Úterý 14. května 1991

Poslanec Jan Sapák: Pane předsedající, dámy a pánové, já takové prohlášení vítám, s radostí je podpořím, v případě, že se omezíme na komentář k vývozu tanků do ohnisek napětí a nebudeme komentovat hospodářskou situaci, která to vyvolává, nebo která s tím souvisí. Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dále se hlásil pan poslanec Cabal.

Poslanec Jaroslav Cabal: Já jen krátce. Slovo akce bych změnil za slovo obchod.

(Místopředseda Jan Kalvoda: Nerozumím.)

Akce za slovo obchod.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Mohl by se pan poslanec Nedbálek vyjádřit ke všem návrhům změn, které byly předneseny?

Poslanec Lubomír Nedbálek: Mně jde samozřejmě o princip a o to, aby stanovisko ČNR bylo dáno. Sám jsem se omluvil, že jsem formulaci dělal velice narychlo. Pokud jde o námitku pana poslance Cabala, akceptuji ji velice lehce. Co se týče námitky pana poslance Čecha, domnívám se, že jde v současné době o konkrétní, zcela jasný obchod, ke kterému se může jednoznačně vyjádřit. Pokud jde o pana poslance Sapáka, přijímám jeho návrh na zkrácení. Požádal bych akorát o to, aby navrhl, jakým způsobem by ke zkrácení šlo.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Chvěji se, abychom schůzi dokončili, proto bych nerad dával přestávku. Poprosil bych pana poslance Sapáka, aby se pokusil společně s autorem dosáhnout shody.

Poslanec Jan Sapák: Prohlášení by mohlo být lapidární: "Česká národní rada nesouhlasí s prodejem tanků do ohnisek napětí, zejména na Střední východ." Ještě by tam mohla být jedna věta, která by to uzavřela, abychom se vyhnuli komentáři, který to vysvětluje z ekonomického hlediska.

(Z pléna - je třeba to zformulovat.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Hlásí se ještě někdo do rozpravy k tomuto bodu? Poslanec Adámek.

Poslanec František Adámek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přemýšlel jsem, jestli vůbec mám ještě vystoupit, ale nejsem si jistý, jestli všichni domýšlíme dopady ve vztahu ke Slovenské republice. A za druhé mám pocit, jestli máme dostatek informací, proč federální vláda rozhodla tak, jak rozhodla. Považoval bych za seriózní, než bychom takovéto usnesení přijali, ač naše morální důvody k tomu jsou opodstatněné, aby zde vystoupil někdo za federální vládu a řekl, co ji vedlo ke kroku, který učinila.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, pan poslanec Karych.

Poslanec Alexandr Karych: Pane předsedající, přátelé, obávám se, že tak závažné usnesení bychom měli probrat v klubech, a to hned z několika důvodů. Jak nadnesl předřečník, nevíme, co se tímto bodem sleduje. Ale podíval bych se na věc i z druhé strany. Velmi často slyšíme o jakýchsi prostředcích na konverzi. Možná by nebylo tak úplně od věci zjistit v případě, že by se tento obchod uskutečnil, zda by federálních prostředků nebylo třeba tolik, možná by se mohly použít jinde, třeba i na životní prostředí. Měli bychom to tedy probrat v klubech.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Teď přemýšlím, zda to byl návrh na přerušení schůze a svolání klubů. Pan poslanec Šuman se hlásí do rozpravy.

Poslanec Vladimír Šuman: Podporuji to, co tady bylo řečeno poslancem Karychem. A protože je to nutno přednést formálně jako návrh, tak přednáším jako návrh na přerušení této schůze a svolání klubů, ale přeložení projednání tohoto bodu na příští schůzi s tím, že do té doby se kluby sejdou a zaujmou k věci stanovisko. Samozřejmě i s vyjádřením dalších, kteří k tomu mají co říct. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím stenografy, aby pečlivě zaznamenali, že za tento návrh je odpovědný pan poslanec Šuman. Jedná se tedy o návrh nikoliv na přerušení schůze, ale na přerušení projednání tohoto bodu. O tom je třeba dát hlasovat ihned a bez rozpravy.

Kdo je pro návrh, který přednesl pan poslanec Šuman, nechť zvedne ruku. 106

Kdo je proti? 1

Kdo se zdržel hlasovaní? 6

Projednání tohoto bodu je tedy přerušeno do příští schůze.

Dalším bodem programu měl být návrh pana poslance Wolfa na přijetí usnesení k činnosti komise nad výkonem zákonného opatření předsednictva FS o rozšíření okruhu funkcí obsazených jmenováním. Pokud se nemýlím, pan poslanec Wolf navrhl zpětvzetí tohoto bodu programu.

Kdo souhlasí s tím, aby se vzal zpět návrh na zařazení tohoto bodu programu? 107

Kdo je proti? 0

Kdo se zdržel hlasování? 4

Tento návrh byl přijat.

Dovolte, abych vás informoval, že tím byl vyčerpán veškerý pořad dnešního jednání. Připomínám pouze, že schůze ČNR je svolána v původně navrženém termínu podle harmonogramu. Znamená to tedy, že 21. května začíná. Kromě toho pro členy předsednictva dupluji písemnou informaci, kterou dostali na stůl a sděluji, že další schůze předsednictva ČNR se koná ve čtvrtek 16. května ve 14.00 hodin.

Sděluji, že předsedové všech klubů jsou právě teď zváni na rozhovor s paní předsedkyní do čísla dveří 120.

Děkuji vám za účast a na shledanou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP