Středa 24. října 1990

Uvedené dokumenty by mali byť predmetom prerokovania a schválenia na najbližšej schôdzi Federálneho zhromaždenia.

Zároveň protestujem proti takýmto pokusom vykonávania kabinetnej zahraničnej politiky, za chrbtom demokraticky zvolených poslancov a bez predchádzajúceho odsúhlasenia takýchto závažných zahranično-politických krokov najvyšším orgánom štátnej moci - Federálnym zhromaždením. Ďakujem. (Potlesk.)

Přesedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Vyslechli jsme ústní interpelaci poslankyně Andelové vůči ministru zahraničních věcí. Pan ministr je omluven, je zde přítomen náměstek pan Pírek. Já se táži, zda je ochoten ústně odpovědět. Říká, že ano. Táži se sněmoven, zda souhlasí s tím, že by odpověď přednesl ústně náměstek ministra.

Hlasuje Sněmovna národů. Kdo je pro? (Hlasuje se - 76.) Děkuji.

Kdo je proti? (25) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Děkuji. Sněmovna národů souhlasí.

Prosím o hlasování Sněmovnu lidu. Kdo ze Sněmovny lidu je pro? (Hlasuje se - 78.) Děkuji.

Kdo je proti? (17) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (8) Děkuji. Také Sněmovna lidu souhlasí s ústní odpovědí pana náměstka. Prosím, aby se ujal slova.

Náměstek ministra zahraničních věcí ČSFR Z. Pírek: Vážený pán predseda, vážené dámy a páni, zaznela tu kritika - myslím si, že neprávom - Federálneho ministerstva zahraničných vecí a môjho ministra, podpredsedu vlády ČSFR pána Dienstbiera. Ja som sa osobne nezúčastnil na niektorých z tých medzinárodných podujatí, o ktorých sa tu hovorilo. Preto by som sa obmedzil iba na všeobecnejší komentár.

Pokiaľ ide o národnostné menšiny, záverečný dokument kodanskej schôdzky o ľudskej dimenzii pojednáva v jednej zo svojich pasáží o národnostných menšinách. Ako viete, záverečný dokument v podstate potvrdil všeobecne prijatú koncepciu individuálneho poňatia ľudských práv, to znamená aj práv národnostných menšín. Myslím si, že v tomto smere môj minister veľmi dôsledne obhajoval záujmy tohto štátu a obidvoch národných republík.

Pokiaľ ide o Pentagonálu, myslím si, že tam nebol prijatý žiadny právne záväzný dokument, ktorý by nejakým spôsobom menil náš doterajší prístup k postaveniu národnostných menšín u nás, prípadne naše názory na postavenie národnostných menšín vo svete. Môj minister - myslím si -postupoval v tejto záležitosti plne v súlade s normami medzinárodného práva.

Veľmi rád si prevezmem plný text interpelácie, pretože by sme chceli presne reagovať na pripomienky, ktoré tu boli prednesené. Domnievam sa, že v istom smere tu ide o nedorozumenie, že sa vychádza z nesprávnych premisií a nepresnej interpelácie výrokov môjho ministra a nesprávnej interpretácie, podľa môjho názoru, dokumentu, prijatého Kodaňskou schôdzkou.

Rád by som k tomu ešte dodal, že členmi našej reprezentatívnej delegácie na Kodaňskej schôdzke o ľudskej dimenzii boli zástupcovia slovenskej vlády, Slovenskej národnej rady, občianskych hnutí, zástupcovia cirkví. Táto delegácia predložila federálnej vláde správu o postupe našej delegácie a o hodnotení záverečného dokumentu. Nestretli sme sa so žiadnou kritikou, so žiadnymi výhradami k postupu delegácie ČSFR, ktorú prvé tri dni viedol môj minister a na zvyšok rokovania Kodaňskej schôdzky, ktorú viedol pán profesor Hájek. Tak toto úvodom. Samozrejme budem tlmočiť môjmu ministrovi, podpredsedovi vlády ČSFR Dienstbierovi obsah vašej interpelácie a veľmi by som prosil, keby sme ho mohli dostať písomne. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Já se táži paní poslankyně Andelové, jestli je s odpovědí na interpelaci spokojena.

Poslankyně SL O. Andelová: Dám interpeláciu písomne a budem čakať na odpoveď.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, my bychom ale měli usnesením rozhodnout, zda souhlasíte. K odpovědi je možná podle jednacího řádu rozprava. Hlásí se někdo? Prosím poslanec Balgavý.

Poslanec SL P. Balgavý: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, pani poslankyňa Andelová tu povedala, že Slovenská národná rada je predstaviteľom slovenského suverénneho národa. Plne s ňou súhlasím. Domnievam sa však, že je zároveň aj predstaviteľom časti môjho príbuzenstva, ktorí sú nemeckej národnosti. Čiže nielen predstaviteľom slovenského národa, ale všetkých občanov Slovenskej republiky. To po prvé. (Potlesk.)

Po druhé. Chcel by som za seba jasne povedať, že princíp, ktorý tu ona vyslovila, a to je princíp rozriešenia akýchkoľvek národnostných problémov na základe reciprocity, je pre mňa ako pre poslanca za VPN absolútne neprijateľný. A to z toho dôvodu, že na to, aby sa zabezpečili Slovákom individuálne národnostné práva, ako ona spomínala, v Maďarskej republike, tak práve z toho dôvodu budem dodržovať všetky medzinárodné záväzky a taký štandard, aký je v demokratických štátoch Európy zvykom už dávno. (Potlesk.)

Okrem toho by som sa chcel vyjadriť k tomu, či mienime alebo nemienime postúpiť istú časť našej suverenity niekde inde. Ja sa pýtam pani poslankyne a prosím, aby si dôkladne rozmyslela odpoveď, či si má ako predstaviteľka Slovenskej národnej strany, ktorá vyhlasuje, že chce ísť so slovenským národom samostatne do Európy, či si táto strana a pani poslankyňa uvedomuje, že pri začlenení napr. do Európskeho spoločenstva značnú časť suverenity Slovenskej republiky by musela postúpiť Európskemu spoločenstvu. Či si pani poslankyňa ako predstaviteľka tejto strany uvedomuje, že pri začlenení do Rady Európy značnú časť, zvlášť suverenity v oblasti ľudských práv, zdôrazňujem individuálnych ľudských práv, bude musieť v oblasti súdnictva postúpiť taktiež európskym súdnym inštitúciám. V tom prípade, ak si to neuvedomuje, považujem jej interpeláciu za politický diletantizmus a ak si to uvedomuje, tak potom tvrdenie, že chce ísť so slovenským národom samostatne do Európy bez straty časti suverenity je zavádzaním. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Balgavému. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Prosím, poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Měl jsem příležitost a čest zúčastnit se jednaní konference v Kodani o lidské dimenzi. Díky tomu jsem měl příležitost seznámit se s určitými principy naší zahraniční politiky týkající se národnostních menšin. Chtěl bych říci, že podezření paní poslankyně, že pan ministr Dienstbier nedostatečně dbá o zájmy slovenského národa, je od samého počátku falešné. Politika, kterou naše federální vláda v této otázce provádí, spočívá na principu vyvarovat se dvoustranných konfliktů, které v minulosti byly zdrojem konfliktů válečných. Proto se zabraňuje výměnám názorů mezi dvěma státy. A přenáší se z bilaterální úrovně na úroveň multilaterální. Jestliže dojde k nějakým nesrovnalostem v národnostních otázkách, postupujeme tento problém více národní instituci, která je posoudí. Také v tomto smyslu je míněno postoupení části naší suverenity. Takto svoji suverenitu postupují i jiné státy ve prospěch světového míru a pokoje. Jestliže tedy na Slovensku může dojít k některým národnostním problémům, je v bytostném zájmu Slovenska, aby do těchto národnostních problémů nemohly ingerovat sousední protektorské státy, ale aby to byla otázka mezinárodního společenství. A toto je, myslím, v zájmu Slovenska. Opak by byl proti zájmům Slovenska. Myslím, že celá interpelace paní poslankyně, byla velmi neuvážená. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Kroupovi, ještě se hlásí poslanec Slota.

Poslanec SN J. Slota: Prosím vás, ja by som chcel na okraj toho, čo tu bolo povedané, zdôrazniť, že národnostné menšiny majú na Slovensku také výdobytky, že je možné povedať, že v Európe a vôbec na svete ich nebudú mať také, ako majú na Slovensku. Všelijaké nezrovnalosti vo vzťahu medzi Slovákmi a národnostnými menšinami sú vťahované len zvonku z okolitých štátov a samozrejme i z Čiech. Umelo tam vytvárajú tieto rozpory. Trváme na tom, aby odpoveď z ministerstva zahraničných vecí bola podaná písomne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Kdo chce dále vystoupit?

Poslanec SL O. Világi: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, chcel by som reagovať na môjho predrečníka, ktorý povedal, že rozpory na Slovensku, ktoré majú charakter národnostný, národný, sú na Slovensko umelo prenášané zo zahraničia. Myslím, že to nie je pravda. Chcel by som ukázať na typický príklad ako Slovenská národná strana pristupuje k riešeniu národnostných problémov, ako by chcela podľa vyhlásenia predsedu strany pána Morica vstúpiť do Európy.

Predkladá návrh o štátnom jazyku - najskôr vo forme ústavného zákona, teraz len zákona, v ktorom porušuje platnú Ústavu, medzinárodné dokumenty a dohovory, porušuje základné ľudské práva. Myslím, že tento zákon, ktorý vyvoláva na Slovensku rôzne vášne a emócie, je typickým príkladom, ako je treba vyvolávať nezhody, nepokoje, ako vyvolávať pocit ohrozenosti občanov žijúcich na Slovensku, ktorí sú podľa všetkých štatistík v menšine.

Chcel by som týmto poukázať na to, že strana, ktorá sa hlási k demokratickým ideám, postupuje nedemokraticky. Takýto postup sme tu mali 40 rokov. Hlásali sa teda všelijaké demokratické princípy, ale postupovalo sa nedemokraticky. Typickým príkladom je teraz postup Slovenskej národnej strany.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. O slovo se nyní přihlásil první místopředseda profesor Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění, doporučoval bych v této diskusi už nepokračovat. Měli bychom uložit ministru zahraničních věcí, aby podal písemnou odpověď. Ale měli bychom si též uvědomit (zejména poslanci SNS), že v roce 1968 byl přijat ústavní zákon číslo 144 o postavení národností a zamyslet se nad tím, proč nebyl proveden příslušnými zákony. A že je tedy naším úkolem to, co bylo v tomto zákoně, minimálně realizovat a zamyslet se i nad tím, jak postoupit vývoj v mezinárodně právní ochraně menšin a etnických skupin, národnostních skupin. Úroveň demokracie se totiž neměří jen tím, jak uplatňuje svá práva většina, ale tím, jak jsou zajištěna práva menšin. Pokud tato kritéria nebudeme brát v úvahu, nemáme minimální šanci, abychom ona slova, že chceme být plnoprávnou součástí evropského společenství demokratických států, mohli prakticky naplnit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Jsem nucen se ještě otázat, kdo se hlásí do rozpravy?

Poslanec SL J. Bakšay: Mám len jednu faktickú poznámku. Chcel by som sa pani poslankyne spýtať, či sa cíti byť predstaviteľkou slovenského národa? V opačnom prípade je totiž jej tvrdenie, že jediným predstaviteľom slovenského národa je Slovenská národná rada, laickým tvrdením. Mňa osobne zvolili slovenskí voliči a cítim sa byť predstaviteľom slovenského národa vo Federálnom zhromaždení. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

Poslanec SN J. Šedovič: Vážené Federálne zhromaždenie, dovolil by som si poznamenať len jednu zásadnú vec. Slovenský národ i napriek tomu, že je najstarším národom v rodine slovanských národov (šum v sále), nie je doteraz na listine OSN. Nevystupuje v OSN ako svojprávny, svojbytný národ. (Šum v sále, předsedající žádá o klid). Podľa môjho názoru bol doteraz slovenský národ pred svetom úmyselne ukrývaný. (Další rozruch v sále, předsedající volá poslance ke kázni a k zachování minimální vážnosti.) Som skutočne nadšený, že vás to pobavilo. Napriek tomu si myslím, že je to otázka veľmi vážna. Za slovenský národ v medzinárodných otázkach rokuje niekto, kto nedostal od slovenského národa poverenie rokovať za neho. Slovenský národ jednoducho nemá svoju suverenitu. Kardinálnou otázkou je, že slovenský národ musí v prvom rade svoju suverenitu získať. Potom z nej bude dobrovoľne postupovať tu časť, ktorú sám uzná za potrebnú. Vôbec nebude pritom porušovať medzinárodné dohody o ľudských právach. Nemá úmysel nikomu nič upierať, ale jednoznačne môžem povedať, že slovenský národ, pokiaľ sa rozhodne stať sa skutočným národom v Organizácii spojených národov, nebude dovoľovať, aby niekto hovoril zaň bez jeho poverenia.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji pane poslanče. Prosil bych, abychom přece jen směřovali k závěru tohoto bodu. Pokud se nikdo nehlásí, měli bychom aspoň nějaké usnesení odsouhlasit - a sice za Sněmovnu lidu, protože paní poslankyně je členkou Sněmovny lidu. Chcete se ještě vyjádřit? Řekla jste, že byste ráda dostala písemnou odpověď přímo od ministra. Tudíž usnesení, o kterém bychom měli hlasovat, zní, že souhlasíme s tím, aby na tuto ústní interpelaci podal pan ministr písemnou odpověď. Hlasovat bude Sněmovna lidu. Jsme usnášeníschopní. Kdo souhlasí s tímto usnesením? (79). Kdo je proti? (5). Kdo se zdržel hlasování? (11). Usnesení bylo přijato.

Tento bod je ukončen.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 84).

Dovolte, abychom se vrátili k předcházejícímu bodu. Měli bychom odsouhlasit toto usnesení: "Federální shromáždění ČSFR žádá vládu ČSFR, aby nejpozději do 15. listopadu 1990 zajistila porovnání seznamu tajných spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti se seznamem registrovaných kandidátů do komunálních voleb, jakož i se seznamem kandidátů na funkce předsedů okresních úřadů a ředitelů dalších institucí na této úrovni. Zároveň žádá federální vládu, aby prostřednictvím okresních volebních komisí zajistila vhodným způsobem informování voličské veřejnosti o výsledcích tohoto porovnání. Byl jsem požádán prvním místopředsedou o vyjádření.

Poslanec SL I. Mynář: Jenom technická poznámka: Ne "předsedů" ale "přednostů" okresních úřadů.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, kolegové, já jsem v mezidobí - a budiž mi to prominuto - o tom rozprávěl s předsedou ústavně právního výboru dr. Mikulem, protože ta věc je velmi závažná. Má řadu aspektů, jak politických, tak ústavně právních a právních, a myslím, že bez dalšího nemůžeme nebo neměli bychom dnes tento návrh usnesení takto přijmout a měli bychom ho přikázat ústavně právním výborům, aby to projednaly, protože tady jde o řadu věcí.

Federální shromáždění se nemůže usnášet o věcech, které patří do pravomoci národních orgánů. Volby do místních zastupitelstev nejsou záležitostí, kterou organizuje, nebo která spadá do kompetence Federálního shromáždění; stejně tak obsazování orgánů, o kterých je tu řeč, není záležitostí ani Federálního shromáždění ani federální vlády. Je to záležitost opět orgánů republikových.

Pokud jde o lustraci kandidátů, není to přímo záležitost vůbec státních orgánů, to je záležitost stran. Vzpomeňte si na to, jak jsme to prováděli my před volbami do Federálního shromáždění, že se tedy dosáhlo určité politické dohody většiny stran, že souhlasí s lustrací, že se vyžádal souhlas těch kandidátů atd.

Nechci ty věci dále komplikovat, možná, že se vám to zdá jako jisté, jenom právní argumenty, které nejsou podstatné, když jde o tak závažnou věc, jako je očista našeho politického života, ale přesto myslím, že očisty politického života nelze ve státě, který usiluje o to, aby byl právním, dosahovat prostředky, které nemusí být zcela v souladu s tím, co právní řád stanoví.

Doporučoval bych tedy, abychom toto usnesení předali ústavně právním výborům. Příští týden bude schůze pokračovat a měl by se formulovat způsob, který bude obsahovat určitý úkol pro federální vládu, a v tom ohledu ji zavázat můžeme, aby neodmítalo provést tyto lustrace, protože jsme se setkali se stanoviskem, že federální ministerstvo vnitra odmítlo tyto lustrace. Čili v tomto směru federální vládu zavázat můžeme, a pokud jde o ty další věci, musí se promyslet tak, abychom skutečně neporušovali určité ústavní principy fungování federace a nezasahovali přímo pravomoci orgánů, které nemáme právo nějak přímo usměrňovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za vysvětlení. Vzhledem k tomu, že zde dochází ke kolizi dvou návrhů, a přesto se domnívám, že je nutno tuto právní explikaci vzít v úvahu, prosím, aby navrhovatel ještě vystoupil a vyjádřil se. Pan poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Navrhovatelé jsme dva, protože jsme zkombinovali můj návrh s doplňujícím návrhem pana kolegy Tomana.

Samozřejmě souhlasím se změnou u "předsedů" na "přednosty"; omlouvám se za nevědomost.

Pokud jde o vystoupení pana poslance Jičínského, jsem stejně jako on zcela pro to, aby toto usnesení bylo plně v souladu s naším právním řádem. Chtěl bych však konstatovat, že pan místopředseda vlády Rychetský, který zde před chvílí vystupoval, je rovněž právníkem, předsedou legislativní rady a sdělil nám, že v podstatě vláda v této záležitosti čeká na usnesení Federálního shromáždění. (Potlesk.)

Pokud jde o to, aby nebylo porušeno právo z hlediska kompetence federálních a národních orgánů, chtěl bych upozornit, že v textu navrhované rezoluce se jednoznačně říká "vhodným způsobem,,, konec citace. Čili vládě je ponechána jakákoli pravomoc v dohodě s národními orgány a samozřejmě jejich prostřednictvím okresními volebními komisemi postupovat.

Poslední poznámka: Jsme v časové tísni. I když toto téma zde projednáváme, pokud si vzpomínám již od července, a žádáme-li tedy vládu, aby něco udělala do 15. listopadu - a jistě uznáte, že udělat to po volbách by bylo poněkud šokující - tak odkládat toto rozhodnutí o další týden s vědomím informace, kterou zde říkal pan poslanec Uhl, že Úřad na ochranu ústavy a demokracie na tom bude muset intenzivně pracovat 14 dní, znamená zavést tento celkem bohulibý úřad do infarktové situace. Ze všech uvedených důvodů se přimlouvám za návrh v původním znění. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. S připomínkou se hlásí poslanec Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Nesouhlasím s vystoupením pana místopředsedy Jičínského. Vidím v tom pokus o protahování celé věci. Proto navrhuji, aby se hlasovalo o tom, zda se má hlasovat o původním návrhu, aby se tento návrh odhlasoval a nechat na federální vládě potom na uvážení, jakým způsobem to udělá. Ten týden prostě je neodpustitelný, to zdržení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP