Středa 24. října 1990

Poslanec SL V. Benda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chci říci něco podobného jako předřečník. Problém, který pan ministr naznačil, tj. problém odvolání lidí, kteří se už do funkcí dostali, je vážný. Ale právě proto jsme žádali v minulosti o lustrace. Křesťansko-demokratická strana už před týdnem požádala pana federálního ministra vnitra, aby provedl lustraci jejích kandidátů, abychom zabránili včas a bez velkých potíží tomu, aby se do politických, odpovědných funkcí dostali lidé spjatí se státní bezpečností. Připadá mně to zcela logické. Kdyby tento proces byl pozdržen, nebo kdyby k němu nedošlo, vzniknou právě problémy, na které upozorňoval pan ministr vnitra.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se přihlásil poslanec Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Chtěl jsem říci totéž.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Musím konstatovat, že upozornění pana ministra se přece jen týká něčeho jiného, než o čem budeme hlasovat. Ale přihlásil se ještě pan poslanec Šlápota .

Poslanec SL J. Šlápota: Mám dojem, že tam není datum - do kdy - a potom, tak jak je to navrženo, by to znamenalo, že kterákoli strana dostane všechny seznamy všech kandidujících. Nejen své strany, ale všech kandidujících.

Předsedající předseda SL. R. Battěk: Ještě se přihlásil jeden z navrhovatelů.

Poslanec SN M. Zeman: Pokud jde o první dotaz pana kolegy, chtěl bych konstatovat, že datum tam je, a to 15. 11. 1990. Probíráme to tady celou dobu.

Za druhé - pokud jde o kandidáty jednotlivých politických stran. Vycházíme po naší poradě z toho, že dáváme možnost, že v případě, že některé strany samy o lustraci nepožádají, aby tuto možnost měly i strany jiné. Samozřejmě, že informace o tom, že některé strany o lustraci nepožádaly, že této možnosti nevyužily, je svým způsobem signifikantní.

Dovolte mně poslední poznámku. Uvědomme si, prosím, že federální vláda, resp. federální ministerstvo vnitra, je de facto svým zde citovaným usnesením číslo 450 zablokovalo lustrace, a že toto usnesení obsahuje odkaz na aktivitu Federálního shromáždění, k níž však Federální shromáždění nebylo vládou vyzváno. Pokládám proto za naprosto přirozené, když se konečně Federální shromáždění aktivity ujme samo. Proto navrhuji, abychom o této rezoluci, která je revolucí, začali hlasovat. (Potlesk.)

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, patřím mezi navrhovatele tohoto usnesení. Miloš Zeman bohužel nevysvětlil námitku týkající se politických stran. Samozřejmě, že při širokém výkladu tohoto usnesení by se mohlo zdát, že výsledky lustrací budou poskytnuty těm politickým stranám, které o to požádají, a že to budou výsledky i jiných politických stran. Ale je samozřejmé, že toto usnesení to nemá na mysli a že podle předchozího průběhu, jak to bylo v červnových volbách, je zcela jasné, že požádá-li o výsledky lustrací politická strana, dostane samozřejmě jen své kandidáty. Není třeba opravovat, zpřesňovat text tohoto usnesení. Všichni to víme a považujeme za samozřejmé, že se to týká kandidátů jen té politické strany, která o to požádá. Něco jiného je u republikových orgánů, které mohou rozhodnout jinak, případně poskytnout volebním komisím údaje, zveřejnit je apod. Ale není v kompetenci určovat republikám,jak mají v této záležitosti postupovat. Smysl tohoto usnesení je pouze v tom, že federální ministerstvo vnitra, resp. federální vláda bude mít tyto výsledky k dispozici a bude je smět poskytnout těm, kteří jsou na věci zainteresováni - tzn. národní rady (Česká a Slovenská), orgány, které jsou těmito radami zmocněny, a politické strany, pokud jde samozřejmě o jejich vlastní kandidáty.

Předsedající předseda SL R. Battěk. Děkuji za obsáhlý výklad. Přihlásil se pan poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Mně se toto nelíbí. Pokud má znovu dostat strana výsledky lustrací jen svých kandidátů, tak může udělat trik, který se už stal, a to, že požádá o lustraci. Tím bude mezi slušnějšími stranami. Dostane výsledky svých kandidátů, které neodvolá, čímž se dostane znovu řada lidí do nějakého voleného orgánu tak, jak už se jednou stalo. Myslím, že by bylo třeba zajistit, aby ti lidé, kteří byli lustrováni s pozitivním výsledkem, se opravdu už nezúčastňovali veřejného života.Nechci je ale nijak diskriminovat. Měl by to provádět státní orgán, s příslušnými lidmi promluvit a říct jim: "Pane, jste spolupracovníkem StB, nekandidujte".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nejprve se hlásil pan poslanec Ambros, potom pan poslanec Lux.

Poslanec SN R. Ambros: iba jednu technickú poznámku k tomu, čo povedal poslanec Uhl. V komunálnych voľbách na rozdiel od volieb do snemovní budú vystupovať aj nezávislí kandidáti. Tam tiež môžu byť bývalí spolupracovníci. To znamená, že to musí byť zverejnené nielen na požiadanie politických strán.

Poslanec SN Lux: Chci tuto myšlenku podpořit, protože se domnívám, že je nepřijatelné, aby jakákoli vyhraněná skupina měla k dispozici materiály a jiná ne. Když to dělat, tak pro všechny.

Poslanec SL V. Deyl: Přibližně totéž. Nelíbí se mně vylučování kohokoli z voleb. Voleb má právo se zúčastnit každý. Ale na druhou stranu každý volič má mít právo o těch, které volí, vědět všechno. Nejde o strany, o informace, které by byly poskytovány stranám, ale o voliče. Ti mají právo veškeré informace mít.

Poslanec SL R. Sacher: Jsem samozřejmě proto, aby voliči věděli o kandidátech na poslance všechno. Ale nevědí všechno, pokud bude řečeno, že občan x-y byl tajným spolupracovníkem státní bezpečnosti. A dost. Když nebudeme vědět,jak dlouho spolupracoval, zda byl placeným agentem, na jakých úkolech pracoval, když neznáme hodnocení agenta. Jsou osoby, které ve funkci tajného spolupracovníka pracovali 15 let a na základě jejich podání nebyla realizována jediná osoba a v hodnocení tohoto agenta bylo konstatováno, že to byl člověk nespolehlivý nedůvěryhodný, že byl alibistický.

A nebo byl agent, který za rok dokázal realizovat 15 osob. Prosil bych, když už chceme znát všechno - a já s tím souhlasím - tak ať je tedy známo také i hodnocení a míra činnosti těchto lidí,jinak se dostáváme úplně někam jinam. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě člen předsednictva pan poslanec Moric. Paní poslankyně, páni poslanci, neměli bychom z našeho jednání dělat morální dostihy.

Poslanec SN V. Moric: Vážené dámy, vážený páni, ja súhlasím s pánom poslancom Sacherom. My sme pred voľbami všetkých poslancov dali lustrovať. A sú tam také rôzne nuancie, ktoré by boli, alebo by mali byť zaujímavé pre nás pre všetkých. Sú tam ľudia, ktorí skutočne dlho spolupracovali a nepodali nič. Sú tam ľudia, ktorí boli mimoriadne aktívni. Lustrovanie sa predsa robí pre verejnosť, pre našich voličov a tí by mali byť v podstate o nás informovaní o všetkom.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Tentokrát přece jenom pan poslanec Lis požádal o slovo.

Poslanec SN L. Lis: Paní kolegyně, páni kolegové, domnívám se, že situaci zbytečně zamotáváme. Jde přeci o to, že máme lustrovat kandidáty proto, abychom zjistili, jestli jsou čistí, jestli nespolupracovali nebo nebyli tajnými agenty. Samotný fakt je podle mého názoru dostačující. To, jestli za 15 let tajný agent neplnil svoji funkci, protože byl - jaksi - vyřazen z aktivní činnosti, tak tento agent může být aktivizován a bude plnit svoji funkci po 15ti nebo 20ti letech. Tudíž zabývat se otázkou délky nebo způsobu jeho práce by znamenalo jenom zase komplikaci, jenom zdržování a jenom zabránění tomu, o co usilujeme. Domnívám se, že by bylo třeba, abychom se jednoznačně vyjádřili k usnesení, které je předloženo. Jestli tam chybí zřetelné vyjádření o tom, že lustrovaní mají být předloženy jenom politickým stranám, nebo i všem ostatním účastníkům, to můžeme případně ještě zvážit. Ale v žádném případě se nedomnívám, že bychom měli o meritu, o podstatě věci hovořit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, ještě poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Doležal: Jenom malinkou poznámku: Nemohu souhlasit ani s poslancem Sachrem ani s poslancem Moricem. Podle mého názoru je nedbalý agent stejně nezpůsobilý vykonávat funkci v zastupitelském orgánu, jako agent pečlivý. Kromě toho tady nejde přece jenom o kádrování minulosti,jde o to, že ti lidé, když se to o nich neví vědí to o nich jenom jejich bývalé řídící orgány, jsou nespolehliví a manipulovatelní. (Potlesk.)

Poslanec SN P. Uhl: Omlouvám se, dámy a pánové, že intervenuji tak často, ale považuji tuto otázku za nesmírně důležitou. Filozofie lustrací je složitá. Jiná věc je, lustrují-li se pracovníci, kterým záleží na chlebu, na tom, zda budou nebo nebudou zaměstnáváni. V tomto případě postupuji přesně tak, jak říkal pan poslanec Sacher. Zjišťuje se míra zavinění. Jiná věc je, kandiduje-li občan na čestnou veřejnou funkci. Zde si myslím, že takováto diferenciace není zapotřebí a plně se připojuji k tomu, co říkal třeba pan Doležal. Vrátím se ale ještě k filozofii tohoto usnesení.

Filozofie je taková, že Federální shromáždění je oprávněno pouze nařídit federální vládě, aby shromáždilo tyto poznatky. Toto shromáždění není oprávněno stanovit, zda tyto poznatky budou zveřejněny,jak se s nimi naloží. To je věc republikových orgánů. Prosím, mějme to na mysli! S tímto jsme se také sešli,a proto jsme návrh usnesení vypracovali tímto způsobem.

Samozřejmě se plně ztotožňuji s tím, co říkal třeba pan poslanec Deyl, pan poslanec Pospíšil a další. Osobně se domnívám, že by se výsledky měly zveřejňovat i voličům. Ale o tom my nesmíme rozhodnout, protože běží o zákony obou národních rad. Komunální volby se organizují na základě zákonů obou národních rad a je na národních radách, aby poznatky zveřejnily aby je daly k dispozici politickým stranám, aby učinily potřebné kroky. Pokud se týká nezávislých kandidátů; to je vážný problém. Je tedy na nich, aby v těchto zákonodárných sborech se o tom diskutovalo, aby tam byla zaujata stanoviska, a na nás je zajistit, aby tyto poznatky byly shromážděny a aby byly k dispozici k těmto účelům, které můžeme ovlivňovat nanejvýš prostřednictvím našich politických hnutí a politických stran, prostřednictvím našich poslanců, kteří v těchto národních zákonodárných sborech zasedají.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Jsem povinen dát přednost členu předsednictva poslanci Sokolovi.

Místopředseda SN J. Sokol: Debata se velmi zamotává, takže neposloucháme co jeden a druhý říká. Na otázku pana poslance Luxe: Usnesení, které bylo navrženo, dává samozřejmě právo přístupu k těmto informacím nejen politickým stranám, ale také národním radám a orgánům jimi zmocněným. Takže ta obava, je myslím, zbytečná. Měli bychom o usnesení pomalu hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsem téhož názoru, zeptat se poslance Pospíšila, jestli chce vystoupit.

Poslanec SL J. Pospíšil: Protože jsem byl teď poslancem Uhlem jmenován, zopakuji, co jsem říkal. Říkal jsem, že seznamy jsou věcí federální vlády, že je má federální ministerstvo vnitra a říkal jsem, že by státní orgán měl řešit tuto situaci. To znamená třeba Úřad pro ochranu demokracie ústavy by si měl lidi, kteří byli pozitivně vylustrováni a jsou na seznamu pozvat a říci jim: "Pane, byl jste vylustrován, odstupte!". Byl by to státní orgán, každý občan je občanem ČSFR a je to v kompetenci federálního ministerstva vnitra. Tak jsem to myslel. Já jsem opravdu nic neřekl o zveřejňování seznamů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Mám tu ještě dvě jména: poslanec Világy a pak ještě poslanec Malý.

Poslanec Világy se vzdává, poslanec Malý chce mluvit.

Poslanec SL M. Malý: Chtěl bych připomenout jednu věc, že jestliže chceme udělat pořádek v tomto státě, nezbude asi v tomto případě použít jiného systému, než systému,,velká voda,,. Tím chci připomenout, že i úřady, o kterých tam poslanec Pospíšil mluvil - mám na mysli Úřad pro ochranu ústavy, konkrétně mohu uvést i příklad - jsou doslova prolezlé bývalými pracovníky Státní bezpečnosti - takže by vlastně rozhodovali sami o sobě. Domnívám se, že tento parlament by měl přijmout takové opatření, které by lidem bez rozdílu, jestli spolupracovali 15 let nebo 5 měsíců, neumožňovalo účastnit se nejen politického, ale i hospodářského života. A domnívám se, že by to mělo postihnout i tento parlament. Měli bychom o tom rozhodnout mi. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nicméně téměř bych si osoboval právo říci: "Paní poslankyně, páni poslanci dost!", ale zdá se že nebude dost. Ještě poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Nebude dost, já se velice omlouvám, že vystupuji po druhé nebo po třetí v této věci. Ale vyprovokovalo mě definitivně vystoupení pana poslance Malého. Podotýkám, že křesťansko demokratická strana usiluje o lustrace a pokládá lustrace v politickém životě za nutné už od ledna nebo února t.r., kdy se o nich ještě nemluvilo.

Ale právě proto, že jsem měl výsledky lustrací k dispozici a měl jsem s nimi co do činění, musím upozornit na to, že věci nejsou tak jednoduché, jak na pohled vypadají. Materiály jsou neúplné. Je jistě podstatný rozdíl mezi člověkem, který v roce 1957, po absolvování školy, nastoupil do tajné letecké továrny a byl do konce roku 1957 veden jako spolupracovník StB, což byl patrně ryze formální akt, vztahující se na všechny zaměstnance této továrny, a mezi agentem, který 15 let a za peníze s bezpečností spolupracoval. Navíc mám důvodný dojem, podložený důkazy, které jsou téměř jisté, že v mnoha případech - měli jsme to evidováno na třech kontrolních věcech, docházelo k tomu, že lidé, kteří byli lámáni, přesvědčováni a donucováni ke spolupráci s StB, často po dlouhou dobu 2-3 let, v okamžiku, kdy odmítli definitivně tyto " námluvy", byli patrně z pomsty evidováni a právě od tohoto okamžiku, ne po dobu, kdy námluvy trvaly, jako tajní spolupracovníci StB. Tyto věci jsou opravdu neprůhledné. Já se stále domnívám, že je třeba dát výsledky lustrací k dispozici v co nejširší míře, ale představa o pouhém mechanickém zveřejnění seznamu bez dalšího je podle mého názoru morálně zcestná.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Znovu vidím dvě ruce. Takto záležitost neuzavřeme. Vzhledem k tomu, že uplynula delší doba, znovu přečtu usnesení, které je velmi jasné a precizně formulováno a většina námitek není odůvodněná. Usnesení tak, jak je formulováno, zcela splňuje požadavky, které tu byly. Nicméně nechci upírat právo poslancům, byly zdviženy dvě ruce. Pokud se znovu nezvednou, a nestalo se tak, přečtu ještě jednou usnesení a budeme o tom hlasovat.

"Federální shromáždění žádá vládu ČSFR, aby - za prvé, nejpozději do 15. listopadu 1990 sdělila výsledky porovnání seznamu pracovníků a tajných spolupracovníků bývalé StB se seznamem registrovaných kandidátů na funkce vedoucích orgánů státní správy v územních celcích. Za druhé - poskytla tyto výsledky národním radám a orgánům jimi zmocněných, politickým stranám a hnutím ve volbách kandidujících, pokud o to požádají."

Dávám nyní hlasovat nejprve ve Sněmovně národů.

Kdo z poslanců je pro toto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. (Sto dvacet.) Sto dvacet, děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Pět.) Pět. Děkuji.

Usnesení bylo ve Sněmovně národů přijato.

Aparát nyní nefunguje.

Hlasovaní musíme v polovině přesunout na mechanické sčítání. Je to tzv. selhání v nepravou chvíli. Žádám kancelář FS, aby shromáždila skrutátory. Je to nepříjemná situace. Budeme muset sčítat mechanicky, ale přesto dobře.

Dávám hlasovat ve Sněmovně lidu o předneseném usnesení.

Kdo z poslanců SL je pro, ať zvedne ruku! (Hlasuje se) Sto devět poslanců hlasovalo pro.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Jedenáct.) Jedenáct.

Tím obě sněmovny usnesení schválily Děkuji.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 45, SL č. 85, SN č. 81)

Protože stále ještě nemám písemné vyhotovení z Kanceláře FS, budeme pokračovat v rozpravě k interpelacím.Je přihlášen poslanec Miroslav Jansta.

Poslanec SL. M. Jansta: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl jsem interpelovat předsedu vlády, ale on odešel. Proto svoji interpelaci podám písemně, ale přesto vám ji přečtu. Budu interpelovat místopředsedu federální vlády dr. Rychetského a Jiřího Dienstbiera.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP