Úterý 5. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za tuto faktickou poznámku, navrhuji, abychom postupovali tak, jak navrhuje pan poslanec Žák a v případě, že bude třeba se k něčemu vrátit, tak to budeme muset učinit posléze. Je s tím souhlas? Snad ano. Takže pan společný zpravodaj bude pokračovat.

Poslanec Vladimír Budinský: V § 5, odst. 1 a 2 nahradit přechodník: "provozující" slovem "provozuje".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 2.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Veselý.

Poslanec Josef Veselý: (z místa) Ono to je ve společné zprávě uvedeno - "provozuje"

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za upozornění a ptám se pana společného zpravodaje.

Poslanec Vladimír Budinský: Omlouvám se, já jsem to přehlédl.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, takže toto hlasování je bezpředmětné, omlouvám se i já. Budeme pokračovat dál. S faktickou oznámkou se hlásí pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Poprosil bych, aby odstavec 1, § 5 byl přečten, jak vlastně zní podle společné zprávy. Mně to nedává smysl. Můžeme schválit zákon, který jazykově nedává smysl, ale prosím o přečtení.

Poslanec Vladimír Budinský: Nechápu, jestli to byl návrh, na koho, aby to přečetl? Protože k § 5, odst. 1 zatím nebyl pozměňující návrh, čili ten je v textu společné zprávy. (Dohadování v plénu).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Není rozprava, prosím! Pokud jsou nějaké návrhy, týkající se § 5, odst. 1 a znění tohoto slova, je třeba o tom dát samozřejmě hlasovat. Pokud takový návrh tady nezazněl, je třeba postoupit dál.

Poslanec Vladimír Budinský: Myslím, že to je jazyková záležitost, spor, jestli má být přechodník nebo ne.

Další část návrhu pana poslance Popoviče zní: v odst. 1 za slovo "podnikatelskou" doplnit odkaz 3 a pod čarou doplnit odkaz na § 2 zákona 513 /1991 Sb. - Obchodní zákoník. Předkladatel souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 90.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další návrh poslance Popoviče je k § 8: v odstavci 3, písm. b) slovo "schvaluje" nahradit slovy "rozhoduje o statutu". Čili slova "schvaluje mění a ruší statut" nahradit slovy "rozhoduje o statutu".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 35

Kdo je proti? 6.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další návrh: v § 11, odst. 2 písm. b) nahradit slovo "místopředsedy" slovem "místopředsedů", množné číslo. Předkladatel schvaluje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo tento návrh podporuje, ať zvedne ruku. 90.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl schválen.

Poslanec Vladimír Budinský: V § 13, odst. 3 ve všech vazbách, kde se vyskytuje "většina" dát "nadpoloviční většina". Předkladatel souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo z poslanců souhlasí, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? 1

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Předposlední návrh poslance Popoviče se vztahuje k § 13, odst. 5, kdy statut může stanovit odchylky od odst. 3. Tato vazba se mění "statut může upravit usnášení sněmoven odlišně".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 36.

Kdo je proti? 1.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další návrh poslance Popoviče se týká vypuštění § 20. Nesouhlasí předkladatel ani většina vystupujících v diskusi.

Poslanec Pavel Popovič: Beru zpět tento návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Poslanec Popovič bere zpět tento návrh, o tom musíme rozhodnout hlasováním, protože nebyla otevřena rozprava.

Kdo souhlasí s tím, aby poslanec Popovič vzal tento návrh zpět, ať zvedne ruku. 108.

Kdo je proti? 1.

Takže tento návrh pana poslance Popovič na zpětvzetí návrhu byl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Nyní návrhy pana poslance Bendy. První návrh se týkal § 5 odstavců 5 a 7, kdy by stávající věta, nyní ukončena tečkou, byla doplněna středníkem a za ním by následovalo toto znění: u samostatně hospodařících rolníků členství vzniká dnem zápisu do evidence. Odkaz na zákon 219/1991 Sb. Odst. 7 - za středníkem bude doplněno toto znění: u samostatně hospodařících rolníků členství zaniká dnem vynětí z evidence. Opět odkaz na zákon 219/1991 Sb. Předkladatel souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo z poslanců souhlasí, ať zvedne ruku. 95.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Druhý návrh pana poslance Bendy se týká § 4 odst. 1 bod c), kde stávající text by nekončil čárkou, ale pokračoval by spojkou "a" - spolupracují s orgány státní správy v zajišťování informačního servisu, profesního vzdělání a forem rekvalifikace a při řešení problémů zaměstnanosti. Předkladatel souhlasí. Je to další z pověření výkonem státní správy vedle písm. b), po kterých volal kolega Payne.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 96.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Dostáváme se k návrhům pana poslance Stibice. Jsou to tři návrhy. První se týká § 2 odst. 4, kde pan poslanec navrhuje ponechat "právnickou osobou" pouze Hospodářskou komoru a agrární komoru neudělat právnickou osobou. Předkladatel nesouhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Stibice, ať zvedne ruku. Nikdo.

Takže návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další pozměňovací návrh pana poslance Stibice se týká § 3 odst. 5, kde by chtěl vypustit text "vzniká na základě zvláštního zákona s odst. 1". Předkladatel nesouhlasí, byla by to velice závažná změna.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Stibice, ať zvedne ruku. 3.

Kdo je proti? 15.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Poslední návrh poslance Stibice se týká § 8, odst. 1, kde by chtěl doplnit - u agrární komory mohou být delegáty všichni členové komory. Předkladatel nesouhlasí, protože by to bylo velice nepraktické. Upozorňuji na přechodná a závěrečná ustanovení, kde v § 24 je, že přípravný výbor bude jednání sněmu připravovat tak, aby každá okresní komora měla ve všeobecném sněmu alespoň jednoho zástupce. Tam je to vyřešeno, je tam maximální počet 150, takto by se jednání mohlo stát absolutně nefunkční.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Stibice, ať zvedne ruku. 2.

Kdo je proti? 21.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další návrhy měl poslanec Ježek. V § 3 odst. 2 žádá vypustit "v regionu". Pan předkladatel vysvětlil, že toto ustanovení má smysl, že se mohou slučovat sousední okresní komory. Pojem region je obecný název, který je jasný a znamená to, že se mohou slučovat okresní komory, které spolu sousedí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Ježka, ať zvedne ruku. 22.

Kdo je proti? 18.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další návrh pana poslance Ježka byl nahradit všude v textu návrhu zákona název Hospodářská komora názvem Obchodní a průmyslová komora. Předkladatel nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, ať zvedne ruku. 6.

Kdo je proti? 20.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Nyní se dostáváme k pozměňovacím návrhům poslance Sedláčka, který navrhuje nadpis, který je nyní nad znakem § 1 dát pod tento znak a před § 1 potom účel zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Sedláčka, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Další návrh poslance Sedláčka zní: dát pod § 4 nadpis "působnost komory". Předkladatel doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Sedláčka, ať zvedne ruku. 93.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Pan poslanec Payne nevznesl konkrétní návrh, pan poslanec Kadlec podporoval sídlo v Olomouci, což bylo odhlasováno, pan poslanec Cabal podporoval pana poslance Bendu a poslední návrh, který byl vznesen, je návrh pana poslance Ortmana, o kterém bychom konec konců mohli nechat hlasovat en bloc, protože má jednu logiku.

V § 9 odst. 4 bude vypuštěno písm. c) a v § II odst. 2 v písm. b) se uvádí "pozastavené rozhodnutí předpokládá shromáždění delegátů". Čili ne představenstvo okresní komory, ale rovnou shromáždění delegátů. Je to vazba na § 9 a 10 a v § 14, který je totožný, ale je to vyšší, opět v odstavci 4 písmeno c) se vypouští a v § 16 písmeno b) "pozastavené rozhodnutí předloží sněmu komory". Čili ne představenstvu, ale rovnou sněmu komory.

Poslanec Karel Ledvinka: Byl jsem požádán o stanovisko. Nemohu doporučit tento zákon než, i když věcně souhlasím s tím, že tady rozhoduje čas. Předseda zasedá jednou za čtrnáct dní, zatímco sněm jednou za rok.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za toto vyjasnění. Je souhlas, abych o komplexu pozměňovacích návrhů pana poslance Ortmana dal hlasovat en block, činím tak.

Kdo s nimi souhlasí, ať zvedne ruku. 13.

Kdo je proti? 33.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Budinský: Posledním vystupujícím byl pan poslanec Moskal, který podporoval návrh pana poslance Bendy. Tím jsou všechny pozměňovací návrhy vyčerpány.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Doporučuji, abychom revokovali naše hlasování k odstavci 5 § 2.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Žákovi. Krátké odůvodnění pan poslanec Žák přednesl při svém prvním vystoupení ve formě faktické poznámky.

Poslanec Vladimír Budinský: Je to návrh k § 3 doplnit za stávající odstavec 5 nový odstavec 6 tohoto znění: "Společenstva jsou povinna řídit se statutem, jednacím a volebním řádem komory." Čili tento náš odhlasovaný návrh se navrhuje revokovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: To, co jsme odhlasovali, nyní je zde návrh - připomínám, že zdůvodnění pan poslanec Žák učinil při svém úvodním vystoupením kromě faktické poznámky - abychom revokovali své rozhodnutí vložit nový odstavec 6.

Kdo souhlasí s tím, abychom revokovali své rozhodnutí, ať zvedne ruku. 81.

Kdo je proti? Nikdo.

Revokovali jsme své rozhodnutí, týkající se odstavce 6.

Poslanec Vladimír Budinský: Tím pádem § 3 je tak, jak je uveden ve společné zprávě a není potřeba o něčem dávat hlasovat.

(nesouhlasný šum)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Myslím, že tím, že jsme revokovali své usnesení týkající se vložení něčeho nového, v podstatě jiný návrh nezazněl.

Poslanec Vladimír Budinský: Tím jsme opět odstavec 6 vyjmuli a přečíslovali jsme odstavec 7 na 6 a text je tak, jak byl. Tím byl popřen pozměňovací návrh poslance Popoviče jako by nebyl odsouhlasen.

Poslanec Pavel Popovič: Žádám sněmovnu, aby mi dovolila vzít svůj návrh zpět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Popoviče.

Kdo souhlasí se zpětvzetím jeho návrhu, ať zvedne ruku. 102.

Kdo je proti? Nikdo.

I toto bylo odsouhlaseno.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP