Pátek 21. června 1991

Poslanec Kamil Procházka: Musím si tedy tento fakt, vykládat tím, že česká vláda neposkytuje potřebný prostor resortu, zemědělství nebo, že tento sektor o současné dění neprojevuje zájem. Má-li zemědělská výroba uchovat kontinuitu potřebnou k zachování trhu potravin alespoň v nezbytné míře, musí se úprava letošního rozpočtu týkat i zemědělství. Varovných bodů signalizujících, že v resortu zemědělství není vše v pořádku nebo, že česká vláda se k němu zachovává macešsky je podstatně více. Uvedu další.

Dne 13. 5. 1991 byla mnou předjednána a následně 14. 5. 1991 českou vládou uzavřena dohoda s panem Jelcinem, respektive s příslušnými pověřenci, o prodeji řady zemědělských výrobků z nadprodukce České republiky vzniklé snížením koupěschopnosti obyvatel České republiky, v důsledku liberalizace cen. Do dnešního dne, to je více jak měsíc, neodešel do Ruské federativní republiky jediný kus hovězího dobytka. Tak se každým dnem a z každého kusu stala pokladnička, v níž skartujeme k dnešku již desítky miliónů korun.

Nejvíce ovšem musíme být znepokojeni tím, že ekonomická reforma se do zemědělství vlastně nepromítla, respektíve promítla se tím nejméně žádoucím z ní, totiž liberalizací cen s následným snížením koupěschopnosti a tvorbou relativní nadprodukce.

Žádám vás proto závěrem, pane předsedo vlády, o zahájení nápravy v požadovaných bodech, zejména pak plnění vašeho vlastního vládního opatření k problematice zemědělství z 30. ledna t.r. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Procházkovi, předávám slovo panu poslanci Wolfovi, připraví se pan poslanec Vlk.

Poslanec Miroslav Wolf: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, má interpelace se bude vztahovat na ministra financí ing. Špačka a na ministra kontroly dr. Němce.

Bude velice stručná. Dne 30. 6. 1991 má být dokončena likvidace bývalých KNV. Protože se množí protesty proti způsobu delimitace majetku spravovaného těmito krajskými orgány a to hlavně z okresních úřadů i z řad samotných občanů, obracím se na oba pány ministry, aby na příštím červencovém jednaní schůze ČNR předložili zprávu o majetkovém a finančním vypořádání likvidovaných KNV spolu s kontrolou majetkových a finančních převodů z rozpočtových prostředků KNV do podnikatelských hospodářských společností. Mám na mysli společnosti např. typu akciové společnosti Free-Zone, jejímž zakladatelem je největším podílem bývalý Jihomoravský KNV. To je všechno. Děkuji vám.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Wolfovi, předávám slovo panu poslanci Vlkovi, připraví se pan poslanec Sojka.

Poslanec Miloslav Vlk: Vážený pane předsedající, vážený předsedo vlády, vážená vládo, vážené zbytky sněmovny. Dovolte mi, abych na chvíli upoutal vaši pozornost, tak říkajíc problémem kamenným, tedy kamenouhelným a problémy kolem něho. Budu mluvit velmi stručně, i když jsem si vědom toho, že tato problematika si vyžaduje obsáhlejšího vysvětlení, ale nedovoluji si vás v tento den zdržovat.

Naše vláda se ve svém legislativním plánu měla v měsíci květnu zabývat projednáváním novely horních zákonů 44/88, 61/88 Sb., a naše sněmovna je měla projednat v červenci na plénu. Bohužel, musím konstatovat, že jako většina norem a zákonů má skluz, což je škoda, ba řekl bych, chyba. Dovolím si konstatovat, že po pozemkových zákonech jsou uhelné zákony též důležité, řekl bych, kamenné.

Víme všichni, že se ocitáme v období přestavby tržního hospodářství. Zatím nejsou všechny právní normy v pořádku a ještě dlouho nebudou, ale působení trhu již začíná fungovat. Objevuje se lacinější polské uhlí, zatím z dovozu 1,5 miliónu tun, trvá dovoz z SSSR a pan Dubček inzeroval levnější uhlí z Austrálie. Náš vývoz je ovlivňován závazky z GATTu. Důlní podniky jsou naopak zatěžovány dalšími odvody a poplatky, vycházejícími z nových zákonů a vyhlášek, které jsou schvalovány a budou se schvalovat. Jak odvody z těžby, poplatky za průmyslový odpad, znečištění ovzduší, regresní náhrady za nemoci z povolání a v neposlední řadě i zvyšování cen technologií a energie.

Těžební pole se nacházejí pod obytnými částmi, kde se boří rodinné domky, občanská vybavenost, jodobromové lázně, ničí se zahrady, parky, ekologie je pojem. Města a obce, podle svých kompetencí nemají chuť povolovat další těžbu, občané se bouří, protože jsou i nadále ožebračováni při výkupech svých domků podle zastaralé vyhlášky 182/88 Sb., která má své kořeny v r. 1987. Ceny stavebnin vzrostly o 150 až 250%, ceny paliva o 200%, o dopravě ani nemluvím. Snažíme se odstraňovat křivdy z minulosti, ale nové vznikají, i nadále laxním přístupem vlády i sněmovny.

Restrukturalizace v oblasti nijak nepokračuje, nikdo nechce rozhodnout, zatím se jen mluví a naslouchá, ale čas běží a byl bych nerad, aby se reforma zastavila na uhelném kameni. Jak je vidět, problémů je hodně a všechny budou mít zásadní sociální dopad v oblasti. Každý jednotlivý problém by si zasloužil vlastní referát, ale nechci zdržovat.

Abych byl konkrétní

1) obracím se na vládu, aby co nejdříve projednala a předložila řadu horních zákonů 44/88, 61/88 a 62/88 Sb. Vím, že jsou připraveny v přijatelné formě, dokonce jsou již připraveny návrhy prováděcích vyhlášek, což je neobvyklé,

2) aby vláda předložila palivoenergetickou koncepci, eventuelně úmysly restrukturalizace,

3) přijala postoj k regresním náhradám za administrativně vyřazené horníky v návaznosti na jejích vyřešení a platební neschopnost důlních podniků,

4) urychleně projednala novelizaci vyhlášky 182/88 o cenách nemovitostí v oblasti cen staveb ve smyslu zvýšení cen stavebních materiálů, prací a dopravy.

Tuto novelu jsem projednával s panem ministrem Špačkem na hodinkách s vládou. Bylo slíbeno, že tato novela bude ve IV. čtvrtletí 1991. Byl bych rád, kdyby se to povedlo do konce III. čtvrtletí 1991.

Dále bych se rád obrátil na pana ministra Špačka. Před časem bylo řešeno na hodinkách s vládou rozdělením miliardy pro Severomoravský kraj, konkrétně pro okres Karviná v objemu 28,5 miliónu korun. Odpověď pana ministra byla kladná, ovšem od 6. 6., kdy to bylo projednáno, do dnešního dne nepřišlo na okresní úřad žádné rozhodnutí.

Dále bych se rád obrátil na vládu, aby konečně rozhodla o žádosti Karviné o udělení statutu města, který by měl částečně vyřešit problémy se satelitními oblastmi, drobnými obcemi, administrativně připojenými v minulosti k městu a dnes poddolováním zanikajícími. Pan premiér Pithart již několikrát slíbil kladné vyřízení, ale s problémem se setkáváme dále. Řešení se stále odkládá na škodu věci.

Jak je vidět, v ostravsko-karvinské oblasti je problémů více než dost. Ani mé vystoupení nemohlo být vyčerpávající. I tato trocha dává nahlédnout na problémy, které je nutno řešit. Zdá se mi, že je to v možnostech vlády. Děkuji na pozornost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Vlkovi. Předávám slovo poslanci Sojkovi. Připraví se poslanec Frkal, dále jsou přihlášeny poslankyně Kolářová a Čechová.

Poslanec Tomáš Sojka: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, 7. 5. jsem od tohoto pultu přednesl dotazy na ministra Kubáta ve čtyřech oblastech týkajících se, podle mého názoru, dost zásadních otázek zemědělské prvovýroby. Ctil jsem to, že interpelace je nejvyšším institutem, a proto jsem položil pouze dotazy. Bohužel, přestože jsem odpověď u pana ministra urgoval, dosud se mi jí nedostalo. Využívám možnosti interpelovat pana ministra Kubáta touto cestou s tím, že text interpelace lze vzít ze záznamu ze 7. 5.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Sojkovi. Předávám slovo panu poslanci Frkalovi. Připraví se poslankyně Kolářová.

Poslanec Jiří Frkal: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi přednést stručnou interpelaci jménem svým a jménem poslance Raška.

Nejen podle našeho názoru lze v nadcházejících období očekávat prudké zhoršení situace v zaměstnanosti mládeže, zvláště pak čerstvých absolventů všech druhů škol. Vzhledem k tomu, že dnes je konec června, táži se, jaká opatření resort pana ministra Horálka, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, učinil k řešení tohoto problému. Žádáme, aby pan ministr poskytl poslancům urychleně veškeré informace o navrhovaných opatřeních v jeho i v dalších resortech.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Frkalovi. Předávám slovo poslankyni Kolářové. Připraví se poslankyně Čechová.

Poslankyně Daniela Kolářová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, vážená vládo, omlouvám se, že vystupuji podruhé. Nemám to ve zvyku, odpusťte mi to, ale je to naléhavé. Dovolte, abych vám ocitovala z výzvy dopisu, který se mi dostal na poslaneckou lavici ze svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

Agonie České národní knihovny probíhá již řadu let. Současný stav lze bez nadsázky označit jako kulturní katastrofu a pouze okamžitý zásah a soustředěná pomoc může zabránit dalším škodám.

Obsah výzvy by neměl být chápán jako jedno z mnoha ultimat adresovaných vládě. Jsme si vědomi současné ekonomické situace a možností. Právě proto bychom chtěli zdůraznit především odpovědnost a působení každého z nás při záchraně českého.kulturního dědictví.

To bylo jen několik citátů. Vzhledem ke skutečnosti, že podobných katastrof v oblasti kultury je stále více, chtěla bych pozornost sněmovny a české vlády obrátit k programovému prohlášení vlády z července 1990, ke kapitole o kultuře, kde vláda ujišťuje oblast kultury, že bude hledat takové mechanismy, které ji převedou k fungujícímu trhu a k fungujícímu daňovému systému.

Proto vznáším naléhavý podnět české vládě. Je adresován aparátu ministerstva financí ČR. Za prvé s tím, že blokuje iniciativu ministra české kultury pana Uhdeho a jeho návrh na založení státního fondu české kultury s tím, že tato vláda když nechce, nemusí do něho vložit ani korunu. Za druhé upozorňuji na ponižující a stále fungující skutečnost, že ministr kultury a ministerstvo kultury nedisponuje penězi, které dostalo z rozpočtu republiky na rok 1991. Ministr kultury chodí žebrat o vlastní peníze vždy zvlášť.

Na adresu ministerstva kultury České republiky: naléhavě žádám pana ministra o vypracování struktury ministerstva kultury v počtu jednotlivých oborů a pracovníků. Umělecká veřejnost je silně otrávena naprostou impotencí aparátu tohoto obřího ministerstva, jehož pracovníci nám od listopadu 1989 ani v tomto volebním období nepředložili ani jediný zákon, ani novelu v oblasti kultury a při zdlouhavých jednáních nám vysvětlují, proč to či ono nejde. Ale s koncepčními návrhy nepřicházejí. V posledním případě se jednalo o novelu divadelního zákona, kdy nás pracovníci ministerstva kultury přesvědčovali o tom, že když se divadelní zákon zruší bez náhrady, nic se nestane. Pane ministře, v případě, že se tak stane, ptám se po smyslu existence divadelního odboru ministerstva kultury. Když se zruší bez náhrady, tak se opravdu vůbec nic nestane.

Naléhavě prosím českou vládu o zvýšení pozornosti pro oblast kultury ve smyslu programového prohlášení a o naprosto jasný postoj, zda se tato vláda a tato sněmovna chce kulturou zabývat. Čekáme z ministerstva kultury ČR na novelu zákona o knihovnách. Je to novelizace zákona z roku 1921, kdy pan prezident Masaryk uložil obcím povinnost zakládat knihovny a pečovat o ně, za druhé - na zákon o památkové péči, za třetí - vyřešení případu s divadelním zákonem.

Prosím vládu, aby zaujala ke zmíněným skutečnostem jasný postoj a sněmovnu prosím, aby hlasováním dala najevo, zda souhlasí s termínem příštího pléna ČNR, kdy by měl pan ministr Uhde předložit strukturu ministerstva kultury ČR, jeho odborů, počtu pracovníků a pracovní náplně a s výčtem zásadních blokačních momentů ze státní správy vzhledem k ministerstvu kultury ČR. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji poslankyni Kolářové. Předávám slovo poslední přihlášené poslankyni Čechové. Po jejím dokončení ukončíme volby. Chtěl bych upozornit kolegyně a kolegy, že pokud chceme zvolit místopředsedu fondu, musíme potom ještě přijmout usnesení. Vhozením do urny celý akt nekončí. Předávám nyní slovo poslankyni Čechové.

Poslankyně Heda Čechová: Pane předsedající, dámy a pánové, jak jistě víte, na 18. schůzi jsem přednesla interpelaci na pana ministra zemědělství Kubáta. Šlo o rozhodnutí transformovat Mlékárenský průmysl České Budějovice, státní podnik na státní akciovou společnost. Mám tedy podobný případ jako pan poslanec Sojka, do dnešního dne jsem odpověď nedostala, i když jsem včera pana ministra upozorňovala, že budu dnes alespoň jeho ústní odpověď žádat, když už mi neodpověděl písemně. Pokud vím, za družstevníky v jižních Čechách na schůzi nebyl. Prosím předsednictvo, zda by pana ministra nevyzvalo, aby mi písemně nebo ústně na příštím plénu odpověděl a věc vyjasnil.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Čechové. Zaznamenal jsem čtyři návrhy, o kterých rozhodneme po krátké přestávce. Nyní vyhlašuji pětiminutovou přestávku na dokončení voleb. Po pěti minutách prosím, aby se všichni poslanci dostavili do sněmovny, abychom rozhodli o všech záležitostech, o nichž je potřeba rozhodnout hlasováním. V 1610 skončíme volbu místopředsedy fondu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že v tomto okamžiku jsme usnášeníschopní a můžeme zahájit další jednání. Máme zde na závěr bodu Interpelace ještě rozhodnout o naléhavosti několika interpelací. Pro osvěžení paměti - jde o interpelaci paní poslankyně Kolářové, která se týkala vývozu kulturních památek do zahraničí. Zeptám se tedy sněmovny, zda souhlasí s tím, aby tato interpelace byla označena jako naléhavá a tím pádem by byl pan ministr kultury zavázán odpovědět tak, jak požadovala paní poslankyně Kolářová, na příštím plénu, tedy ve lhůtě kratší, než je 30 dnů.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 106. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 6.

Děkuji, tento návrh byl schválen, takže tato interpelace je označena jako naléhavá.

Druhá interpelace, v souvislosti s níž zazněl návrh, aby byla označena za naléhavou, byla interpelace pana poslance Hofhanzla, která se týkala situace v lesním hospodářství zjednodušeně řečeno. Ptám se, kdo je pro, aby tato interpelace byla označena jako naléhavá?

Ještě než dám hlasovat, chci se zeptat pana poslance Hofhanzla, zda součástí jeho návrhu byla lhůta, ve. které je nutno odpovědět? Také do příštího plenárního zasedání. Ano, děkuji za toto upřesnění.

Kdo je tedy pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 86. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. I tento návrh byl schválen a interpelace je označena za naléhavou.

Dále zde byl návrh paní poslankyně Kolářové, ve kterém žádala pana ministra kultury, aby na příštím plenárním zasedání byl předložen seznam pracovníků, kteří pracují na ministerstvu kultury a všechny další náležitosti, respektive ne náležitosti, ale požadavky, které byly v interpelaci, respektive v podnětu (protože to nebylo označené jako ústní interpelace), tak jak zazněly v podnětu paní poslankyně Kolářové, taktéž s požadavkem, aby odpověď zazněla na příštím plénu.

Kdo je pro tento návrh paní poslankyně Kolářové, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 92.

Kdo je proti? 1.

Děkuji, i tento návrh byl přijat.

Ve vystoupení paní poslankyně Čechové zazněl návrh, aby předsednictvo ČNR vyzvalo ministra, který nedodržel lhůtu na odpověď, aby tak neprodleně učinil. Týká se to, tuším, ministerstva zemědělství. Prosím, pan ministr Kubát se hlásí o slovo.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát: Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, vážená sněmovno, chtěl bych trošičku tuto interpelaci rozebrat vzhledem k tomu, jaká se zde vyvinula situace. Co se týká akciové společností České Budějovice, Mlékárenského průmyslu v Českých Budějovicích, osobně jsem o této stížnosti jednal se Svazem pošumavských rolníků, speciálně pod vedením pana Netíka, soukromého rolníka. Dále vlastně ještě během toho týdne, kdy byla tato interpelace vznesena, jsem navštívil jednak paní poslankyni a jednak národohospodářský výbor, který měl v té době schůzku. Pan ředitel Milan Teplý, ředitel této akciové společnosti, spolu se svým závodním ředitele - tyto věci, celá ta problematika byla jednak paní poslankyni a jednak tedy přímo na národohospodářském výboru velmi detailně a zevrubně objasněna. A pokud vím, zápisem z tohoto jednání, který mi předložil ředitel Teplý, byla situace naprosto jasně pochopena.

Chtěl bych tady zobecnit vůbec tuto situaci, protože je nesmírně závažná. Co se týká státních. akciových společností, tak prosím vás, zde nemůže dojít ke sporu. Spolu s ministerstvem pro privatizaci řešíme tu záležitost, jak propojit soukromé rolníky, nebo jak propojit zemědělskou prvovýrobu, když to takto řeknu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte, pane ministře, já bych jenom upřesnil - teď jsme u bodu - já bych rád, abyste se vyjádřil pouze k tomu, co navrhovala paní poslankyně Čechová, abychom vaším vystoupením plynule nesklouzli do dalšího bodu jednání, tzn. odpovědi členů vlády.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát: Během příštího týdne předám paní poslankyni dopis, aby měla písemnou odpověď v ruce. Jinak jsem to bral tak, že po všech jednáních, která proběhla v národohospodářském výboru a všech dalších jednáních, byla interpelace zodpovězena. Písemnou odpověď dodám příští týden.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Ptám se paní poslankyně Čechové, zda akceptuje toto navržené vyřešení situace, nebo zda trvá na tom, abychom dali hlasovat o té výzvě předsednictvu.

Poslankyně Heda Čechová: Děkuji, to stačí. Žádám od pana ministra písemnou odpověď.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, tím jsme vyřešili poslední návrh, který padl v bodě interpelace a můžeme tento bod uzavřít.

Tím jsme tedy ukončili tento bod jednání a já bych si nyní dovolil navrhnout, abychom v tomto okamžiku projednali bod, jehož zařazení na dnešní program jsme odsouhlasili v dopolední části jednání, t.j. vládní návrh zákona ČNR, kterým se doplňuje zákon ČNR 171/91 o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o fondu národního majetku České republiky podle sněmovních tisků 332 a-333. Všichni máme k dispozici i tu společnou zprávu, t.j. tisk 333 ústavně právního výboru ČNR a rozpočtového a kontrolního výboru a národohospodářského výboru ČNR, k tomuto návrhu zákona. Výbory se k tomu sešly. Tisky máme k dispozici.

To, co právě uvádím, berte jako návrh na změnu pořadu a na projednání tohoto bodu právě teď. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasuje se). 96. Kdo je proti? Nikdo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP