Úterý 16. července 1991

Prosím o okamih strpenia. Som upozorňovaný na technickú chybu. Zdá sa, že nám vypadol jeden bod. Budeme pokračovať v hlasovaní, spravodajca profesor Šamalík vysvetlí o čo ide.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Jde o to, že jsme vlastně hlasováním vyloučili (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím poslancov, aby sa posadili.) doživotnost jmenování, což by nebylo samozřejmě překážkou, protože tím se dává prostor pro to, aby v zákoně o soudech a soudcích bylo umožněno to či jiné řešení, to je problém našeho hlasování v této chvíli.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To znamená, že problematika sa plne presúva do zákona o sudcoch a súdoch. Takže s týmto vysvetlením hlasujeme o návrhu ústavnoprávneho výboru tlač 729 s vedomím, že sme schválili zmenu v rámci tlače 769. Hlasovať bude Snemovňa ľudu. Prosím, je to jasné? Nie je to jasné. Ešte raz prosím pána poslanca Šamalíka. Potom pán podpredseda Snemovne ľudu pán Valko, dvaja sa to pokúsia vysvetliť.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: V tom textu jsme měli - soudci jsou jmenováni bez časového omezení atd. Tedy zmizelo nám tady vůbec to, abychom do tohoto zákona dali jasné ustanovení o tom, že zde jakékoli časové omezení prostě není. To jsme hlasováním k bodu 3 odstranili. Čili tady by se mohlo říci, že v ústavním zákoně vznikne mezera nebo zde nebude základ pro to, abychom to přesně určili. Je ovšem vysvětlení, které už jsem tady řekl, že tím, že tam není toto časové ustanovení, tak se dává prostor zákonodárci, aby v zákonu o soudech a soudcích použil to nebo jiné řešení. To znamená bez časového omezení, doživotně nebo jak tady existoval názor s výjimkou prvního jmenování. Tyto varianty potom budou řešeny v zákoně o soudech a soudcích.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V tejto veci bolo podaných niekoľko pozmeňovacích návrhov, ktoré sú v tom sortimente pozmeňovacích návrhov. Ešte pán podpredseda Valko, potom dám technickú poznámku poslancovi Kudláčkovi. Ale nebudeme otvárať diskusiu.

Místopředseda SL E. Valko: V podstate by som naviazal stručnou pripomienkou - v realizačnom zákone o súdoch musí byť bezpodmienečne určená lehota. To musí byť, inak to je katastrofa, keď nebude uvedené na ako dlho majú byť menovaní sudcovia. Tým, že sme vypustili bod 3, neprešiel schválením, tak v ústave toto ustanovenie nie je.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pokiaľ toto hlasovanie dopadne pozitívne, tak pri druhom zákone túto záležitosť budeme musieť ustrážiť. Pán poslanec Kudláček, ale neotváram diskusiu, aby sme neboli v omyle.

Poslanec SL L. Kudláček: Dovolte jen dotaz, pro úplnou jistotu. Znamená to, že jestliže jednáme nad tiskem 729, že v článku 101 nebude odstavec 5, respektive se posunou spodní odstavce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je to tak, ako sme pochopili spravodajcov i predsedu dohodovacieho výboru. Takže pristúpime k hlasovaniu. Ešte tu vzniká akási nejasnosť? Nevzniká. Hlasujeme. Prosím, pán poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: My tam máme nejasnost v jedné věci. Zda, když jsme neschválili pozměňující návrhy, se tudíž nevracíme k původnímu znění. My se chceme ujistit, zda - jestliže to takto schválíme - tak v ústavním zákoně nebude vůbec zmínka o tom, na jak dlouho jsou jmenováni a je to celé odkázáno až na zákon o soudcích. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Schválili sme jeden jediný pozmeňujúci návrh.) Když se neschválí pozměňující návrh, platí vlastně původní předloha. V původní předloze to upraveno je.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V znení tejto správy výborov ústavnoprávnych 729 a zmeny dohodovacieho výboru. V tomto duchu nechám hlasovať. Hlasujem o správe - ešte raz zopakujem - výborov ústavnoprávnych, o ich návrhu na uznesenie, pod číslom 729 so zmenou, ktorú sme schválili v tlači 769. Diskusia nie je otvorená. Pán predseda dohodovacieho výboru by mal vec zrozumiteľne vysvetliť.

Myslím, že budeme trpezliví, možno že klub Občiansko demokratickej strany sa teraz práve rozhoduje, ako bude hlasovať, podľa toho, aké vysvetlenie sa mu dostane od pána podpredsedu Valku. Ešte dám slovo pánu spravodajcovi Pohankovi, ktorý sa to ešte raz pokúsi vysvetliť.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Já bych se pokusil to shrnout. Předmětem našeho jednání už minule byl tisk 729, to je zpravodajská zpráva k tisku o ústavním zákonu o soudech. Tisk 729 jsme probrali, v diskusi k němu byly podány četné pozměňovací návrhy. O těch jsme rozhodli, takže nyní se vracíme ke zpravodajské zprávě včetně těch pozměňovacích návrhů, které jsme schválili.

Nyní se ovšem stalo, že ve zprávě dohodovacího výboru v bodě A) 3 je text: "Doporučuje se ponechat znění dosavadního odstavce 5" a dále jsou změny v označení odstavců, že se posouvají apod., což je technická věc. O tom by nebylo třeba hlasovat. Ovšem ponechat znění dosavadního odstavce 5 by znamenalo ponechat jmenování soudů bez časového omezení a bez jakékoli výjimky tohoto časového omezení, což pro část Federálního shromáždění bylo nepřijatelné. Dosavadní odst. 5. Ten ovšem určuje také (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím venujte tomuto výkladu pozornosť.) funkční období přísedících. Čili teď nám celá tato věta vypadla, tj. celý původní odstavec 5 a předmětnou otázku bude třeba rozhodnout v rámci zákona.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Sme si vedomí toho, že o pozmeňovacích návrhoch k návrhu výborov ústavnoprávnych tlač 729 sme už hlasovali, niektoré sme prijali, niektoré sme odmietli a táto tlač je už tiež modifikovaná. A teraz sme ju ďalej modifikovali správou 769. Čiže budeme hlasovať o tom čo po všetkých týchto pozmeňovacích návrhoch zo správy zostalo. Vysvetlenie pána poslanca Pohanky doplní ešte predseda dohodovacieho výboru doktor Valko.

Místopředseda SL E. Valko: Po prerokovaní a prezrení všetkých textov 677, 729, 769 vychádzajú určité skutočnosti: v článku 101 došlo k schváleniu odseku 3. Odsek 4 absolútne vypadol, ale odsek 5 tým, že sme neschválili teraz bod 3 v tlači 769, zostáva v znení tlače 677, pretože v tlači 729 o tom nie je zmienka. Toto po prerokovaní všetkých troch textov a výsledkov hlasovania nám vyšlo, takže, opakujem, že ostáva článok 101 odstavec 3 v znení bodu 2, tlač 679, bod 4 odstavec 4 je vypustený, ide o tlač 677, a odstavec 5 zostáva v znení tlače 677. (Hlasy z pléna: aké je znenie?)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že za týchto okolností nemôžeme o veci hlasovať. Budem musieť požiadať spravodajcov, aby do počítača premietli všetky návrhy tohoto bodu, to znamená článku 101, a aby nám dali k dispozícii text článku 101, o ktorom teda budeme hlasovaním rozhodovať. Inak by sme sa dostali do podobnej situácie, v akej sme sa ocitli včera.

Prerušujem schôdzu na 30 minút a za túto dobu spravodajcovia s predsedom dohodovacieho výboru prevedú potrebnú operáciu.

(Jednání přerušeno v 11.51 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 13.09 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme pokračovať v prerušenej schôdzi hlasovaním. Dali sme vyhotoviť znenie článku 101, ktoré bude k dispozícii pri hlasovaní o celkovom vládnom návrhu zmeny ústavného zákona. Zisťujem, že obidve snemovne sú schopné uznášania.

Hlasovanie sme prerušili v bode, keď vznikli pochybnosti okolo odstavca 5 v článku 101. Prosím teraz pána poslanca profesora Šamalíka, spravodajcu ústavnoprávneho výboru Snemovne národov, aby vysvetlil, v čom je causus belli.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Já bych se vrátil k novele tisku 677 strana 4, kde máte příslušný odstavec. V ústavně právních výborech nebylo vůči němu vzneseno žádných připomínek. Čili se neobjevuje ani ve zprávě ústavně právních výborů. Nejsou tam proto, že jsme se domnívali, že toto ustanovení bez časového omezení nám vyhovuje s tím, že problémy očisty atd. jsou obsaženy v dalších paragrafech.

Problémy, které zde vznikly, způsobily, že jsme zamítli ponechat znění dosavadního odstavce 5, čímž tento odstavec mizí. V celém článku 101 není nyní obsaženo nic, co se týká doby, na níž jsou soudci voleni. To jsem Vám zde říkal již před tím.

Příslušná novela zároveň ruší dřívější systém ustavování soudců. Všechno to, co je nyní sporné v ústavním textu, by bylo přesunuto do normálního zákona o soudech a soudcích. Protože stav je takový - po hlasování, kdy jsme zamítli existenci odstavce 5 - nemáme v dané chvíli o čem hlasovat. Stav je prostě takový, že mám před sebou článek 101 bez odstavců 5 a 4, ty se měnily. Před námi je, abychom hlasovali o zákoně jako celku ve znění ústavně právních výborů, ale také ve znění přijatých doplňujících návrhů, které jsme měli v předchozím jednání. A také ještě minus rozhodnutí, která se týkají sídla Nejvyššího soudu.

Nevím, zda bude nutné opakovat to, co jsme k tomu dodávali, ale soudím, že stav je nyní tak jasný, že jediným sporným bodem je tato otázka, která - soudím - je nyní už zcela jasná. Všechny spory, které jsme zde vedli, přesouváme od jednání k zákonu o soudech a soudcích. Tedy tam se otvírá možnost pro to, abychom přijali to nebo jiné řešení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Znamená to, že budeme hlasovať o tlači 729. Poslanec Dienstbier.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, musím protestovat proti výkladu, který přednesl profesor Šamalík. Článek 101 ve znění vládního návrhu tisk 677 byl pozměněn zpravodajskou zprávou, kterou předložily ústavně právní výbory. Ta vypustila odstavec 4. Žádný další pozměňovací návrh k tomuto článku nebyl přijat. Z toho plyne, že odstavec 5 v návrhu jednoznačné zůstává. Pokud teď budeme hlasovat o celkovém znění zákona, hlasujeme o něm včetně článku 101, ze kterého byl pouze vypuštěn odstavec 4. Odstavec 5 tam zůstal.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pri hlasovaní o jednotlivých položkách tlače 769 sme neprijali bod 3, ktorý hovorí, že sa má ponechať znenie doterajšieho odstavca 5. Znamená to, že sme per negatiónem rozhodli, že sa nemá ponechať. Tak tomu rozumiem a v tomto zmysle dám o veci hlasovať. Tento výklad mi poskytli i spravodajcovia i prvý podpredseda Federálneho zhromaždenia sa s ním stotožnil. Znamená to, že keď sme odmietli niečo ponechať, tým sme to vylúčili.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Jestliže jsme nepřijali žádný pozměňující návrh, tak text zůstává v původním znění.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Logika je neúprosná. Jestliže text "ponechat znění dosavadního odstavce 5" jsme zamítli, tak nemůže v žádném dalším textu být.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte sa hlási poslanec Pohanka.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Zvláštnost je v tom, že zákon se stal předmětem dohodovacího řízení, a to právě pro odstavec 5, který byl základem sporu. Proto dohodovací výbory doporučily ponechat znění odstavce 5. Tento jejich názor jsme nepřijali. Tak se dostala tato změna do souhrnu a do výsledku našeho jednání, o kterém teď budeme hlasovat. Za chvíli dostaneme do lavic celý článek 101 ve znění, jak o něm máme hlasovat. Odstavec 5 tam nebude. Nebude tam ani odstavec předchozí a další odstavce budou přečíslované.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Porozumeli ste alebo je tu nejaký opačný názor na vec? Myslím, že by sme mali niekoľko minút vydržať, než nám urobia počítačovú edíciu článku 101. Deje sa tak v týchto chvíľach. Dúfal som, že do zahájenia hlasovania to budeme mať na stole. Nie je tomu tak. Zostaňte v laviciach, myslím, že v priebehu piatich minút budeme mať túto záležitosť k dispozícii. Chce sa ešte niekto prihlásiť s faktickou poznámkou? Pán poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Využívám času, poněvadž se domnívám, že jde o závažný precedens a myslím, že by bylo vhodné, abychom si věci vyjasnili, aby se na ně nemohlo zpětně odvolávat.

Chápu to tak, že to, co je navrženo ve zprávě dohodovacího výboru tisku 769, byl vlastně svou formulací bodu 3 návrh, aby se o odstavci 5 článku 101 hlasovalo zvlášť tak, jak to umožňuje jednací řád. Musíme to chápat jedině takto. Pokud bychom to chápali jinak, je to závažný precedens v tom smyslu, že aniž by to kdokoli navrhl, hlasováním o ponechání jakékoliv části textu původního návrhu, které bude negativní, dojde k vypuštění. Tady je zaužívaná praxe, že pokud chceme něco vypustit a neusneseme se, že budeme hlasovat zvlášť o té části, musíme navrhnout, aby došlo k vypuštění. Přikláněl bych se, pokud použijeme toho výkladu profesora Šamalíka, ale v tom smyslu, že dohodovací výbor nám navrhl, abychom o odstavci 5 hlasovali zvlášť. Pokud bychom to vykládali jinak, byl by to podle mého názoru závažný omyl.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že sa to i stalo. Skutočne sme hlasovali. Návrh k bodu 3 sa nestretol so súhlasom, bol zamietnutý. Zvláštne hlasovanie prebehlo a výsledok je tiež jasný podľa mňa.

Dúfam, že nám práve nesú príslušnú tlač. Prosím o rozdelenie poslancom.

Pán poslanec Gandalovič s faktickou poznámkou.

Poslanec SN P. Gandalovič: Jestli mohu ještě během roznášení k teoretické debatě. Myslím, že během těchto problematických zákonů si musíme vyjasnit, jakou váhu mají závěry dohodovacího výboru, jestli mají postavení pozměňovacího návrhu vůči základnímu tisku, anebo jestli se stávají součástí zprávy. V případě, že neprojde závěr dohodovacího výboru, vždycky se dostaneme do situace, že nebudeme vědět, co platí. Nemyslím si, že by to mělo automaticky znamenat, že se příslušná ustanovení zákona, která byla sporná a která dohodovací výbor řešil, ze zákona vypouští. Myslím, že bude potřeba buďto nějakým způsobem pozměnit jednací řád, nebo se musíme dohodnout, jak to budeme dělat. Protože včera jsme stejný problém řešili a dnes se to dostává do podobné situace.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Táto záležitosť nie je v rokovacom poriadku upravená, akým spôsobom nakladať s výsledkami dohodovacej komisie, ale ja som hneď na začiatku, ako sme začali rokovať, navrhol, akým spôsobom to máme robiť a podľa toho sme postupovali. Čiže pre tento jeden prípad postup bol definovaný. Je možné pre nejaký iný prípad voliť inú definíciu, prípadne upraviť rokovací poriadok, novelizovať ho v tomto zmysle. Ale mám dojem, že dnes na začiatku boli pravidlá vytýčené a že budeme v tomto duchu postupovať, že sme totiž zahájili diskusiu k výsledkom dohodovacieho riadenia. Ešte pán poslanec Vild sa hlási.

Poslanec SL J. Vild: Chyba totiž spočívá v tom, že dohodovací výbor musí formulovat závěry tak, co chce změnit ve znění, které vyšlo z jednání sněmoven, kde to bylo schváleno, a nemůže formulovat něco tak, že se tam něco má ponechat. To není možné, takže teď už s tím nic nenaděláme, takže musíme pokračovat tak, jak jste říkal.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP