Úterý 8. ledna 1991

Nejprve tedy k odstavci 1. Říká se tu: "Ženy, mladiství a osoby se změněnou pracovní schopností". Tady bych si dovolil slova "se změněnou pracovní schopností" vypustit a nahradit slovy "zdravotně postižené".

Totéž u odstavce 2, který začíná slovy "mladiství" a potom pokračuje "a osoby se změněnou pracovní schopností" rovněž vypustit a nahradit slovy "zdravotně postižené".

Svůj pozměňovací návrh zdůvodňuji takto: Pro účely zaměstnávání a sociálního zabezpečení zdravotně postižených občanů tito občané jsou u nás rozdělováni do dvou skupin: Na osoby se změněnou pracovní schopností a osoby se změněnou pracovní schopností s těžším zdravotním postižením. Obě tyto kategorie jsou v pojmu zdravotní postižení obsaženy. Proto doporučuji, a také pro větší srozumitelnost z mezinárodního hlediska, aby bylo k tomuto návrhu přihlédnuto. Děkuji pěkně. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Krejcar, připraví se poslankyně Rothmayerová.

Poslanec SL M. Krejcar: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že jedno ze základních lidských práv je právo na plánované rodičovství. Na Mezinárodní konferenci OSN o lidských právech, konané dne 22. 4. 1968 v Teheránu, byla přijata proklamace o lidských právech, která v artikulu 16 zní takto - cituji:

"Rodiče mají základní lidské právo svobodně a zodpovědně určovat počet svých dětí a časový odstup mezi nimi." Toto základní lidské právo pak bylo doplněno na první světové populační konferenci OSN v Bukurešti v roce 1974 takto: "§ 4 f - všechny dvojice a jednotlivci mají základní právo svobodně a zodpovědně rozhodovat o počtu svých dětí a o časovém odstupu mezi nimi a má se jim dostat informací a prostředků, aby takto činiti mohli. Odpovědnost dvojic i jednotlivců při výkonu tohoto práva bere v úvahu potřeby jejich žijících a budoucích dětí a své zodpovědnosti vůči společnosti.

Tento paragraf byl znovu potvrzen na druhé světové populační konferenci OSN v Mexico City. Názor je v souladu s požadavkem, aby každé dítě se narodilo do rodiny jako dítě chtěné, jehož příchod na svět si rodiče plánují a přejí, což zaručuje dítěti nejen zdárný vývoj tělesný, duševní a společenský, ale jsou pro ně přichystány v rámci možností optimální podmínky, a tak zaručena zdravá a duševně kvalitní budoucnost národa. Kdybychom tyto okolnosti zpochybňovali a odmítali uznat, pak bychom museli souhlasit s předsedkyní Yorského hnutí za práva týkající se reprodukce: "Celá legislativa není dobře vedena. Každý zákon, zaměřený jen na embryo, nemůže podpořit postavení žen před zákonem."

Proto navrhuji, aby do lidských práv byla vtělena stať odhlasovaná na první světové populační konferenci OSN v Bukurešti 1974, a to v části 32/2. V případě, že bychom nesouhlasili s těmito podmínkami plánovaného rodičovství jako základního lidského práva, negovali bychom nejen z hlediska právního právo žen rozhodovat svobodně o svém mateřství, ale neuznávali bychom ani některé zásady medicínské. Jako lékař, který třicet osm let pracoval na porodním nebo na operačních gynekologických sálech, zažil jsem éru, kdy v našem státě byly přísně zakázány interrupce. V tomto období na celé věci nejtristnější bylo, že ženy utrpěly těžkou újmu na zdraví jako následek kriminálních potratů.

Konečně chci upozornit, že v našem státě ročně umíralo zbytečně 200 žen, protože tyto zákroky byly prováděny za naprosto nepřijatelných kautel a neodborně - laiky. Dne 1. ledna 1958 vstoupil v platnost zákon č. 68/1957 Sb., o umělém přerušení těhotenství. Všechny tyto tzv. samovolné potraty, které jsme vždy v noci likvidovali, ustaly, a tragické příhody tohoto druhu se staly minulostí.

Dámy a pánové, zodpovědně prohlašuji, že jsem proti interrupcím a dívám se na ně jako na zásah násilný. Na druhé straně však jako lékař považuji tento zákon za nutný, aby žena mohla správně řešit svou havarijní situaci. Nemusíme se ptát ani filozofovat dnes o tom, jaké následky by mělo odmítnutí tohoto zákona. Tragickým příkladem je pro nás Rumunsko, kde v roce 1965 prohlásil Ceaucsescu oplodněné vejce za majetek socialistického státu a interrupce pod vysokým trestem zakázal. Výsledkem bylo, že křivka populace zůstala na stejné výši, zato stoupl počet úmrtí těhotných žen na nezvykle vysoké hodnoty.

Zvažme prosím, že v Evropě jen v Irsku a nyní krátkou dobu v Polsku jsou interrupce zakázány, ve všech ostatních zemích jsou nejen legalizovány, ale ještě více liberalizovány než u nás. Každá negace tohoto zákona nahrává kriminálním abortérům doma a vede, jak my říkáme, k potratovému turismu, to je k cestování za umělým přerušením těhotenství do jiných států u těch žen, které na to mají.

Jsem přesvědčen, že proti počtu interrupcí můžeme bojovat jen osvětou, a to jak ve školách, tak v rodině a v neposlední řadě musíme počítat i se zdravotníky.

Mám za to, že rozhodování o tak závažné okolnosti by nemělo spočívat jen na bedrech politiků, ale měli bychom se řídit zkušeností našich lékařských společností. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslankyně Rothmayerová. Připraví se poslanec Ondrejkovič.

Poslankyně SL G. Rothmayerová: Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Poslanec Krejcar povedal vlastne to, čo som chcela povedať ja, takže sa vzdávam slova.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Ondrejkovič.

Poslanec SN A. Ondrejkovič: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, ja sa slova nevzdávam, i keď tiež len podporím predchádzajúceho rečníka. Vzhľadom na to, že niektorí poslanci hovorili o tomto probléme veľmi zoširoka, chcem hovoriť za tú skupinu poslancov, ktorá má na daný problém iný názor.

Mnohí poslanci v tejto rozprave odporúčali pozmeňovací návrh k prerokúvanej Listine ľudských práv a slobôd v tom zmysle, aby ľudský život bol chránený zákonom, a to už od okamihu počatia. Ani ja nepokladám vysoký počet interrupcií na počet narodených detí za normálny. Naopak, pokladám ho za hrubý defekt našej spoločnosti, za vážne ohrozenie zdravia našich žien-matiek. Žiaľbohu, v mnohých prípadoch interrupcia vlastne nahrádza antikoncepciu. Hrubo sa zanedbala výchova mládeže k zodpovednosti, skromnosti, láske, ale i k šťastnému a zodpovednému sexuálnemu životu a rodičovstvu. Keď k tomu pridáme veľmi nevhodné a nedostatočné antikoncepčné prostriedky, obnažíme korene masovej interrupcie. Zmeniť tento nepriaznivý jav sa nedá zamontovaním nejakého paragrafu do zákona, ale len úplne novým prístupom k uvedeným problémom.

Predložené návrhy na ochranu ľudského plodu sú skutočne veľmi humánne, ale vôbec nezabezpečujú humánnosť budúcemu ľudskému životu. Naša spoločnosť zatiaľ nie je taká bohatá a taká humánna, aby každému dieťaťu zabezpečila šťastný život, aký môže byť len v usporiadanej rodine. Myslím tým rodinu s matkou a otcom v normálnych materiálnych podmienkach v dobrej mravnej a morálnej rodinnej atmosfére. Zastávam názor, že každé dieťa má právo na bezstarostné, šťastné, harmonické detstvo, naplnené rodičovskou láskou. Na každom dieťati, ktorému je toto odoprené, sa pácha zločin. Spáchali ho rodičia, ktorí ho splodili nechcene, často v alkoholickom opojení, pod vplyvom drog alebo ako donucovací prostriedok voči jednému z rodičov.

Nechcené dieťa často spôsobí tragédiu mladistvej matke, ktorá pod ťarchou skazeného života zmení materskú lásku na nenávisť voči dieťaťu. Všetci poznáme prípady týrania detí, vedúce až k usmrteniu. Ale i v iných podmienkach môže byť dieťa nevítané. Nie z dôvodu chýbajúcej rodičovskej lásky, ale z dôvodu veľkej zodpovednosti k budúcemu dieťaťu, jeho výchove a materiálnemu zabezpečeniu.

Uvedomme si, že ešte sme len na prahu procesu mravnej, sociálnej a ekonomickej obrody našej spoločnosti. Prijatie navrhovaného zákazu interrupcií by znamenalo obrovský zásah do života mladej generácie, ktorá na to nie je morálne, psychicky ani ekonomicky pripravená. Počet opustených detí v detských domovoch by sa podstatne zvýšil. Bude naďalej narastať počet rodiacich sa duševne retardovaných detí. Odštartujeme dobu pokútnych potratov za úplatky, ktoré sa budú robiť na periférii zdravotníckych zariadení, alebo mimo nich - nekvalifikovanými ľuďmi.

Prijatiu takého závažného rozhodnutia by mal predchádzať dôkladný dialóg s mladou generáciou. Nemali by sme rozhodnúť bez nich. Súhlasím so všetkými faktami, ktoré tu mnohí poslanci na ochranu ľudského plodu predniesli. I napriek tomu si myslím, že dokiaľ nezvládneme proces plánovaného rodičovstva, nie je vhodná doba na prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Podmieňovať hlasovanie za tento návrh hlasovaním za celý obsah Listiny ľudských práv a slobôd pokladám za prenáhlené a neseriózne. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, než ukončím dnešní část schůze, dovolte ještě sdělení.

Zítra ráno v 8.00 hodin se sejdou ústavně právní výbory v místnosti č. 274. Teď se v čísle 543 sejde pracovní skupina, která návrh této listiny zpracovávala; je to předseda ústavně právních výborů, oba zpravodajové a poslanci Masopust, Mečl, Šamalík, Posluch a Vosček. Ráno v 8.00 hodin se v zasedací síni SN sejdou k společné schůzi klub OF a VPN.

Schůze pokračuje zítra v 9.00 hodin. Prosím o dochvilnost, jinak nebudeme moci rozšířený program této schůze projednat. Děkuji vám. Dobrou noc.

(Schůze přerušena ve 20.35 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP