Středa 5. prosince 1990

Uvedených cieľov je možné dosiahnuť s doterajším počtom pracovníkov, bez zvýšenia výdajov zo štátneho rozpočtu federácie.

V dôsledku legislatívnych zmien, ktoré zrušili hraničné pásmo a jeho štatút, odstránili ženijné technické zabezpečenie štátnych hraníc, zmenili posudzovanie nedovoleného prechodu hraníc aj postavenie útvarov Pohraničnej stráže a referátov pasovej kontroly, nie je momentálne mimo colné prechody prakticky zabezpečená ekonomická ochrana štátnych hraníc. Osoby majú voľný prístup až na štátnu hranicu, čo uľahčuje nelegálnu prepravu tovarov, ktorá predstavuje podľa kvalifikovaného odhadu až 20 % z celkového objemu tovaru, dopravovaného cez štátne hranice. Dochádza k nedovolenej preprave omamných látok, umeleckých predmetov, starožitnosti, alkoholu a cigariet. Na zabezpečenie ekonomickej ochrany statných hraníc sa navrhuje zriadiť colnú stráž v počte 6 000 príslušníkov. Do stavu colnej stráže bude prijatých celkom 4 600 nových pracovníkov a do celkového počtu bude doplnená z existujúcich príslušníkov colnej správy.

Odporučenia, ktoré jednotlivé výbory Federálneho zhromaždenia prijali, zodpovedajú, podľa nášho názoru, plne koncepcii novely colného zákona, nenarušujú ju, ale dôrazne podporujú hlavné dôvody predloženej právnej úpravy. Kvitujeme napríklad to, že niektoré odporučenia výborov snemovní Federálneho zhromaždenia výrazne posilňujú právne istoty príslušníkov colnej správy, aj účastníkov colného zázemia, ako je to napríklad v prípade § 31.

Záverom chcem ešte raz zdôrazniť, že hlavným dôvodom predloženého vládneho návrhu zákona je priblíženie československej právnej úpravy v oblasti colnej politiky, colných tarifou a colnictva, právnej úprave Európskeho spoločenstva a zabezpečenie ekonomickej ochrany štátnych hraníc zriadením colnej stráže.

Záverom chcem konštatovať, že pokiaľ ide o zmeny a doplnky navrhnuté v spoločnej správe (tlač 289), ako aj dodatku k tejto spoločnej správe, v plnom rozsahu s nimi súhlasíme. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Predsedníctva obidvoch snemovní prikázali návrh na prerokovanie výborom ústavnoprávnym, zahraničným, pre plán a rozpočet, branným a bezpečnostným, hospodárskym a výborom pre životné prostredie obidvoch snemovni.

Prosím teraz člena ústavnoprávneho výboru Michala Benčíka, aby predniesol spravodajskú správu ako spoločný spravodajca Snemovne ľudu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, je celkom prirodzené, že komplexu právnych úprav zameraných na zásadnú ekonomickú reformu nemôže chýbať novela doteraz platného colného zákona č. 44/1974 Zb., v znení zákona č. 117/1970 Zb. Zrušil sa monopol zahraničného obchodu, rozširuje sa aktívny a pasívny zahraničný styk, zásadne sa zmenil spôsob ochrany štátnych hraníc a snažíme sa o zavedenie štandardu platného a používaného vo väčšine vyspelých európskych krajín. Teda aj výpočtom je tu dosť dôvodov na to, aby došlo k zásadnej zmene doterajšej právnej úpravy a nadvdzujúcej praxe a prispôsobila sa aj činnosť štátnych orgánov novým podmienkam.

Podmienky pre komplexnú právnu úpravu však vzhľadom na začiatočnú fázu trhového mechanizmu, cez rozširovanie sa nových subjektov právnických a fyzických osôb do zahranično-obchodnej činnosti a významu - aspoň človek dúfa - zapojovanie sa československej ekonomiky vo väčšom rozsahu do medzinárodnej deľby práce ešte nám neumožňuje, ani času nemáme dosť pre to, aby sme v krátkom čase pripravili a predložili nový colný zákon. Bude to možné a nadvázně na nový právny poriadok, na prijatie nových ústav a teraz sa preto musíme uspokojiť s novelou tak, ako ju predložila vláda (tlač 240), ako ju odôvodnil pán Hoffmann.

Prosím, aby ste sa pozreli na tlač 240, je to pôvodný návrh. Tento návrh č. 240 v priebehu novembra prerokovali na svojich zasadnutiach výbory hospodárske, pre plán a rozpočet, výbory pre životné prostredie, výbory branné a bezpečnostné, výbory zahraničné a výbory ústavno právne. Všetky tieto výbory Snemovne ľudu a Snemovne národov vyslovili súhlas s prijatím tohto návrhu, a to s pripomienkami, ktoré sú zapracované v spoločnej správe výborov a dodatku, ktorý ste dnes dostali do lavíc. Dodatok ste dostali dnes, a to preto, že včera vo večerných hodinách ústavnoprávne výbory ešte pozmeňovacie návrhy dopracovávali a upresnili.

So schválením zákona súhlasili aj výbory Českej národnej rady, ktoré odporučili niektoré formulačné zmeny obsiahnuté v spoločnej správe.

Pokiaľ ide o Slovenskú národnú radu, pri prerokovávaní sme mali k dispozícii len stanovisko ústavnoprávneho výboru. Pravdou je, že sme zo Slovenskej národnej rady dostali stanoviská aj ostatných výborov a tie v podstate vyslovili nesúhlas s týmto návrhom z tohoto dvodu, že v ňom chýbajú - citujem - zainteresovanosť ústredných orgánov štátnej správy republík na takých úsekoch činnosti, kde je to podľa súčasného stavu rozdelenia psobnosti medzi federáciou a republikami možné.

K jednotlivým pripomienkam a návrhom by som chcel uviesť, že z nich je zrejmá snaha zabezpečiť, aby sa na našich hraniciach a v colnom styku vôbec celkom jednoznačne prejavili zmeny, ktoré vyplývajú z celkovej demokratizácie nášho štátu a zvýšenia ochrany ľudských práv a dôstojnosti človeka.

Pozornosť na seba vo výboroch upútali predovšetkým úpravy rozsahu oprávnenia príslušníkov Colnej správy hlavne pri používaní a možnosti zbrani, prípadne pri zabezpečení prístupu k tovaru podliehajúcemu kontrole. A práve v tomto zmysle a na základe pripomienok výborov hospodárskych spoločná správa odporúča nové znenie § 14 odsek 2 písm. b) až d), potom odseku 3 a cieľom je tiež ochraňovať nielen život, ale aj zdravie osôb.

Ďalej v súlade s týmito pripomienkami, hlavne výborov pre plán a rozpočet, hospodárskych, branných a bezpečnostných sa navrhuje úprava § 31. Prosím vás, keby ste si v spoločnej správe výborov škrtli § 31 a § 31 odporúčame presne prevziať, ako je v dodatku.

Tu sa vymedzuje oprávnenie príslušníkov Colnej správy k výslovne stanoveným úkonom potrebným pre účely kontrol a na druhej strane sa ale vyžaduje nutná súčinnosť kontrolovaných osôb.

Za dôležité je treba považovať zakotvenie povinnosti zo strany colných orgánov dodržiavať v Ústave a v iných zákonných predpisoch stanovenú nedotknuteľnosť obydlia. To znamená, že sa aj v tomto smere právne zvyšuje ochrana občianskych a ľudských práv a slobôd.

Podľa návrhu výborov pre životné prostredie, branných a bezpečnostných Českej národnej rady sú v spoločnej správe navrhnuté aj ďalšie zmeny, ktoré sú obsiahnuté v spoločnej správe, ktoré znamenajú v podstate upresnenie práv a povinností a určenie subjektov, na ktoré sa to nevzťahuje.

Pokiaľ som spomenul zamietavé stanovisko orgánov Slovenskej národnej rady, domnievame sa, v zhode s navrhovateľom zákona, že úprava právomoci zodpovedá pripravovanej a súčasne prerokúvanej zmene ústavného zákona.

Suma sumárum preto doporučujem návrh novely colného zákona prijať podľa tlače 340 v zmenách obsiahnutých v spoločnej správe výborov s dodatkom (tlač 289 ). Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánovi poslancovi Benčíkovi. Chcem poďakovať aj Československej televízii, že predsa len našla technické riešenie, ktorým zmiernila utrpenie poslancov.

Teraz by som prosil člena výboru pre plán a rozpočet, spoločného spravodajcu Snemovne národov pána Molnára, aby sa ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Molnár: Vážené predsedníctvo, vážené poslankyne, poslanci, výbory Snemovne národov dospeli k zhodným záverom, ako predniesol môj predrečník za Snemovňu ľudu.

Preto odporúčam schváliť uvedené znenie a doplnky podľa tlače 289 a dodatok k spoločnej správe k tlači 289 bol prerokovaný ako už bolo uvedené, len vo výbore ústavnoprávnom a bol odporučený na schválenie. Pretože však nebol prerokovaný vo všetkých výboroch, nie je zapracovaný v spoločnej správe.

Po konzultácii so spoločným spravodajcom Snemovne ľudu pánom poslancom Benčíkom však rovnako tak za Snemovňu národov odporúčam snemovni, aby schválila aj tento dodatok.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Do rozpravy k tomuto bodu sa zatiaľ prihlásil len pán poslanec Václav Benda. Preto mu dávam slovo.

Poslanec SL V. Benda: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, nebudu mluvit dlouho a předem prohlašuji, že zásadně podporuji tento zákon. Nicméně někdy včera nebo předevčírem jsem si přečetl v novinách, že pan Honecker, mimo jiné, má být postaven před soud za to, že dovolil nebo nařídil, aby se na hranicích střílelo po uprchlicích. Z hlediska této zprávy a z hlediska mého přesvědčení, že pouhá skutečnost,. že někdo je na útěku, ať už tam, nebo sem, neospravedlňuje střelbu po něm, se mi jeví úprava použití střelných zbraní v tomto zákoně jako příliš benevolentní.

Mám proto pozměňovací návrh, - budu se odvolávat na dodatek ke společné zprávě, který máte všichni v lavicích - aby § 14 odstavec 2 písm. c) zněl podobně jako písm. b), to je namísto:"...aby zamezil útěku osoby" - "aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, který..." atd.

Nejde mi o to, že by nebylo nutné někdy použít zbraně při zastavení pašeráků, ale představte si velmi reálnou situaci, která je a patrně ještě nějakou dobu bude na našich hranicích se skupinami běženců, kteří prchají ať už od nás, nebo směrem k nám.. Myslím, že je neospravedlnitelný zákon, který by dovoloval, když se tito lidé na útěku nezastaví, je střílet nebo zraňovat jako králíky. Z toho důvodu se domnívám, že by formulace zákona měla být striktnější. Ostatně v prostoru celního přechodu omezujeme možnost použití zbraně při útěku jenom na nebezpečného pachatele. Nevím, proč by to tedy v hraničním pásmu mělo být takto rozšířeno.

Či-li můj návrh zní: nahradit slovo "osoby" slovy "nebezpečného pachatele".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ďalej sa do rozpravy prihlásil pán poslanec Sochor.

Poslanec SN V. Sochor: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, po konzultaci s legislativci Ústřední celní správy předkládám doplňující návrh, a to vzhledem k úkonům, které předpokládá § 31 odstavec 1 celního zákona, jde o úkony, které jsou typické pro vyhledávání. Je to na straně 9. S ohledem na to doporučuji, aby v § 8 na straně 3, kde jsou vyjmenovány jednotlivé úkony celnice, bylo doplněno zmocnění o vyhledávání v oblasti podloudnictví. Jednotlivé odstavce by pak vypadaly takto:

odstavec ch) : "Pátrá po zboží uniklém celní kontrole". Další odstavec by zněl: "Koná vyhledávání v oblasti podloudnictví" a třetí odstavec:"Plní úkoly v oblasti boje proti podloudnictví."

Tím pádem by byly všechny úkony, které celnici přísluší, vystiženy. Pak by přečíslování muselo byt provedeno podle toho, jak je v odstavci 6 uvedeno pro § 8.

Za stávající článek 2 na straně 20, v důsledku toho by bylo třeba vložit nový článek 3, který by zněl: "§ 168 odstavec 3 trestního řádu doplnit o písm. d) ve znění: "orgány celní správy v oblasti podloudnictví". V tom paragrafu jsou vyjmenovány všechny tři útvary a ten čtvrtý by byl: "orgán celní správy v oblasti podloudnictví".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Sochorovi, kto ďalší sa hlási do rozpravy? Poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Měl bych jenom připomínku k tomu, co říkal pan kolega Benda. Dovolím si s ním nesouhlasit, protože se domnívám, že je to řešeno v bodě 16 § 14 odstavec 3, kde je uvedeno: "V celním pohraničním pásmu do hloubky 1 km od státních hranic nebo v celním pásmu celnice, jestliže ani po opětovné výzvě, výstraze a varovném výstřelu do vzduchu není dosaženo účelu zákroku." Domnívám se, že osoba, která se v tomto prostoru bude pohybovat a nezastaví se po těchto výzvách, přestává byt "osobou" a stává se "nebezpečným pachatelem". Nevím, jak má pracovník poznat, že jde o"osobu" a ne o "nebezpečného pachatele". Osobně nesouhlasím s pozměňovacím návrhem pana poslance Bendy.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánovi poslancovi Malému. Kto sa ďalej hlási do rozpravy? Pán poslanec Černý.

Poslanec SL A. Černý: Chtěl bych vážené shromáždění jen upozornit na to, že v původním tisku č. 240, strana 5, bod 15 v § 14 odstavec 2 písm. c) zní daleko adekvátněji účelu než v tisku, který se jmenuje "Dodatek k tisku č. 289" bod 1, kde se praví: § 14 odstavec 2 písm. b) až d) znějí a je tam písm. c) : "...aby zamezil útěku osoby, která se v celním pohraničním pásmu pokouší uniknout celní kontrole". Tady ta pravomoc použít zbraně je příliš široká, kdežto v původním tisku č. 240, kde § 14 odstavec c) zní: "Aby zamezil útěku osoby, která v celním pohraničním pásmu se pokouší uniknout celní kontrole, po opětovné výzvě se nezastaví a která nemůže být jinak zadržena". Toto znění je daleko adekvátnější, je daleko přísnější a umožňuje, aby nebylo zbraní použito neuváženě, tak, aby vzniklo bezdůvodně poranění, anebo aby někdo bezdůvodně byl zbaven života. Přimlouvám se proto, aby nebylo přihlíženo k pozměňovacímu návrhu, který je uveden v dodatku ke společně zprávě v tisku č. 289 pod bodem 1 odstavec 3.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Černému. Kto ďalši sa hlási do diskusie? Pán poslanec Mikule.

Poslanec SN V. Mikule: Já bych jen rád reagoval na vystoupení, která zde odezněla. Dodatek ke společné zprávě je výsledkem dalšího přezkoumání toho, co jsme vlastně v ústavně právních výborech původně projednali a o čemž se dodatečně zjistilo, že možnosti použití zbraně byly přece jen příliš široké, a to zejména s ohledem na usnesení konference organizace spojených národů "o použití zbraní..." atd., která se konala letos v červnu na Kubě. Toto usnesení nebylo místem konání nijak ovlivněno, jak jsem se přesvědčil, a jsou v něm podmínky použití střelné zbraně velmi přísně vymezeny.

O tom usnesení, když jsme poprvé jednali, jsme nevěděli. Dozvěděli jsme se to dodatečně, a proto také byla provedena diskuse. § 14 odstavec 2 - bylo zestručněno, protože v § 16 odstavec 3 je úprava pro všechny tyto případy společná. Ve všech případech uvedených pod bodem b), c ), d ) v bodě 15 platí to, co je uvedeno v § 14 odstavec 3. Tím je řešena i otázka původního znění, kde se v § 14 odstavec 2 písm. c) říkalo:"...nemůže být jinak zadržen." Dodatek směřuje výlučně k tomu, aby oprávnění použít zbraň a další represivní opatření orgánů celní správy, byla výrazné omezena.

Pokud kolega Benda doporučoval změnu formulace v bodě 14 odstavec 2 písm. c), bylo mu v podstatě už zodpovězeno. Dodal bych jen, že samozřejmě za pana Honeckera byly jiné poměry v Německu, než jsou nyní a také jiné poměry u nás, než jsou nyní.

Jestliže předpisy o cestování byly takové. že povolení vycestovat záviselo na volné úvaze státních orgánů, tak mnoho lidí mělo oprávněné důvody z hlediska morálního, dostávat se třeba za hranice jiným způsobem, než legální cestou. Tomu nyní snad už není a nebude. Budeme projednávat nový zákon o cestování do zahraničí. Jestliže nyní bude někdo překračovat hranice bez povolení+, nepochybně k tomu bude mít zcela jiné důvody, než jaké třeba měl ještě před rokem. Pokud jde o návrh, aby se úprava rozšířila ještě o přenesení působnosti v oboru vyhledávání na orgány celní správy, chtěl bych říci, že tento návrh jsme projednávali včera v ústavně právních výborech. Osobně se k němu přikláním. Nicméně ústavněprávní výbory se neusnesly v tom smyslu, že by doporučily sněmovnám takovouto úpravu s tím, že tato úprava by byla patrně vhodnější, až se bude novelizovat trestní řád v celé šíři. Osobně bych to považoval za správné. Dosud mají tuto kompetenci orgány Pohraniční stráže, které v podstatě zanikají. Místo nich budou po celé délce hranic chodit orgány celní správy, celní stráže, které dosud působily jen na celnici. Logické by potom bylo, aby všechny působnosti měly tyto orgány, ale nechávám tuto otázku otevřenou.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Kto sa ešte hlási do rozpravy? Pán poslanec Patočka.

Poslanec SN J. Patočka: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, v minulých letech jsme byli zvyklí, že při návratu z ciziny na nás vedle ostrého drátu a pohraničníka s vlčákem čekala i nepříjemná a lidskou důstojnost často ponižující celní prohlídka. Stačilo, aby v autobuse někdo zakašlal a následoval pokyn: "Všichni vystoupit" a totální zdržení...

Myslím si, že by k tomu v budoucnu už nikdy nemělo docházet. Ovšem ti lidé jsou navyklí na určité stereotypy. Tak bych navrhoval, aby v § 31 byl doplněn odstavec 4 jedinou větou: "Celní kontrolou nesmí být porušována lidská důstojnost."

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Uhl sa hlásí.

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, jen krátkou poznámku. Před několika lety byla rakouská a československá veřejnost rozrušena případem muže - Rakušana, který šel na houby, a který byl postřelen. Tento muž buď nerozuměl českým výzvám (nebo byl nahluchlý a když bylo použito výstražného výstřelu, tak nějakým způsobem zazmatkoval a začal se chovat neadekvátně.

Byl bych velmi rád, kdybychom u zákona, který budeme nyní projednávat, znemožnili takovéto podobné případy. Proto budu hlasovat pro návrh poslance Bendy.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ešte sa niekto hlási do rozpravy? Myslím, že tomu tak nie je. Vyhlasujem teda rozpravu za ukončenú. Žiada si slovo pán minister Hoffmann.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP