolit přecházet a to s tou rychlostí, s jakou postupovala revoluce, na principy pluralitní demokracie. Rozdílnost názorů vůbec neznamená, že bychom neměli hledat to, co nás spojuje či může spojovat. Je důležité znát, jak kdo vystupoval před 17. listopadem, ale mnohem důležitější je, jak se chová dnes, zda je schopen přispět k společné věci, a tím i ke zdaru našeho národa. Není třeba - a hlavně to je politicky nemoudré - vytvářet novou vrstvu vyděděnce, jenž potichu a se zaťatými úsměvy budou myslet na to, jak nám to všechno za dvacet let zase vrátí.

Oprosťme se od toho, co nás rozděluje, a hledejme to, co nás spojuje, či může spojovat. Uvědomme si, že máme výjimečnou historickou šanci. Snad poprvé v historii můžeme v podstatě nezávisle na vnějších vlivech budovat český stát a určovat jeho tvářnost podle našich představ. To neznamená, že budeme posilovat jakési nacionalistické nálady, zejména pak k našemu bratrskému slovenskému národu. Opak je a musí zůstat pravdou. Samostatnost, relativní autonomie, přirozená soutěživost, vycházející z faktu vyrovnání ekonomické úrovně obou republik, jsou podle mého soudu tím nejlepším pojítkem mezi našimi národy. Nastal čas, kdy mohou být naplněna slova Jana Amose Komenského z Kšaftu umírající matky Jednoty bratrské: Věřím i já bohu, že po přejití vichřic hněvu hříchy našimi na hlavy naše uvedeného vláda věcí tvých opět se k tobě navrátí, ó lide český.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, ještě jednou vám všem přeji zdraví a všechno nejlepší v novém roce 1990. Děkuji vám za aktivní účast na dnešní naší schůzi, předpokládám, že příště se sejdeme koncem ledna roku 1990, abychom projednali další závažné materiály. Dnešní naši plenární schůzi končím. Členy předsednictva prosím, aby se sešli ke krátké schůzi. Děkuji vám a na shledanou. (Potlesk.)

Schůze skončila v 11.20 hodin.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP