Úterý 30. října 1990

Hlásíme se k zásadám pluralitní parlamentní demokracie. Chceme se ze všech sil přičinit o to, aby v naší zemi postupně sílil rodící se demokratický právní stát jako základ prosperity, vnitřního pořádku a evropské spolupráce. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský. Ptám se pana poslance Kříže, zda trvá na svých námitkách proti tomuto textu.

Poslanec SL E. Kříž: Trvám na své námitce, protože jestliže se tam dekarují občané, to jsme my všichni, tak je zbytečné tam uvádět ještě národy a národnosti. Víceméně se to potom může vykládat tak, že je to něco opačného.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, myslím, že to tak jednoduché není.

Poslanec Tomis.

Poslanec SN V.Tomis: Pane předsedo, pane předsedající, vážené kolegyně a vážení kolegové, já mám výhradu k autentické federaci. Pokud tady máme, tak překrásně formulovaná, ne naše prohlášení, tak by bylo třeba vzít, když hovoříme o demokracii, i otázku našeho hnutí, protože to bylo jednání mezi federací a republikami. Naše hnutí je druhé největší politické hnutí na Moravě a nebylo k tomu přizváno. To považuji za jednu vážnou věc.

Druhou věc - že se hovoří na této půdě o přípravě nové ústavy. Neustále se pojmenovává nová ústava České a Slovenské Federativní Republiky, obou národních republik atd. Já bych byl rád, abychom začali hovořit o nové, nepojmenované ústavě, aby každé politické hnutí mohlo předložit filozofii a politickou úvahu na státoprávní uspořádání a aby skutečně komise expertů vypracovala variantní ústavu. Jestliže zde vytvoříme precedens dále jen k dvourepublikové federativní republice na národnostním principu...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, myslím, že by bylo vhodné, kdybyste se držel tématu, které teď je, to je návrh tohoto usnesení. Hnutí pro samosprávnou demokracii má svého člena v poslanecké komisi.

Poslanec SN V. Tomis: Ano, má, ale já to považuji za velmi vážné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jakou konkrétní formulaci navrhujete?

Poslanec SN V. Tomis: Aby se tam vypustila autentická federace.

(Hlas z pléna: Vážený pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia, ja by som chcel len podporiť to, čo už hovoril predo mnou pán poslanec, neviem momentálne meno. Myslím si osobne, že skutočne v návrhu pána poslanca Čiča nie je skutočne nič, čo by hovorilo proti federácii, lebo že by tam boli dajaké separatistické tendencie alebo niečo podobné. A predsa si myslím, že jeho návrh v dnešnej danej politickej situácii, v ktorej žijeme, vzhľadom na pomery na Slovensku, je skutočne politicky únosnejší. Prosil bysom za tento návrh.) (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se ještě někdo do diskuse? Není tomu tak.

Rozpravu považuji za ukončenou.

Je tu pozměňující návrh. Budeme nejdříve hlasovat o pozměňujícím návrhu, nebude-li přijat pozměňující návrh, bude přijat - předpokladám - návrh původní.

Dávám hlasovat o návrhu ve znění změn, které tu přečetl poslanec Sokol, které formuloval poslanec Čič.

Nejprve hlasuje Sněmovna lidu. Ptám se poslanců zvolených ve Sněmovně lidu, kdo je pro tento text vyhlášení Federálního shromáždění ČSFR v oné pozměněné variantě, nechť zvedne ruku. (Osmdesát osm.) Děkuji.

Kdo je proti? (Šest.) Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Šestnáct.) Děkuji.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů. Ptám se poslanců zvolených ve Sněmovně národů, kdo je pro text vyhlášení v pozměněné verzi, nechť zvedne ruku. (Osmdesát sedm.) Děkuji.

Kdo je proti? (Osm.) Děkuji.

Obě sněmovny tento text přijaly.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 53, SL č. 94, SN č. 90.)

Poslanec SN V.Tomis: Já jsem požádal, aby bylo hlasováno o protinávrhu vypustit autentickou federaci. Byl porušen jednací řád.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Možná byl porušen jednací řád, uznávám to jako svou chybu, ale naprostá většina se vyslovila pro tento návrh, čili tato moje procesní chyba, pokud se skutečně stala, nemá na výsledek jednání žádný vliv.

Poslanec SN V. Tomis: Vznáším připomínku z toho důvodu, že už potřetí udělal to, že opovrhuje našimi návrhy.

Předsedající první místopředseda FS Z Jičínský: Vážení kolegové, vážené kolegyně, myslím, že bychom technické připomínky měli ukončit.

Prosím poslance Pospíšila.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já si myslím, že poslanec Tomis se mýlí, protože se hlasovalo o protinávrzích tak, jak byly podány, to znamená, že o jeho protinávrhu už nemělo smysl hlasovat, když návrh akademika Čiče byl schválen.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Byl zde návrh, který jménem několika desítek poslanců formuloval poslanec Kulan, tento návrh přísluší Sněmovně národů. Nepochybně předsednictvo Sněmovny národů se jím bude zabývat. Není tedy, podle mého soudu, třeba, abychom o něm v této společné schůzi hlasovali, protože to není záležitostí společné schůze, je to záležitostí Sněmovny národů. Předsednictvo Sněmovny národů se tím zabývat bude a Sněmovna národů nepochybně taktéž.

Mám tu sdělení od předsedy Sněmovny národů, že pozvánka na schůzi předsednictva Sněmovny národů, které se mělo konat teď, se ruší, jinak, po ukončení této schůze se ve druhém poschodí č. dveří 214 za čtvrt hodiny koná schůze předsednictva Federálního shromáždění.

Prosím poslanec Lux má faktickou poznámku, potom chce něco sdělit poslanec Dienstbier.

Poslanec SN J. Lux: Já mám také ještě sdělení pro poslance Křesťansko demokratického hnutí, Křesťansko demokratické strany, Československé strany lidové, Liberálně demokratické iniciativy a dalších poslanců z hnutí Egyuttélés a z Hnutí za Moravu a Slezsko, kteří se zúčastnili na ustavujícím jednání demokratického klubu, že jednání tohoto klubu bude příští čtvrtek 8. 11. v 19.00 hodin zde, děkuji.

Poslanec SL J. Dientsbier ml.: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Blíží se první výročí 17. listopadu a my jsme na Studentské unii uvažovali o tom, jak toto výročí oslavit. Došli jsme k tomu, že nechceme pořádat žádné velké průvody s mávátky apod. Řekli jsme si, že nejlepším způsobem, jak toto výročí oslavit, je uspořádat na vysokých školách besedy a diskuse, jako byly krátce po vyhlášení stávky. Chtěli bychom tam diskutovat úplně o všem o všech problémech, které studenty pálí, a tak jsme se rozhodli požádat členy vlády a členy parlamentů, jestli by se na tyto dva dny v rámci možností nemohli na vysoké školy dostavit. Rád bych, kdyby to chápali jako předběžnou poznámku. Jedná se o dny 15. a 16 listopadu.

Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Ještě poslanec Šútovec.

Předseda SN M. Šútovec: Chcem len doplniť to oznámenie o zrušení predsedníctva Snemovne národov. Odkladá sa na zajtra na 10.00 hodinu v mojej kancelárii.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Schůze už skončila, jenom bych připomenul poslancům, že na listopadovou schůzi nás čeká neobyčejně velké množství velmi závažných zákonných předloh, čili upozorňuji všechny předsedy výborů, funkcionáře výborů a všechny poslance, aby organizovali racionálně čas tak, abychom to, co jsme chtěli, co jsme slibovali, že máme zájem o radikálně ekonomickou reformu, abychom umožňovali kvalitní projednání zákonných předloh, které máme před sebou na stole.

(Schůze skončena v 18.55 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP