Pondělí 8. července 1991

Zmienim sa tiež o najväčšej skupine. to sú tí, ktorí sudcovské povolanie majú radi, vykonávali a vykonávajú ho čestne. Väčšina z nich patrila k členom Komunistickej strany Československa, pretože pokiaľ chceli vykonávať svoje povolanie, nemohli sa dopustiť "zločinu", že do strany nevstúpia. Dnes im to kdekto vyčíta, aj keď takéto paušálne výčitky nie sú na mieste. Vnáša sa do ich radov psychóza, že budú musieť odísť zo svojich miest len preto, že boli členmi Komunistickej strany Československa. Ide o zámer vnášať medzi nich nepokoj, čomu tiež napomáhal v roku 1989 nepružný postup pri vypracovávaní návrhu nového zákona, ktorý má postavenie súdu a sudcov riešiť.

Dámy a páni, dnes sme konečne začali prerokúvať vládny návrh zákona o súdoch a sudcoch (tlač 678) a návrh ústavnoprávnych výborov na uznesenie Snemovne ľudu a Snemovne národov k predloženému návrhu zákona (tlač 730). Hlavným prínosom návrhu zákona o súdoch a sudcoch je kosílenie princípu nezávislosti súdoch a sudcoch a ponechanie ťažiska výkonu sudcovstva na súdoch jednotlivých republík. Návrh zákona vytvára zákonné prostriedky pre dôsledné očistenie sudcovského zboru od sudcov, ktorí sa v minulosti spreneverili svojmu povolaniu, a od sudcov, ktorí nemajú potrebnú odbornú úroveň. Návrh tiež umožňuje zaradenie sudcov do takých funkcii, ktoré zodpovedajú ich odbornej kvalifikácii, pokiaľ bola v minulosti táto zásada porušovaná.

K vládnemu návrhu zákona o sudcoch a sudcoch (tlač 678), mám tieto pozmeňovacie návrhy.

Paragraf 28, odsek 1, písm. d) zmeniť tak, že tento bude znieť:

"Rozhoduje o mimoriadnych opravných prostriedkoch proti rozhodnutiam Najvyššieho súdu republiky v trestných veciach, v ktorých to zákon pripúšťa."

Ako dôvod uvádzam: občianskoprávne, obchodné a správne súdnictvo by malo končiť, aj pokiaľ ide o mimoriadne opravné prostriedky, v republikách.

Paragraf 33, odsek 1, zmeniť takto: "Sídlom Najvyššieho súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky je Brno."

Tento problém tu už bol prebraný. Opäť uvádzam dôvod. Sídlom Ústavného súdu je Brno. Medzi Ústavným súdom a Najvyšším súdom sa vyžaduje úzka koordinácia, ktorá bude jednoduchšia, keď sídla budú rovnaké. Tiež bude lepšia koordinácia tohto súdu s Najvyššími súdmi republík a zmení sa postavenie Brna, na ktoré sa dosť často zabúdalo.

Paragraf 34, odsek 2: nie je vysvetlené, čo sa považuje za úplné vysokoškolské právnické vzdelanie. Je treba doplniť, že ide o vzdelanie dosiahnuté riadnou formou štúdia, teda formou denného alebo diaľkového štúdia. Medzi tieto formy nepatria formy skráteného štúdia, bývalé právnické školy pre pracujúcich, kde sa vyžadovala niekedy len maturita, ďalej skrátené a zvýhodnené formy štúdia pre kádrovú obrodu po roku 1970 a právnické školy Zboru národnej bezpečnosti. Išlo o pripravované a zvýhodňované stranícke kádre, ktoré mali zabezpečovať triedne súdnictvo, a preto u nich teraz záruka nezávislosti a objektívnosti nie je.

Paragraf 38, odsek 3 zmeniť takto: "Sudcov súdov republík menuje predsedníctvo príslušnej národnej rady republík, ak ide o sudcov Najvyššieho súdu, sudcov krajských a okresných súdov na návrh predsedu príslušného krajského súdu. Dôvod: Minister spravodlivosti je príslušníkom určitej strany alebo hnutia a mohli by sa pri menovaní prejaviť rôzne záujmy. V predsedníctve národnej rady ako kolektívnom orgáne by sa takéto vplyvy oveľa horšie presadzovali.

Paragraf 39, odsek 3 a 5 každý doplniť vetou: "Menovaný túto funkciu môže zastávať do dosiahnutia veku 65 rokov."

Paragraf 39 odsek 4 doplniť vetou: "Tieto funkcie môžu zastávať do dosiahnutia 60 rokov." Dôvod: Ide o ohraničenie zastávania funkcie vekom. Dosiahnutý vek 60 až 65 rokov je taký vek, kedy spravidla každý má zenit schopnosti za sebou. Je preto na mieste, aby tieto funkcie zastávali osoby mladšie, na vrchole svojej výkonnosti. Osobám, ktoré dosiahli uvedený vek, je umožnené vykonávať funkciu sudcu, kde svoje schopnosti a skúsenosti môžu realizovať.

Paragraf 61: Pri príprave justičných čakateľov aj zarátanie inej právnickej činnosti vypustiť slová "zcela" a na koniec dopísať vetu: "Skrátenie čakateľskej praxe nemôže presahovať viac ako 2 roky." Dôvod: Je takmer vylúčené, aby bez akejkoľvek praxe mohol niekto zo dňa na deň vykonávať funkciu sudcu. Je potrebné, aby s oboznámil hlavne s procesnou stránkou tejto činnosti a doba jedného roka je tomu primeraná.

Paragraf 63 a 68, odsek 1 každý doplniť vetou. "Túto odbornosť posúdi komisia zložená zo sudcov súdov rovnakého a vyššieho stupňa, na ktorom výkon funkcie má vykonávať alebo dotyčná vykonáva." Dôvod: Schopnosť vykonávať funkciu alebo slabú odbornosť najlepšie môžu posúdiť praktici. Nie je na mieste, aby o tejto čiste odbornej záležitosti rozhodovali osoby pôsobiace na správe, teda napr. na ministerstvách.

Posledný pozmeňovací návrh § 71 navrhujem vypustiť. Aj keď uchádzač má také odborné dovednosti, že môže vykonávať hneď funkciu sudcu, nie je dôvod upúšťať u neho od odbornej skúšky. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Dovoľte, aby som vám navrhol hneď dve záležitosti. Paragraf 33, odsek 1, ktorý je obsiahnutý ako bod 3 v správe ústavnoprávnych výborov, je navrhnutý v znení, ako ste navrhovali. Prosím, aby ste ho stiahli. Aj § 71 predložil poslanec Roček. Súhlasíte s tým, aby sme to takto eliminovali? (Souhlas.) Ďakujem.

Ako ďalší vystúpi pani poslankyňa Jana Petrová, pripravia sa poslanci Toman, Kincl a Moric. Potom by som vyhlásil obedňajšiu prestávku.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím že není vhodné, aby už v této době byli soudci jmenováni doživotně. Je třeba, aby se na místa dostali lidé noví, kteří nejsou tak spojení s bývalým režimem a nejsou tak zkompromitování. Také je potřeba, aby vyrostla nová generace právníků, kteří by po složení všech důležitých zkoušek mohli tato místa zastávat.

Dávám proto v tomto smyslu pozměňující návrh k § 35 odstavec 1, který zní: "Soudci jsou jmenování bez časového omezení." Já navrhuji doplnit: "Soudci jsou jmenováni na dobu pěti let a po uplynutí této lhůty bez časového omezení." Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych se zeptat paní poslankyně Petrové, kde si mysli, že tolik soudců vezmeme. Už nyní je nedostatek soudců. Jestliže omezíme ještě dobu, na kterou budou jmenováni, pouze na pět let, zajímalo by mě, kde myslí, že získáme dostatek soudů pro justici. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pokladám to za rečnícku otázku. Prosím, pán poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jak pana navrhovatele jménem vlády, tak i oba zpravodajové konstatovali trojí dělení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní, kterou samozřejmě považujeme za základní atributy námi budované demokratické společnosti. Víme, jak jsou jednotlivé složky ustanovovány, to znamená Federální shromáždění, vláda a další, dnes řešíme způsob, jakým bude ustanovován soud. Třetí, zcela samostatná, leč pokud možno rovnocenná složka.

Po tomto úvodu bych se chtěl zabývat § 38, což je ustanovování soudců Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky. Místopředseda vlády, pan Rychetský zde konstatoval, že volba Federálním shromážděním, konkrétně zákonodárnými sbory, patřila pouze do rukou komunistických režimů a navrhuje se tedy, aby jednotliví soudci Nejvyššího soudu byli jmenováni prezidentem na návrh vlády a ostatní soudci potom jmenování ministrem spravedlnosti.

Já bych se chtěl zabývat pouze Nejvyšším soudem a soudci nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky. Jsem toho názoru, že bychom se tak jednoznačně a jednoduše neměli vzdávat ingerence v tom, kdo bude soudcem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky. Pokud prostudujeme podrobně § 26 tohoto zákona, zjistíme, že Nejvyšší soud má značné pravomoci při výkonu soudní moci, zjistíme, že de facto ovlivňuje výkon a výklad práva, to znamená, že Nejvyšší soud svým způsobem interpretuje zákony, které my tady přijímáme: Nejvyšší soud vlastně doplňuje a dodává to, co my máme na mysli, leč v zákoně buď nevyjádříme nebo vyjádříme méně přesně.

S přihlédnutím k tomu, že ze všech těch tří nezávislých a rovnocenných složek právě Federální shromáždění, moc zákonodárná, má své postavení odvození přímo od lidu, jedině my jsme přímou volbou zde zvolení, si myslím, že bychom měli mít zájem na tom, abychom měli dohled nad tím, kdo je soudcem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky. Podobná praxe, kterou zde chci navrhnout, je upravena a používána již více než 200 let v USA, kde sice prezident jmenuje soudce konkrétně ústavního soudu, ale jeho jmenování poté podléhá následnému schválení v Kongresu senátem. Myslím, že u nás by to mělo být sněmovnami Federálního shromáždění.

Dalším důvodem, který mě k návrhu vede, je i to, že přece jen prezident je pouze jedinou osobou, vždy bude hájit otevřeně, vědomě nebo podvědomě, zájmy té či oné strany. Myslím, že právě Federální shromáždění, které reprezentuje vůli a názory voličů, by mělo v tomto směru mít možnost zasáhnout a pouze v tomto prvotním okamžiku jmenování a ustanovení soudce do funkce by mělo mít možnost se na něm podílet. Proto bych zde navrhl doplnění § 38 odstavec 1 poslední věta, která by byla připojena k prvnímu odstavci a zněla by:"Jmenování soudcem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky nabývá účinnosti schválením oběma sněmovnami Federálního shromáždění."

Podobná změna by měla být přijata i v ústavním zákoně, který budeme přijímat, v tisku 677. Nechám na zvážení a případně na další diskusi, zda by podobná úprava neměla být nějakým způsobem přijata i u Nejvyšších soudů republik, je-li to v naší pravomoci.

Tento návrh vznikal v posledních dnech. Nebyl diskutován. Jsem ochoten návrh upravit tak, aby odpovídal legislativním pravidlům, ale jsem toho názoru, že v tomto případě bychom se své ingerence skutečně neměli vzdávat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má poslanec Jiři Kincl. Pripraví sa poslanec Móric.

Poslanec SL J. Kincl: Vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych podal několik pozměňovacích návrhů.

První pozměňovací návrh mám k § 11, a to pro větši srozumitelnost zákona. Navrhuji zařadit nový odstavec v tomto znění: "Předseda okresního soudu vykonává správu okresního soudu, zajišťuje jeho řádný chod po stránce personální, organizační, hospodářské a finanční, pečuje o odbornou výchovu soudců a ostatních pracovníků okresního soudu, plní další povinnosti při vyřizování stížností fyzických a právnických osob na průtahy v řízení a nevhodné chování soudců, dbá soudcovské nezávislosti." Ve stejném znění doporučuji změnit i § 14, kde jde o předsedu krajského soudu, ale text by dále byl totožný. Totéž doporučuji vřadit do § 19, kde jde o předsedu Nejvyššího soudu.

Můj další pozměňovací návrh se týká § 46 odstavec 1, kde navrhuji zařadit písm. c) v tomto zněni:"Nesplňuje předpoklady odborné způsobilosti pro řádný výkon soudce." Mé zdůvodnění je takovéto: Podle § 44 odstavec 1 je možné soudce sice odvolat, jestliže závažným způsobem porušil své soudcovské povinnosti. Podle § 46 odstavec 1 a) je možné soudce zprostit, jestliže jeho zdravotní stav trvale nedovoluje řádně vykonávat soudcovské povinnosti. V praxi se však mohou vyskytnout případy, kdy soudce neporušil své povinnosti, je zdráv, a přesto se zjistí, že pro výkon funkce nemá předpoklady. Proto navrhuji toto znění.

Poslední pozměňovací návrh nesouhlasím s ustanovením § 54 odstavec 2, že soudci nesmějí stávkovat. Jestliže je stávka demokratickým právem občanů, proč by i oni nemohli stávkovat? Navrhuji odstavec 2 § 54 zcela vypustit.

Návrhy, které jsem podal, předávám písemně.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pýtam sa vás, pán poslanec, či o svojich návrhoch k paragrafom 11, 14 a 19 si budete priať hlasovať spoločne. (Poslanec Kincl: Ano.) Ide o rovnakú problematiku, ale na rôznych stupňoch. Slovo má poslanec Moric, pripraví sa poslanec Molnár.

Poslanec SN V. Moric: Vážené dámy a páni, vážený pán predsedajúci, ja mám k predloženému návrhu niekoľko poznámok. V prípade § 12 odstavec 1 mi nie je jasné, aký je potrebný počet podpredsedov súdov. Hovorí sa, že krajský súd sa skladá z predsedu a z potrebného počtu podpredsedov súdov. Myslím si, že toto je veľmi široký pojem.

V tlači 730 boli v podstate všetky výrazy, kde sa hovorí o jednotnom súdnictve zmenené na "zjednocující". Neviem, či sa na to zabudlo v § 16, druhý riadok "dbá o jednotný výklad a o jednotné používanie zákonov". Pokiaľ by to takto malo byť, nie je súd s § 5 odstavec 1 o nezávislosti sudcov.

Navrhujem v § 16 namiesto "dbá o jednotný" dať slová "dbá o zjednocujúci výklad a zjednocujúce používanie".

V § 27 pri zostavovaní senátu je treba dbať, aby členovia senátu boli občania obidvoch republík. Navrhujem, aby sa to zmenilo. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prepáčte, pán poslanec. Prosím návštevníkov snemovne, ktorí sa nachádzajú v "tuneli", aby snemovňu opustili. Snemovňa je vyhradená len poslancom. Prosím, odoberte sa na balkón.) Navrhujem zmeniť § 27 odstavec 2 takto: "aby ako členovia senátu boli primerane zastúpení občania obidvoch republík".

Paragraf 28, odstavec 1, tretí riadok zaisťuje zákonnosť a jednotnosť rozhodovania medzi republikami. Navrhujem, aby tam bolo len "zaisťuje zákonnosť" a vypustiť" jednotnosť rozhodovania medzi republikami", pretože my nemáme tzv. precedenčné právo, ale kodofikované právo.

Pokiaľ ide o sídlo Najvyššieho súdu, navrhujem, aby to bolo Brno. Ide o § 33.

Paragraf 36 a niektoré nasledujúce: nie je mi jasné, či navrhuje sudcu minister, ako je zabezpečená nezávislosť výkonnej, zákonodarnej a sudcovskej moci. K tomu by som žiadal stanovisko spravodajcov. Myslím, že by to malo patriť do moci zastupiteľských zborov a nie do rúk výkonnej moci.

Všetky svoje pozmeňovacie návrhy predložím písomne. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: K § 33 myslím, že nie je potrebné zmenu navrhovať, pretože tá je obsiahnutá už v správe výborov.

Ako posledný písomne prihlásený vystúpi v rozprave ešte poslanec Peter Molnár. Po jeho vystúpení vyhlásil poludňajšiu prestávku.

Ešte sa hlási niekto manuálne, pán poslanec Jičínský, prvý podpredseda parlamentu.

Poslanec SL P. Mornár: Vážený pán predsedujúci, vážení prítomní, kolegyne a kolegovia, dámy a páni, mám niekoľko pozmeňovacích návrhov. V krátkosti a stručne ich prečítam.

K § 4 doplniť nový odsek 4?"Vec pridelená sudcovi nesmie mu byť odoberaná bez právneho dôvodu".

Druhý pozmeňovací návrh: K § 5 doplniť nový odsek tohto znenia: "Sudcovia sú pri rozhodovaní nezávislí."

Za § 32 doplniť nový paragraf s názvom "Výkon súdnej správy". odstavec 1 by mal znieť: "Správu súdnictva, okrem vojenského súdnictva, vykonávajú ministri príslušných republík".

Odsek 2 by mal znieť: "Úlohou správy je hlavne zabezpečovať materiálne, finančné, personálne podmienky, ktoré sú potrebné pre riadny, dôstojný a nezávislý výkon súdnictva".

  1. Organizuje a usmerňuje, kontroluje výkon štátnej správy súdov vykonávaný prednostami súdov.

  1. Organizuje a riadi odbornú prípravu justičných čakateľov a ďalšiu odbornú výchovu sudcov a ďalších pracovníkov súdov.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP