Středa 15. května 1991

Chcem vám teda navrhnúť, aby sme pred bod Uznesenie k iniciatívnemu návrhu na ustanovenie pravidiel používania hlasovacieho zariadenia... atď. (tlač 489 a 586) zaradili bod Interpelácie a otázky poslancov, resp. Odpovede na interpelácie poslancov s tým, že túto agendu by absolvoval len pán minister Dobrovský. Myslím, že by to nebola nijaká náročná a dlhá vsuvka. Súhlasíte, prosím, s tým, aby sme teraz dali na program tento bod? Prosím, pán poslanec Rajczy.

Poslanec SN L. Rajczy: Vážený parlament, v tom prípade žiadam od predsedajúcich, aby bol dodržaný rokovací poriadok a aby sa o tom hlasovalo, keď sa má ten program rozširovať. Totiž o programe sme už hlasovali a teraz by to nebolo v tom poradí, ako to bolo odhlasované.

Předsedajíci předseda SN M. Šútovec: Dostávam teraz informáciu, že pán poslanec Konečný vlastne nie je pripravený rokovať o tom bode programu, ktorý sa týka hlasovacieho zariadenia.

V takom prípade by som bol nútený túto schôdzu ukončiť. Keď ale pán minister Dobrovský je ochotný odpovedať na interpelácie, tak by som predsa len navrhol, aby sme túto možnosť a príležitosť využili a uskutočnili aspoň časť bodu Interpelácie.

Zisťujem, že je len 15.47 hodín a bolo by, myslím, zbytočné, aby sme sa rozchádzali, keď máme ešte pred sebou toľko práce.

Prosím, dám hlasovať o tom, či môžeme ešte na dnešok zaradiť bod Interpelácie a otázky poslancov a Odpovede na interpelácie a otázky poslancov, s tým, že tu bude prítomný pán minister Dobrovský a je dosť možné, že príde i pán minister Langoš.

(Hlasování v 15.49 hodin.) Prosím členov Snemovne národov, aby sa vyjadrili k tomu, či máme dnes prerokovávať bod, ktorý som tu teraz citoval.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí so zaradením tohto bodu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Sedmdesát sedm.) Sedemdesiat sedem. Ďakujem.

Nebudeme zisťovať protichodné názory, sedemdesiat sedem hlasov je dostatočný počet.

Pýtam sa teraz Snemovne ľudu. Kto súhlasí s tým, aby sa dnes uskutočnil bod Interpelácie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Sedmdesát dva.) Sedemdesiat dvaja. Ďakujem.

Sedemdesiat dva hlasov je dostatočný počet. Konštatujem, že obidve snemovne súhlasia so zaradením časti bodu Interpelácie do dnešného programu.

10

Interpelácie a otázky poslancov a odpovede na interpelácie a otázky poslancov.

Ministrovi obrany boli adresované tieto interpelácie: Interpelácia poslanca Ondřeja Humla, ktorá bola ústnou formou podaná 24. 10. 1990 a odpoveď na ňu je obsiahnutá v tlači č. 339.

Pýtam sa pána poslanca Humla, či bol s odpoveďou pána ministra spokojný?

Poslanec SL O. Huml: V podstatě jsem byl s odpovědí pana ministra obrany víceméně spokojen, ale mé obavy z machinací Strojexportu s majetkem po Sovětské armádě se potvrdily a celá tato záležitost bude předmětem další interpelace na ministra zahraničního obchodu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Má niekto otázku na pána ministra v tejto záležitosti? (Nikdo se nehlásil.)

Ďalšia interpelácia bola interpelácia poslanca Jiřího Kovářa zo Snemovne ľudu - bola ústna a odohrala sa na šiestej spoločnej schôdzi Federálneho zhromaždenia (tlač 346).

Pán poslanec, bol ste spokojný s odpoveďou? (Poslanec Kovář: Ano.)

Ďalej išlo o interpelácie poslanca Eduarda Baštigala - išlo o tlač 338. Je pán poslanec spokojný? (Poslanec Baštigal nebyl přítomen.)

Pán poslanec Zukal podal interpeláciu v tlači 193. Dostal odpoveď v tlači 410. Poslanec Zukal nie je prítomný.

Pán poslanec Ivan Mynář zo Snemovne ľudu a ďalší podali interpeláciu v tlačiach 359 a 368. Sú podávatelia prítomní? (Nebyli přitomni.)

Pán poslanec Hubálek zo Snemovne ľudu v tlači 391 podal interpeláciu a odpoveď dostal v tlači 421. Pán poslanec sa hlási o slovo.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, odpověď nemám s sebou, ale nejsem s ní spokojen ze dvou hledisek:

- z hlediska věcného i z hlediska formálního. Velice se mě dotkl způsob, jakým pan ministr odpovídá na můj dotaz ohledně zařazení armádního generála Vacka do funkce při jeho cestě do Iráku. Ptal jsem se, proč nemohl být vedoucím delegace někdo jiný, než pan generál. Nejsem proti tomu, aby jel jako odborný poradce. Udivilo mě také, že jako vedoucímu delegace mu bylo přiděleno státní letadlo - speciál.

Pan ministr mi odpovídá, že všeobecně se ví, za jakých okolností se toto letadlo přiděluje. Neznám člověka, který by si vzpomenul, že bude něco užitečného zařizovat a že by dostal od státu speciál. Proto se mě dotkl i ten způsob, že ''všeobecně se ví''. Všeobecně se také ví, že pan generál Vacek chtěl nasadit nad Letenskou plání tryskáče, letící nízko nad zemí, aby rozehnal půlmilionovou demonstraci tím, že tlaková vlna, neboli podtlak by vyvolal krvácení lidí z nosu, z uší a z očí - to se také všeobecně ví.

Z tohoto důvodu nepovažují odpověď za vyhovující a zejména v kontextu toho, co se u nás po listopadu děje. Na jedné straně se hlásí morálka, odpovědnost a na druhé straně se pěstují jakési kamarádské osobní vztahy, bez ohledu na to, jaký kredit má tento člověk u veřejnosti.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Obávam sa, pán minister, že budete musieť odpovedať na túto výhradu.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci. Pane poslanče Hubálku, mě mrzí, jestli forma, kterou jsem vám odpověděl, se vás dotkla. Neměl jsem takový úmysl, ale odpověděl jsem vám, že generál Vacek letěl do Bagdádu jako soukromá osoba, že já ani někdo jiný z federálního ministerstva obrany generála Vacka k tomuto úkolu nejmenoval a nepověřil ho. Tomu tak skutečně je. Mně se na to nikdo neptal, ani jsem v této věci nehrál žádnou úlohu.

Pokud jde o speciál, ten nebyl přidělen generálu Vackovi, ale byl použit k tomu, aby občané ČSFR, kteří byli v Iráku v ohrožení začátkem války, měli možnost odletět zpátky do své vlasti. V celé situaci, která vyústila letem tohoto letadla - a tam byla moje odpovědnost a já trvám na tom, že jsem tuto odpovědnost splnil, jak jsem ji měl.

Tomu předcházela dost velká aktivita příbuzných lidí - já ještě v době, kdy jsem pracoval na ministerstvu zahraničních věcí, jsem byl nucen a rád jsem tu činnost dělal, pokoušel jsem se řešit ve spolupráci s ministerstvem zahraničního obchodu a s vysílajícími organizacemi možnost návratu našich občanů zpět z Iráku.

Když se objevila možnost, že můžeme vyslat letadlo, když bylo dohodnuto diplomatickou cestou, že existuje naděje, že tito lidé budou uvolněni z onoho područí, ve kterém tam skutečně byli - smlouvy, kontrakty, které byly uzavřeny, byly takové, že jim znemožňovaly odjezd z Iráku - tak jsem dlouho neváhal a rozhodl jsem tak, že letadlo má být použito. Je také dobře vědět, že bylo použito tak, že pohonné hmoty i počet letových hodin byl z toho, co je příslušné k výcviku posádky a k potřebným letovým hodinám letounu. Nedošlo tedy k žádnému zbytečnému nároku na státní rozpočet nebo na vojenský rozpočet.

Znovu zdůrazňuji, že i já bych se mohl cítit dotčen tím výrokem, že snad generál Vacek je mým přítelem. Není mým přítelem, není ani mým nepřítelem, ani já nejsem jeho přítelem nebo nepřítelem, nemáme k sobě žádný emocionální vztah.

Nemohu vám, pane poslanče odpovědět jinak, než že jsem nejmenoval generála Vacka, a ani bych nemohl a že jsem v této věci sehrál jenom tu úlohu, která se týká letadla, a to nikoliv v zájmu generála Vacka, ale v zájmu československých občanů, které bylo třeba dostat z Iráku zpět do Československa. A pokud se vás moje odpověď čímkoliv dotkla, omlouvám se za to, neměl jsem takový záměr.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu ministrovi Dobrovskému. Pán poslanec Hubálek, vyjadrite sa, prosím.

Poslanec SL B. Hubálek: Odpovím z místa. Mně se jednalo o to, že vedoucím delegace mohl být jmenován někdo jiný. Jde o osobu. My přece nebudeme jako odborníka stavět premiéra Štrougala. Někdo tuto osobu musel jmenovat. Že to musel být zrovna generál Vacek, to mi vadilo. Nechtěl bych však toto rozvádět dál a považuji tuto věc za uzavřenou.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ďalej je tu interpelácia poslanca Kesslera, pani poslankyne Matochovej (tlač 390) a odpoveď (tlač 448). (Poslanec Pernica: Jsme spokojeni s odpovědí.)

Ďalej interpelácia poslanca Miroslava Zavřela zo Snemovne ľudu. Išlo o ústnu interpeláciu na desiatej schôdzi (poslanec Zavřel vyjádřil spokojenost s odpovědí).

Ďalej interpelácia pána poslanca Jégla a Igora Němca (tlač 444), odpoveď sú tlače 498 a 546 (poslanci Jégl a Němec jsou spokojeni s odpovědí).

Ďalej interpelácia bývalého poslanca, ku ktorej sa pripojil pán poslanec Magyar (tlač 499) a odpoveď (tlač 546).

Poslanec SL F. Magyar: Interpeláciu sme vypracovali z poverenia nášho politického klubu, teda aj keby tu nebol, tak je to interpelácia klubu.

S odpoveďou nie sme spokojní, pretože tu ide o osud človeka, a máme taký dojem, že predsa len prípad nebol tak vyšetrený, aby bola človeku poskytnutá možnosť obhajovať sa. Predložil nám kópie výhražných listov a rôznych materiálov.

Mohol dostať možnosť, aby pred komisiou materiály predložil, aby sa mohol aj pred komisiou brániť, príp. aby tam bol prítomný niektorý člen nášho klubu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán minister, prosím, vyjadrite sa k tomu.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Dámy a pánové, to, co teď tady pan poslanec Magyar řekl, je v podstatě rozšířením té interpelace. Interpelace zněla tak, že byl podplukovník František Kulina podle určitých signálů, které interpelující dostal, odvolán ze své funkce proto, že je maďarské národnosti. Na tuto interpelaci jsem odpověděl po tom, co jsem celou situaci dal vyšetřit, a odpověděl jsem tak, že nebyl odvolán z tohoto důvodu. Pokud pan poslanec Magyar rozšiřuje svou interpelaci ještě o cosi dalšího, tak prosím, ať to takto zformuluje a já na interpelaci potom odpovím další písemnou odpovědí. Ale na otázku, zda byl nebo nebyl pan podplukovník odvolán z důvodu toho, že je maďarské národnosti, odpovídám, že nikoli a mohu to prokázat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, ste spokojný s odpoveďou?

Poslanec SL F. Magyar: Prejednáme to v klube.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Týmto uzatváram problém interpelácie 499 (tlač 532) podal ako interpeláciu poslanec Brůžek zo Snemovne národov. Dostal odpoveď v tlači 601.

Pán poslanec, ste spokojný? (Poslanec Brůžek vyslovil spokojenost.)

Pani poslankyňu Ovčačíkovú tu nevidím. Tlač 575 podala sama.

Tým odpovede na interpelácie zo strany pána ministra Dobrovského pokladám za skončené.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 209, SN č. 209)

Môžeme otvoriť ďalší bod, a to

11

interpelácie a otázky poslancov na pána ministra.

Dostal som tu písomnú otázku od pána poslanca Horníka, člena Predsedníctva Snemovne národov. Prednesie nám ju sám.

Poslanec SN J. Horník: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a vážení páni, vážený pán minister, v Levočských Vršiach je vojenské pásmo, ktoré poznáme pod názvom Javorina. Otázka vojenského pásma sa mala riešiť s predstaviteľmi našej armády, s predstaviteľmi východného okruhu a taktiež s ministerstvom obrany.

Minulý týždeň do parlamentu od predstaviteľov miest a obcí z tejto oblasti prišla petícia. Chcel by som vedieť, či pán minister vie o tejto otázke. Je to veľmi naliehavá otázka, aby sa riešila a aby obce a mestá v okolí tohoto vojenského pásma dostali určité zadosťučinenie a krivdy, ktoré boli spáchané zákonom, aby boli pokiaľ možno napravené.

Prosil by som, pán minister, keby ste nás mohol informovať, aby sme my, poslanci z tohoto kraja, mohli zástupcom miest a obcí o tom niečo povedať, prípadne, keď nás nemôžete o tom informovať, pretože interpeláciu písomnú nemáme ešte vypracovanú, aby ste nám to písomne oznámili. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ja sa pýtam pána ministra, či chce odpovedať ústne alebo bude odpovedať písomne.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Obojím způsobem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Slovo má pán minister.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Dámy a pánové, já jsem byl zatím o petici, která se dotýká vojenského pásma Javorina, informován jen neoficiálně. Celou věc jsem přesto dal už posoudit. Je to otázka velmi složitá, která bude vyžadovat velmi důkladné právní posouzení věci, a odpověď na otázku tak, jak ji pan poslanec Horník teď předložil, bude asi vyžadovat poněkud více času. Budeme muset zjistit skutečné a konkrétní škody, které tam vznikly konkrétním osobám. Bude muset dojít k nějakému prokazování těch škod a nároků na odškodné apod.

Já samozřejmě mám maximální zájem na tom, aby došlo k nápravě všech křivd a všech škod, které Československá armáda v minulosti způsobila komukoliv, a odpovím na otázku pana poslance Horníka písemně, ale prosím, aby mi bylo dovoleno odpovědět, pokud to nestihneme v zákonné lhůtě do 30 dnů, tehdy, až to budeme mít skončeno. Do zákonné lhůty 30 dnů samozřejmě podáme informaci o postupujících pracích, které směřují nejen ke konkrétní odpovědi na otázku, ale především ke konkrétnímu řešení toho problému. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán minister. Pán poslanec Horník súhlasí s takým riešením, áno? (Souhlas.) Ďakujem pekne.

Ďalšiu interpeláciu na pána ministra chce predniesť pán poslanec Valtr. Prosím, pán poslanec.

Poslanec SN V. Valtr: Dámy a pánové, pane ministře, v poslední době jsem hovořil vícekrát s mladými křesťany, kteří jsou t.č. ve vojenské základní službě a slyšel jsem nejen já, ale i mnozí další přítomní jejich svědectví o tom, že v armádě trvá nebo ještě narůstá šikana, narůstají nepořádky, svévole, opilství, a to někdy do takové míry, že postižení křesťanští chlapci tu věc řeší tím, že odcházejí z armády do náhradní vojenské služby. Jsou i případy pokusů o sebevraždu a velitelský sbor, jaksi neřeší záležitosti dosti rázně a nezakročuje.

Jedna z posádek, kde jsou takové špatné poměry, je v Ostravě na Hranečníku. Tito lidé přitom se bojí upozornit na nepořádky, které trvají, protože mají strach z pronásledování, z toho, že i velitelský sbor ponechává řešení v rukou svévolníků. Domnívám se, že by bylo zapotřebí urychleně skončit s podobnými praktikami v armádě, že i z toho důvodu je počet mladých chlapců, kteří se vyhýbají vojenské službě tím, že hledají řešení v náhradní vojenské službě, veliký a armáda naříká nad tím, že má málo branců, a že by mělo velení Československé armády vypracovat nějaký plán, jak s takovými poměry v armádě definitivně skončit. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP