Čtvrtek 19. července 1990

8

Vládny návrh zákona o úprave niektorých majetkových vzťahov rehoľných rádov a kongregácií a arcibiskupstva olomouckého - tlač číslo 11 - a spoločnú správu výborov Snemovne ľudu a výborov Snemovne národov - tlač 34.

Prosím člena vlády, doktora Jozefa Miklošku, aby návrh odôvodnil.

Místopředseda vlády ČSFR JUDr. J. Mikloško: Vážený pán predseda, vážení poslanci, vážené poslankyne, predložený zákon je právne a ľudsky špecifický tým, že neoprávňuje ľudské chovanie, ale nahrádza sériu súdnych, alebo iných rozhodnutí, ktorými sa má aspoň čiastočne odčiniť krivda spáchaná na reholiach a kongregáciách začínajúc od apríla roku 1950. Všetci vieme, že rehole mali a majú v našich národoch skoro tisícročnú tradíciu. Na jar 1950 sa však za dve noci podarilo bezpečnosti a milícii prepadnúť a likvidovať prakticky všetky mužské aj ženské rehole v Československu. Bol to čin nevídaný v civilizovanom svete a zostalo to ako čierna škvrna našej histórie. Rehole vtedy stratili asi 850 svojich objektov a asi 15 tisíc členov bolo internovaných do táborov, nútených prác a aj do väzenia, kde prežili desiatky tisícok rokov. 40 rokov takto zostala nezastupiteľná medzera za nimi, najmä na poli sociálnom, charitatívnom a pedagogickom.

Zaujímavé je, že právne neboli rehole nikdy zrušené a ani im nebolo väčšinou doručené oznámenie o vyvlastnení týchto budov, pretože ich nebolo komu doručiť, rehoľníci boli väčšinou zavretí. Takto žili na okraji spoločnosti tých 40 rokov a bolo im dovolené prakticky iba niekde starať sa o mentálne postihnutých, o prestárlych, o ťažko chorých. Štát viac-menej čakal, že vymrú, a tak sa tento problém sám vyrieši. Dnes, po 40 rokoch, však vidíme, že rehole sú naďalej tu, dokonca majú veľa novicov - len ženské rehole napríklad získali v posledných mesiacoch okolo 750 mladých dievčat. Tieto rehole nežiadajú žiadne rehabilitácie, žiadne financie, alebo tresty pre svojich prenasledovateľov, chcú však pomôcť najmä nášmu zdravotníctvu, školstvu, ale aj na poli duchovnom a morálky.

Myslím si, že majú právo, aby sa im vrátilo to, čo je nutne potrebné pre začatie ich činnosti. Čas súri v tom, že od 1.9. by mali začať niektoré objekty už svoju činnosť, je tam veľa novicov, cez prázdniny je treba budovy ešte opraviť a všetku tú prácu začať.

Dnes ide celkom o 74 kláštorných budov a niektorých stavebných pozemkov okolo nich. Pôvodne ich bolo 96, ktoré koncom mája neboli schválené v predsedníctve Federálneho zhromaždenia, pretože viaceré administratívne nedostatky jednotlivých objektov boli vtedy konštatované. Za dva týždne, ktoré sme potom mali na upresnenie tohto zoznamu a odstránenie nedostatkov, vypadlo z tohto zoznamu ešte ďalších 26 budov, 12 z Čiech a 14 zo Slovenska. Takže dnešný stav je 60 objektov z Čiech a 14 zo Slovenska. Je to teda asi menej ako 9 % z objektov, ktoré boli v roku 1950 zhabané. Niektoré objekty vypadli najmä preto, že chýbal doklad o vlastníctve, resp. objekty boli znárodnené ešte pred rokom 1950, alebo bol nejaký nesúlad čísel v evidencii nehnuteľností v pozemkovej knihe. Tento výber objektov robila konferencia vyšších rehoľných predstavených, ktorá zastrešuje rehole, aj ich zastupuje, je právnym subjektom. Spolu s nimi spolupracovala komisia odborníkov predsedníctva vlády, ktorá všetky tieto dokumenty skontrolovala, takže zoznam, ktorý je teraz predložený v návrhu zákona, je presný a spĺňa kritériá, ktoré sa stanovili.

Kritériá boli takého: Objekty zabavené po roku 1949, objekty, ktoré sú štátnym vlastníctvom, aby nevznikol nárok na náhradu, ďalej mohol tam byť taký objekt, ktorý je potrebný pre činnosť jeho reholí, teda nie pole, lesy, pivovary, mlyny atď.

Čo sa týka zákona, skladá sa z preambule, ktorá konštatuje, že ide o nápravu krívd z roku 1950, má 4 paragrafy a príloha má 74 objektov mužských a ženských reholí, ako som spomenul, 60 z Čiech a 14 zo Slovenska.

Prvý paragraf konštatuje, že budovy reholí sa vyhlasujú za vlastníctvo jednotlivých reholí a kongregácií, druhý paragraf hovorí ľudskou rečou asi to, že potvrdzuje veľkorysosť reholí, ktoré sa vzdávajú náhrady škody a nájomného, pretože je treba konštatovať, že väčšina budov je v dezolátnom stave, z výborov je navrhnuté, aby tretí paragraf hovoril o tom, že spory v týchto záležitostiach rozhodnú súdy, a štvrtý, posledný, paragraf hovorí, že vyprázdnenie budovy - ak ide o zdravotnícke, sociálne, školské, kultúrne alebo osvetové zariadenia, možno žiadať len po súhlase orgánov národných rád.

Ešte snáď jednu poznámku k Slovensku. Slovensko teraz dopadlo dosť zle, pretože má iba 14 objektov, napriek tomu, že rehole sú tam pomerne silné, majú veľa novicov. Toto vyvolalo určitú odozvu. Federálne zhromaždenie dostalo petíciu asi od 73 tisíc ľudí, ktorí žiadajú doriešenie týchto problémov na Slovensku. Z tohto vyplýva asi to, akoby sa to v čase dvoch týždňov nepodarilo zabezpečiť, že niekedy koncom roka sa navrhne novelizácia tohto zákona tým, že sa tam doplnia niektoré objekty, ktoré tam patria, a ktoré rehole tiež nutne potrebujú pre svoju činnosť, ale ktoré sa tam z administratívnych dôvodov teraz nedostali.

Treba spomenúť to, že tieto objekty boli zhabané rôznymi spôsobmi, najmä tzv. darovacími zmluvami náboženskej Matice v Prahe, rozhodnutím finančných odborov ONV podľa vládneho nariadenia č. 15 z roku 1985 Zb., znárodňovacími zákonmi a prípadne inými spôsobmi.

Príloha ďalej zahŕňa objekty, ktoré síce všetky vlastnil štát, ale ktoré sú prakticky v užívaní aj neštátnych organizácií, aj keď v nepatrnom rozsahu. Naviac štát je predstavovaný rôznymi orgánmi a organizáciami federálnej a republikovej povahy. Právna komplikovanosť teda vyžaduje najvhodnejšie, povedal by som, ako jediné možné riešenie to, čo predkladáme, teda zákon, ktorý môže celkove postihnúť tento zložitý problém.

Na záver by som teda pripomenul, že vraciame vlastne len to, čo po stáročia patrilo rádom a kongregáciám a čo po násilnom odobratí 40 rokov nemali. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem za úvodné slovo k návrhu zákona. Návrh prerokúvali výbory ústavnoprávne, pre plán a rozpočet, výbory hospodárske, sociálne a kultúrne oboch snemovní.

Prosím teraz spoločného spravodajcu výborov Snemovne národov. poslanca Jána Vosčeka, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vosček: Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení hostia, predložený návrh zákona (tlač 11) o úprave niektorých majetkových vzťahov reholí a kongregácií a arcibiskupstva olomouckého vychádza z nutnosti umožniť rádom a kongregáciám a arcibiskupstvu olomouckému činnosť úpravou majetkových právnych vzťahov k objektom, ktoré tieto rády a kongregácie nevyhnutne potrebujú na začatie svojej činnosti v oblasti duchovnej výuky a výchovy, školstva, sociálnej starostlivosti, zdravotníctva, charity a ďalších činností.

Pôvodným návrhom sa zaoberalo predsedníctvo predošlého Federálneho zhromaždenia. Tento návrh však neschválilo z dôvodov, ktoré tu už teraz rozviedol pán podpredseda vlády Mikloško a ktoré nepovažujem za potrebné tu opakovať.

Novopodaný návrh vlády prerokovali výbory ústavnoprávne, hospodárske, pre plán a rozpočet a sociálne a kultúrne výbory Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia a mali k dispozícii aj pripomienky a návrhy z výborov ČNR a SNR.

Výbory odporúčajú zmeny a doplnky tohto návrhu zákona tak, ako sa to uvádza v spoločnej správe podľa tlače č. 34. Nejde v tomto prípade o vyslovene všeobecný predpis, pretože tento návrh zákona rieši súhrn individuálnych rozhodnutí. Jeho skladbu tu už takisto rozviedol pán podpredseda vlády Mikloško, preto ju nebudem opakovať.

Navrhovateľ musel dokázať, že uvedený majetok skutočne patril rádom, kongregáciám a arcibiskupstvu olomouckému, musel uviesť, kto je jeho užívateľom, či zápisy v evidencii nehnuteľností zodpovedajú skutočnosti podľa zápisov v pozemkových knihách, ako aj ďalšie náležitosti. Z pôvodného zoznamu tak bol celý rad majetkových súborov celkom vypustený a v niektorých prípadoch boli vypustené len časti súborov. Celkove teda došlo k výraznému obmedzeniu majetku, ktorý rády, kongregácie a arcibiskupstvo olomoucké požadujú vrátiť.

V rozprave vo výboroch Federálneho zhromaždenia sa zvažoval celý rad pripomienok poslancov, ktoré sa zoširoka prerokovali. Všetky výbory, ktoré návrh prerokúvali, vyslovili s ním súhlas. Rieši sa tak situácia, ktorá bola vyvolaná celkom nezákonnými metódami a protiprávnym postupom predošlého totalitného režimu.

Prijatie navrhovaného zákona je nevyhnutné z mnohých hľadísk a v neposlednom rade predovšetkým z hľadiska morálneho.

Preto ako spoločný spravodajca navrhujem Federálnemu zhromaždeniu, aby vládny návrh zákona o úprave niektorých majetkových vzťahov rehoľných rádov, kongregácií a arcibiskupstva olomouckého, v znení spoločnej správy výborov snemovní (tlač č. 34) schválilo. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem pánu Vosčekovi. Slovo má spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu, poslankyňa Dana Němcová.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně D. Němcová: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté, výbory ústavně právní, pro plán a rozpočet, hospodářský, sociální a kulturní Sněmovny lidu projednaly předložený vládní návrh zákona, tisk 11. Dovolte mi, abych se jako společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu připojila k doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny národů pana poslance Vosčeka a doplnila jeho stanovisko z hlediska sociálního a kulturního výboru Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Státní moc a ideologie marxismu-leninismu a třídní nenávisti se v padesátých letech střetla s fenoménem křesťanství, jehož ideový, kulturní a sociální význam představuje neodmyslitelnou součást historie našich národů a našeho kulturního bohatství, jak už na to poukazoval můj předřečník, navrhovatel tohoto zákona.

Nejorganizovanější křesťanskou církví v té době byla církev římskokatolická. Představovala se svým vlivem, majetkem a zahraničními vztahy, především vztahem k Římu, nepříteli č. 1, který byl také podle pravidel třídního boje totálně napaden a celkovou politikou určen k likvidaci.

Fakta jsou známa. Nepochybuji, že vbrzku budou doplněna kvalifikovaným výkladem odborníků i osobními svědectvími tak, aby naše duchovní dějiny získaly svou ucelenou a pravdivou dimenzi.

Problematika našeho zákona se dotýká jen zcela dílčí oblasti, to musíme mít na mysli, jak již plyne z tisku 11, některých majetkových vztahů, a dodávám některých řeholních řádů a kongregací. Problematika arcidiecézí je dotčena jen výjimkou, která umožňuje zřídit od příštího semestru kněžský seminář v Olomouci.

Výbory sociální a kulturní Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění si byly vědomy, že jediné úplné řešení by spočívalo v odmítnutí všech nezákonností minulého režimu, který programově a v naprostém rozporu s lidskými a občanskými právy, systematicky a brutálně likvidoval církevní struktury i věřící, ať už kněze, řeholnice a řeholníky nebo laiky, mezi nimi pak, nikoliv náhodou, především katolickou inteligenci. To však je problematika tak složitá právně i lidsky a úplné spravedlnosti se zřejmě i v budoucnosti můžeme jen přiblížit, že v některých případech nám zbývá jen litovat.

Z důvodů praktických a jako první krok zadostiučinění je nám předkládán připravovaný návrh, který sleduje spíše budoucnost. Totiž, aby ti řeholníci a řeholnice, kteří se dožili dnešní doby, nebo tajně do řádu vstoupili v době pronásledování, mohli začít znovu působit ve prospěch nás všech, jak již tady bylo uvedeno.

Ještě na počátku roku 1950 u nás byly stovky klášterů a tisíce řeholníků a řeholnic, to znovu připomínám.

Dnes jednáme o 74 objektech, na nichž se různou měrou a různým způsobem podepsalo uplynulých 40 let, a o desítkách, se ženami stovkách řeholníků, pozůstalých z komunit, kteří společně obětovali 42 723 let vězení, ponížení, ústrky a těžkou práci mezi námi.

O počtech světského kněžstva a nezbytnosti zřídit kněžský seminář v Olomouci snad není nutné příliš mluvit. Každý, kdo se jen okrajově dotkl této oblasti, ví o propadlištích, ve kterých soustavně mizela naše duchovní a mravní kultura. Dnes před námi stojí katolická církev očištěná obětí a připravená ke službě. Stydím se, že stojí jako prosebník. Zříká se jakýchkoliv oprávněných nároků, jak o tom také byla řeč v našich výborech, které mě výslovně usnesením zavázaly, abych vyzvala poslance Federálního shromáždění, aby vyšším představeným řádů a kongregací vyslovili dík za příkladnou a nás ostatní inspirující skromnost vůči vládě národní oběti. Žádají pouze necelou desetinu toho, co jim po právu nikdy nepřestalo náležet. Pro různé právní kličky nemohou nárokovat ani vše, co by potřebovali. Tak například salesiáni nezískávají naším zákonem své domy v Praze a Ostravě, kde by mohli v duchu poslání své řehole přinést mnoho užitku především působením mezi učňovskou mládeží.

Právní kritéria, jak již bylo řečeno, byla přísná. Nepochybným původním majitelem objektu jsou vždy žadatelé, současným náš stát, který je získal násilnou cestou. Sociální zájmy současných uživatelů jsou chráněny § 4 navrhovaného zákona a předběžnými dohodami. Hlavně však tím, že to, co z ukradeného vrátíme, vracíme sobě. Církev už nesmíme nechat stát vně naší společnosti.

Sociální a kulturní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů mi ukládají svým usnesením, abych požádala vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby neprodleně přistoupila k řešení všech majetkoprávních problémů mezi církvemi a státem.

Závěrem, jako společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu, doporučuji návrh zákona, tisk 11, Sněmovně lidu schválit, včetně znění společné zprávy, tisk 34.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda AS A. Dubček: Ďakujem poslankyni Němcovej.

Ďalej bude k tomuto bodu rokovania nasledovať rozprava. Písomne sa prihlásil do rozpravy poslanec Jan Štern. Udeľujem mu slovo.

Poslanec SN J. Štern: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, problematika, kterou návrh tohoto zákona otevírá, má zcela zásadní význam. Otevírá se zde problematika návratu majetku, který komunistický režim nespravedlivě zabral, lidově řečeno, ukradl jeho majitelům.

I když návrh zákona je připraven tak, aby nesloužil jako precedens pro další majetkovou restituci, i když samotný akt zabavení majetku řeholních řádů je zcela specifický, řeholníci byli, jak jsme byli seznámeni, ze svých klášterů odvezeni v noci rovnou do lágrů, je nutno říci, že fakticky jde o určitý precedens. Majetek, nespravedlivě zabavený komunistickým státem, se vrací svému majiteli. To se týká desetitisíců našich spoluobčanů, kteří, event. jejich rodiče, byli obráni o svůj majetek. S tím ale vyvstávají následující problémy:

Za prvé, jestliže případ řeholních řádů z těch či oněch důvodů řešíme zcela dílčím způsobem, tj. bez vazby na problematiku majetkové restituce jako takové, pak v dalších případech si to už nebudeme moci dovolit. Budeme muset vypracovat legislativní rámec majetkové restituce jako takové a v tomto rámci teprve bude možno majetkovou restituci realizovat.

Za druhé, s potřebou vytvořit zmíněný legislativní rámec restituce vyvstává otázka, jakou filozofii přístupu zvolíme. Jeden přístup k řešení této problematiky je založen na něčem, co bych nazval právním positivismem. V takovém případě budeme vycházet ze zákonů, předpisů a nařízení, na jejichž základě byl majetek komunistickým režimem zabrán. To znamená, že budeme hledat skuliny v právních předpisech, které si komunistický režim sám napsal, a na základě těchto skulin budeme zdůvodňovat následnou restituci.

Do jakých absurdit se tak může dojít ukazuje to, že např. předkladatel tohoto zákona v našem výboru i v plénu zdůrazňuje specifiku tohoto případu tím, že řádům nebylo doručeno rozhodnutí o zabavení jejich majetku, jejichž členové byli v té době již ve vězení.

Jiný přístup k této problematice je založen filozofií přirozeného práva. Podle této filozofie krádež, uskutečněná na základě sebelepších právních předpisů a zákonů, zůstane krádeží. To je pro normální rozum přijatelné a pochopitelné, ale je velmi těžké to právnicky zohlednit. Nicméně tento úkol nás čeká, pokud máme majetkovou restituci provést korektně a v duchu právního státu, který budujeme. Osobně se přimlouvám za to, abychom v tomto případě postupovali v duchu filozofie přirozeného práva a předešli tak zmíněným absurditám.

Vážené shromáždění, omlouvám se, že jsem poněkud odbočil od projednávané problematiky, ale považoval jsem za důležité upozornit vás na základní otázky a úkoly, které s návrhem projednávaného zákona úzce souvisí. Považuji za správné z morálních a praktických důvodů řešit návrat majetku řeholním řádům tímto dílčím způsobem, tj. aniž byl vypracován legislativní rámec majetkové restituce, ale přimlouvám se za to, abychom všechny další majetkové restituce řešili až po vytvoření uvedeného legislativního rámce.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Ďalej má slovo poslanec Tichý a poslankyňa Kaplanová.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, můj příspěvek bude krátký. V jeho úvodu chci říci, že také souhlasím s návrhem tohoto zákona, avšak máme spolu s poslanci Hradílkem a Motyčkou jeden malý pozměňovací návrh.

V § 4, v bodu 4 stanoviska společné zprávy výborů se hovoří o případech, kdy k uvolnění budov, pokud slouží k poskytování služeb zdravotnických nebo sociálních, nebo pro školství a kulturní či osvětovou činnost - zde chceme malý doplněk. Jedná se totiž o naše státní archívy, které jsou v těchto budovách umístěny a jsou v zoufalém stavu. Máme za to, že také jejich osud je hodný předchozího souhlasu orgánu stanoveného zákony národních rad.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP