Úterý 10. prosince 1991

Prosím pana poslance Květa o další návrh.

Poslanec Jan Květ: Další návrh je pozměňovací návrh k bodu 5, a to nahradit navrhovaný text jiným textem v tomto znění.

"Doporučuje, aby v nové ústavě společného státu byla přijata varianta nové podoby Federálního shromáždění v souladu s návrhem prezidenta ČSFR."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu pana poslance Květa. Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku. 40.

Kdo je proti? 95.

Zdržel se hlasování? 14.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jan Květ: Další návrh už jsem neměl.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: V pořadí je další návrh pana poslance Hrbka, který navrhuje, aby v bodě 5 bylo vynecháno "v ČR a SR". Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 53.

Kdo je proti? 21.

Kdo se zdržel hlasování? 68.

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Předpokládám, že jsou to všechny pozměňovací návrhy.

Prosím, pan poslanec Kašuba.

Poslanec Josef Kašuba: Paní předsedkyně, ještě jsem navrhoval v bodě 3 vypuštění druhé věty.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Promiňte. Dávám hlasovat o tomto návrhu pana poslance Kašuby.

Kdo je pro vypuštění této věty, ať zvedne ruku. 80.

Kdo je proti? 37.

Zdržel se hlasování? 28.

Děkuji, tento návrh pana poslance byl přijat 80 hlasy proti 65.

Prosím, zkontrolujte mne, mám za to, že všechny pozměňovací návrhy tak, jak tady odezněly, byly vyčerpány a bylo o nich hlasováno. (Ano.)

Nyní musíme hlasovat o usnesení po jednotlivých bodech. Budeme tedy nejprve hlasovat o bodu číslo 1. Text máte před sebou, takže ho nemusím číst. Předpokládám, že jste registrovali změny, nebo si přejete, abych je četla?

Poslanec Oldřich Kužílek: Dovolil bych si, vážená sněmovno, upozornit na technickou věc, že o bodu 4 již nelze hlasovat, neboť o něm již bylo hlasováno. Bylo by to hlasování proti hlasování. Navrhuji předchozí hlasování považovat již za hlasování v rámci hlasování o částech.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji pane poslanče, ale toho jsem si všimla. Děkuji.

Hlasujeme o bodu číslo 1. Kdo je pro navrhovaný bod 1 tak, jak je v navrhovaném usnesení, ať zvedne ruku. 116. Děkuji.

Kdo je proti? 1.

Zdržel se hlasování? 30. Děkuji. S bodem číslo 1 byl vysloven souhlas.

Bod číslo 2 zní: "Česká národní rada považuje za nezbytné, aby zákonodárnými i výkonnými kompetencemi, které zajišťují jednotný ekonomický a sociální prostor, disponovaly federální orgány, obdobné stanovisko Slovenské národní rady by Česká národní rada považovala za jednoznačný projev vůle SNR ke kontinuitě společného státu." V tomto znění je předkládán tento návrh.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 126.

Kdo je proti? 1.

Zdržel se hlasování? 21.

Děkuji i tento bod byl v navrhovaném znění přijat 126 hlasy ku 22 hlasům.

Bod číslo 3 zní: "Zavazuje předsednictvo ČNR, aby vyzvalo předsednictvo SNR k dokončení jednání národních rad o principech federální ústavy".

Dávám hlasovat o tomto bodu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 139.

Kdo je proti? 1.

Zdržel se hlasování? 8.

Děkuji. Navrhované znění bylo přijato.

Pokud jde o bod 4, faktická připomínka - pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Vážená paní předsedkyně, dovolím si nesouhlasit se svým kolegou Kužílkem, protože návrh k bodu 4 byl podán jako pozměňovací návrh, nikoliv jako návrh na vypuštění bodu 4 a nahrazení jiným textem. Tzn., nyní máme před sebou pozměněný text bodu 4 a my musíme o této pozměněné variantě, která obsahuje některé části původního návrhu, protože některé části byly pozměněny, hlasovat po jednotlivých bodech. Tedy i o bodu 4 musíme nyní hlasovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Payne má pravdu, já jsem to pokládala za nový bod. On ale byl nahrazen pozměňovacím návrhem. Poprosila bych pana poslance Květa, aby přesné znění přednesl do mikrofonu, protože jsem ho nestačila zaznamenat. Pan poslanec Žák - faktická.

Poslanec Václav Žák: Vážená paní předsedkyně, domnívám se, že bychom tímto způsobem hlasovali dvakrát o téže věci, a souhlasím s kolegou Kužílkem a nikoliv s kolegou Paynem. Děkuji.

/Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Vzhledem k tomu, že návrh byl podán jako pozměňovací, pak všechna slova, která se v pozměněném návrhu vyskytují, která se vyskytují i v původním textu, dosud nebyla schválena. My jsme schválili pouze změny oproti původnímu textu. Pokud se, byť jen v jediném slově, ty dva návrhy překrývají, pak to slovo v textu není schváleno. Na pořadí nezáleží, protože návrh byl podán jako pozměňovací. Všechny původní části textu dosud nebyly schváleny.

Poslanec Jan Květ: Můj pozměňovací návrh spočíval v náhradě navrhovaného textu jiným textem, který jsem potom přečetl a o kterém bylo hlasováno.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kříž s faktickou.

Poslanec Karel Kříž: První návrh kolegy Květa byl přece vypustit bod 4 celý, a to neprošlo. Na konto toho přednesl pozměňovací návrh. A ten prošel. To bychom hlasovali o tomtéž.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, domnívám se, že je důležité, jak pan kolega Květ uvedl svůj druhý návrh. Pokud ho uvedl jako změnu textu (protože určitá část původního textu tam zůstává, ale na jiném místě, je před ní něco předřazeno), pak by měl pravdu pan kolega Payne a museli bychom nyní hlasovat o celém textu, protože zatím jsme odsouhlasili pouze doplňky nebo změny. Pokud by pan kolega Květ (přesně si to nepamatuji) řekl, že když neprošlo to, co navrhoval, tzn. vypuštění celého, navrhuje jako nový návrh nahrazení "čtyřky" kompletně novým textem, pak už by nebylo třeba znovu hlasovat.

/Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Podle mého názoru to byl ten druhý případ, ale poprosím ještě pana kolegu Květa, aby přečetl ještě jednou sněmovně text. Prosím pana poslance Květa, aby nám zároveň popsal přesně postup, kterým uvedl svůj návrh. Máme také stenografický záznam, to bude nejjednodušší.

Poslanec Jan Květ: Už jsem o stenografický záznam požádal. Náhradní text zněl: "4. Nepovažuje novelizaci článku 142 ústavního zákona 143/68 Sb. navrženou předsednictvem SNR na jednání v Časté - Papierničce za nezbytně nutnou vzhledem k navrhovanému principu ratifikace Ústavy ČSFR národními radami".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Vyčkáme teď na místech, až se vrátí pan dr. Botur a přinese záznam. Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Navrhuji hlasovat o bodech 5 a 6 a k bodu 4 se vrátit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Výborně. Pokud jde o bod 5, nedošlo k žádné změně. Dávám hlasovat o znění tak, jak bylo předloženo společným zasedáním zpravodajů.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 83

Kdo je proti? 28.

Kdo se zdržel hlasování? 38.

Děkuji. I bod 5 byl v původním znění přijat.

Pokud jde o bod 6, ani tady nedošlo k žádné změně. Dávám tedy hlasovat o tomto bodu ve znění, které máte před sebou.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 129.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 16.

Děkuji. O tento bod byl přijat ve znění, jak bylo dohodovacím řízením navrženo.

Pokud jde o sporný bod č. 4, přečtu vám co přednesl pan poslanec Květ: Klub OH navrhuje vypustit bod 4. Nebude-li tento návrh přijat, navrhuje text: Nepovažuje novelizaci zákona č. 142 atd. v tom znění, jak už jsme to odhlasovali. Čili má pravdu pan poslanec Kužílek, který říká, že o tomto bodě už bylo hlasováno.

/Potlesk./

Pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Já bych chtěl poprosit, jestli v tom stenozáznamu nemáte ještě pokračování, protože před hlasováním jste dala hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Květa, pokud si vzpomínám.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pak jsem udělala chybu, omlouvám se sněmovně, ale ze znění, které teď tady mám před sebou, vyplývá jednoznačně, že nebude-li tento návrh přijat, navrhuje text a nyní - už je text, o němž jsme hlasovali. Čili to nebyl pozměňovací návrh, bylo to nové znění textu, které bylo odhlasováno a bylo by nadbytečné o tomto textu hlasovat znovu.

/Potlesk./

Nyní budeme hlasovat o usnesení, jako o celku.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 113.

Kdo je proti? 1.

Zdržel se hlasování? 35.

Děkuji, usnesení bylo přijato.

/Potlesk./

Nyní tedy máme ještě důležitý bod na programu, a to je návrh pana poslance Payna, který navrhl, aby pro příští jednání pověřila místo předsednictva České národní rady určitou skupinu, která by patrně měla být zvolena, neřekl přesně mechanismus, jak k tomu dojít - možná, že by bylo dobře, kdyby to upřesnil - aby tato skupina mohla zasedat průběžně nebo permanentně. Prosím pana poslance, pokud má zájem, aby to upřesnil.

II.

Návrh poslance Jiřího Payna na usnesení, aby Česká národní rada na příští jednání se Slovenskou národní radou pověřila místo předsednictva České národní rady skupinu poslanců (komisi pro jednání se SNR o principech ústavy)

Poslanec Jiří Payne: Já bych ten návrh chtěl upřesnit v tom smyslu, že by bylo nejlépe přidržet se jednacího řádu, který říká, že takovýto orgán může zřídit předsednictvo České národní rady, což by ve smyslu jednacího řádu mělo název komise. Zároveň by to mělo tu výhodu, že předsednictvo by zároveň rozhodovalo o tom, zda nějakého jednání se zúčastní samo předsednictvo nebo zda vyšle nějakou vyjednávací skupinu. Tzn., že by to bylo i praktické. Složení této vyjednávací skupiny by zřejmě mělo být takové, aby tam byly zastoupeny všechny poslanecké kluby. A proto bych toto navrhoval. Myslím, že by nebylo účelné, abychom její složení ještě dnes dávali dohromady, protože nejbližší takové jednání zřejmě může nastat někdy v lednu a do té doby budou mít příležitost navrhnout jednotlivé kluby své zástupce a předsednictvo může takovou komisi ustavit.

Proto navrhuji takovéto usnesení:

Česká národní rada ukládá předsednictvu, aby na základě návrhů poslaneckých klubů zřídilo komisi pro jednání se Slovenskou národní radou o principech federální ústavy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, pan poslanec Kříž - faktickou.

Poslanec Karel Kříž: /Z pléna/ Mně se ten návrh zdá velice závažný. Nebylo by dobře to prodiskutovat nejdříve v klubech a to do příští schůze?

Poslanec Jiří Payne: Je to možné prodiskutovat v klubech a zároveň navrhnout svého kandidáta. Netrvám na tom, že musíme říci své stanovisko teď hned.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Procedurální návrh pana poslance Kříže je, abychom tento bod přerušili s tím, že by věc byla napřed projednána v klubech. Vzhledem k tomu, že to je o proceduře, dávám o tomto návrhu hlasovat dříve, než o vašem návrhu.

Kdo je pro návrh pana poslance Kříže, ať zvedne ruku? 70.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 64. Děkuji.

Návrh pana poslance byl přijat. Bod je přerušen.

Pan poslanec Jiří Müller.

Poslanec Jiří Müller: Já bych jen rád upozornil, že návrh pana poslance Payna není návrh, který může rozhodnout jenom Česká národní rada, protože se týká stejně tak Slovenské národní rady, a to je třeba vzít v úvahu v každém případě.

/Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Samozřejmě, že by šlo o náš vstřícný návrh vůči Slovenské národní radě a takto bychom to také tlumočili, to jistě pan poslanec Payne takto mínil a já jsem to také tak pochopila. Myslím, že i sněmovna. Děkuji panu poslanci Müllerovi za upřesnění. Pan poslanec Žák se hlásí.

Poslanec Václav Žák: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, já bych rád upozornil, že návrh kolegy Payna je v souladu s usnesením Federálního shromáždění, které nás žádá o to, abychom připravili takovou skupinu a oni jako poslanci, komise pro tvorbu ústavy ČSFR, by se na ni rádi podíleli. Já bych se přimlouval - my jsme to měli jako dva body našeho navrhovaného usnesení klubu OH, čili já bych podporoval návrh kolegy Payna, pojďme si to promyslet. Komise by měla být relativně malá, nedělal bych to na všechny poslanecké kluby. Chtěl bych, aby tam byli členové - nepodezírejte mne z žádných postranních úmyslů - to bychom volili my, jako Česká národní rada. Jedná se o to, že by tam měli být spíš poslanci z jednotlivých subkomisí pro tvorbu ústavy, aby to bylo dělné. Jsou možné všechny principy, ale předpokládal bych, že by to bylo účelné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Žákovi, hlásí se s faktickou pan poslanec Fejfar.

Poslanec Tomáš Fejfar: /Z pléna/ Já se domnívám, že jste řekla, paní předsedkyně, že tento bod byl přerušen.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Máte pravdu, pane poslanče, omlouvám se vám. Pan poslanec Květ se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Jan Květ: Nezapomeňte na bod pana poslance Klenera.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vím, že tady má pořadí ještě pan poslanec Klener. Pamatujete si návrh pana poslance Klenera? Pokud ne, bylo by dobře, kdyby ho přednesl znovu. Prosím, abychom znovu zavřeli dveře a abychom se posadili na svá místa. Děkuji.

III.

Informace poslance Pavla Klenera o nedostatku krve - výzva k dárcovství krve.

Poslanec Pavel Klener: Paní předsedkyně, vážená sněmovno, dlouho vás nezdržím. Téma mého návrhu je poněkud prozaičtější, než státotvorná jednání, která jsme absolvovali dnes odpoledne. Jedná se o informaci a o návrh. Informace se může jevit nadbytečná, protože o tom, že není dost krve, všichni dobře vědí, ale pokud stojíte nad lůžkem nemocného a musíte mu říkat, že pro něj nemáte krev, díváte se na to trošku z jiného pohledu. Jistě že informace o nedostatku krve a výzvy k dárcovství krve jsou běžně v tisku a ve sdělovacích prostředcích, ale v záplavě informací to občané berou jako jednu z mnoha informací. A myslím si, že nejlépe účinkuje příklad a ten příklad by mohla dát Česká národní rada.

Je nás tady 200 poslanců. Chápu, že mnozí z nich nebo z nás nemohou krev dát ze zdravotních a jiných důvodů, ale kdyby pětina poslanců, kolem 30 poslanců se odhodlala k dárcovství krve, bylo by to ohromné gesto a krásný dárek k vánocům našim nemocným spoluobčanům.

Projednávali jsme to u nás v klubu Občanského fóra - nezávislých, kde už sedm poslanců by tuto výzvu přijalo.

Dávám vám to k úvaze a kdo z vás by tuto výzvu přijal, ať se do konce tohoto týdne přihlásí o patro níž u naší závodní lékařky, která posoudí zdravotní stav a zda je dotyčný poslanec schopen krev darovat. Mohu vás ujistit, že by to nebyla žádná časová ztráta, protože v případě, že se tady najde alespoň 30 poslanců, tak by odběrový autobus přijel do Sněmovní ulice a v přestávce dohadovacího řízení by se odběry mohly provést. Děkuji vám.

(Potlesk).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Sami jste poslance Klenera odměnili za jeho krásný postoj. Myslím, že to je důstojné zakončení naší dnešní schůze a těším se na shledanou s vámi v pondělí 16. prosince v 16 hodin. Ten den bude gremium ráno v 9 hodin.

(Schůze skončena ve 22.38 hod).





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP