Úterý 30. října 1990

Ďakujem. Kto je proti? (Dva.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.)

Ďakujem, môžem konštatovať, že obe snemovne schválili úpravu rokovacieho poriadku 7. spoločnej schôdze SĽ a SN.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 88, SN č. 84.)

Najprv by sme sa teda mali vrátiť k bodu, při ktorom sa spoločná schôdza prerušila, tj. bod

4

Zhodnotenie obdobia rokov 1948 - 1989

Minulý týždeň vo štvrtok sa skončila rozprava k tomuto bodu, ale neprijalo sa žiadne uznesenie, pretože sněmovně neboli uznášania schopné. Při rokovani zazneli tieto návrhy:

Po prvé: poslanec Bratinka navrhol prijať takéto uznesenie: "Federálne zhromaždenie ČSFR vedomé si svojej zodpovednosti vči všetkým občanom republiky a vôči základným hodnotám práva a civilizácie vôbec považuje za nutné prijať na svojej budúcej 8. schdzí zásadné stanovisko k obdobiu od 25. februára 1948 do 17. novembra 1989". Pýtam sa pána poslanca Bratinku, či som citoval správne, i keď v slovenčine?

Poslanec SN P. Bratinka: Ano.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem.

Ďalej poslanec Daniel Kroupa navrhol takéto uznesenie: "Federálne zhromaždenie zaväzuje vládu ČSFR, aby do 17. novembra 1990 previedla archiválie bývalej Komunístickej strany Československa do opatery Štátneho archívu a archívu miestnych orgánov Štátnej správy".

Citoval som správne, pán poslanec?

Poslanec SL D. Kroupa: Ano.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem.

Ďalej pán poslanec Pavel Dostál navrhol, aby záležitosť poslanca Boleslava Bárty v súvislosti s jeho postojom s druhou moravsko-sliezskou deklaráciou bola odovzdaná mandátovému a imunitnému výboru príslušnej snemovne, Snemovni ľudu, pretože podľa navrhujúceho došlo k porušeniu poslaneckého sľubu. Je to tak, pán poslanec? (Ano.) Ďakujem.

Sú k týmto návrhom otázky alebo pripomienky? Hlási sa pán poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající omlouvám se, ale já mám pocit, že jste opomněl návrhy, které jsem předložil ve svém vystoupení při projednávání návrhu pana poslance Bratinky. Mohu je předat v písemné podobě nebo přednést. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ja sa vám ospravedlňujem, pán poslanec, nebol som pri tomto rokovaní prítomný a chýba mi tu písomný doklad. Pokiaľ ho máte, tak mi ho doručte. Ďakujem. Takže pán poslanec mi dal tento návrh. Pán poslanec Wagner navrhol uznesenie, ktoré teraz upresnil takto: FZ podľa § 59 zákona o rokovacom poriadku FZ odst. f) žiada generálneho prokurátora federácie o správu, ktorej obsahom budú informácie o vyšetrovaniach vedených vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa spojených s inými trestnými činmi, obzvlášť s trestným činom vlastizrady a trestným činom spiknutia proti jednotlivým občanom a skupinám občanov, spáchaných osobami, ktoré za bývalého režimu pôsobili v postavení verejných činiteľov. Zvláštnu pozornosť by správa generálneho prokurátora federácie mala venovať trestným činom proti ľudskosti. To je prvý návrh. Je tu ešte druhý návrh uznesenia. Citujem:

"Federálne zhromaždenie žiada predsedu Najvyššieho súdu ČSFR o podanie správy podľa § 59 odst. f) zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia. Obsahom tejto správy budú informácie o postupe uskutočňovania opatrení nariadených zákonom o súdnej rehabilitácii č. 119/90 Zb.".

A je tu ešte tretí návrh uznesenia, predložený pánom poslancom Wagnerom, ktorý znie takto: "Federálne zhromaždenie žiada federálnu vládu o informáciu, ktorá popíše stav mimosúdnych rehabilitácií, súčasne predloží upresnenie vládneho programu v tejto veci. Zvláštny význam prikladáme opatreniam na zvýšenie dôchodkov občanov poškodených za 42 rokov minulého režimu. Tým nechceme obmedzovať komplexnosť správy".

Ďalej pán poslanec - ale už nie vo forme uznesenia - navrhuje, aby na ďalšiu spoločnú schôdzu Federálneho zhromaždenia bol zaradený samostatný bod programu, a to prerokovanie týchto správ. Rozprava ku všetkým správam by mala byť vedená spoločne. Reprodukoval som to správne, pán poslanec? (Ano.) Ďakujem.

Poslanec SN B. Doležal: Chtěl bych upozornit na dva návrhy, o kterých tady hovořil v pátek odpoledne pan poslanec Mandler, a sice na návrh, aby byly zveřejněny seznamy všech spolupracovníků Státní bezpečnosti a v té souvislosti aby byla zákonně stanovena způsobilost k vykonávání veřejných funkcí. Domnívám se, že tyto dva návrhy rovněž měly být zahrnuty do usnesení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím, ale v súlade s rokovacím poriadkom, aby tieto návrhy boli v presnej formulácii podané písomne, buď poslancom Mandlerom alebo poslancom Doležalom.

Po dohovore s pánom poslancom Bratinkom navrhujem jeho uznesenie tak, ako ho formuloval predtým, modifikovať takto: "Federálne zhromaždenie žiada navrhovateľov, aby pripravili návrh textu k politickému hodnoteniu obdobia rokov 1948 až 1989. Po prerokovaní v poslaneckých kluboch a výboroch bude konečný text predložený 8. spoločnej schôdzi SĽ a SN Federálneho zhromaždenia,,.

Súhlasíte s takouto interpretáciou pán poslanec Bratinka? (Ano.) Ďakujem. Navrhujem vám, aby sme hlasovali o takto formulovanom uznesení. Ešte sa hlási pán poslanec Kováč.

Poslanec SN L. Kováč: Rád by som doplnil toto obdobie a posunul ho do roku l944, pretože hlavne z východného Slovenska boli odvlečení mnohí ľudia NKVD do ZSSR, a toto obdobie by sme nehodnotili. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. To je návrh, ktorý rozširuje toto uznesenie. Nemalo by ísť o roky 1948 až 1989, ale 1944 až 1989? (Ano.) Súhlasí pán poslanec Bratinka s takýmto rozšírením pôvodného návrhu? (Ne.) Nesúhlasí. Navrhuje pánovi poslancovi Kováčovi, aby v roz- prave na ďalšej schôdzi sa k tomuto bodu vrátil a predniesol svoje expozé k tejto veci. Súhlasíte s takýmto postupom? (Ano.) Ďakujem. Hlásil sa pán poslanec Lédl.

Poslanec SN L. Lédl: Začínám být trochu zmaten, návrhů na usnesení je celá řada. Domnívám se, že z objektivních nebo subjektivních důvodů zhruba dvě třetiny poslanců se minule nemohly zúčastnit projednávání této problematiky. Doporučuji udělat pracovní skupinu, která se pokusí tyto nejrůznější návrhy doplňků usnesení dát dohromady, abychom to dostali pisemně na stůl. Například tady byl návrh poslance Kroupy, který hovoří o archiváliích. Jsem jeden z mála poslanců, kteří tady minule byli. Tady se nehovořilo pouze o archiváliích. S tím bych mohl souhlasit i když to je věc, kterou upravují zákony ČNR a SNR, ale i o členské evidenci KSČ. Některé návrhy pana poslance Wagnera jsem nepochopil. Doporučuji dát dohromady písemný návrh a pak o něm hlasovat. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Súhlasím s tým, že v predložených návrhoch je v tejto chvíli malý prehľad. Pýtam sa pána poslance Wagnera, či by svoj návrh nepreformuloval do podoby interpelácie na Generálnu prokuratúru, alebo na príslušné vládné orgány?

Poslanec SL J. Wagner: Vážené Federální shromáždění, chápu obavu pana poslance Lédla, poslance Sněmovny národů a KSČ, o to, že bychom se v nepřehledné situaci mohli dopustit chyby. Domnívám se, jak ho znám, že on nepatří k těm, kteří se v návrzích nevyznají, i když to byl on, kdo nás na to upozornil. Spíš měl v úmyslu něco jiného. Rád bych, abychom zcela jednoznačně splnili úkol, který bychom měli splnit, to je, vyslovili se k věcem, ke kterým jsme povinni zaujmout stanovisko a vyslechli spíše ty zprávy, které nám eventuelně umožní vyslovit kvalifikované stanovisko ke starostem mnoha a mnoha tisíc, možná statisíců občanů této země. Formuloval jsem zcela jednoznačně. Texty jen vypadají každý trochu jinak, ale chtějí totéž, to je závaznou informaci od kompetentních státních orgánů o tom, jak se postupuje v nápravě křivd nebo ve věcech podobných. Domnívám se, že valná většina Federálního shromáždění chápe vážnost této věci. Chápe skutečnost, že jednou z příčin společenské krize je fakt, že mnoho a mnoho věcí vztahujících se k minulosti bylo řešeno pomalým tempem, společnost je netrpělivá a z toho plynou mnohá nedorozumění a nepříjemnosti. Jsme zde od toho, abychom oslovili kompetentní orgány, aby daly svá jasná stanoviska o tom, co už učinily i o tom, co hodlají učinit. V tomto smyslu jsem žádal pana generálního prokurátora i pana předsedu nejvyššího soudu, a protože tato věc je komplikovaná, jsou věci, za které odpovídá vláda, požádal jsem o stanovisko i vládu. Domnívám se, že jsme povinni tak učinit, a že žádné průtahy a dohadování o tom, jestli jedno slovo či jedna věta v navrženém usnesení je přesná, nás neomluví před těmi, kteří odpověď společně s námi čekají, to je před našimi voliči. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Mám len obavu, pán poslanec, či vami navrhnuté uznesenie neprejudikuje vlastné prerokúvanie zhodnotenej veci, ako sa predpokladá na ďalšej schôdzi. V každom prípade nechám o vašich návrhoch hlasovať.

Konštatujem, že v Snemovni národov je prítomných 122 a v Snemovni ľudu tiež 122 poslancov. Dám hlasovať o návrhu pána poslanca Bratinku modifikovaného takto: "Federálne zhromaždenie žiada navrhovatelov, aby pripravili návrh textu k politickému zhodnoteniu obdobia rokov 1948 až 1989. Po prerokovaní v poslaneckých kluboch a výboroch bude konečný text predložený 8. spoločnej schôdzi SL a SN Federálneho zhromaždenia".

Bude hlasovať Snemovňa národov. Kto súhlasí s takto formulovaným uznesením, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko.

(Hlasuje se - sto deset.) Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Ďakujem.

Konštatujem, že Snemovňa národov návrh pána poslanca Bratinku prijala.

Bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za návrh uznesenia, ako som ho prečítal, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko.

(Hlasuje se - sto jedenáct.) Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Ďakujem.

Konštatujem, že obidve snemovne súhlasným uznesením prijali návrh uznesenia, ako ho formuloval poslanec Bratinka.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 48, SL č. 89, SN č. 85).

Teraz dávam hlasovať o návrhu uznesenia, ako ho formuloval poslanec Daniel Kroupa. Prečítam ho znova:

"Federálne zhromaždenie zaväzuje vládu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, aby do 17. 11. 1990 previedla archiválie bývalej Komunistickej strany Československa do starostlivosti Štátneho archívu a archívov miestnych orgánov štátnej správy".

Je toto znenie správne, pán poslanec? (Ano.) Námietku má poslanec Lédl.

Poslanec SN L. Lédl: Nemohu se zbavit dojmu, že tyto otázky bychom si měli rozdiskutovat. Děkuji samozřejmě panu Wagnerovi za uznání, které mi vyslovil, ale domnívám se, že bychom neměli používat argumenty ideologické, ale věcné. Nejsem si jist, jestli pro takovéto usnesení mohu hlasovat. Podle mého názoru věc archivů je věcí právní úpravy národních rad. Nejsem profesionální legislativec, ale domnívám se, že to tak je.

Pan poslanec Kroupa, když navrhoval toto usnesení, hovořil nejen o archivech, o archiváliích, ale také o členské evidenci strany. To je - podle mého názoru - v hrubém rozporu s celou řadou závazků naší republiky. Takže tyto věci by bylo třeba vyjasnit. Proto jsem doporučoval, abychom návrhy dostali pisemně, abychom se k nim nějakým způsobem vrátili, abychom přijímali usnesení čisté. Neargumentuji ideoiogicky, argumentuji věcně. Mám obavy, že se dopustíme zase nějakého nesmyslu, jak se nám to již několikrát podařilo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ja som prečítal návrh uznesenia; tam o evidencii nie je reč. Pán poslanec Kroupa súhlasil, že som to prečítal správne. Čiže nemusíme sa zaoberať otázkou evidencie. Tá nie je v hre v tomto uznesení.

Iná je otázka právnej záväznosti nášho aktu. V tejto veci sa poradím s členmi ústavno-právneho výboru. Pán poslanec Mikule by nám mohol interpretovať túto záležitosť.

Poslanec SN V. Mikule: Nejsem připraven samozřejmě na podrobný právní rozbor. Musím upozornit na to, že existují republikové zákony o archiv- nictví, které řeší podrobně problematiku úschovy archiválií. Nejsem schopen na místě tyto zákony interpretovat, protože je nemám v ruce. Domnívám se, že před hlasováním o tomto návrhu bychom si měli objasnit právní stránku věci, jinak se můžeme dopustit toho, že budeme vyzývat vládu, aby konala něco, co je v rozporu se zákonem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ako sa k tejto záležitosti stavia navrhovatel?

Poslanec SL D. Kroupa: Celou záležitost jsem projednával s představiteli vědecké archivní rady. Ujistili mne, že to není v rozporu se zákonem, že archiváiie bývalé komunistické strany jsou ničeny a že je potřeba rychlého zásahu vlády, aby byly převedeny do péče státních archivů, do které - jak mne ujistili - podle zákonů patří.

Jen stávající vedení komunistické strany dělá průtahy a znemožňuje, aby se archivy těchto archiválií ujaly. Trvám, abychom hlasovali o usnesení, jak jsem ho navrhl.

Poslanec SL Z. Masopust: Dámy a pánové, nechci pronášet dlouhý projev k této věci. Sdílím obavy z překročení určitých působností. Ty už zde byly vysloveny. Myslím, že je třeba je vzít vážně.

Chci ovšem říci ještě jednu věc. Já jsem dvakrát měl dojem, že jsem se přeslechl, pokaždé se ukázalo, že jsem se nepřeslechl. Kdyby KSČ byla bývalou, asi by situace byla jiná, než je dnes. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Máte aj nejaký pozitívny návrh, ako záležitosť rešiť, pán Masopust? Pýtam sa vás ako člena ústavno právneho výboru.

Poslanec SL Z. Masopust: Za prvé si myslím, že slovo "bývalé" by klidně mohlo být vypuštěno, protože to je irelevantní. Patrně se má na mysli bývalé vedení, nebo něco takového. V této věci to význam asi nemá.

Za druhé si myslím, že věc by zasloužila přece jen zevrubnějšího právního - mimo jiné ústavněprávního - posouzení a že to není možné, alespoň z mého hlediska, vyřešit jedním hlasováním. Myslím, že řada podobných unáhlených rozhodnutí neudělala tomuto shromáždění dobrou reklamu, mimo jiné právě ve vztahu k národním orgánům. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Je tu záležitosť vyškrtnutia slova "bývalej". Súhlasil by pán poslanec Kroupa predbežne s vyškrtnutím tohto slova? (Ne.)

Nie, dobre, v poriadku.

Poslanec SL J. Pospíšil: Jsem rád, že nám poslanec Masopust vysvětlil, že jde stále o tu samou komunistickou stranu. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ja sa spýtam pána poslanca Kroupu, či by pristúpil na kompromis, že by sme o jeho návrhu hlasovali o niečo neskôr, povedzme, ku koncu programu tejto schôdze, s tým, že medzitým by sme viedli konzultáciu, ako to vyzerá s právnou stránkou celej záležitosti?

Poslanec SL D. Kroupa: Obávam se, že jde o pokus celou věc nějakým způsobem oddálit. Opakuji - vycházel jsem z otevřeného dopisu Vědecké archivní rady České republiky předsedovi vlády Mariánu Čalfovi. Předpokládám, že tato instituce ví, co žádá. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Neviem, či táto informácia je dostatočná k nášmu rozhodovaniu. V každom prípade nejakým spsobom rozhodnuť sa je treba. Nechám teda hlasovať o tomto uznesení.

Ešte raz prečítam uznesenie: Federálne zhromaždenie zaväzuje vládu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, aby do 17. 11. 1990 previedla archiválie bývalej Komunistickej strany Československa do starostlivosti Štátneho archívu a archívov miestnych orgánov štátnej správy. O tomto texte dám hlasovať.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s takýmto uznesením, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se - sedmdesát.) Ďakujem.

Kto je proti takto formulovanému uzneseniu? (Patnáct.)

Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet.) Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP