Úterý 3. července 1990

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosí pana poslance Kotrlého, připraví se pan poslanec Jakl.

Poslanec Zdeněk Kotrlý: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážená Česká národní rado, dovoluji si říci jménem poslaneckého klubu Občanského fóra, že včera bylo zodpovědně programové prohlášení vlády projednáváno a základní aspekt celé záležitosti spočívá v tom, že před nás předstoupila vláda koaliční. Je to vláda demokratického porozumění. Je tedy na nás, na poslancích, abychom zvážili, zda skutečně voliči chtěli přijít k demokratické vládě a k vládě koaliční.

Už v diskusi v poslaneckém klubu zaznělo, že jistí poslanci, tak jak to zde specifikoval v předchozím příspěvku pan poslanec Biňovec, že jistí poslanci cítí od svých voličů povinnost vystupovat tvrdě a hájit tvrdě jejich zájmy. K tomu bych chtěl podotknout, že v diskusi, která byla - a byla dost podrobná zaznělo podpoření této vlády, a to proto, jestliže se dohodneme na tvrdosti postoje, tak se přiblížíme k něčemu, co zde bylo. Bylo to zde dlouho. Já si myslím, že tvrdost postojů nesmí převážit nad postojem k demokracii, to znamená koaliční vláda - programové prohlášení koalice předpokládá i např. to, že v této vládě jsou zastoupeni jedním ministrem poslanci za Hnutí za samosprávnou demokracii a společnost pro Moravu a Slezsko Je to součást této vlády, tato vláda má v sobě ještě ministry, kteří jsou za Křesťansko-demokratickou unii a pokud programové prohlášení vlády musí vycházet z koaličních partnerských vztahů, je tedy nutné, aby někteří poslanci, kteří jsou spíš pro hájení tvrdosti zájmů, brali v úvahu, že koalice je něco, co spočívá v celé demokratické iniciativě. To znamená demokracie musí počítat s koalicí. Je jistě správné mít představu dalšího dvouletého boje, bude to boj některých poslanců proti některým prvkům tohoto programového prohlášení. Přesto si dovoluji znovu potvrdit, že tak, jak probíhaly volby a jsme toho svědky, není to tak dávno, tak voliči opravdu měli v úmyslu podpořit vládu demokratickou, vládu koaliční a vládu, která by zastupovala pokud možno všechny prvky volebního zápasu tak, jak se projevil ve volebních výsledcích. Proto si dovoluji potvrdit rozhodnutí voličů, že kdybychom neudělali základní kroky ke koaliční vládě, tak se nyní dostaneme k vládě, která by třeba odpovídala více zájmům tak jak je reprezentováno některými poslanci Občanského fóra, ale z důvodů demokracie a z důvodů dalších dvou let, vztahu nás poslanců k voličům je dobré, aby tato vláda měla koaliční aspekt. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Kotrlému, prosím pana poslance Jakla, připraví se pan poslanec Piverka.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážené slečny poslankyně, vážení pánové poslanci, vážení členové vlády, omlouvám se, že vás teď zdržím prohlášením, které se týká pouze mého svědomí, ale protože neznám vyšší autoritu, musím ho poslechnout. Za několik minut svým hlasováním stvrdím svůj souhlas se zněním vládního prohlášení. Považuji však za nutné vůči svému svědomí zde prohlásit, že tímto souhlasem se necítím nijak být vázán s těmi formulacemi, které zachycují myšlenky a názory, se kterými nesouhlasím, a proti kterým jako poslanec budu vždycky vystupovat. Děkuji vám.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Hovoří pan poslanec Piverka, připraví se pan poslanec Vondráček.

Poslanec Walter Piverka: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych se rovněž vyjádřil k programovému prohlášení vlády a to pro oblast národnostní politiky. Pokud bych se zastavil jen odděleně u části národnostní a čtu-li, že se jedná - cituji: o zajištění kulturních potřeb národnostních menšin, pak je to věru málo a zdaleka neobsáhne problematiku, která v této oblasti je a čeká na naše řešení v nejbližší budoucnosti. Má-li však programové prohlášení tvořit rámec věcí, které vláda hodlá řešit, pak je nutno toto prohlášení pojmout rovněž jako celek. Národnostní politika se tím dostává na jinou rovinu a její naplnění lze najít rovněž v jiných částech, jako např. v části věnované pohraničí a regionální zvláštnosti, ale také v části věnované respektování lidských a občanských práv i našich vztahů k zahraničí. Budu proto hlasovat pro toto programové prohlášení a pro důvěru vládě, neboť v tak ožehavé otázce, jako je národnostní problematika, se staví jednoznačně za řešení těchto otázek. To samozřejmě nevylučuje, že v budoucnu si tuto důvěru kdykoliv na dosažených skutcích ověřím. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Piverkovi, prosím pana poslance Vondráčka.

Poslanec Josef Vondráček: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych podpořit vládní prohlášení. Myslím si, že zachycuje základní směry vývoje naší společnosti a že reaguje na jednotlivé oblasti. Myslím, že usiluje o posílení české státnosti. K jednotlivým částem můžeme mít řadu připomínek v čem by se mohlo doplnit, ale myslím si, že budeme mít možnost při iniciativních návrzích v další naší činnosti našeho parlamentu působit a usilovat o ty myšlenky a ty pasáže, které se třeba do vládního prohlášení nedostaly. O co bychom však měli spolu s vládou usilovat, a to důrazně, o posílení naší státnosti v tom, aby se přenesla zákonná pravomoc z Federálního shromáždění na ČNR v těch oblastech, kde si můžeme skutečně naši státnost a o našich věcech rozhodovat sami. Mělo by v nejkratší době dojít k vymezení pravomoci republik a federace. Já to uvedu jen například školství.

My máme ministerstvo školství, které odpovídá za školskou politiku v České republice, ale o školských zákonech rozhoduje Federální shromáždění. To snad není normální. Vláda by měla realizovat už dřívější návrhy na zřízení českého rozhlasu, české televize, české tiskové kanceláře, české akademie věd. Měl by být urychleně předložen návrh zákona České národní radě o územní organizaci a o volbách do místních územních orgánů, protože čas spěchá a zákonná lhůta pro vyhlášení voleb se také blíží. O serioznosti naší vlády svědčí - a jejímu vztahu k České národní radě - svědčí i odstavec v prohlášení, já bych ho citoval: Dopustíme-li se chyby, přiznáme to. Nebudeme, ani nemůžeme být vládou neomylnou. Právě vy budete strážci toho, abychom chybu dokázali bez kličkování a zastírání odstranit a hledali cestu k nápravě. Já si myslím i právě proto bychom měli vládě vyslovit důvěru, vyslovit souhlas s jejím programem. Myslím si, že nakonec vyjadřuje i to, oč chceme usilovat sami, ale spojme tento souhlas s náročnou kontrolou její činnosti.

Děkuji za pozornost.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně a páni poslanci, to byl poslední diskusní příspěvek, ke kterému se poslanci přihlásili. Navrhuji tedy proto, abychom - má někdo ještě něco - prosím pana poslance Krčmu. Ale kdybyste ještě dovolili, já bych přece jen - protože chci udělat přestávku, budeme pokračovat v rozpravě po přestávce, navrhla, abychom sestavili návrhovou komisi pro přípravu usnesení ČNR tak jak jsme o tom mluvili včera před ukončením včerejšího jednání. Z předsednictva vychází návrh, aby členy komise byli všichni místopředsedové výborů ČNR, kromě mandátového a imunitního. To proto, aby tam byla respektována různost zájmů, jak ji jednotlivé výbory představují a kromě toho to odpovídá i složení stran a politických hnutí. Kdybyste dovolili, předložila bych vám návrh, jak jej máme připraven, samozřejmě nejde o nic definitivního, není nutné, aby tam reprezentovali výbor právě místopředsedové, ale doporučujeme to z těch důvodů, o kterých už jsem mluvila. Navrhujeme z ústavněprávního výboru oba místopředsedy, poslance Palkosku a poslance Řezáče, z rozpočtového a kontrolního výboru poslance Kapustu, z národohospodářského výboru poslance Klimeše, z výboru pro územní správu, národnosti a mezinárodní vztahy poslance Dohnala, z výboru pro ochranu životního prostředí a urbanismus poslance Zahradníčka, z výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslance Syku, z výboru petičního, pro právní ochranu a bezpečnost poslance Karase, z výboru pro vědu, vzdělání a kulturu poslance Vondráčka a poslance Průšu, z výboru církevního a humanitárního poslance Bártu a z výboru pro obchod a cestovní ruch poslance Popoviče. (Poslanec Popovič není přítomen.) Prosím místo poslance Popoviče někoho z výboru pro obchod a cestovní ruch, případně tajemníka. (Návrh z pléna - poslanec Jiří F r k a l: Poslanec Šimeček Je zde návrh na poslance Šimečka. Pokud jde o návrhy, které byly mnou přečteny, má někdo k tomu nějaké připomínky, jiný návrh, domnívá se, že jiný poslanec by lépe splnil funkci člena návrhové komise? (Nikdo se nehlásí.) Pokud tomu tak není, prosím, aby se návrhová komise o přestávce sešla v místnostech, které jí vykáže naše kancelář, zvolila ze svého středu předsedu a zabývala se přípravou usnesení.

Nyní bych dala hlasovat o tom, zda souhlasíte s tím, aby byla takto návrhová komise ustavena.

Kdo je pro tento návrh, tak jak byl předložen? (Hlasuje se.) Zdá se, že je to naprostá většina.

Je někdo proti? 0

Zdržel se hlasování? Pět poslanců se zdrželo hlasování Návrhová komise je ustavena.

Nyní vyhlašuji přestávku. Prosím, aby se sešly poslanecké kluby a aby i ony zaujaly stanovisko k zatím proběhlé diskusi. (Hlasy z pléna: Jsou svolány výbory.) Domnívám se, že zatím by postačily poslanecké kluby, pokud skončíte dříve, vzhledem k tomu, že už máte pozvánky, prosím, aby se poslanecké kluby snažily dodržet lhůtu, kterou máme, tak, aby se mohly sejít jednotlivé výbory. Sejdeme se v 11 hodin a budeme pokračovat ve schůzi. Pokud by byla nějaká časová prodleva, můžeme přestávku protáhnout.

(Přestávka.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vzhledem k tomu, že se dostavil během jednání pan poslanec Jan Kryčer, je nutné, aby složil podle ústavního zákona o československé federaci poslanecký slib, a to hned na prvé schůzi, které se zúčastní. Odmítnout složit slib nebo složení slibu s výhradou by mělo za následek ztrátu mandátu. Prosím proto členku mandátového a imunitního výboru poslankyni Danielu Kolářovou, aby přečetla ústavní formuli poslaneckého slibu a pana poslance Jana Kryčera, aby vykonal slib do mých rukou se slovem slibuji.

Poslankyně Daniela Kolářová: Slibuji na svou čest a svědomí věrnost České republice a České a Slovenské Federativní Republice. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavními a ostatními zákony České republiky a České a Slovenské Federativní Republiky a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život. (Složení poslaneckého slibu.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Budeme pokračovat v diskusi, do níž se přihlásili další poslanci. Prosím pana poslance Krčmu, připraví se pan poslanec Balcárek.

Poslanec Ladislav Krčma: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo vlády, vážené poslankyně a vážení poslanci, budu se vyjadřovat krátce jako technik a poslanec za Moravu. S prohlášením vlády vcelku lze souhlasit až na to, že kolem otázky obnovy země české a země moravsko-slezské se hovoří spíš jako o částečné rehabilitaci a domnívám se, že to je jen začátek dalšího vývoje ve státoprávním uspořádání. Není mi jasno v otázce přerozdělování financí. Jak si mám vykládat např. větu, která bude dále přednesena, že ve vztahu k identitě národních ekonomik se zabezpečí transparentnost rozpočtu na rok 1991. Máme to vykládat voličům zase tak, že asi to přerozdělování bude prováděno zas na úkor Čech a Moravy, do jiné oblasti? To mi není jasné.

Dále bych chtěl říci několik slov k otázce nových institucí. Jako např. když je ústavní soud, tak navrhuji také ustavení patentového soudu, při Úřadu pro vynálezy. Je to nesmírně důležitá záležitost v otázce dalšího hospodářského vývoje. Dosavadní stav vypadá tak, že spory se řeší většinou u okresních soudů, které v průmyslově právní ochraně vůbec k těmto otázkám nejsou dostatečně fundovány. A také posudky znalců bývají velmi rozdílné. Prosím, aby vláda vzala tyto moje připomínky na vědomí. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci a prosím pana poslance Balcárka, připraví se pan poslanec Bezděk.

Poslanec Pavel Balcárek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo vlády, vážené paní poslankyně, vážené slečny poslankyně, vážení páni poslanci, vystupuji jako předřečník kolegy poslance Bezděka z HSD, který přednese zásadní stanovisko poslanců za Hnutí za samosprávnou demokracii a budeme požadovat, aby toto naše stanovisko bylo otištěno zároveň s programem vlády, aby bylo poskytnuto ČTK.

Mluvím též za sebe jako historik, který se profesionálně zabývá dějinami Moravy řadu let a již předem chci říci své uspokojení, že dějinám Moravy, resp. Moravě a její samosprávě, se domnívám v programovém prohlášení bylo poskytnuto dost místa. A bude na nás, jak v diskusi v dalších střetech se na otázce zemského zřízení sjednotíme, které je zcela neodiskutovatelnou věcí, si myslím.

Nacházíme se v historickém prostředí města Prahy, kde se např. už v roce 1619 sešla konference zemí českého království, kdy Morava poprve figurovala vedle Slezska nikoliv již v manském postavení vůči hlavní zemi České koruny - vůči Čechám, ale jako nezávislá země - jako země, která se dostala v době stavovského povstání na její úroveň svou samosprávností, v minulosti potlačovanou. Nechci tu však dělat žádná historická expozé. Nechci zdržovat náš program.

Domnívám se, že optimální model na státoprávní uspořádání celé naší republiky podáváme v programovém prohlášení, které jsme zde všem rozdali; máte možnost se s ním seznámit, jde o navrhovanou formu spolkové republiky se zemským zřízením. Jsme připraveni vysvětlit v diskusi přednosti tohoto řešení. Je to řešení, které počítá se zemským zřízením po vzoru okolních vyspělejších zemí, do jejichž společenství nemůžeme bez této formy zřízení vstoupit. Mám na mysli Švýcarsko, Západní Německo, Rakousko i nakonec východní Německo, kde se prosazuje jako podmínka pro sjednocení tohoto teritoria se Západním Německem, aby obnovilo historické země - Sasko, Meklenbursko, Braniborsko. Je to zcela normální požadavek v dnešní Evropě. Jestliže chceme vstoupit do evropského domu, hledáme vlastní identitu, která vyvěrá z neoddiskutovatelných historicko-právně-geografických pozic a zásad, z faktu, že zde existovala téměř 1200 let samosprávná Morava. Jsme jako poslanci HSD zavázáni i zodpovědností vůči svým voličům, kteří nám dali svoje hlasy. Prvním bodem našeho programu, s nímž jsme šli do voleb, bylo, že národní důchod, který se vytvoří na území Moravy a Slezska, by se měl zase vrátit - spravedlivě rozdělen - ve prospěch obyvatel Moravy a Slezska. To byl náš hlavní požadavek, za jehož realizaci budeme bojovat.

Prosím vás o toleranci; vůbec tento parlament by se měl vyznačovat velkou dávkou tolerance, abyste chápali naše argumenty. Protože jsme si ověřili, že většina poslanců ani nezná náš navrhovaný model státoprávního uspořádání, prosím, abyste si tento program prostudovali a teprve potom s námi o tom diskutovali a zaujímali stanoviska a neodsuzovali nás předem.

Jinak se domnívám, že můžeme souhlasit a vyslovit důvěru programu nové vlády s tím, že si dovolujeme navrhnout rozšíření tohoto programu o další aspekty do hloubky, protože na programu státoprávního uspořádání republiky pracuje Společnost pro Moravu a Slezsko, z níž naše Hnutí za samosprávnou demokracii vzniklo v lednu 1990, už od roku 1968. Tyto otázky máme podrobně prodiskutované. Jedná se jen o to, seznámit vás s těmito našimi myšlenkami a požadavky a dobrat se smysluplné koncepce, která by posílila českou státnost. Otázka české státnosti, kde by Morava se Slezskem tvořila autonomní svébytnou jednotku se svým ústavodárným sněmem, se svou samosprávnou, to je nedílná součást hlavních úkolů programového prohlášení vlády České republiky i nás poslanců České národní rady.

Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Poslanec Čech má technickou poznámku.

Poslanec Vladimír Čech: Poslanec Balcárek říkal, že jsme dostali programové prohlášení - nebo jak ten dokument nazýval - k Moravě a Slezsku. Já jsem nic nedostal.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo z poslanců nemá programové prohlášení? /Hluk v sále./ Pan místopředseda Malík se zavazuje, že do příště vám tento dokument dodá, vzhledem k tomu, že máte zájem se s ním seznámit. Prosím pana poslance Fendrycha, který promluví ještě před panem poslancem Bezděkem na přání pana poslance Bezděka.

Poslanec Luděk Fendrych: Vážení členové vlády, paní a páni poslanci, dovolte mi k přednesenému programovému prohlášení vlády České republiky dvě připomínky.

Za prvé: I když je mi známo, že po zrušení ministerstva lesního a vodního hospodářství a dřevozpracujícího průmyslu byla začleněna oblast vodního hospodářství do působnosti ministerstva životního prostředí, přesto se domnívám, resp. jsem přesvědčen, že tato oblast zasluhuje zásadního koncepčního zhodnocení, byť krátkého, o které by programové prohlášení vlády mělo být doplněno. Kupř. by naši voliči nepochybně rádi znali přístup nové vlády k otázce plánovaného budoucího kanálu Odra - Dunaj, který by byl podle mého soudu mimořádným zásahem do životního prostředí. Neměli bychom se totiž dopouštět obdobných chyb, jakých se dopustil minulý režim vybudováním problematické přečerpávací nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách na severní Moravě.

Za druhé: Oblast lesního hospodářství, i když je sporadicky vzpomenuta na str. 34, by měla být doplněna o dvě základní formulace. A to 1. Dosavadní přetěžby v lesním hospodářství skončit rokem 1990. Nadále realizovat těžbu pouze v souladu s předpisy lesních hospodářských plánů, které vypracovává Lesprojekt, zákonem k tomu určený.

Za 2. Během tohoto decenia, to je do konce roku 2000 postupně a cílevědomě vzhledem k mimořádnému zatížení lesních porostů exhalacemi a tím snižující se produkční schopností lesů snižovat předpisy těžeb a uvést je na stav počátkem let 60., který byl zhruba o 25 % nižší než je stav současný. Mimořádný význam lesů nejen ve vodním hospodářství, ale přeneseně vůbec na celou populaci si takovýto postup vyžaduje.

Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP