Pátek 21. června 1991

Poslanec Miloslav Šabata: V témže odstavci navrhuje poslanec Smělík vložit za prvou větu text: "Způsob úhrady stanoví ministerstvo financí České republiky vyhláškou". Národohospodářský výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 84. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Šabata: V témže odstavci navrhuje poslanec Květ vložit za slova "obnovu krajiny" text: "zůrodňovací a protierozní opatření". Národohospodářský výbor nedoporučuje, poněvadž protierozní opatření sloužící k ochraně krajiny hradí stát, to vyplývá z navrženého textu a náklady na protierozní opatření na pozemku, které mají chránit přímo pěstovanou plodinu, jsou starostí vlastníka pozemků a hospodáře. Samozřejmě ministerstvo zemědělství v rámci platných předpisů poskytuje na tuto činnost subvence.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je tedy prosím pro tento návrh, ať zvedne ruku? 9. Děkuji.

Kdo je proti? 32. Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Miloslav Šabata: V odstavci 2 navrhuje poslanec Sapák nahradit slova "investiční výstavby" slovy "stavební činnosti" a slovo "investor" slovem "stavebník". Národohospodářský výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 98. Děkuji. Kdo je proti? Nikdo. Tento návrh byl přijat. Prosím dále.

Poslanec Miloslav Šabata: V odstavci a) § 11 poslanec Wolf doporučuje vypustit slova "samostatné" a "samostatný". Národohospodářský výbor nedoporučuje z důvodů, o kterých tady hovořil předkladatel a ty jsou vlastně rozhodující.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 9. Děkuji.

Kdo je proti? 41. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Pokračujeme dále.

Poslanec Miloslav Šabata: K § 12 v odstavci d) navrhuje poslanec Matějka za slovy "sídelní struktury" vložit čárku, vypustit slovo "a" a za slova "územní plány" vložit text "a územní systémy ekologické stability krajiny". Podobný návrh podal i pan poslanec Smělík, který v témže odstavci navrhuje vložit na konec textu doplněk "tvorbu a ochranu životního prostředí a krajiny." Národohospodářský výbor doporučuje přijmout návrh pana poslance Smělíka, poněvadž tento návrh lépe odpovídá problému ochrany a tvorby životního prostředí a krajiny. Má širší význam a platnost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro návrh pana poslance Matějky? 27.

Kdo je proti? 28.

Tento návrh nebyl přijat.

Kdo je pro návrh poslance Smělíka, který se týká stejného odstavce? 91. Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Šabata: V písmenu e) navrhuje poslanec Smělík vložit za slovo "listiny" text "a geodetické plány".

Národohospodářský výbor nedoporučuje, protože má za to, že termín listiny zahrnuje všechny náležitosti, které bude okresní pozemkový úřad poskytovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? 5.

Kdo je proti? 30. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Šabata: Pozměňovací návrh k § 12. Poslanec Matějka navrhuje nově zařadit písmeno i) s textem: Vykonává odborný dohled nad realizací rozhodnutí.

Výbor pro životní prostředí tento návrh doporučuje. Národohospodářský výbor tento návrh nedoporučil, protože má za to, že je obsažen v písmenu b) - rozhoduje o pozemkových úpravách a organizuje jejich provádění, a v celé řadě dalších bodu, které se týkají provádění pozemkových úprav.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? 39. Kdo je proti? 27.

Zdržel se hlasování? 40.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Šabata: K § 13 poslanec Smělík v odstavci a) navrhuje text: Území přesahující hranice okresu - v. závorce nahradit textem: a jiných nezemědělských zájmů na větších územních celcích.

Národohospodářský výbor nedoporučuje, protože původní text je jednoznačnější a přesnější.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? 2.

Kdo je proti? 40.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Šabata: K § 14 poslanec Smělík navrhuje dosavadní text označit jako odst. 1 a připojit nový odst. 2 s textem: do doby vydání schválení o pozemkových úpravách zemědělci hospodaří na přidělených pozemcích. Národohospodářský výbor tuto změnu nedoporučuje. Argumentoval tady předkladatel i já ve svém vstupním slově včera. Cesta je umožněna správním řádem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? 2.

Kdo je proti? 45.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Šabata: K § 15 poslanec Výborný navrhuje rozšířit text první řádky takto: zrušují se s působností pro Českou republiku.

Dále poslanec Výborný doporučuje do bodu 2 za slovo "vyhláška" vložit text "ministerstva zemědělství a lesního hospodářství". Poslanec Výborný navrhuje vypustit označení bodu 3 a upravit text posledního odstavce takto: dále se zrušuje poslední věta v příloze 9 vyhlášky ministerstva financí ČR č. 316/1990 Sb., kterou se mění a doplňuje vyhláška ministerstva financí, cen a mezd České republiky č. 182/ 1988 Sb., atd. Domnívám se, že je možno hlasovat o těchto třech technických změnách najednou.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Má někdo jiný návrh na způsob hlasovaní?

Poslanec Miloslav Šabata: Národohospodářský výbor doporučuje všechny změny.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Budeme hlasovat najednou.

Kdo je pro schválení těchto tří úprav? 98.

Kdo je proti? Nikdo.

Tyto návrhy byly přijaty. Tím jsme projednali všechny pozměňovací návrhy. Můžeme přistoupit k závěrečnému hlasování.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČR o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech podle sněmovního tisku 215 ve znění společné zprávy výborů ČNR, podle sněmovního tisku 285 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 104.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že vládní návrh zákona byl schválen.

(Potlesk.)

Děkuji všem, kteří se na přípravě podíleli a zejména těm, kteří pracovali velice intenzívně v posledních hodinách, včetně pana společného zpravodaje. (Potlesk.)

O slovo se přihlásil pan ministr Kubát, předávám mu slovo.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát: Vážená sněmovno, děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za stručné vystoupení. Nyní se dostáváme do složitého okamžiku našeho jednání, vzhledem k tomu, že se budeme muset seznámit s výsledky hlasování - s výsledky 1. kola volby. Já bych požádal ověřovatele, aby nás seznámil s výsledky.

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě členů dozorčí rady fondu národního majetku České republiky.

K volbě bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků. Z toho bylo vydáno 147 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 144 platných lístků, odevzdány byly tři neplatné lístky. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků - 0, počet nevydaných hlasovacích lístků - 53.

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro pana Josefa Bezděka bylo odevzdáno 101 platných hlasů, proti 43 platným hlasům, pro pana Jiřího Duška bylo odevzdáno 96 platných hlasů, proti 48 platných hlasů, pro pana Josefa Hájka bylo odevzdáno 72 platných hlasů, proti 72 platným hlasům, pro pana Julia Jančáryho bylo odevzdáno 78 platných hlasů, proti 66 platným hlasům, pro pana Petra Kozánka bylo odevzdáno 88 platných hlasů, proti 56 platným hlasům, pro pana Karla Ledvinku bylo odevzdáno 115 platných hlasů, proti 29 platných hlasů, pro pana Ivana Maška bylo odevzdáno 63 platných hlasů, oproti 81 platnému hlasu.

Dámy a pánové, z toho vyplývá, že do funkcí členů dozorčí rady fondu národního majetku České republiky byli zvoleni pánové: Karel Ledvinka, Josef Bezděk, Jiří Dušek, Petr Kozánek a Julius Jančáry. Dovolte, abych jménem skupiny ověřovatelů popřál hodně úspěchů v jejich práci právě zvoleným.

Dále bych vás, dámy a pánové, chtěl seznámit s výsledkem tajného hlasování při volbě místopředsedy Prezidia fondu národního majetku České republiky. K volbě bylo ověřovateli převzato 220 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 147 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 137 platných lístků a 10 neplatných lístků. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků - 0, počet nevydaných hlasovacích lístků 53.

Pro navrženého kandidáta pana Zdeňka Činčeru bylo odevzdáno 72 platných hlasů, proti 65 platných hlasů, pro navrženého kandidáta pana Richarda Salcmann bylo odevzdáno 43 platných hlasů proti 94 platným hlasům.

Dámy a pánové, z toho vyplývá, že jsme nezvolili žádného místopředsedu Prezidia fondu národního majetku, jelikož nikdo z kandidátů neobdržel nadpoloviční většinu platných hlasů z počtu vydaných hlasovacích lístků. (čl. 7 volebního řádu.).

Dámy a pánové, na základě zákona ČNR o fondu národního majetku České republiky č. 171 z roku 91 Sb. - já si dovolím citovat: "Místopředsedu a dalších 7 členů Prezidia volí Česká národní rada na návrh vlády" atd. Dávám ke zvážení, aby místopředseda Prezidia byl navržen znovu vládou České republiky, a abychom k volbě přikročili až na naší další schůzi. Druhá, méně schůdnější cesta by byla taková, že bychom prostě volbu zopakovali. Chtěl bych požádat pana předsedajícího, aby vyzval plénum ČNR, aby se k tomuto problému vyjádřilo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto zprávu a nyní bych požádal o pozornost. Navrhuji přijmout toto usnesení:.....Faktická poznámka:

Poslanec Václav Povolný: Bohužel, vzhledem k tomu, že jsem se zpozdil na druhé kolo, respektive jsem se domníval, že je to druhé kolo volby místopředsedy, jsem neodevzdal. Čili není možný výsledek tak, jak je tady uvedený.

Poslanec Jiří Karas: Velice mně mrzí, pane kolego, že jste nás s touto skutečností neseznámil dříve. Protokol je uzavřen, sepsán.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, toto je závažná informace. Chtěl jsem vás seznámit s návrhem usnesení, který by se týkal toho, že ČNR zvolila dozorčí radu fondu národního majetku - tam o těch výsledcích není pochyb. Domnívám se, že v tomto okamžiku se musíme o některých záležitostech poradit a riskoval bych 10 minutovou přestávku.

Poslanec Jiří Karas: Chtěl bych si dovolit říci: Přes tuto skutečnost toto neovlivní ovšem výsledek volby.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Toto sice neovlivní na jedné straně výsledek voleb dozorčí rady - zcela určitě - a místopředsedy také ne, nicméně je třeba v tomto okamžiku zřejmě prokonzultovat.....

Poslanec Jiří Karas: Ano, ale rozumíte, i kdybyste dal hlas jednomu z těchto kandidátů, ani v jednom případě by nezískal nadpoloviční většinu. To konstatuji. To pouze zpochybňuje výsledek.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Mohu se zeptat pana kolegy Povolného - prosím o klid. Rád bych se zeptal pana kolegy Povolného: On neodevzdal hlas pouze pro místopředsedu, to znamená počty přednesené zástupcem skupiny ověřovatelů, co se týče volby členů dozorčí rady zpochybněny nejsou, to souhlasí. V tom případě bych vás ještě požádal o chvilku pozornosti a navrhl bych přijmout toto usnesení:

Česká národní rada volí členy dozorčí rady národního majetku: pana poslance Ledvinku, pana poslance Bezděka, pana poslance Duška, pana poslance Kozáka a pana poslance Jančáryho.

Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 92.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 17.

Děkuji. Konstatuji, že Česká národní rada přijala usnesení, které jsem navrhoval.

Poslanec Jiří Karas: Dámy a pánové, já vidím jako jedinou možnost volby zopakovat, pokud sněmovna bude souhlasit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka poslance Výborného.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, zopakování voleb přichází v úvahu buď z důvodu věcného, abychom tedy místopředsedu prezidia zvolili, nebo z důvodu formálního. Oba tyto důvody podle mého názoru jsou naplněny. Především k tomu formálnímu důvodu - bylo-li vydáno 147 hlasovacích lístků a bylo-li konstatováno, že jich 147 bylo také odevzdáno, ačkoli se ukázalo, že jeden odevzdán nebyl, pak se bohužel ověřovatelé spletli, což je lidské, stát se to může, ale ať už k ovlivnění došlo nebo nedošlo, musí se volby zopakovat. Čili tady není podle mého názoru o čem hovořit. Z důvodu věcného je tu také důvod k pokračování ve volbě místopředsedy, protože jeden z kandidátů, jak je možno zjistit nahlédnutím do stenozáznamů, získal o dva, možná pouze o jeden hlas méně než bylo zapotřebí a při opakovaném kole voleb se domnívám, že sněmovna jednoho z kandidátů zvolí.

(Potlesk v části sálu.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP