Úterý 13. února 1990

Doplnilo dočasnou komisi předsednictva ČNR pro vyšetření okolností smrti Pavla Wonky o dr. Josefa Vostřejše a projednalo přípravu usnesení výboru ČNR pro životní prostředí.

Rozšířilo pořad 21. schůze ČNR o 3 body, týkající se volby nového poslance ČNR.

Tolik k doplnění informace o činnosti předsednictva ČNR za uplynulé období.

Máte ke zprávě předsednictva nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou. Kdo souhlasí s činností předsednictva v období, které vám bylo předloženo v písemných materiálech plus moje ústní informace.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Děkuji vám.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, zbývá nám prakticky poslední bod našeho jednání, a to volba nového poslance Martina Syky do výboru ČNR. Navrhujeme, aby poslanec Martin Syka byl zařazen a pracoval ve výboru zdravotním a sociálním. Má někdo připomínku k tomuto návrhu? Nemá.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby poslanec Martin Syka byl zařazen do zdravotního a sociálního výboru ČNR, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Děkuji vám.

Na dnešní plenární schůzi poslanec Laštůvka přednesl iniciativní návrh skupiny poslanců na zřízení výboru ČNR pro životní prostředí. Prosím, aby svůj návrh odůvodnil.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedo, dámy a pánové poslanci, dovolte mi, abych jménem skupiny poslanců ve složení Laštůvka, Rázl, Černá, Horáková, Trojanová, Horáček, Krubl, Kubišta, Sapák, Zubek, Pecina, Němčík, Kolomazníková předložil ČNR návrh na zřízení výboru ČNR pro otázky životního prostředí. S ohledem na časovou tíseň dovolte jen velmi krátké zdůvodnění.

Stav životního prostředí v řadě oblastí ČSR je bez přehánění na pokraji ekologické katastrofy. Problémy spojené s jeho zlepšením jsou v popředí zájmu všech občanů. Domnívám se, že expozé paní ministryně Štěpové jednoznačně prokázalo tento fakt.

Přitom řešení této problematiky je přes řadu usnesení předchozích vlád nadále stále neuspokojivé. Domníváme se, že ČNR by měla využít svoji zákonodárnou, kontrolní a iniciativní funkci v této oblasti, a prací výboru pro životní prostředí přispět k řešení této problematiky a to jak ve vztahu k nově zřízenému ministerstvu, tak k federální vládě, neboť komplexní řešení je patrně mimo možnosti české vlády.

Závěrem dovolte, abych zdůraznil jednu skutečnost. Často hovoříme o lidských právech. Nejvyšší lidské právo je však právo na život a na zdraví. Současný stav životního prostředí v některých oblastech naší republiky toto právo fakticky omezuje. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Má k tomuto návrhu někdo nějaké připomínky? Nemá. Mohu uzavřít rozpravu?

Mohu předložit plenární schůzi České národní rady tento návrh na usnesení: "Česká národní rada ústavu a výbor pro životní prostředí České národní rady. Ukládá předsednictvu, aby na příští schůzi ČNR předložilo návrh na předsedu, členy výboru včetně pracovní náplně tohoto výboru. Je možno takto přijmout usnesení? Nějaká připomínka? Samozřejmě, že jak předseda. tak členové výboru budou konzultováni se všemi příslušnými kluby poslanců tak, jak jsou zřízeny při ČNR.

Mohu tedy nechat o tomto návrhu na usnesení hlasovat?

Kdo tedy souhlasí s tím, abychom přijali usnesení tak, jak jsem jej navrhl, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování ? (3 poslanci.)

Je někdo proti? (Jeden hlas.) Děkuji vám.

Usnesení přijato většinou hlasů.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, tím jsme projednali celý porad dnešní schůze. Chtěl bych vás upozornit ještě, ze plánovaný seminář k problematice zahraniční politiky ČSSR, který se měl konat 26. února, se překládá na 5. března t. r. Týž den se také předpokládá další konání schůze ČNR.

Dále vás chci upozornit, že Česká národní rada se musí sejít k projednání zákona o státních symbolech, a to ve čtvrtek 22. února. Všem poslancům České národní rady byl dnes rozdán návrh skupiny poslanců České národní rady na vydání zákona České národní rady o volbách do tohoto orgánu. Tento návrh zákona bude po projednání ve všech výborech předložen plenární schůzi České národní rady na 5. března. Pro úplnost ještě připomínám - a už jsem to vám všem sdělil - že zítra budou jednat všechny výbory. Budou projednávat zejména znak České republiky, České socialistické republiky. Je to velice závažný státní akt a nemůžeme se této problematice vyhnout tím, že bychom posunuli projednání tohoto zákona - ústavního zákona o státních znacích na pozdější dobu nebo případně na nový poslanecký sbor, zvolený po volbách v červnu. Prosím, abyste k tomuto jednání přistupovali zodpovědně. Nechci být nadnesený, ale myslím si, že máme tu šanci, abychom obstáli v historii České socialistické republiky.

Mám zde sdělení ještě poslední od předsedy výboru pro průmysl a stavebnictví, že tento výbor se sejde zítra v 9.30 hod., ne jak bylo původně sděleno.

Ještě vám chci připomenout, abyste všechny změny v osobních údajích hlásili co nejdříve personálnímu oddělení Kanceláře České národní rady. Dále bych vás chtěl poprosit, abychom od příště pokud se týká účasti ve sněmovně, dodržovali určitou kázeň a disciplínu. Nechci nikoho kárat, samozřejmě si to nemohu dovolit, jsme všichni poslanci. Ale budeme dělat přestávky častěji a měli bychom při jednání být všichni na svých místech.

Děkuji vám za aktivní účast a dnešní schůzi končím.

Na shledanou.

/Konec schůze v 16.00 hodin./





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP