Středa 9. ledna 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Proti přijaté systematice - já to zdůvodním za chvíli - zůstanu ještě u návrhu pana poslance Blažka, poněvadž náš kompromisní návrh v jistém smyslu se dotýká právě této preambule. Pan poslanec Blažek totiž navrhoval v souvislosti s článkem 24, aby tento článek byl doplněn dalším odstavcem, který by zněl: "obrana demokratického pořádku ve státě lidských práv a základních svobod proti všemu, co je ohrožuje, je přední občanskou ctností.

Podle přesvědčení ústavně právních výborů v článku 24 - pokud ovšem tento článek hlasováním nevypadne a návrh poslance Bratinky - na tomto místě tato věta je zcela nepřípadná. Nicméně dospěli jsme k závěru, že etický obsah této věty si zaslouží pozornosti, a proto jsme, pokud pan poslanec Blažek projeví s takovýmto kompromisem souhlas, onu myšlenku vtělili do slov, které by dovolovaly připojit tuto myšlenku jako větu čtvrtou, která že by následovala za větou -..."Kdy lidská práva a základní svobody byly v naší vlasti potlačovány". Myšlenka by byla formulována takto: "Vědomo si toho, že obrana demokratických hodnot patří k vrcholným občanským ctnostem". Prosím poslance Blažka jestli s tímto návrhem souhlasí. (Poslance Blažek: Ano.) Chápeme to tedy jako váš pozměňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme nyní o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat.

Nejprve bude hlasovat Sněmovna lidu. Ptám se, kdo je pro tento pozměňující návrh? (osmdesát dva.) osmdesát dva. Děkuji

.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se hlasování? (Třicet dva.) Děkuji. Třicet dva.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, nejprve česká část. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Padesát dva.) Padesát dva.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se hlasování? (Devět.) Devět.

Nyní přistoupí k hlasování poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Padesát pět.) Děkuji. Padesát pět.

Kdo je proti? (Šest.) Děkuji. Šest.

Zdržel se hlasování? (Pět.) Děkuji. Pět.

Návrh bohužel nebyl přijat.

Prosím dále.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pan poslanec Bobovnický navrhl, aby na druhém řádku za slova "Federální shromáždění" byl vložen text: "Česká a Slovenská Federativní Republika, stát uprostřed Evropy, ve kterém žijí Češi, Slováci a další národnosti po klidné revoluci 17.11. 1989 nezapomínají na trpké zkušenosti z doby, kdy lidská práva a svobody byly v naší vlasti potlačovány." Z důvodů, které jsem vyložil již dříve, nespatřovaly ústavně právní výbory důvody pro změnu ve smyslu tohoto návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance Bobovnického, zda trvá na svém pozměňujícím návrhu i po tomto vysvětlení? (Poslanec Bobovnický: Netrvám.)

Prosím dále.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pan poslanec Mandler v řádcích 11 a 12 navrhuje doplněk ve znění: "Vycházejíc z práva národů na sebeurčeni", přesněji řečeno z šesté věty by se vypustila slova "Českého národa" a "Slovenského národa". Stanovisko výborů je, že nevidíme důvodu proč tuto preambuli měnit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá poslanec Mandler i po tomto vysvětlení na hlasování? (Poslanec Mandler: Ano.)

Nejprve bude hlasovat Sněmovna lidu. Kdo je pro pozměňující návrh poslance Mandlera, nechť zvedne ruku! (Čtyřicet dva.) Děkuji. Čtyřicet dva.

Kdo je proti? (Pět.) Pět.

Zdržel se hlasování? (Padesát osm.) Děkuji. Padesát osm.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, poslanci zvolení v České republice. Kdo je pro tento návrh? (Dvacet dva.) Děkuji. Dvacet dva.

Kdo je proti? (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh? (Devět.) Devět.

Kdo je proti? (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Zdržel se hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Návrh nebyl přijat.

Prosím dále.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Pan poslanec Hrivík navrhl úpravu v tom smyslu, že by se pozměnil text "Vycházejíc ze svrchovanosti České republiky a Slovenské republiky, ze suverenity Českého a Slovenského národa a jejich nezadatelného práva na svobodnou volbu své státnosti, hospodářského, kulturního a sociálního rozvoje". Z důvodů, které jsem již vyložil dříve, tuto změnu ústavně právní výbor nedoporučuje přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude Sněmovna lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se). (Třináct.) Třináct.

Je někdo proti, (Sedmdesát tři.) Sedmdesát tři.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva. Děkuji.

Nyní Sněmovna národů, nejprve česká část. Kdo je pro uvedený návrh? (Hlasuje se.) (Nikdo.) Nikdo.

Kdo je proti? (Čtyřicet jedna). Čtyřicet jedna.

Kdo se zdržel hlasování? (Devatenáct.) Děkuji. Devatenáct.

Nyní slovenská část, kdo je pro uvedený návrh ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Třináct.) Třináct.

Kdo je proti? (Dvacet.) Dvacet.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet osm.) Děkuji. Dvacet osm.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Poslanec Kroupa zde včera přednesl zdrcující kritiku, zejména právních aspektů listiny, nicméně aniž bychom zamýšleli tuto kritiku zcela přijmout, dospěli jsme k závěru, že při smíšení filozofického a právního aspektu lze upravit druhý odstavec, druhou větu takto: "Uznávajíc neporušitelnost přirozených práv člověka, práv občana a svrchovanost zákona....". V tomto smyslu navrhujeme tuto změnu přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Kroupy, zda mu stačí tato úprava? (Ano.) Necháme hlasovat.

Kdo je pro tuto změnu ve formulaci, jak ji uvedl zpravodaj, ve Sněmovně lidu? (Hlasuje se.) (Devadesát tři.) Devadesát tři.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet devět). Děkuji. Dvacet devět.

Nyní poslanci zvolení v České části Sněmovny národů. Kdo je pro? (Hlasuje se.) (Padesát šest.) Padesát šest.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Šest.) Šest. Děkuji.

Nyní slovenská část Sněmovny národů. Kdo je pro uvedenou změnu. (Hlasuje se.) (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (Třináct.) Děkuji. Třináct.

Pozměňovací návrh byl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčik: Tím jsou pozměňovací návrhy preambule listiny vyčerpány.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo ma opět zpravodaj poslanec Valko.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalšie návrhy sa týkajú článku jedna. Pani poslankyňa Nemcová navrhla toto znenie článku 1: "Vo vzťahu k živej a neživej prírode musí byť človek ochotný obmedziť sám seba a prijať a zachovávať zákony, ktoré by zaručovali jej trvanie." K tomu výbor ústavneprávny i skupina expertov zaujali nasledujúce stanovisko. Jednak sa domnievame, že vecne táto vec do tohto článku nepatrí a s poukazom hlavne na článok 35, kde v dosť podstatnej forme je táto problematika riešená, okrem iného podrobnosti bude aj tak určovať zákon, tak z toho dôvodu sme zaujali stanovisko neprijať toto znenie.

Poslanec SL E. Kříž: Pane Předsedající, vyrozuměl jsem, že jsme skončili s preambulí. V tom případě se ptám, jak to, že nebyl akceptován můj pozměňovací návrh, který zněl na vyškrtnuti slova "samosprávné" v odst. 3.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Máte pravdu, tento návrh byl tu zmíněn, zpravodaj to opomněl. Chci říci na vysvětlení, že si všichni uvědomujeme značnou složitost této věci, ne tohoto konkrétního návrhu pana poslance Kříže, ale té velké spousty pozměňovacích návrhů, která by umožňovala tyto věci rychle zpracovat. Ale nejprve budeme hlasovat o návrhu, který se týká článku 1, pak se vrátíme k preambuli. Ptám se ještě paní poslankyně Němcové, zda po vysvětlení zpravodaje, na svém pozměňovacím návrhu trvá? (Ano.)

Budeme tedy o něm hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! Hlasuje Sněmovna lidu. (Hlasuje se.) (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna.

Kdo je proti? (Sedm.) Sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát devět.) Děkuji. Šedesát devět.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů, nejprve část zvolená v České republice. Kdo je pro uvedený návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet sedm.) Děkuji. Třicet sedm.

Nyní hlasuje Slovenská část. Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) (Sedmnáct.) Děkuji. Sedmnáct.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet dva). Děkuji. Čtyřicet dva.

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Prosím pana zpravodaje Ševčíka, aby se znovu vrátil k preambuli. Ještě poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Chtěl bych jen poprosit pány zpravodaje - vím, že jejich úkol je obtížný a omlouvám se, že jim přidávám práce, ale opakovalo se to už po druhé. Teď jsme zřejmě neměli hlasovat o tom, aby článek 1 zněl tak, jak bylo v návrhu, nýbrž že tady má být přidáno k článku 1 toto znění. Buďte tak laskaví, a pokud možno dost přesně formulujte pozměňovací návrhy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že pan poslanec Valko to četl tak, jak to paní poslankyně navrhla.

Poslanec SL V. Benda: My tady máme článek 1. obávám se, že je třeba to vysvětlit, protože v té záplavě pozměňovacích návrhů ze včerejška si opravdu nemůžeme přesně pamatovat, co bylo na mysli.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Aby bylo jasno, bylo to doplnění článku 1, ale toto doplnění jsme nepřijali. Z tohoto hlediska je to v pořádku. Děkuji vám, pane poslanče, za připomínku. Skutečně jsem upozorňoval a žádal jsem kolegy o shovívavost v tom, že nemůžeme postupovat zcela důsledně, jak by bylo třeba, protože bychom museli dnešní jednání odložit a pokračovat až zítra, abychom to mohli zpracovat tak, aby všechny návrhy mohly jít v tom sledu, jak to bylo. Myslím, že na věci se nic nemění, hlasování bylo v pořádku.

Poslanec SL V. Benda: To je v pořádku. Já se, pane předsedající, znovu vám i zpravodajům omlouvám, ale já jsem se neozval před tím, když tam byl vadný přechodník, ale nemůžeme se stále spoléhat na to, že žádný pozměňovací návrh neprojde.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dokonce už dva prošly.

Poslanec SL V. Benda: Ty, co byly doporučené. (Potlesk.) Prostě, abychom si neodhlasovali do ústavy nějaký formální nesmysl.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že se můžeme vrátit po tomto Krátkém extempore, které, doufám, že se už nebude opakovat (Veselost.) k preambulí a k formulaci, která se týkala doplňovacího návrhu poslance Kříže. Pan poslanec zpravodaj Ševčík to ještě znovu připomene.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Já se omlouvám panu poslanci Křížovi. Uniklo mi to teď, nikoli v projednání věci. Jde o opravu nikoli třetího odstavce, ale druhé věty preambule, kde by mělo být vypuštěno slovo "samosprávně", takže celá věta v úpravě by zněla takto: "Navazujíc na obecně sdílené hodnoty lidství a na demokratické tradice našich národů."

My jsme dospěli k závěru, že demokratické tradice a samosprávné tradice jsou rozdílné. Obě mají v naší historii své místo a dokonce ta samospráva je ještě historicky starší a významnější než tradice demokratické. odtud také naše stanovisko: má v našem původním návrhu setrvat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Kříže, zda trvá na svém stanovisku, aby slovo "samosprávné" bylo vypuštěno.

Poslanec SL E. Kříž: Ano.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Nejprve Sněmovna lidu. Kdo je pro vypuštění, nechť zvedne ruku! (Dvacet devět.) Dvacet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Padesát tři.) Padesát tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet sedm.) Třicet sedm. Děkuji.

Nyní česká část Sněmovny národů. Kdo je pro pozměňovací návrh poslance Kříže, nechť zvedne ruku! (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet sedm.) Třicet sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Deset.) Deset. Děkuji.

Nyní slovenská část. Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet pět.) Čtyřicet pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třináct.) Třináct. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Jenom z opatrnosti se ptám, je-li tu nějaký návrh změn v preambuli, které nebyly už projednány, nechť se připomene. (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak. Můžeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: K článku 1 poslanec Kroupa navrhuje nové znenie čl. 1, a to: "Byť slobodný je prirodzeným právom človeka. Toto právo je nezadateľné, neodcudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné."

Ústavnoprávny výbor, ako i komisia poslancov, ktorá spracovávala tento návrh, sa domnieva, že tento návrh je do určitej miery, keď si všimneme hlavne druhej vety čl. 1, užší, zužuje ho, pretože hovoríme v druhej vete o všetkých základných právach a slobodách, že tie všetky sú nezadateľné, nezrušiteľné atď. Návrh pána poslanca Kroupu hovorí, že byť slobodný je len toto právo. Čiže to už ste mali zužujúce.

Náš text 392, ktorý je spracovaný ústavnoprávnymi výbormi a tiež predložený obidvoma národnými radami, značne korešponduje s článkom 1 Všeobecnej deklarácie OSN o ľudských právach z roku 1948. Z tohto dôvodu neodporúčam prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP