Čtvrtek 23. května 1991

Co se týče dalších věcí, o té nedůvěře, tady nechci říkat, že některému poslanci nevěřím, ale ono se někdy stává, že dochází ke zmatkům. Mluvil jsem tady o tom případu, zrovna dneska ráno se stalo, že ve Sněmovně národů, jak v české, tak slovenské části byli čtyři nepřítomní poslanci signalizováni jako přítomní. Všimli jste si na tabulích, že hlasovací zařízení vyhodilo čtyři přítomné, ačkoli všichni poslanci stáli. To odstraníme jedině tak, že pokud poslanci tady nebudou sedět, tak kódové jmenovky nemohou být zasunuty v hlasovací jednotce. To opravdu nejde. Slyšeli jste asi o případu, který se stal v SRN, že tam poslanci nějak hlasují, že je to takové volnější. Není to žádná nedůvěra, je to pouze odstranění určité chyby s tím, že komise navrhne řešení, které by tento obtížný režim určitým způsobem eliminovalo.

Další věc je ta, že opravdu hlasovací klíče, když se na ně podíváte, i podle zadání Kanceláře jsou dělány tak, aby byly přenosné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, mali ste príležitosť váš návrh odôvodniť.

Poslanec SN P. Konečný: Co se týče kódového klíče, je opravdu konstruován tak, že tam není žádná mechanická ani elektronická součást, je to pouze kódový klíč, který nemá žádné složitější zapojení. I s tím shrnutím a s tím náročným a nebezpečným zacházením bych to tak nebral. Konzultoval jsem to jak s autorem hlasovacího zařízení, tak s pracovníky Kanceláře.

Co se týče propadnutí jednoho hlasu, ten návrh poslanců Sokola a Stanka, totiž tuto věc neřeší, opravdu by se dalo říci, že jejich návrh usnesení v podstatě opisuje jednací řád a zachovává ten status quo, který existuje.

Co se týče hlasovacího zařízení, tak poslední věc (nebudu zdržovat poslance Blažka), to hlasovací zařízení mohlo být vyřešeno už řekněme v prosinci. Určitým způsobem je tu podíl viny předsednictva, že hlasovací zařízení je teď v takovém stavu, v jakém je.

Ještě řeknu technickou poznámku. Nevím, jestli tyto dvě věci měly být v jednom bodě, samozřejmě dva návrhy usnesení, návrh usnesení 489 byl odsouhlasen sněmovnami do programu, ten druhý byl přidán předsednictvem. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Boli odsúhlasené oba návrhy uznesení, v programe dnešnej spoločnej schôdze je to od samého začiatku. Je to neobvyklá situácia z hľadiska procedurálneho, vážené kolegyne a kolegovia. Máme pred sebou dva návrhy o jednej a tej istej veci. To znamená, že prípadné pozmeňovacie návrhy musíme vždy povedať, ku ktorej tlači predkladáme v rozprave. Príslušný navrhovateľ si ich poznamená, a potom by sme o nich hlasovali. Ale skôr, ako budeme hlasovať, musíme rozhodnúť, ktorý návrh prijímame. Teda po skončení rozpravy dám hlasovať najskôr o návrhu pána poslanca Konečného, potom o návrhu pána poslanca Sokola, v prípade, že prvý nebude prijatý.

V rozprave ďalej vystúpi pán poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se bouřlivě hlásil o své právo mluvit v rozpravě, která vlastně nebyla zahájena, a už jsem byl předběhnut.

V tomto státě nefunguje spousta věcí a ještě nějaký čas něco fungovat nebude. Není divu, že občas nefunguje nějaké tlačítko.

V tisku 586 máme solidně zpracovaný návrh, jak tuto problematiku, pokud se vůbec cítíme povinni ji řešit, jak ji řešit. Udělali to za nás dva lidé, kteří tomu rozumějí, já jim věřím.

Doporučuji, abychom bez další rozpravy přijali tento návrh. V případě, že se budeme zabývat návrhem pana kolegy Konečného, mám pozměňovací návrh, já jsem si všiml, že mi jednou na mé židli někdo seděl. Já proti tomu protestuji a žádám, aby se s těmi krabičkami také odmontovávala sedadla. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Blažkovi. Kto ďalej chce vystúpiť v rozprave? Poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážená části Federálního shromáždění. Samozřejmě můžeme bagatelizovat věci o hlasování. Jeden hlas sem, jeden hlas tam, ale mohou být také situace jiné. Já bych nepovažoval toto hlasovací zařízení za výlupek nedokonalosti, ale určitě bych ho nenazval inteligentním výrobkem.

Podíváme-li se na úkoly, co máme před sebou, to znamená hlasovací maratóny, myslím, že by bylo vhodné, abychom právě v tomto ohledu dosáhli časové úspory. Je sice možné dívat se s takovým poklidným pohledem na to, jak to dopadne, kdo je proti, kdo je pro, ale považuji to za zcela zbytečné. Především bych rozdělil, ale svůj námět, o který by měly být oba dokumenty rozšířeny. Ony to v jistém způsobu předpokládají, ale přece jen to nemají expressis verbis vyjádřeno. Doporučil bych, aby nové hlasovací zařízení - se starým zřejmě už mnoho nenaděláme - především umožnilo oběma sněmovnám hlasovat současně, aby umožnilo každému poslanci a při každém hlasování zpětnou kontrolu, že on, pouze a jedině on je na drátě, že on tam hlasuje, a aby byla vyloučena i možnost manipulace na cestě mezi hlasováním a mezi vytištěním výsledků na počítači. To riziko tady je a nenamlouvejme si, že jsou všichni andělé. To víme, že nikoli. Tyto návrhy nebudu blíže rozvádět, ale dal bych je k dispozici komisi.

Musím říci něco i na adresu našeho jednacího řádu, který je s tímto bezprostředně souvislý, takže to nebude řeč od věci. My jsme si zavedli čtyři kategorie hlasů: kategorie hlasů pro, proti, zdržel se a ignorování. Chci upozornit na to, že náš jednací řád, zejména ústavní zákon, nepotřebuje tyto čtyři kategorie. Stačí mu porovnání pouze dvou čísel, kolik je hlasů pro a kolik má být. Mohl bych to tady rozvést, ale rozvádět to nebudu. Myslím, že bychom ušetřili skutečně mnoho času, kdybychom dělali totéž, co dělají například Rakušané: hlasuje se pouze pro. Ostatní hlasy jsou snad jen psychologicky zajímavé, ale z hlediska platnosti výsledků hlasování tak, jak je to v zákoně vyjádřeno, vůbec tyto věci nejsou potřeba. Kromě toho by zařízení mělo umožnit také tajné hlasování. Ale to jsou fajnovosti, které zahrnu až do zadání komise.

Domnívám se, že by bylo vhodné doporučit, abychom změnili právě i tento způsob vyhodnocování hlasování, aby hlasovací maratóny byly skutečně kratší. Pokud stačí číslo, kolik je hlasů pro, myslím, že nás nemusí zajímat, kolik ignorovalo nebo kolik se zdrželo. To je pro výsledek hlasování nepodstatné. Myslím, že se s tím můžeme smířít. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Tichému. Kto ďalej chce vystúpiť v rozprave? Pán poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Pán predsedajúci, vážení kolegovia, kolega Tichý má averziu voči trom kategóriám hlasovania. Ja mám averziu voči poslednej kategórií - ignoroval. Iste viete, že sa často stáva, že určité návrhy nie sú schválené len preto, že nám chýbajú dva hlasy, a potom nám predsedajúci oznámi, že pť poslancov ignorovalo.

Navrhovateľ pán poslanec Konečný v tlači č. 489 zdôvodňuje možným vyčkávaním na konečný výsledok a potom zaradením svojho hlasu do kategórie, ktorá by vyplynula z danej situácie. Ale s tým by som absolútne nesúhlasil, i keď sa táto možnosť nedá vylúčiť. Ale zovšeobecňovať sa to tiež nedá. Niekoľkokrát som sa už presvedčil, že poslanec zaradený do kategórie "nehlasoval" sa sám proti tomuto výsledku ohradil a žiadal dodatočné zaradenie svojho hlasu a nebolo mu to umožnené. Predsa technické zariadenie - niektorí ho nazývate dokonalé - nemôže rozhodnúť o slobodnej vôli poslanca, nadto poslanca Federálneho zhromaždenia, ktorý má spĺňať všetky morálne a etické kvality kladené na výkon tejto funkcie. Niekedy sa stáva, že ku schváleniu sú potrební dvaja, traja, ignorujú štyria, šiesti. Preto navrhujem do bodu 14 v tlači 489, resp. myslím bod 6, ako bude schvaľovaný váš, pán predsedajúci - je mi jedno, do ktorého to bude zaradené: hlas poslanca, ktorý bol hlasovacím zariadením zaradený do kategórie "nehlasoval", možno zaradiť do jednej z troch kategórií pre - proti - zdržal sa. Umožňuje sa to len v tom prípade, keď počet ignorujúcich presahuje počet, ktorý bol potrebný ku schváleniu daného programu, zákona, uznesenia, atď. (Smiech.)

Umožňuje sa to len vtedy, keď sám o to požiada po vyhlásení verdiktu o ignorácii, a keď snemovňa, z ktorej je poslanec, resp. poslanci členom, nadpolovičnou väčšinou prítomných tento požiadavok schválili.

Pevne verím, že schválením tohto návrhu bude každý poslanec hlasovať tak, ako mu káže svedomie a bude sa môcť verejne ohradiť proti poruche hlasovacieho zariadenia. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Haškovi. Kto sa chce ešte ďalej vyjadriť k tomuto problému? Pán poslanec Roubal.

Poslanec SN M. Roubal: Vážené kolegyne poslankyne a kolegovia poslanci, nechcem dlho zdržiavať, chcem predniesť pozmeňovacie návrhy. Hovorilo sa už o nich i pred tým. Sú k tlači 586. Navrhujem za bod d) zaradiť nový bod: "Predsedajúci po ukončení hlasovania oznámi výsledok hlasovania podľa rokovacieho poriadku a naviac nemá poslancov, ktorí neboli prítomní, pokiaľ ich počet nepresiahne desať." Počet desať z toho dôvodu, že sme boli prítomní i v takom hlasovaní, kde evidentne a na základe vlastného uváženia sme ako poslanci ignorovali hlasovanie. Predsedajúci v tom prípade by mal možnosť preskúšať hlasovacie zariadenie, ako to bolo v bode b). Do tohto bodu ďalej zaradiť: "Hlas poslanca, ktorý nehlasoval a bol prítomný, nie je možné dodatočne zaradiť. Výnimku môže tvoriť jedine evidentná porucha technického zariadenia, na ktorú poslanec okamžite upozorní." Myslím si, že nebudeme takí poslanci, že by sme okamžite likvidovali toto zariadenie, ak by náhle chýbal jeden alebo dva hlasy.

Druhý pozmeňovací návrh: V bode 4 za slovo "manipulácia" doplniť "možnosť pri súčasnom hlasovaní oddelené sčítanie podľa jednotlivých snemovní, resp. podľa časti snemovní". Jedná sa hlavne o hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch, pokiaľ je ich neúmerné množstvo. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Roubalovi. Chce sa ešte niekto vyjadriť k tomuto návrhu uznesení? Prosím, poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Rozlišit důvody ignorace, t.a. zda spočívá v nedbalosti poslance, nebo v technickém nedostatku, to není na tomto zařízení možné. Je zbytečné se o tom bavit. Domnívám se, že si ale musíme uvědomit další věci: kdy navrhujeme zdokonalení technického zařízení a chování poslance a kdy navrhujeme zdokonalení jednacího řádu. Nyní nejsme schopni o jednacím řádu hovořit a hlasovat, takže to není možné. Navrhuji, abychom dnes žádný z těchto dokumentů neodsouhlasili, naopak jen doporučili vytvoření komise, která podá solidní návrh v obou těchto směrech, to znamená technického zařízení i jednacího řádu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Tichému. Chce sa ešte niekto vyjadriť v rozprave? (Nikdo se nehlásil.) Nikto sa už vyjadriť nechce. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Udeľujem slovo poslancovi Konečnému.

Poslanec SL P. Konečný: Vyjádřil bych se jen k pozměňovacím návrhům k tisku 489. To, co říká pan poslanec Blažek, nebudu vcelku komentovat, on pravděpodobně neposlouchal. Já jsem nemluvil o ničem takovém, že by někdo obsazoval jeho sedadlo, já jsem mluvil o zavazadlech. Nevím, co myslel tím odmontováním sedadla. Myslím, že to asi byl pozměňovací návrh? Asi pravděpodobně ne.

Co se týče návrhu pana poslance Tichého, to v podstatě pozměňovací návrhy nebyly, to byly jen připomínky.

Co se týče pozměňovacího návrhu pana poslance Haška. Zařazování ignorujících mezi platné hlasy - opravdu za současného stavu hlasovacího zařízení není možné zjistit, jak poslanec hlasoval. Já bych tento režim nedoporučoval, i když myšlenka je zajímavá a není zavržení hodná. V podstatě odstraňuje nedostatek hlasovacího zařízení, ovšem to by se muselo potom ještě hlasovat zvlášť o zařazování hlasů mezi platné hlasy, což se mi zdá dost složité. To by se muselo vymyslet nějakým jiným způsobem. To je mé vyjádření k pozměňovacím návrhům. K tisku 586 se vyjadřovat nebudu.

Co se týče mého závěrečného vyjádření, lituji, že sněmovny zdržuji, ale musím ještě jednou zopakovat, že doporučuji sněmovnám, aby tisk 489 schválily. Ještě jednou říkám, že jsem při sestavování tohoto návrhu usnesení spolupracoval jak s Kanceláří Federálního shromáždění, tak s autory tohoto hlasovacího zařízení z VÚST i s jednotlivými místopředsedy, kterým jsem to dával na zhodnocení, i s panem místopředsedou Sokolem. Co se týče přísného režimu se zacházením kódové jmenovky, hlasujete samozřejmě podle svého přesvědčení. Je to opravdu Achillova pata tohoto zařízení, podobně jako zde chybí okamžitá zpětná kontrola.

Ještě upozorňuji předsedajícího, že samozřejmě, pokud bych mohl navrhnout, nechal bych zvlášť hlasovat o návrhu usnesení a zvlášť o složení komise a komisi jako takové. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Technickú poznámku má pán poslanec Tichý a pán poslanec Blažek.

Poslanec SN B. Tichý: Já jsem navrhl odložit hlasování o obou těchto návrzích, ale schválit komisi, aby vypracovala solidnější návrh.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, přihlásil jsem se s technikou poznámkou, ale on to trochu zamotal pan navrhovatel. Chtěl bych vysvětlit problém s těmi sedačkami. To je podstata mého pozměňovacího návrhu. Podstatou návrhu pana navrhovatele je kromě jiného, že se budou oddělávat hlasovací krabičky, budou skladovány a my si je vyfasujeme před hlasováním. Tato procedura mi připadá nesmyslná. Navrhnul jsem, aby se odmontovávaly také sedačky. Já jsem totiž na svoji sedačku nedůtklivý jako ti trpaslíčci ve Sněhurce a sedmi trpaslících.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu poslancovi Blažkovi. Rozpravu sme ukončili, pristúpime k hlasovaniu, a to hneď, ako náhle budeme schopní uznášania. Chýba 8 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike a 17 poslancov Snemovne ľudu. Vyzývam všetkých poslancov, ktorí sú v priľahlých priestoroch, aby sa dostavili ihneď k hlasovaniu, aby sme mohli ukončiť tento bod nášho programu.

Technickú poznámku má poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Navrhuji, abychom jednání přerušili. Myslím, že už nikdo nepřijde.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem za radu, ale ešte prichádzajú ďalší poslanci. Bohužiaľ ešte nám chýbajú poslanci Snemovne národov, zvolení v Českej republike.

(Poslanci čekají, až přijde do sálu dostatečný počet poslanců, aby se mohlo hlasovat.)

Poslanec SL F. Magyar: Pred chvíľou jeden z kolegov, ktorého nebudem menovať, povedal, že nikto nežiada previesť prezenciu. Prosím pána predsedajúceho, aby dal vytlačiť mená chýbajúcich poslancov. My tu zbytočne čakáme na tých, ktorí svojvoľne opustili parlament. Vraj sa má o mojom návrhu hlasovať.

Poslanec SN R. Zelenay: Pán predsedajúci ja navrhujem ďalší procedurálny postup. Zasadajú tu spoločne dve snemovne. Ako vidíme, Snemovňa ľudu môže hlasovať a je teraz uznášaniaschopná.

V Snemovni národov môže hlasovať slovenská časť. Česká časť Snemovne národov si môže zajtra privstať a hlasovať ešte skôr, než začne spoločné zasadnutie.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Schválili sme si spoločnú schôdzu a musíme pokračovať podľa zákona, ktorý aj tak stanoví, ako má vyzerať rokovanie spoločnej schôdze. Bohužiaľ chýbajú ešte dvaja poslanci zo Snemovne národov.

Poslanec SN P. Dostál: Co kdybyste zavolal místopředsedy. Ti jsou v budově.

Poslanec SL O. Világi: Ja navrhujem, aby sme začali zajtra jednanie hlasovaním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte chvíľu vydržme.

V tejto chvíli už sme uznášaniaschopní. Budeme hlasovať. Tí, ktorí tu neboli, upozorňujem ešte raz, že tu máme dva návrhy a budeme hlasovať o každom zvlášť. O tom, ktorý získa väčšinu, budem potom hlasovať o prípadných pozmeňovacích návrhoch. Myslím, že tu boli dva. Hlasujeme o návrhu uznesení. (Hluk v sále.)

Nesmierne ma to mrzí. Potrebujem ešte dvoch poslancov. Je ešte niekto vonku ha chodbe?

Aby som splnil veľmi opodstatnený požiadavok poslanca Magyara a súčasne skontrolujeme technické zariadenie.

Nechám hlasovať Snemovňu národov. (Je 19.28 hodin.)

Prosím poslancov Snemovne národov o kontrolu prítomnosti a zároveň kontrolu sčítacieho zariadenia. Prosím, aby všetci poslanci zo Snemovne národov stlačili tlačidlo. Nemusia zdvíhať ruku. (Na sčítací tabuli je uvedené, že je přítomno 84 poslanců Snemovny národů, ale po stlačení tlačítek se ukazuje jen počet 82.)

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, aby stlačili tlačidlo. Ďakujem. Teraz je to jasne vidieť a zajtra bude meno toho poslanca, ktorý po prvýkrát nestlačil tlačidlo, známe, to je evidentné.

Vzhľadom k tomu, že nám chýbajú dvaja poslanci v českej časti Snemovne národov musíme bohužiaľ prerušiť našu spoločnú schôdzu do zajtra do 9.00 hodín. Zajtra o 9.00 hodine začneme správou vyšetrovacej komisie Federálneho zhromaždenia pre objasnenie udalostí zo 17. novembra - tlač č. 656, ďalej bude na programe informácia o plnení ústavných zákonov o navrátení majetku KSČ ľudu ČSFR, za predpokladu, že odsúhlasíte, že nebude dodržaná lehota 48 hodín. Ďalej budú na programe odpovede a interpelácie poslancov, interpelácie a otázky poslancov a správa komisie poslancov Federálneho zhromaždenia pre prípravu Ústavy ČSFR a o stave prípravy Ústavy ČSFR.

Predpokladáme, že zajtra bude jednanie trvať do 15.00 hodiny.

(Schůze přerušena v 19.34 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP