Středa 10. července 1991

Kdo se zdržel hlasování? (50) Padesát. Děkuji.

Několik poslanců nehlasovalo. Konstatuji, že návrh sněmovna nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (23) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (52) Padesát dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (24) Dvacet čtyři. Děkuji.

Dvacet tři pro, padesát dva proti, dvacet čtyři poslanci se zdrželi. Další část poslanců nehlasovala.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Další pozměňovací návrh č. 10 poslance Kováče, který v § 23, odstavec 2 za slovo "žíraviny" navrhuje doplnit slova "a jiné věci". Paragraf tím ztrácí na konkrétnosti. Navrhovatelé i zpravodajové nedoporučují jeho přijetí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Kováče, zda trvá na svém návrhu. Stahujete, ano? Děkuji. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Jedná se o návrh poslance Jégla k § 24, ve kterém pan poslanec navrhuje vypustit odstavec 1. Navrhovatelé ani zpravodajové nedoporučují.

Poslanec SL P. Jégl: Pozměňovací návrhy se týkaly § 64, 65, 77 a ještě § 39, nikoliv § 24. O tom jsem se vůbec nezmiňoval.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Došlo k záměně za § 64.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže toto je bezvýznamné.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: V tomto případě se omlouvám za technickou chybu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím zpravodaje, aby pokračoval.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslance Zelenaye k § 25, po předběžných konzultacích jsme předpokládali, že tento návrh je vázán k návrhu u § 16, který prošel. Tudíž pan poslanec Zelenay by asi stáhl tento pozměňovací návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Návrh poslance Dostála k § 27 - jednalo se o otevření obydlí ve vztahu k chovancům některých ústavů. Po interní informaci a konzultaci s poslancem Dostálem byl tento problém vysvětlen a stažen.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další návrh kolegyně Sándorové k § 29 odstavec 1 písm. a) slova "operativní technika" nahradit slovy "zpravodajská technika". Kolegyně Sándorová to zdůvodňovala slovním sjednocením názvů technik. My po konzultaci s navrhovatelem a po opětovném nahlédnutí do zákonů Slovenské národní rady a České národní rady, kde se tato technika nazývá ne operativní technikou, ale názvy bližšími, než je zpravodajská technika, doporučujeme, aby znění zůstalo v původní podobě - operativní technika - a nedoporučujeme návrh kolegyně Sándorové.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní kolegyně Sándorová trvá na hlasování o svém návrhu? (Ano.)

Hlasují nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (9) Devět. Děkuji.

Kdo je proti? (16) Šestnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (82) Osmdesát dva. Děkuji.

Pro devět, proti šestnáct, zdrželo se osmdesát dva, jeden poslanec nehlasoval.

Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (17) Sedmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (12) Dvanáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (63) Šedesát tři. Děkuji.

Sedmnáct pro, dvanáct proti, šedesát tři se zdrželo, řada poslanců nehlasovala.

Návrh nebyl přijat.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňující návrh k § 34 poslance Jedináka: v odstavci 1 doplnit první větu slovy "po celou dobu". Přečtu to celé:

"Prokurátor, který vydá povolení, po celou dobu použití techniky sleduje, zda důvod použití operativní techniky trvá."

Zpravodajové ani navrhovatel tento návrh nedoporučují pro nadbytečnost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (27) Dvacet sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (25) Dvacet pět. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (51) Padesát jeden. Děkuji.

Dvacet sedm pro, dvacet pět proti, padesát jedna se zdrželo, tři poslanci nehlasovali.

Návrh přijat nebyl.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (16) Šestnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (23) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (60) Šedesát. Děkuji.

Šestnáct hlasů pro, dvacet tři proti, šedesát se zdrželo, čtyři poslanci nehlasovali.

Návrh nebyl přijat.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňovací návrh kolegy Jégla k § 39 - pozměňovací návrh máte před sebou. Po konzultaci s navrhovatelem zpravodajové doporučují úpravu tohoto pozměňovacího návrhu, který vám přečtu, a po této úpravě, pokud by byla akceptována poslancem Jéglem, budu pozměňující návrh doporučovat k přijetí. Úprava by tedy zněla:

"Kontrolní orgány oprávněné řediteli federálního policejního sboru nařídit, aby ukončil používání operativní techniky, které přesahuje působnost federálního policejního sboru, vymezenou ustanovením § 29."

Kolega Jégl na mě kývá, že souhlasí. V tomto případě navrhovatel a zpravodajové doporučují připojení.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Mám dotaz: ostatní zůstává v návrhu? Je to jenom v této zkrácené verzi?

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Je to jen tak, jak jsem to četla, v té zkrácené verzi.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Jégl souhlasí s touto úpravou? Takže návrh je jasný. Můžeme hlasovat. Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro takto upravený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (89) Osmdesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (13) Třináct. Děkuji.

Osmdesát devět hlasů pro, jeden proti, třináct se zdrželo, čtyři poslanci nehlasovali.

Hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (91) Devadesát jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Devět. Děkuji.

Devadesát jeden hlasů pro, dva proti, devět poslanců se zdrželo, tři poslanci nehlasovali.

Obě sněmovny pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Další je pozměňovací návrh poslance Hubálka, který v § 41 navrhuje pozměnit text u písmene a) s textem "úder libovolným předmětem". Navrhovatelé ani zpravodajové nemohou doporučit. Policisté v naší svízelné bezpečnostní situaci jsou speciálně školeni a používají přesně definované prostředky, není možné připustit kameny, klacky a podobně. Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče Hubálku, trváte na hlasování o svém pozměňovacím návrhu? (Poslanec Hubálek trvá.)

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.50 hodin.) (7) Sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (41) Čtyřicet jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (50) Padesát. Děkuji.

Řada poslanců nehlasovala. Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců sněmovny národů je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.51 hodin.) Děkuji. (4) Čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (58) Padesát osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (37) Třicet sedm. Děkuji.

Řada poslanců nehlasovala. Návrh přijat nebyl. Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Dalším návrhem je návrh pana poslance Dostála k § 42, který v odstavci 1 písm. c) navrhuje vypustit slovo "aktivní".

Navrhovatelé ani zpravodajové nesouhlasí, protože tento text je plně oprávněn k překonání odporu uvedených osob, a navíc už v návrhu usnesení je tento problém vyřešen ve vztahu k osobám, které kladou pasivní odpor, a tam byla textace zákona výrazně zmírněna.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh je jasný. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměnovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.52 hodin.) (6) Šest. Děkuji.

Kdo je proti? (40) Čtyřicet. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (55) Padesát pět. Děkuji.

Tři poslanci nehlasovali.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.53 hodin.) (3) Tři. Děkuji.

Kdo je proti? (63) Šedesát tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (36) Třicet šest. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Návrh tedy nebyl přijat ani v jedné ze sněmoven. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: V § 44 navrhuje poslanec Mečl v odstavci 1 vypustit ustanovení písmena g). Jedná se o problematiku hlídání zadržených osob pomocí psů. Doporučujeme tento návrh přijmout a písmeno g) vypustit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Opět hlasují nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.54 hodin.) (54) Padesát čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (8) Osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (40) Čtyřicet. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.55 hodin.) (68) Šedesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (9) Devět. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (22) Dvacet dva. Děkuji.

Dva poslanci nehlasovali. Sněmovna návrh přijala. Prosím další návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP