Čtvrtek 10. ledna 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se hlásí pan poslanec Mandler, dále pan poslanec Čičmanec. Poslanec SL E. Mandler: Já jen k té zmínce poslance Bendy, že tímto textem bude vlastně zamezeno té cestě všeobecnému prověření pracovníků. Já to tak úplné jednoznačně nechápu, ale kdyby tomu tak mělo být, tak upozorňuji, že všeobecnému pověření se v podstatě nedá zabránit. Tyto věci, jakmile se udělají parciálně, působí jako podnět k lavině. Jakmile se udělá lustrace v nejvyšších úřadech, tak samozřejmě okamžité vznikne zdola požadavek, aby se pokračovalo dál a navíc vznikne podezření, proč tomu tak Není. Čili bych doporučil, abychom se ještě nad touto věcí zamysleli v každém případě by text neměl být takový, aby toto pokračování všeobecnému prověřování znemožnil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To neznemožňuje pane poslanče. Dále má slovo pan poslanec Čičmanec.

Poslanec SL P. Čičmanec: Vážené kolegyne a kolegovia. Popoludní po zasadnutí klubu telefonoval predseda klubu Ing. Viktorín predsedovi Slovenskej národnej rady pánovi Mikloškovi ohľadom tejto veci. Pán Mikloško, predseda Slovenskej národnej rady sa vyjadril tak, že je proti akémukoľvek zasahovaniu do kompetencie Slovenskej národnej rady v tejto veci, preto som to pojal do toho výsledku za Kresťansko demokratické hnutie po rozhovore s Ing. Viktorínom. Na klube to ešte nebolo známe, toto sa udialo až po jeho zasadnutí. Čiže predseda Slovenskej národnej rady si nepraje túto iniciatívu z našej strany.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se hlásí do diskuse poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: My jsme se nyní urychleně snažili zvážit ten termín 15 února. Já bych se odvolal v podstatě na to, co jsme říkali, pokud šlo o termín na podání zprávy. Chtěl bych vás poprosit, by to bylo bez terminu s tím, že jménem lidi, kteří se na tom budou podílet, vám slíbím, že budeme pracovat velice pilně ve dne v noci a že výsledky dáme, jakmile je budeme mít Myslím si, že bychom se ani nemuseli snažit dávat je naráz, že bychom to mohli řešit nějakým postupným způsobem s tím, že dáme přednost nejprve sami sobě, našemu shromážděni. (Potlesk.)

Jenom ještě doplním, že rychlost postupu opět budou kontrolovat zástupci politických stran. Takže všechny zúčastněné politické strany budou mít kontrolu, že neleníme.

Poslanec SN P. Burian: Pane předsedající, dámy a pánové, pokusím se být stručný, jak je mým zvykem. Byl jsem v minulých letech ve velice milé péči už zde tolik citované instituce, Státní bezpečnosti. Vím na vlastní kůži, co to je. Nedávno jsem tady četl svůj případ, kdy tato péče přetrvala, a na sobě bych chtěl demonstrovat a upozornit vás na to, co jsem si předtím nikdy neuvědomoval a co mi teprve tato zkušenost dala - být trošku rozvážnější, moudřejší a nejen teoreticky vyznávat toleranci a opatrnost soudit, a rychle odsoudit.

Byl jsem mimo jiné v roce 1989 v trestním stihání, které bylo zahájeno až po roce, protože v roce 1988 jsem měl být údajně organizátorem demonstrací k 70. výročí založení naší republiky. Teprve po roce si našli lidé ze Státní bezpečnosti dva svědky z okresního výboru KSČ, které jsem nikdy neviděl. Ti měli být hlavní svědci obžaloby. Nedávno jsem se dozvěděl, že jsem se vlastně ocitl - jak někteří jste tady byli, už znáte můj případ - v registru jako agent. Takže já jsem byl disident pronásledovaný, teď jsem agentem. Strašně rád budu a pročtu si veškeré spisy okolo sebe. Vím, že jsem veden a byl jsem veden jako nepřítel státu třetí kategorie.

Nevím, jakým způsobem, klínem nebo klínečkem, nebo kdo má zájem osobně na tom, aby se se mnou a možná s podobnými stalo to, co se stalo.

Nevím, do jaké míry je to shoda okolností, pomluva, lidská zloba, hloupost nebo úmysl některých jednotlivců. Já doufám, že se to dozvím. Chtěl bych v tomto improvizovaném projevu - já jsem nechtěl teď vystupovat - říci jednu věc: bylo by tragické nebo v každém případě smutné, aby se naprosto nevinní lidé dostávali do zcela opačných situací. Já si nemyslím, že bych byl tak výjimečný a že by můj případ musel být nutně výjimkou a kuriozitou. Možná jich bude víc.

Teď druhá věc: I mezi těmi, kteří jsou vinni, je nutná diferenciace. Umím si představit těch několik lidi, kteří byli donucení a z jakýchkoliv důvodů podepsali, aniž kohokoliv udávali nebo brali peníze. Toto je nutné také rozlišovat.

Potom - a to je ještě důležitější - jsem osobně přesvědčen, že především spadnou do lustrací, do skandalizací, do nových honiček na čarodějnice malé ryby. Ty velké ryby, jak já jsem přesvědčen, byly dávno uklizeny, až na některé průvaly.

Já jsem zakládal bezpečnostní komisi a vedl ji v Koordinačním centru OF již začátkem prosince. Stačil jsem do něčeho nahlédnout. Šel jsem po tom celý rok, možná daleko déle než řada lidi, kteří v současně době krátký čas jsou ve vyšetřovací komisi 17. listopadu. A mohu zodpovědně říci, že je nesmírně mnoho signálů k tomu, že nejen pracovníci a spolupracovníci Státní bezpečnosti, ale přes ně spolupracovníci KGB a jiných rozvědek jsou naprosto ukryti a kryti. To jsou ti, kteří tahají, a tahají za nitky. Jsem zvědav, jestli tyto skutečnosti budou vyšetřovat a vyšetři, protože bych se nerad dožil toho, aby - a to s tím souvisí, i když se toho pouze dotknu - se jedna totalita vyměnila za druhou, aby méně lidí mělo větší moc a sedělo na větším balíku peněz. Já mám z toho velký strach a velké obavy. To s tím souvisí i s tím, že si tady někdo bohorovně začíná hrát na tajnou policii, na to, aby určoval, co, kdy, kdo a jak, navíc se svými nepatrnými zkušenostmi. Zkušený člověk, i když se tím zabývá rok, sotva nahlédne do abecedy a proti nám jsou profesionálové, kteří desítky let dělali a dělají nejen klínečky estébáků, ale klíny těch, kterých jsem se pouze ve svém krátkém hovoru dotkl.

Budu končit. Já jsem si chtěl tyto věci připravit nebo lépe řečeno artikulovat je na jiném místě; já myslím, že ještě budu mít dost příležitostí, a s fakty, a nejen svým názorem.

Závěrem bych vás proto prosil, dámy a pánové, abyste toto všechno ve svém svědomí i vědomí vzali na zřetel.

A ještě jednou chci podtrhnout, že nejsem, abych vyvedl každého z omylu, proti lustraci. Naopak, mám velký zájem o to, aby byly, a důkladně, dokonce i na Hradě. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan Malý, pak pan Toman, pan Kroupa, pan Tahy.

Poslanec SL M. Malý: Jsem ochoten souhlasit s panem předřečníkem, že někdo mohl zlomit někoho ke spolupráci se Státní bezpečností. Jsem ochoten připustit, že někdo mohl být přinucen nejen k podpisu, ale k tomu, aby někoho udal. Ale stále mi není jasný princip, jak někdo mohl někoho donutit k tomu, aby kandidoval do tohoto zákonodárného sboru. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan Toman.

Poslanec SN P. Toman: Já bych se chtěl vyjádřit jménem naší komise k případu pana poslance Buriana. Minule zde vystoupil, požádal nás o prošetření celé události. K tomu prošetření v současně době dochází, ještě není dokončeno. Po skončení tohoto bodu programu chceme pana poslance Buriana k tomu vyslechnout.

Myslím si, že dostali jsme pěkná práva - pokud mohu užít slova "pěkná" - především práva vyslýchat svědky. Svědek má povinnost vypovídat před parlamentní komisí pravdu. Nyní se má situace tak: již včera, v jiném případě ovšem, jsme dali podnět prokuratuře k zahájení trestního stíhání jednoho svědka pro křivě svědectví, které ho se dopustil při výslechu naší komise.

Pokud jde o případ pana Buriana, hrozí zde dvě možnosti trestního stíhání: pokud by skutečně pan Burian do registru svazků byl zanesen bez jeho vědomí, z libovůle jeho řídícího orgánu, pak jsme připravení podat trestní oznámení na trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele.

Pokud nikoliv, pak řídící organ, který tvrdí, že pan Burian nebyl agentem, bude stíhán pro trestný čin křivého svědectví.

V současné době se pořizují takové důkazy, aby se vědělo, jaká právní kvalifikace lze použít na příslušníka Státní bezpečnosti, který údajné byl řídícím orgánem pana Buriana.

Jakmile bude šetření skončeno, bude to první výsledek, který Federálnímu shromáždění předložíme. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan poslanec Tahy.

Poslanec SN M. Tahy: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, za klub Kresťansko-demokratického hnutia vystúpil pán poslanec Čičmanec s niektorými našimi stanoviskami, ktoré však neboli naším záverečným stanoviskom, ale bol i to námety do rozpravy. Nakoniec sa v rozprave veľakrát ozvali aj v samotnom príspevku pána poslanca Buriana niektoré tieto obavy. Celkove však chcem tlmočiť stanovisko poslancov Kresťanskodemokratického hnutia, ktorí sa dnes rokovania zúčastňujú, že máme dôveru v činnosť komisie 17. novembra, pretože v nej máme svojho zástupcu, poslanca Bobovnického, a budeme podporovať návrh uznesenia, ktorý predložil Federálnemu zhromaždeniu pán podpredseda Snemovne národov Sokol. Sme si vedomí, že je potrebné skutočne riešiť túto problematiku minimálne na úrovni zákonodarných zborov a vlád, prípadne federálnej vlády, keď rokujeme vo Federálnom zhromaždení. Sami vieme zo skúseností, ktoré sme doteraz nadobudli aj pri legislatívnej príprave jednotlivých návrhov zákona, pri rozbehu ekonomickej reformy, pri posudzovaní činnosti jednotlivých federálnych ministrov, že majú nesmierne ťažkosti, že sú brzdení z pozadia temnými silami. Boli by sme radi, aby táto situácia čo najskôr prestala.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan poslanec Kroupa, pokud chce ještě promluvit.

Poslanec SL D. Kroupa: Chtěl jsem jen poznamenat k argumentům některých předchozích řečníků, kteří měli obavy, zda nebude dotčena důstojnost osob odhalených v souvislosti se spoluprací s StB a jak je tomu s agenty případných nepřátelských států, kteří zde působí a zůstanou neodhalení. Ti neodhalení agenti, když si představím, že pronikli do našich zákonodárných sborů a vlády, budou-li náhodou odhalení, budeme také zatajovat údaje o nich? Budeme se také snažit celou věc odložit a důkladně vážit a necháme je po tu dobu ve funkcích? Když si představím, že by náš stát měl agenty cizích rozvědek vědomě ponechávat ve státních funkcích z obavy, abychom se náhodou nedotkli jejích důstojnosti, naplňuje mě to hrůzou a obavami. Když si představím, že zde byl nepřátelský režim vůči tomuto režimu, jehož dědicové působí ve státních funkcích, neměli bychom o těchto věcech dlouho uvažovat a že je zcela lhostejné, zda ten člověk byl k něčemu takovému donucen nebo to dělal dobrovolně a s nadšením. Podstatně je, že to ohrožuje existenci tohoto státu a jeho fungování.

Samozřejmě jiná věc je otázka morální. Netroufám si nikoho soudit, pouze jeho čin a z toho bychom měli vycházet. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Byl bych rád, kdyby se žádná ruka už nezvedla. Mohli bychom s poslancem Sokolem přistoupit k případné úpravě textu, jak zaznělo z některých připomínek. Ještě se hlásí pan poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, mrzí mě, že musím naději pana předsedajícího trochu zklamat, ale chtěl bych upozornit na určitě formální okolnosti v souvislosti mezi ustanovením bodu 5 a 6 návrhu klubu poslanců OF. V bodě 5 se říká, že Federální shromáždění ukládá ústavně právním výborům vypracování návrhu atd. na vymezení okruhu míst a funkcí, které nesmějí být obsazeny bývalými spolupracovníky. Pak se tady říká: "Současně umožní jejích odchod z těchto míst a funkci". Konstatuji, že tito lidé mají umožněn i nyní odchod z těchto míst a funkcí, které nesmějí být obsazeny bývalými spolupracovníky Státní bezpečnosti.

V bodě 6 je obdobná nesrovnalost. Uvádí se zde, že po skončení šetření budou jména těch, kteří neodstoupili ze svých míst a funkcí zveřejněna. Toto ustanovení je trochu nelogické a domnívám se, - aby to mělo věcnou souvislost - že bude účelné upravit text takto: "Jména těch, kteří neodstoupili ze svých míst a funkcí po oznámení komise dobrovolně, budou zveřejněna " Děkuji. To je můj protinávrh.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, ještě pan poslanec Burian.

Poslanec SN P. Burian: Chtěl bych tady protestovat proti výroku pana poslance Tomana ohledně trestního stíhání údajného mého řídícího orgánu. To je ovlivňovaní svědka, vlastně zastrašovaní. Na toho by tento pán mohl změnit svoji výpověď. Toto se prostě nedělá.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to mimo rámec diskuse. Nepředpokládám, že dotyčný sedí na tribuně. (Smích v sále.)

Poslanec SN P. Burian: Prosím, pane místopředsedo, abyste nebagatelizoval tyto věci, protože se dotýkají skutečně vážných věcí. Už toho mám dost, léta jsem si s celou rodinou užil dost trápení a dostal jsem se do orwelovské situace. To jsou rány pod pás, nezlobte se na mě.

Předsedající předseda SL R. Battěk" Pokud se vás má slova osobně dotkla, omlouvám se vám, promiňte.

poslanec SN P. Burian: Já se omlouvám, že jsem zvýšil hlas.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se hlásil pan poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, považujem za celkom správne, že pred- stavitelia navrhli zmenu programu a považujem za správne, že sme o tom rokovali, pretože ich úmysel a zámer je veľmi dobrý, správny. Mám však veľmi zlý pocit z toho, že dokážeme tak vážne veci z takéhoto nadhľadu prerokúvať a prijímať k tomu uznesenie.

Všimol som si slov pána Slámu. On, ktorý vie, čo to je nezákonnosť, mohol by nám o tom rozprávať, hovoril, že je dôsledne pre zákonnosť. A o to tu ide. Nepočul som tu nič o tom, že lustrácie nie sú potrebné. Počul som slová a hlavne snahy, aby to malo právny podklad. Čo z toho, keď budú desiatky prípadov správne doriešené, jeden nedobre doriešený a mám sa odvolávať na to, čo tu v minulosti bolo, že keď sa rúbe les, lietajú triesky? Právnu záruku tu zatiaľ nikto nepreferoval.

Pán Kováč nebude brať v zlom, keď ho spomeniem, hovoril ako obyčajný človek. Tak by som sa k tomu mal i ja postaviť.

Ale musel by som mať istotu, že sú zväzky jednoznačne správne, že nikto nič nefalšoval, že nikto nevybral to, čo potreboval a že je preukázateľne.

Po druhé, musel by mať stopercentnú istotu a tú garanciu nedávajú, že sa nesfalšuje to, čo tam je, nebude vyťahovať a pripravovať to, čo tam v skutočnosti nie je. A toto by malo mať právnu garanciu, aby sa nemohlo stať, že napríklad pánu Kováčovi, ktorý nikdy v blízkosti týchto vecí nebol, sa začalo tvrdiť, že bol spolupracovníkom. Máme tu podobný prípad a verte, že aj malú nespravodlivosť pri riešení spravodlivosti - zvlášť, keď sme včera hlasovali k otázkam ľudských práv, slobody atď. - by sme si mali všimnúť. Nie z toho dôvodu, že by som nesúhlasil so základnou myšlienkou, ale že sme to urobili rýchlo, namiesto toho, aby sme prijali jedno uznesenie, vytvorili sme pracovnú skupinu, v priebehu krátkej doby posúdili všetky právne aspekty po konzultácii s teóriou aj s generálnou prokuratúrou a Najvyšším súdom a povedali, ako do 15. februára celú túto záležitosť doriešiť. Musel by som ale mať vnútornú istotu, že sa nikomu neuškodí a keby sa niekto poškodil, že má možnosť a garanciu, aby si zabezpečil svoje právo. Ale pri týchto uzneseniach a povrchnom prejednaní taký vnútorný pocit nemám. (Potlesk.)

Poslanec SL M. Malý: Připomínám to, co řekl pan poslanec Lux, že v komisi jsou zastoupeny všechny politické strany a že v případě, že by kdokoliv z jejích členů měl podezření, že se tam děje něco nekalého, nebo že by měl někdo pocit, že je tam něco neprůkazného, že nám to oznámí. Myslím, že pokud se někdo dopustí nějakých manipulaci, úprav nebo vstupu do registru, tak jediné s tím účelem, aby záznamy zničil, nikoliv, aby je tam přidal. Myslím, že toto plénum dalo vyšetřovací komisi naprostou důvěru a že bychom tedy měli o něčem přestat diskutovat a nechat komisi pracovat. (Potlesk.)

(Hlas z pléna: Pane předsedající, rád bych požádal o doplněni návrhu usnesení, který přednesl pan poslanec Sokol o tento bod: "Nejvyšší soud a generální prokuratura ČSFR zpracují právní stanovisko k celé proceduře lustrací a jejím důsledkům.")

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má poslanec Pohanka.

Poslanec SL M. Pohanka: V tom případě navrhuji, aby se o tomto bodě hlasovalo zvlášť. Nedomnívám se ale, že je to nezbytně nutné.

Poslanec SL R. Sacher: Chci jen upozornit na skutečnost, a zajímalo by mne, jak bude komise v těchto případech postupovat, když agentům, na kterých Státní bezpečnosti nejvíce záleželo, nebyly zakládány svazky tajných spolupracovníků, ale signální svazek, který dokonale zabezpečoval konspiraci a současně umožňoval nasazování zpravodajských a technických prostředků.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má pan poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: To, že doposud nebyl vypátrán vrah Otýlie Vranské nedává snad podklad k tomu, abychom přestali stihat veškeré vraždy. (Potlesk.)

Poslanec SN M. Roubal: ospravedlňujem sa, že zas vystupujem keď som vystupoval so stanoviskom klubu Verejnosti proti násiliu, ale na základe dohody skupiny poslancov ide o to, aby nedošlo k nedorozumeniu v bode 4, kde sme navrhovali doplniť "Federálne zhromaždenie vyzýva vládu ČSFR, aby umožnila rovnaký postup orgánov obidvoch republík, keď sa tak rozhodnú".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Dejte to písemně poslanci Sokolovi. Ještě se hlásí pan poslanec Čič.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP