Úterý 2. července 1991

K provedení hydrogeologických průzkumů a částečnému odstranění okamžitých dopadů odchodu sovětských vojsk v oblasti ekologie uvolnila vláda České a Slovenské Federativní Republiky v roce 1990 částku 70 miliónů Kčs a v roce 1991 částku 110 miliónů Kčs. Dle poznatků komise požadavky republik, měst a obcí nejsou zcela pokryty. Požaduje se dalších cca 60 miliónů Kčs.

Bylo by vhodné, aby se na korunovém krytí ekologických škod podílely rozpočty obou republik. Tyto částky budou zahrnuty do požadavku československé strany na náhradu škod.

Řízení o náhradách škod a pohledávek vzniklých na majetku a zdraví československých občanů a organizací bylo zmocněnci vlád České a Slovenské Federativní Republiky a Svazu sovětských socialistických republik pro záležitosti odchodu sovětských vojsk prováděno v souladu s článkem 3 Dohody z 26. 2. 1990. Za rok 1990 a první pololetí 1991 bylo oznámeno zmocněncům vlád 712 nových škodních událostí s účastí sovětských vojsk. V 561 případech zmocněnci vlád rozhodli o náhradách v částce 10,5 miliónu Kčs pro ČSFR a 1,9 miliónu Kčs pro SSSR. 357 škod bylo vypořádáno mimo rozhodnutí zmocněnců vlád v souladu s občanským zákoníkem, především dobrovolnou úhradou. Škody byly posuzovány podle československého právního řádu, na základě výsledků šetření orgánů policie, prokuratury a Státní pojišťovny. K dnešnímu dni zůstává v řešení 310 škodních událostí, u nichž je upřesňován právní základ věci výše škody.

Dále je posuzováno 53 pohledávek československých organizací v částce celkem 40,5 miliónu Kčs.

Zmocněnci vlád posoudili stav řešení a pohledávek, ujednotili přehled o nich a postoupili je k dalšímu řízení československo-sovětské komisi.

Parlamentní komise obdržela k prošetření doposud 36 žádostí československých občanů o odškodnění. 17 žádostí se týká škod způsobených v období od 21. 8. do 18. 10. 1968, jejichž řešení spadá pod článek 6 Dohody z 26. 2. 1990 a jež bude možno na sovětské straně vymáhat po podepsání dohody o majetkovém a finančním vyrovnání. 8 žádostí bylo uhrazeno v souladu s tehdy platným československým právním řádem, u 10 žádostí je upřesňován právní základ věci.

S definitivním odchodem sovětských vojsk včetně ukončení činnosti zmocněnce vlády Sovětského svazu pro záležitosti odchodu sovětských vojsk a jeho aparátu vznikla možnost jistého vakua řešení majetkových a finančních otázek. Z uvedeného důvodu komise považuje za nezbytné urychlené podepsání a schválení dohody o majetkovém a finančním vyrovnání.

3. Některé kontakty s poslanci Nejvyššího sovětu SSSR.

Kontaktů byla během minulého období řada. Několikrát jsme byli v Moskvě, několikrát se jednalo na našem území. Já upozorním jen na poslední setkání.

S cílem ujasnit stanovisko sovětského parlamentu se v polovině ledna 1991 uskutečnilo setkání se skupinou poslanců Nejvyššího sovětu SSSR vedenou předsedou branně bezpečnostního výboru L. V. Šalinem.

Při těchto jednáních sovětská delegace uznala chybnost rozhodnutí o vstupu a pobytu vojsk na území České a Slovenské Federativní Republiky a vyjádřila odhodlání přispět ke spravedlivému vyrovnání. Zároveň sovětští poslanci uznali, že ze sovětského majetku, který nechala sovětská vojska v ČSFR, se mají uhradit jimi způsobené škody. Sovětská parlamentní delegace přislíbila v tomto smyslu napomoci při dosažení dohody o majetkovém a finančním vyrovnání.

Vážení poslanci, vážené poslankyně, závěrem mi dovolte, abych za parlamentní komisi poděkoval těm, kteří k odsunu sovětských vojsk z Československa svou obětavou prací přispěli.

Chtěl bych poděkovat především prezidentu Havlovi, ministru zahraničí Dienstbierovi a ministru obrany Dobrovskému za urychlenou přípravu Dohody mezi vládami ČSFR a SSSR o odchodu sovětských vojsk na území Československa, podepsanou dne 26. 2. 1990 v Moskvě.

Dále bych chtěl poděkovat zmocněnci vlády České a Slovenské Federativní Republiky pro odchod sovětských vojsk z Československa, generálporučíku Ducháčkovi,

- náčelníku úřadu zmocněnce vlády, generálmajoru Nadovičovi a jeho spolupracovníkům,

- pracovníkům ministerstev obrany, zahraničních věcí, vnitra, dopravy, financí, kontroly a federálním a republikovým orgánům pro životní prostředí,

- našim vojákům a policistům,

- pracovníkům obecních a městských zastupitelstev,

- dále bych chtěl poděkovat všem členům parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk v čele s vedoucími výjezdových skupin - poslanci Sychrou, Haškem, Kužílkem a Chýlkem, který má na starosti subkomisi pro odškodnění postižených na zdraví a na životě,

- vám poslancům Federálního shromáždění v čele s Alelandrem Dubčekem,

- vládám ČSFR, ČR a SR,

- a specielně bych chtěl poděkovat všem československým občanům, kteří - ačkoliv si sovětskou okupaci tolik vytrpěli - přesto v sobě nalezli dostatek síly, aby se dokázali se sovětskými vojáky rozloučit korektně a bez projevů negativních emocí.

Chtěl bych vám všem popřát, abychom si těžce nabytou svobodu a státní suverenitu co nejdéle udrželi. Pokud možno navždy.

Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Kocábovi. Vážené Federálne zhromaždenie, navrhujem, aby ku správe poslanca Kocába nebola zahajovaná diskusia, ale aby sa diskusia viedla k návrhu uznesenia, ktorý pripravili branné a bezpečnostné výbory. Toto uznesenie teraz uvedie poslanec Vojtěch Deyl, člen branného a bezpečnostného výboru Snemovne ľudu. Prosím, aby predniesol návrh uznesenia.

Potom zahájime diskusiu k uzneseniu.

Poslanec SL V. Deyl: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážení hosté, vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych přečetl a přednesl návrh výborů branných a bezpečnostních na usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů ke zprávě o činnosti parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk.

Výbory branné a bezpečnostní Sněmovny lidu a Sněmovny národů na základě projednání zprávy o činnosti parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk na společné schůzi výborů 28. 6. 1991 navrhují Sněmovně lidu a Sněmovně národů přijmout toto usnesení:

Federální shromáždění ČSFR

1. Přijímá zprávu parlamentní komise pro odsun sovětských vojsk.

2. Žádá vládu ČSFR o vyčlenění prostředků na odškodnění občanů poškozených na zdraví a majetku v souvislosti s invazí a pobytem vojsk Varšavské smlouvy od 21. srpna 1968 a k důstojnému odškodnění pozůstalých po obětech invaze, pokud jim nebyla újma uhrazena v odpovídajícím rozsahu anebo vůbec.

3. Žádá vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby státní orgány v těchto případech nepřihlížely k promlčení nároků poškozených nebo pozůstalých, o vytvoření zvláštního fondu, který překlene období na dosažení dohody se sovětskou stranou a vytvoří podmínky pro přiměřené odškodnění.

4. Vycházejíce z usnesení komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk o případném tranzitu sovětských vojsk a železničních transportů z bývalé Německé demokratické republiky přes československé území ze dne 21. ledna 1991 a z podobného usnesení výborů branných a bezpečnostních, konstatuje, že úspěšným ukončením odsunu sovětských vojsk byla odstraněna základní překážka, která bránila vést jednání o tranzitu železničních transportů přes československé území. Výbory branné a bezpečnostní doporučují, aby československá strana dala najevo připravenost pro taková jednání, dbala při nich zájmů bezpečnosti státu a přihlížela k potřebám všech zainteresovaných stran.

5. Federální shromáždění schvaluje text následujícího dopisu: "Federální shromáždění zvolené ve svobodných volbách v červnu 1990 si vytklo za jeden z prvořadých cílů dosáhnout odchodu sovětských vojsk, která obsadila Československo a po téměř 23 let pobývala na jeho území v rozporu s právem této země a s cítěním jejích občanů. Federální shromáždění vytvořilo komisi pro dohled nad odsunem sovětských vojsk. S uspokojením můžeme dnes konstatovat, že dne 27. června 1991 opustil poslední voják Sovětské armády území České a Slovenské Federativní Republiky. Parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk tím skončila svoji práci.

Federální shromáždění vysoce ocenilo činnost této komise a vyslovuje jí dík jménem všech občanů České a Slovenské Federativní Republiky. Zároveň vyslovuje dík všem, kteří se o odsun sovětských vojsk zasloužili - vládě České a Slovenské Federativní Republiky a ministerstvům obrany a zahraničních věcí, železničářům, kteří připravili desítky tisíc železničních vozů, všem československým občanům, kteří přispěli k potvrzení nezávislosti naší země a tím k upevnění demokracie.

6. Federální shromáždění pokládá činnost nynější parlamentní komise za skončenou. Doporučuje zřídit komisi pro dozor nad řešením ekologických a ekonomických důsledků a škod způsobených na zdraví a životech československých občanů pobytem sovětských vojsk. Komise bude složena z poslanců výborů hospodářských, pro plán a rozpočet, pro životní prostředí, branně bezpečnostních a zahraničních. Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schvaluje, aby poslanec Michael Kocáb vypracoval návrh na složení této nové komise. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Deyl. K tomuto návrhu na uznesenie mám niekoľko písomných prihlášok do diskusie. Je 12.22 hodín. Uvažujem nad tým, či otvoriť diskusiu bezprostredne, alebo vyhlásiť krátku prestávku do 13.00 hodín a potom zahájiť vlastnú diskusiu. Myslím, že niektorí poslanci už absolvovali svoje porcie a ten zbytok to snáď zvládne do 13.00 hodín.

Preto dovoľte, aby som teraz vyhlásil prestávku. Potom otvoríme odpoludňajšie jednanie diskusiou k návrhu uznesenia. Prajem dobrú chuť.

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin.)

(Jednání zahájeno ve 13.15 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pokračujeme v prerušenom jednaní oboch snemovní Federálneho zhromaždenia.

Dovoľte mi najskôr dve oznámenia. Poslanecký klub Občianskeho hnutia sa zíde dnes v miestnosti č. 274 bezprostredne po skončení spoločnej schôdze. Odkaz poslanca Soukupa.

Predsedovia hospodárskych výborov oznamujú, že hospodárske výbory oboch snemovní sa zídu zajtra o ôsmej hodine v miestnosti č. 209. Ide o záležitosť, ktorú sme prejednali v súvislosti so zaradením do programu novely malej privatizácie.

Pokračujeme teda v jednaní. Zahajujem rozpravu k návrhu výborov branných a bezpečnostných na uznesenie Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 373). Do rozpravy sú prihlásení poslanci Rynda, Hubálek, Sychra, Mlynárik, Rajczy. To sú písomné prihlášky. Teraz sa s faktickou pripomienkou hlási pán poslanec Pernica.

Poslanec SN F. Pernica: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, prosil bych vás, abyste si v bodě 5, to je v dopise opravili v první větě před čárkou, kde by mělo být: "... Jeden z prvořadých cílů - dosáhnout odchodu sovětských vojsk a navázat tak na práci komise předcházejícího parlamentu."

Dále by mělo být: "Vojska, která obsadila Československo, a po téměř 23 let pobývala na jeho území v rozporu s právem..." a věta dále pokračuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, to je pozmeňovacie návrh, ktorý podáva pán poslanec Pernica, menom bezpečnostných a branných výborov. Je to autorský pozmeňovací návrh, ktorý je nutný z toho dôvodu, že sa tam istá vec opomenula, že totiž už minulé Federálne zhromaždenie, to jarné, takúto komisiu malo a vlastne iniciovalo celý proces odchodu.

Prosím teraz pána poslanca Ryndu, aby vystúpil v rozprave. (Poslanec Rynda není přítomen.) Nie je tu, stráca poradie. Ako ďalší je prihlásený poslanec Bohuslav Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, z okupací naší vlasti sovětskou armádou souvisí nesmírné lidské hoře, devastování našeho životního prostředí, včetně ekonomiky a co s tím souvisí. Já bych jenom rád přečetl z dopisu, který mně byl doručen dneska. Čtu proto, že pozoruji, že v tomto shromáždění se hlediska citová považují za něco míň, za něco, co k věci kolikrát ani nepatří.

Je to dopis od pozůstalé po občanovi, který zahynul 21. srpna 1968. Ten pán se jmenoval Jaroslav Švec, narodil se roku 1924 a byl zastřelen u rozhlasu - dá se říci - bestiálním způsobem. Nebudu číst celý dopis. Ta paní píše:

"Nikdy nikoho nezajímalo, kolik bolesti, příkoří i hmotných ztrát mne a děti v této nešťastné zemi potkalo. Bude to někdy jinak?"

Dali jsme k tomu základ, jenomže takovýchto dopisů po uveřejnění výzvy obětem brutálních zákroků po srpnu 1968 dostávám desítky. K tomuto dopisu je připojen úmrtní list a je k němu připojen i další seznam obětí na životech. Chci jej předat příslušné komisi. Ale my bychom v usnesení branně bezpečnostních výborů měli zdůraznit, že povinností nás všech, nejenom vlády, je odškodnit prokazatelně postižené lidi ve všech pozdějších brutálních zákrocích, ať to bylo v roce 1969 i při pozdějších manifestacích.

Proto bych doporučoval, abychom tuto věc zpřesnili, že odškodnění se nepromlčuje u všech obětí či represívních zákrocích vůči našim občanům. Domnívám se, že i tohoto by se mělo použít při jednání se sovětskou stranou. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Hubálkovi. Spravodajca tento námet iste zachytil. Ako ďalší vystúpi pán poslanec Sychra.

Poslanec SL M. Sychra: Vážené Federální shromáždění, dámy a pánové, dříve než začnu hovořit k tisku č. 737, dovolte napřed, abych uvedl jako motto výrok jednoho sovětského důstojníka, který zhruba před 14 měsíci v České Lípě řekl asi toto: "Byli jsme zde na rozkaz a plnili své povinnosti. Nyní odcházíme. Jestli jsme vám ublížili, odpusťte. Vzpomínejte v dobrém, hlavně vy, kteří jste z nás zbohatli."

Byla to krutá pravda. Jsou u nás lidé, kterým přítomnost sovětských vojsk nevadila a kteří z ní měli prospěch, jsou u nás i dokonce někteří takoví lidé, kteří by si rádi přáli, aby se vrátili. Takových lidí je, myslím, málo. Co mě naplňuje ale smutkem je, že poměrně velké procento lidí je lhostejné k odchodu vojsk i k samotnému faktu tohoto odchodu. Jsou to zřejmě lidé, kterým pojmy svoboda a nezávislost nic neříkají, jsou jim lhostejné; bližší jsou jim pojmy životní úroveň a blahobyt.

Nesvoboda jim nijak nevadila a nezávislost nepotřebují ani teď. Je to pro budoucnost naší republiky velmi varující, protože naše suverenita není ještě úplná. Jsme stále, i když jiným způsobem na Sovětském svazu stále závislí. Víme, že určité kruhy v Sovětském svazu mají velký zájem na tom, udržet si politický nebo alespoň ekonomický vliv na naši republiku. Že tyto kruhy velmi mrzí, že opouštějí území jednou dobyté a měly by nepochybně tyto kruhy velkou radost, kdyby se ukázalo, že za jejich nepřítomnosti a dohledu to u nás nefunguje. Ministr obrany Dimitrij Jazov má názory, které jsou pro nás zřejmě nepřijatelné, ale naši nejvyšší představitelé by jemu a jemu podobným měli dát důrazněji najevo, že nebudeme ustupovat žádnému nátlaku, že jsme teď suverénním státem, a že se tak budeme chovat.

Chci zde vyjádřit přesvědčení, že k žádnému takovému radikálnímu vzestupu nátlaku nedojde, že konzervativní názory v Sovětském svazu nepřevládnou. Sovětští politici, zdá se, začínají být pomalu realisty, i když jednání s nimi bývají někdy obtížná, začínají chápat, že s námi musí jednat už nikoli z pozice velkého, mocného a vlivného bratra, z pozice síly, ale brát nás jako rovnoprávného partnera.

Jak už jsem řekl, sovětští politici to začínají pomalu chápat. Určité změny v jejich přístupu se začaly projevovat právě při projednávání náhrad škod.

Smlouva, která z těchto jednání vzešla, byla předmětem kritiky některých poslanců, členů komise a byla jistě projednávána i ve výborech branných a bezpečnostních. Pokládám tuto smlouvu za velmi čestný kompromis. Rád bych, abyste se i vy k ní takto postavili. Přesto se domnívám, že v usnesení tisku 737 není zcela přesně definována funkce příští komise a její účast při jednání nad řešením náhrad škod. Navrhoval bych proto v bodu 6 ve druhé větě, která začíná slovy: "...doporučuje zřídit komisi pro dozor...", doplnit za tato slova "...při jednáních nad řešením ekologických a ekonomických důsledků a škod způsobených na zdraví" atd.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP