Středa 22. ledna 1992

Poslanec Josef Vondráček: Tyto návrhy včera výbor pro vědu, vzdělání a kulturu projednal, ale protože volební řády byly již natištěny, nedaly se již změnit, a tato navržená doporučení, přednesená paní poslankyní Marvanovou doporučují, aby je sněmovna přijala.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, dovolil bych si doporučit jiný, podle mého názoru podstatně jednodušší postup volby. Volba by byla pouze dvoukolová. První kolo by proběhlo podle toho, jak je to napsáno, to znamená, bylo by třeba k volbě nadpoloviční většiny, v druhém kole by tohoto třeba nebylo, a volba postoupí tak, že na volná místa se dá dvojnásobný počet kandidátů a do rady budou zvoleni ti, kteří získají nejvyšší počet hlasů. V případě rovnosti hlasů rozhodne los. To je naprosto normální, standardní dvoukolová procedura, používaná všude na světě. Děkuji, přátelé.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Žákovi, chce se k tomuto návrhu vyjádřit pan poslanec Vondráček?

Poslanec Josef Vondráček: Návrh našeho výboru byl tříkolový právě proto, že je velké množství kandidátů a že je nebezpečí, že by volba nedopadla v tom rozsahu, jak bychom chtěli, že by nebyla zvolena většina z těch 9 kandidátů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Ještě jsem byla upozorněna panem poslancem Šumanem na jedno opomenutí. Chtěla jsem ho také přednést, ale domnívala jsem se, že to je jasné. Teď mě však ujistil pan poslanec Šuman, že to jasné není. Formulace bodu 10 usnesení č. 200 - volební řád členů Rady České televize a členů Rady Českého rozhlasu. Navrhuji přeformulovat první větu takto: "Do tohoto kola postupují z příslušné kandidátky ti kandidáti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů, nejvýše však dvojnásobný počet kandidátů na volná místa, než je počet členů Rady, kteří mají být zvoleni (při rovnosti hlasů postupují všichni kandidáti, u nichž rovnost nastala)."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni, pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Rád bych se vyjádřil k návrhu pana kolegy Žáka a sice odkazem na jednací řád ČNR, kde se v § 25 říká, že o každém návrhu rozhoduje ČNR hlasováním. Také v tomto případě musíme hlasovat. K platnému usnesení v § 24 se píše - je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Domnívám se, že byť by to bylo obvyklé jinde, že jsou zvoleni ti, kteří získali nejvíce hlasů, tak jednací řád nám tento postup neumožňuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Benda ruší svůj návrh na příspěvek. Hlásí se ještě někdo do diskuse? /Ne/ Všechny příspěvky byly naprosto přesně formulované a srozumitelné, domnívám se proto, že mohu nechat postupně hlasovat o tom, jak tady zazněly.

První byl návrh paní poslankyně Marvanové, který se týká usnesení č. 200. Paní poslankyně navrhuje tři kola hlasování. Přesně vám odůvodnila svůj návrh.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 100

Kdo je proti? 2

Návrh byl přijat.

Dalším návrhem paní poslankyně Marvanové bylo vložit nový bod č. 10 za bod 11, pokud jde o třetí kolo. Dalším návrhem bylo doplnit volební řád, pokud jde o volbu do Federální rady - změnit bod č. 9 a vypustit bod č. 10 a 11. Paní poslankyně vám zdůvodnila i tento návrh.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 75

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 27

Návrh paní poslankyně Marvanové byl přijat. Konstatuji, že je nás t. č. 102 ve sněmovně, tj. jsme na hranici usnášeníschopnosti. Prosím tedy poslance, kteří se zdržují na chodbách, aby se dostavili do sněmovny.

Návrh pana poslance Žáka je v tuto chvíli bezpředmětný. Další návrh paní poslankyně byl jen k vysvětlení, pokud tomu dobře rozumím Paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: To byl pozměňovací návrh upřesňující původní text, hlasováno o něm nebylo. Návrh byl k bodu 10 volebního řádu, do Rady České televize a Českého rozhlasu. Navrhuji změnit první větu bodu 10 tak, aby zněla takto: "Do tohoto kola postupují z příslušné kandidátky ti kandidáti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů, nejvýše však dvojnásobný počet kandidátů na volná místa, než je počet členů Rady, kteří mají být ještě zvoleni (při rovnosti hlasů postupují všichni kandidáti, u nichž rovnost nastala)."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám tedy hlasovat o tomto novém znění článku 10, jak nyní bylo předneseno.

Kdo je pro přijetí tohoto nového znění, ať zvedne ruku. 95

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 11

Děkuji. I tento návrh paní poslankyně Marvanové byl přijat.

Nyní dávám hlasovat o schválení volebních řádů. Upozorňuji, že podle volebních řádů bude hlasování tajné. Doporučuji hlasovat o obou volebních řádech en block. Jsou nějaké námitky? /Ne./

Kdo souhlasí s návrhy volebních řádů, jak byly předloženy, včetně pozměňovacích návrhů, které jsme přijali, ať zvedne ruku. 111

Volební řády byly přijaty. Pan poslanec Vondráček.

Poslanec Josef Vondráček: Vážená paní předsedkyně, chtěl bych se ještě obrátit na sněmovnu a dát návrh na přijetí tohoto usnesení: "Česká národní rada ukládá vyšetřovací komisi pro otázky lustrací provést u navržených kandidátů na členy Rady České televize, Rady Českého rozhlasu a Federální rady pro televizní a rozhlasové vysílání zjištění podle bodu III. A odst. 1, 2, 3 usnesení ČNR č. 156 ze dne 14. května 1991 a sdělit zjištěné výsledky České národní radě."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Soural.

Poslanec Jaroslav Soural: Vážená paní předsedkyně, aby nedošlo k omylu, považuji za potřebné upozornit, že toto usnesení není usnesením výboru.

Poslanec Josef Vondráček: Říkal jsem, že žádám sám plénum České národní rady o toto, ne jako usnesení výboru. Také když jsem uváděl usnesení výboru, nikde tam tato zmínka nebyla. Totiž na výboru bylo jednání o tom, zda má lustrace probíhat nebo ne, myslím si, že lustrace by měla proběhnout nebo že vyšetřovací komise by mohla tento úkol splnit a myslím, že by bylo dobře, aby to proběhlo. Proto tento návrh dávám a obracím se na sněmovnu o přijetí tohoto usnesení.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, chce se někdo k tomu vyjádřit? Paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Vážená sněmovno, ráda bych tento návrh pana poslance Vondráčka podpořila s poukazem na to, proč nelze lustraci provést podle lustračního zákona. Pokud si dobře vzpomínáte, podle lustračního zákona je možno provést lustrace u určitých funkcí v uvedených orgánech, organizacích a úřadech. V § 1 odst. 1 písm. e) jsou uvedeny i Československý rozhlas, Český rozhlas, Československá televize, Česká televize atd., ale samozřejmě, že tam nemohly být uvedeny Rada Českého rozhlasu, Rada České televize, z pochopitelného důvodu, protože v době, kdy bych schválen lustrační zákon, ještě nebyl schválen zákon o České televizi a o Českém rozhlase, takže v té době tedy lustrační zákon tento pojem znát nemohl. A jak si zase z koncepce z pojetí rad České televize a Českého rozhlasu podle našich zákonů jistě uvědomujete, že tyto Rady stojí vně těchto médií, tyto Rady jsou orgánem kontrolním. Takže není možno lustraci provést, jako by to byl orgán televize a rozhlasu, ale bylo by asi protismyslné, aby v televizi a v rozhlase musel být lustrován nejen ředitel, ale i všechny funkce jmenované a ustanovované, ale nebyli by lustrováni členové Rad televize a rozhlasu, které budou tato média kontrolovat.

Zároveň chci ještě upozornit na to, že je potřeba, aby tyto lustrace byly provedeny ještě než přistoupíme k volbě kandidátů na členy Rad České televize a Českého rozhlasu, protože jestliže zvolíme tyto Rady, jednotliví členové mohou být odvoláni jenom z taxativně uvedených důvodů a v zákoně o České televizi a Českém rozhlase nemáme uveden důvod, že by například nevyhověli podmínkám lustračního zákona. Takže, kdybychom následně zjistili, že nevyhovují těmto podmínkám, nemohli bychom je odvolat a uvědomme si, že jsou voleni na dobu pěti let! A jde o důležitá média. Myslím, že více nemusím zdůvodnit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže paní poslankyně Marvanová navrhuje přerušení tohoto bodu, pokud tomu dobře rozumím.

Poslanec Josef Vondráček: Paní předsedkyně, jestli mohu: když schválíme toto usnesení o provedení lustrací, tak potom bychom navrhli přerušení do té doby, než nám vyšetřovací komise sdělí, jak tito kandidáti, kteří jsou navrženi, vyhovují podmínkám lustrací.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Raška.

Poslanec Miroslav Raška: Paní předsedkyně, osobně považuji přijetí tohoto usnesení za porušení ústavního zákona č. 23/92 Sb., neboť neoprávněně rozšiřuje okruh osob, které mohou být lustrovány bez jejich svolení. Domnívám se, že korektní postup v tomto případě je ten, že bychom požádali kandidáty, aby předložili dobrozdání lustrační komise, ale nemůžeme je bez jejich souhlasu lustrovat. To prostě není možné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci, chce se někdo vyjádřit k této otázce? Paní poslankyně Kantůrková, pan poslanec Ortman.

Poslankyně Eva Kantůrková: Paní předsedkyně, dámy a pánové, považuji za svou povinnost říci, že tento návrh v našem výboru neprošel a byl pověřen jeden člen výboru, vzal to na sebe pan předseda, aby ho sněmovně přednesl.

Řešili jsme tam dva složité problémy. Podle žádného platného zákona tito lidé nemohou být lustrováni. Ani podle zákona o televizi a rozhlase, ani podle lustračního zákona. Mohli by být lustrováni jedině na základě usnesení této sněmovny a mohlo by to být jedině uloženo lustrační komisi. Mně není jasné, jestli tato komise může být tímto pověřena v okamžiku, kdy existuje lustrační zákon. To byl důvod, proč například já jsem proti tomu hlasovala, aby lustrace probíhala.

Protismyslnost tohoto řešení, kterou má sněmovna vyřešit, je v tom, že když tyto lidi zvolíme a oni by neprošli lustrací, tak je nemůžeme odvolat, protože nemáme zákonný podklad pro jejich odvolání. My tady řešíme kvadraturu kruhu a je zapotřebí, abychom to vyřešili naprosto jasným způsobem, protože je to otázka předložená i veřejnosti. To je jeden problém, který chci říci.

A druhý: tito lidé nám nedali souhlas s lustracemi. My jsme od nich takový souhlas nechtěli, protože jsem vycházeli z toho, že neexistuje zákonný podklad, abychom tento souhlas od nich mohli chtít.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Kantůrkové a prosím pana poslance Ortmana.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, považuji tento problém za - řekněme technicky, ale i z hlediska práva - za nemožný, ale i proto, že se domnívám, že vyšetřovací komise, a to na základě usnesení ČNR může provádět lustraci pouze ve vztahu k orgánům ČNR, což však není případ ani televize ani rozhlasu. Zákon sám to nedovoluje a myslím si, že ani Česká národní rada nemá právo svým usnesením jít nad rámec zákona a tím ho porušit.

Poslankyně Hana Marvanová: Ráda bych oponovala panu poslanci Ortmanovi s poukazem na usnesení ČNR č. 156 ze 14. května 1991, kterým bylo uloženo vyšetřovací komisi zjistit určité skutečnosti lustracemi nejen poslanců, ale i členů vlády, jejich náměstků, prokurátorů Generální prokuratury a soudců Nejvyššího soudu. To znamená, nešlo jenom o lustrace ve vztahu k orgánům ČNR. Za druhé bych ráda poukázala na to, že návrh pana poslance Vondráčka má oporu v zákoně, a to v zákoně o jednacím řádu ČNR, v § 55a o vyšetřovací komisi, kde se říká, že ČNR může zřizovat pro objasnění závažných skutečností veřejného zájmu, které patří do působnosti ČNR, vyšetřovací komise. My jsme zřídili takovou specializovanou vyšetřovací komisi, aby pro ČNR v případě, že to ČNR potřebuje a patří ta otázka do její působnosti, zjistila určité skutečnosti související s lustracemi.

Do působnosti ČNR patří podle zákona o České televizi a Českém rozhlase volba Rady České televize a Rady Českého rozhlasu a tato volba je záležitostí nebo závažnou skutečností veřejného zájmu.

A ještě poslední poznámka: je sice možná chybou našeho výboru, že pro jistotu neobstaral souhlas všech kandidátů s lustrací vlastní osoby, ale upozorňuji, že podle žádného zákona to není podmínka, ani podle lustračního zákona v případě, že nějaký orgán má někoho volit, jak jsme třeba volili prozatímní ředitele České televize a Českého rozhlasu není podmínkou lustrace souhlas kandidáta s lustrací.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, pan poslanec Sedláček.

Poslanec Michal Sedláček: Vážená sněmovno, jenom drobnost na dokreslení: ředitel České televize nebo Českého rozhlasu bude lustrován podle zákona a představte si situaci, že ten, kdo ho volí, jeho nadřízený orgán, lustrován nebude. Připadá mi to trochu nesouměřitelné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Heřman Chromý.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená paní poslankyně, vážená sněmovno!

Paní poslankyně Marvanová se odvolávala na usnesení z loňského roku.

Chtěl bych upozornit na to, že to, co tady naznačil i pan poslanec Sedláček, vlastně problematizuje vůbec usnesení vyšetřovací komise, protože, málo platné, máme tu zákon ze 4. října č. 451, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky.

Pochybuji o tom, že zákon Federálního shromáždění by vlastně měl být podřazen usnesení ČNR. Chci tím říci, že zákon Federálního shromáždění má vyšší právní sílu, a měl by vyjít z našich řad podnět k tomu, aby usnesení ČNR, popřípadě další usnesení, která jsme přijali, byla uvedena do souladu s tímto zákonem.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Jsou další příspěvky do diskuse? - Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Přátelé, já se domnívám, že nemůže být naším cílem nic jiného, než dosáhnout toho, aby nemohlo dojít k tomu, že mezi zvolenými členy této Rady budou lidé, kteří jsou zapsáni do registru svazků.

Za druhé se domnívám, že je nutné dosáhnout toho, aby to bylo v souladu se zákonnými normami.

Hledejme tedy takovýto způsob, ale nehledejme způsob, jak to nejde, nýbrž způsob, jak to jde, protože v tom je cíl i naše odpovědnost vůči voličům.

Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Pospíšil.

Poslanec Petr Pospíšil: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, myslím, že řešení je poměrně nasnadě.

Nejprve požádáme respektive prostřednictvím výboru požádá ČNR všechny kandidáty, aby vyslovili souhlas se svou lustrací. Tento souhlas může být vysloven během jednoho až dvou dnů.

Pak lustrační komise, pokud ji požádáme a pokud bude schopna, provede co nejrychleji lustraci těchto kandidátů.

A pak konečně přistoupíme k volbě kandidátů do dozorčích rad.

To je můj návrh, děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážená paní předsedkyně, vážená Česká národní rado, mně nezbývá nic jiného, než opakovaně v tomto shromáždění žasnout. (Veselost.)

Mně není jasné, že jestliže zvolíme Radu Českého rozhlasu, České televize a přitom v ní budeme mít agenty StB, pak budeme této zemi. a tomuto národu - nezlobte se na mne - vyloženě pro smích a pro opovržení. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Adámek.

Poslanec František Adámek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nevím, jestli budeme nebo nebudeme pro opovržení, ale souhlasím vřele s tím, abychom pro opovržení nebyli, protože s tím souhlasí každý.

Současně ovšem souhlasím s tím, aby tam žádní agenti StB nebyli. Také s tím souhlasí jistě každý. Ale žádám, aby to bylo v souladu se zákonem.

A protože tady zaznělo několik rozporuplných názorů a protože ne všichni jsme zřejmě znalí práva, navrhuji, aby se tímto problémem zabýval ústavně právní výbor a nabídl řešení pro ČNR.

Děkuji Vám (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP