Středa 27. března 1991

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Další pozměňující návrh podal kolega Skalický k § 15 odst. 1, bod 6, tisk 548. V druhé větě končící slovy "kterou zaplatila při koupi věci" udělat čárku a doplnit slova "a úhradu za zřízení práva osobního užívání pozemku".

Domníváme se, že je to vylepšené znění, které je ve prospěch oprávněných osob, a toto doplnění doporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Nejdříve hlasují poslanci Sněmovny národů. Ptám se jich, kdo je pro tento pozměňující návrh, ať zvedne ruku! (Hlasování v 11.49 hod.) (Osmdesát jedna.) Osmdesát jedna.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

Sněmovna národů tento pozměňující návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňující návrh, ať zvedne ruku! (Sedmdesát jedna.) Sedmdesát jedna.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Děkuji. Návrh byl přijat v obou sněmovnách.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Jako pozměňovací návrh doporučil kolega Vosček doplnit § 12 odst. 4 takto: "Povinná osoba nahradí oprávněné osobě náklady za znehodnocení nemovitosti nad běžné opotřebení." O této problematice ústavně právní výbory jednaly v souvislosti s návrhem zákona o půdě, a s tímto zněním vyslovily souhlas. Proto důvodně předpokládám, že ústavně právní výbory by toto znění doporučily i v případě nyní projednávané novely. Proto znění navrhované kolegou Vosčekem doporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Nejprve hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasování započato v 11.51 h.) Děkuji. (Sedmdesát.) Sedmdesát.

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet šest.) Třicet šest.

(Dva poslanci nehlasovali.)

Sněmovna národů návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.)

Děkuji. (Šedesát tři.) Šedesát tři.

Kdo je proti? (Pět.) Pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet.) Třicet.

(Jeden poslanec nehlasoval.)

Sněmovna lidu pozměňovací návrh rovněž přijala. Návrh byl přijat oběma sněmovnami.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Poslední pozměňovací návrh podal kolega Dienstbier ml. - v § 13 odst. 2 za slova: "Ve vydávané nemovitosti" vložit slova "která je využívána na stejné nebo obdobné činnosti jako před vyvlastněním podle předpisů uvedených v § 1".

Domníváme se, že zařazení této změny by patřilo do kategorie, která relativizuje právní jistoty po dobu účinnosti zákona pěti měsíců, a proto navrhované znění nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Nejprve bude hlasovat Sněmovna národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasování započato v 11.53 h.) Děkuji. (Osm.) Osm.

Kdo je proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát devět.) Šedesát devět.

(Devět poslanců nehlasovalo.)

Sněmovna národů návrh nepřijala.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňující návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo je proti? (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát pět.) Šedesát pět.

Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Všechny pozměňující návrhy byly projednány. Přistoupíme k hlasování o návrhu jako celku.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem zákona ve znění návrhu usnesení výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů a podle doporučení společného zpravodaje, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasování započato v 11.55 h.) Děkuji. (Osmdesát sedm.) Osmdesát sedm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

(Dva poslanci nehlasovali.)

Sněmovna národů návrh přijala.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo z nich souhlasí s předloženým návrhem ve znění společné zpravodajské zprávy. (Hlasuje se.) Děkuji. (Sedmdesát šest.) Sedmdesát šest.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet.

(Dva poslanci nehlasovali.)

Obě sněmovny návrh zákona tak, jak byl předložen, schválily.

Po souhlasném usnesení obou sněmoven mohu konstatovat, že Federální shromáždění ČSFR schválilo zákon, kterým se doplňuje zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd ve znění zákona č. 458/1990 Sb.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 125, SL č. 192, SN č. 192)

Vážení kolegové, zítřejší schůze by začala v 9.00 h. Za předpokladu, že s tím budete souhlasit, by dalo Federální shromáždění souhlas s vládním návrhem Smlouvy o Evropské bance. Dnes odpoledne se touto problematikou budou zabývat výbory obou sněmoven. Pak bychom přešli k projednávání zákona o půdě. Tisk vám byl doručen do lavic.

Přerušuji schůzi do zítřejšího dne.

(Schůze přerušena ve 12.00 hodin.)

(Následovala organizační sdělení.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP