Úterý 16. července 1991

Je niekto proti? (6) Šesť.

Zdržal sa niekto hlasovania? (37) Tridsaťsedem.

Osem poslancov ignorovalo. Ďakujem.

Tento návrh nebol prijatý ani jednou zo snemovní. Prechádzame na stranu 9 pozmeňovacích návrhov.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Několik návrhů se vyskytlo ke stejnému ustanovení, a sice ke lhůtě uvedené v § 67. Pan poslanec Měrák navrhuje zkrátit lhůtu na šest měsíců, a sice v obou odstavcích jako možnost odvolání soudce. Zatímco návrh v podobě zpravodajské zprávy uvádí lhůtu do konce roku 1992 v prvním odstavci, a žádnou lhůtu, čili že to upraví až zvláštní zákon, ve druhém odstavci. Nedoporučujeme.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je tu nejaká poznámka výboru pre dohodovacie rokovanie pána Valku. Predtým dáme slovo pánu Měrákovi.

Poslanec SN P. Měrák: Beru svůj návrh zpět.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prejdeme k návrhu poslanca Žáčka.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Mohli bychom přejít k návrhu poslanců Bendy a Sokola, který se problematiky týká. Oba shodně navrhli, aby lhůta se posunula až do roku 1993 a abychom se vrátili k původnímu textu návrhu zákona, totiž, aby v této lhůtě měl být podán návrh, nikoliv rozhodnuto celé řízení o odvolání soudce. Doporučujeme.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To znamená k 31.12.1993 je možno podať návrh na odvolanie sudcu. Budeme hlasovať o tomto pozmeňovacom návrhu poslanca Sokola, ktorý si osvojil i pán poslanec Benda.

Spravodajcovia doporučujú.

Poslanec SL V. Benda: Budeme hlasovat o obou paragrafech současně?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Jestli si to přejete, můžeme hlasovat současně?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Sokol je za to, aby sa hlasovalo zvlášť. Najprv § 67.

Hlasovať budú poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Sokola, ktorého znenie ste si vypočuli, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se v 16.00 hodin.) Ďakujem. (73) Sedemdesiattri.

Je niekto proti? (3) Traja.

Zdržal sa niekto hlasovania? (23) Dvadsaťtri.

Štyria poslanci ignorovali.

Snemovňa národov, poslanci zvolení v Českej republike môžu hlasovať. Pýtam sa, kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Sokola a pána Poslanca Bendu? (50) Päťdesiat.

Kto je proti? (4) Štyria.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria. Jeden ignoroval.

Teraz sa pýtam poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike, kto súhlasí s návrhom pána poslanca Sokola a pána poslanca Bendu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (41) Štyridsaťjedna.

Kto je proti? (0) Nikto.

Zdržal sa hlasovania? (10) Desať poslancov, štyria hlasovanie ignorovali.

Konštatujem, že obidve snemovne pozmeňujúci návrh prijali.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Nyní půjde o § 68 odstavec 1 to znamená odvolání soudce pro odbornou nezpůsobilost. Návrh je stejný. Místo lhůty jednoho roku uvést lhůtu do konce roku 1993. Doporučujeme.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Benda má poznámku.

Poslanec SL V. Benda: Jenže zase jde o lhůtu pro návrh, nikoliv lhůtu pro ukončení řízení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Znie to asi takto: "Do konca roku 1993 je možno podať návrh na odvolanie sudcu, atď., atď. To znamená nedáme do konca roku 1993, ale do 31.12.1993, aby to bolo legislatívne presné.

Snemovňa ľudu hlasuje. Kto súhlasí s týmto pozmeňovacím návrhom pána poslanca Bendu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (78) Sedemdesiatosem.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Dvadsať.

Ospravedlňujem sa, že hlasy proti som nezachytil, ale to nie je relevantné.

Snemovňa národov, poslanci zvolení v Českej republike. Pýtam sa, či súhlasia s návrhom pána poslanca Bendu? Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (52) Päťdesiatdva.

Kto je proti? (4) Štyria.

Hlasovania sa zdržalo? (5) Päť poslancov, jeden ignoroval.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh? (45) Štyridsaťpäť.

Kto je proti tomuto návrhu? (3) Traja.

Koľko sa zdržuje hlasovania? (9) Deväť, dvaja ignorovali.

Obidve snemovne návrh prijali.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Další návrh se týká § 68 odstavec 2. Toto ustanovení upravuje možnost odvolání soudce vyššího stupně k nižšímu soudu pro případ nedostatečné odborné způsobilosti. Poslanec Žáček navrhuje: "Pro odbornou nezpůsobilost je možno soudce všech stupňů uvolnit z výkonu funkce soudce." - Nedoporučujeme.

Žádá upravit druhý odstavec, který umožňuje pro odbornou nezpůsobilost soudce překládat, odvolávat od vyšších soudů a to možná zůstává v platnosti, když jsme přijali návrh pana poslance Bendy, protože ten se týká možnosti odvolat soudce vůbec z funkce pro odbornou nezpůsobilost.

Já se domnívám, že by pan poslanec Žáček mohl vzít zpět svůj návrh.

Předsedající předseda SN M, Šútovec: Pýtam sa vás, ste ochotný stiahnuť tento návrh?

Poslanec SL L. Žáček: Tam se hovoří, že pokud soudce není dostatečně odborně způsobilý pro zastávání funkce, tak nemůže být ani jmenován. Je možno přeložit na soud nižšího stupně. Já jsem protestoval proti tomu, aby z vyššího stupně šel na nižší stupeň. To by bylo v podstatě jedno a totéž.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je to námietka, že toto upravujú podzákonné normy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Já si myslím, že se na to musíme dívat tak, že někdo nemůže dělat funkce Nejvyššího či krajského soudu, ale může být vynikajícím okresním soudcem. Je to hierarchie funkcí a vzdělání, takže kdybychom to řešili tímto radikálním způsobem, tak bychom normální přemisťování lidí v tomto oboru nemohli vůbec dělat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Po tejto výmene názorov dám hlasovať. Bude sa hlasovať v Snemovni ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Žáčka k § 68 odstavec 2 nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (32) Tridsaťdva.

Kto je proti? (7) Sedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (65) Šesťdesiatpäť a dvaja ignorovali.

Poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike budú hlasovať. Pýtam sa ich, kto súhlasí s návrhom pán poslanca Žáčka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (5) Päť.

Kto je proti? (14) Štrnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (23) Dvadsaťtri poslancov, ignorovalo sedemnásť.

V Snemovni národov poslanci zvolení v Slovenskej republike budú hlasovať. Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Žáčka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (5) Päť.

Kto je proti? (7) Sedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (38) Tridsaťosem, päť hlasovanie ignorovalo.

Návrh nebol prijatý ani jednou zo snemovní.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Paragraf 69 řeší postavení nynějších soudců po účinnosti tohoto zákona. Je zde návrh poslance Stomeho, aby z třetího řádku byla vypuštěna slova "bez časového omezení", čili aby se sice považovali za soudce jmenované podle tohoto zákona, nikoli však bez časového omezení. Já se domnívám, že máme gruntovnější návrh pana poslance Tomana, který problematiku řeší ze všech hledisek, takže nevím, jestli máme jednat zvlášť o návrhu pana poslance Stomeho.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Stome, prosím, vyjadrite sa k tomu.

Poslanec SN K. Stome: Já se naprosto ztotožňuji s názorem pana zpravodaje a domnívám se, že by o návrhu pana poslance Tomana ve smyslu možností daných jednacím řádem mělo být hlasováno nejdřív.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Pan poslanec Toman svůj návrh zde už přečetl, teď ho myslím poněkud upravil. Já pro lepší paměť před hlasováním bych si dovolil ho znovu přečíst.

Paragraf 62

  1. Soudci z povolání ustanovení do funkce podle dosavadních předpisů po 1. lednu 1990 se dnem účinnosti tohoto zákona považují za soudce ustanovené podle tohoto zákona.

  1. Soudci z povolání ustanovení do funkce podle dosavadních předpisů před 1. lednem 1990, jakož i soudci, jejichž funkce vznikla podle § 67, musí být ve lhůtě šesti měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona ustanoveni do funkce podle tohoto zákona (§ 39), jinak jejich funkce zaniká; ustanovení § 51 odstavec 1 se použije přiměřeně.

  1. Soudcům z povolání ustanovených do funkce podle dosavadních předpisů před 1. lednem 1990 neskončí funkční období před uplynutím šesti měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona.

4. Ustanovení § 41 odstavec 1 se nepoužije. Doporučujeme.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Přijmeme-li toto znění, pak bude nutno provést příslušnou opravu v § 64, kde se mluví o situaci těch, kteří přecházejí z arbitráže.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: K tomuto bude musieť byť v prípade prijatia tohoto podaný príslušný pozmeňovací návrh, ktorý nemáme v tejto chvíli k dispozícii, že? (Hlasy z pléna: máme.) Je to súčasť? Dobre.

Takže konštatujem, že z § 69 po eventuálnom prijatí pozmeňovacieho návrhu zostal dnešný odstavec 3 a prvá veta odstavec 1. Ináč celý charakter pozmeňovacieho návrhu pána poslanca Tomana je kompletne meniť celý § 69. Je to tak? S týmto vedomím a doporučením dávam hlasovať v Snemovni ľudu. (Hlasuje se v 16.11 hodin.)

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s pozmeňovacím návrhom poslanca Tomana, nech zdvihnú ruku a stlačia tlačidlo! (83) Osemdesiattri.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (23) Dvadsaťtri sa zdržalo hlasovania.

Budeme hlasovať v Snemovni národov. Budú hlasovať poslanci zvolení v Českej republike. Pýtam sa ich, kto z nich súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (51) Päťdesiaťjedna.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (6) Šesť.

Jeden ignoroval.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (45) Štyridsaťpäť.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (0) Deväť sa zdržalo, jeden ignoroval.

Pozmeňovací návrh pána poslanca Tomana v plnom rozsahu bol prijatý v obidvoch snemovniach. Pre zápis je nutné konštatovať, že v zhode s výsledkom hlasovania o úplné znenie § 69 sa legislatívne upraví príslušná pasáž § 64.

Prosím, podávajte ďalšie návrhy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP