Středa 17. července 1991

Chlap, ktorý sa pasuje za antiboľševika, nám to takto hovorí. To všetko tu už bolo. Štyridsať rokov nám tu ktosi kázal o výhodách všetkého spoločného, o tom, že spoločnosť a najskôr spoločnosť, musí byť spojená a až potom jednotlivec.

Známe Stalinovo heslo: "Bohatý štát, chudobní jednotlivci." To je ale predsa naopak. "Spokojní jednotlivci vytvárajú spokojnú obec, obec región a spokojné regióny spokojnú republiku, spokojné republiky, spokojnú Európu a svet."

Vidíme na príklade Juhoslávie, čo spôsobuje nespokojnosť. My sme v tomto parlamente rozhodli, nevyjadriť sa k otázke Juhoslávie. Možno, že keby sme sa pýtali občanov, mali by na to iný názor. Povedali by možno: "Však ste sa vyjadrili k Litve, vyjadrite sa aj k Juhoslávii."

Ja tvrdím, že k otázke Juhoslávie sme sa nevyjadrili kvôli spodobňovaniu. To je tak, to spodobňovanie, že inak sa píše a inak sa hovorí. Napríklad slovo "chlieb" hovorí sa "p" a píše sa "b". Neplatí ale v prípade Litva - Sovietsky zväz, tiež sa to nedá s ničím spodobniť. Jeden je malý, druhý veľký. Keď sa povie Slovinsko, dá sa to spodobniť Slovensko, a potom sa dá spodobniť i Srbsko.

Nie celkom rozumiem niektorým rečníkom, ktorí používajú termín "vystúpiť z federácie". To platí v prípade Juhoslávie alebo ktorejkoľvek viacrepublikovej federácie. Keď vystúpi Slovinsko, zostane federácia, zostane Juhoslávia. Ale keď odmietne byť vo federácii Slovensko, nezostane federácia, nezostane Česká a Slovenská Federatívna Republika.

Ktosi tu povedal, že voliči nie sú hlupáci, za ktorých sa môže kde-kto skrývať. S tým plne súhlasím. Voliči, občania, sú však dezinformovaní. S dezinformáciami sa v tejto republike pracuje tak, ako sa to niektorým pánom, alebo súdruhom - bývalým - hodí. Voliči naozaj nie sú hlúpi. Už vedia, kto bol v Štátnej bezpečnosti, ale nevedia, kto bol v KGB a v CIA. Je treba im to povedať. Občania na Slovensku už vedia, pred kým kľačalo 30 000 ľudí pri jednaní o jazykovom zákone. Občania sledujú i to, že keď 135 Indiánov protestuje pred Bielym domom, informujú o tom až v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike. Ale keď sa pod petíciou u nás na Slovensku podpíše 500 000 občanov, nie sú správne informovaní občania Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky ani za riekou Moravou.

Tiež by som sa chcel vyjadriť k tomu, čo povedal pán podpredseda vlády Rychetský vo včerajšej televízii, kde zklamal.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, jsem povinen vám upozornit, že nehovoříte k věci. Je mně líto.

Poslanec SN J. Moric: Keď hovoril pán poslanec Kroupa, keď hovoril o Demokritovi, hovoril k veci, ja sa chcem vyjadriť k tomu, čo povedal pán podpredseda vlády Rychetský k referendu včera v televízii, pán predseda, ak by ste dovolili.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vás musím upozornit, že je to mou povinností, upozornit vás, abyste mluvil k věci, jinak mám právo vám odejmout slovo. Řiďte se podle mého upozornění.

Poslanec SN J. Moric: Chcel by som sa opýtať pána podpredsedu Rychetského, mám magnetofonový záznam z vašej reči, môžem ho predviesť, povedali ste, že Slovenská národná strana nepovažuje za možné rozhodnúť o tejto veci, o veci štátoprávneho usporiadania, referendom. To nie je pravda, pán podpredseda. Zástupkyňa Slovenskej národnej strany v tomto parlamente hovorila, že sme pre referendum, ale nie pre tento predložený zákon.

Na základe toho dávam pozmeňovacie návrhy, vidíte, že idem k veci, pán predsedajúci. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vám děkuji.) I ja vám.

V článku 1 odstavec 2 návrhu ústavnoprávnych výborov navrhujem, aby namiesto "o návrhu na vystúpenie Českej republiky alebo Slovenskej republiky z Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky sa zrohodne referendom", bol takýto odstavec:

"O návrhu na vytvorenie samostatnej Českej republiky alebo Slovenskej republiky je možné rozhodnúť len referendom." To je k tomu, čo som povedal, že z dvojfederatívneho štátu sa nedá vystúpiť.

K článku 3 odstavec 2, navrhujem ešte vetu: "Návrh Českej národnej rady, alebo Slovenskej národnej rady je podmienený tým, že o to požiada overiteľným spôsobom najmenej 400 000 voličov v Českej republike, alebo 200 000 voličov v Slovenskej republike.

K článku 5 odstavec 3 navrhujem odstavec 3 zmeniť takto: "Majetok riadený Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a štátne finančné aktíva a pasíva atď., atď." sa delia medzi Českú a Slovenskú republiku nie v zásade v pomere podľa počtu obyvateľov, ale zásadne podľa počtu obyvateľov. Keby to neprešlo, tak bez toho "zásadne" sa delí medzi Českú a Slovenskú republiku v pomere podľa počtu obyvateľov. Nemusí tam byť ani "zásadne", ani "v zásade".

Ďakujem, že ste ma vypočuli.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také já vám děkuji. O slovo se jestě přihlásil pan místopředseda Jičínský. Prosím. Jestli dovolíte, kolega Rašev má ještě jednu technickou poznámku.

Poslanec SN P. Rašev: Je to skôr faktická poznámka na adresu môjho predrečníka. Pán kolega, ja tu môžem hrdo prehlásiť, že som též Slovák a i tak sa v tomto štáte necítim ako "béčko". Prosím vás pekne, nerozširujme svoje osobné pocity na celý národ. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ten dialog by mohl být velmi zajímavý. Poslanec Moric tvrdošíjně drží obě ruce nahoře. Bude to krátké, pane poslanče.

Poslanec SN J. Moric: Päť slov. Pán kolega Rašev, ja som strašne rád, že ste povedali, že ste "téžslovák".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Bude teď hovořit místopředseda profesor Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičinský: Do těchto sporů, vážení kolegové, vážené kolegyně, nehodlám zasahovat, jen bych chtěl říci pár slov k projednávanému návrhu ústavního zákona o referendu.

Myslím, že tady zaznívají některé argumenty, které je třeba posuzovat konkrétněji, protože žádná ústava se nedělá jako abstraktní teoretický model. V rámci politické sféry, kde argumenty pro to či ono řešení mají protiargumenty, neexistují žádná ideální řešení, neexistuje žádná ideální zastupitelská demokracie, neexistuje žádná ideální přímá demokracie. V každé realitě, v každé ústavě, která se uplatňuje, jsou různé instituty, které i z toho hlediska můžeme někdy považovat za nekonsistentní, ale jsou užity právě proto, že slouží k řešení určitých konkrétních praktických situací.

Chápu, že problematika referenda je příležitostí k tomu, aby se tu projevily výrazně určité politické postoje těch či oněch stran či těch či oněch politických představitelů, ale v této věci bychom skutečně měli mít na zřeteli především zájmy obecnější, zájmy státu. Těmi zájmy státu jsou zájmy České a Slovenské Federativní Republiky i zájmy České a zájmy Slovenské republiky.

Snažme se tedy při posuzování návrhů dohodnout se na tom, co je v rámci toho, co jsem teď právě uváděl, v zájmu státu, který potřebuje určitý ústavní institut, který až dosud chybí.

Já také nejsem žádný velký stoupenec referenda. Nedoporučoval bych je k častému používání, ale skutečnost nám myslím přesvědčivě prokazuje, že tento ústavní institut je potřeba, že nám chybí a že bychom jej měli do našeho ústavního řádu doplnit.

Nemyslím, že je vhodné omezit referendum jenom na jednu otázku.

Proč jsou takové námitky proti tomu, aby státoprávní otázky nebo určité ústavní zákony mohly být předloženy v referendu. Proč se to tak zásadně odmítá? Ústavy jednotlivých spolkových zemí v SRN byly po schválení příslušnými zemskými parlamenty předloženy k lidovému hlasování a teprve, jestliže při lidovém hlasování byly schváleny, teprve tím nabyly účinnosti. Stejně tomu tak bylo v případě francouzské ústavy. Proč odmítat pro naši skutečnost, která má politickou sféru ještě značně roztříštěnou, kde ty či ony politické strany se přou, zda jsou více nebo méně reprezentativní, kde politické strany, které nejsou v parlamentu zastoupeny, nám vytýkají, že my nejsme už pravými reprezentanty voličů, protože vůle voličů se mezitím změnila, že to je nezbytná podmínka pro to, abych pro tento ústavní zákon hlasoval. Já třeba budu ochoten hlasovat i pro minimální referendum, pro minimální variantu tohoto ústavního zákona, protože považuji tento ústavní institut za důležitý. Ale neměli bychom předem vylučovat určité věci z řešení jen proto, že nám nespadají do našich teoretických schémat, která jsme si vytvořili. Měli bychom se skutečně snažit jisté věci posuzovat s maximální věcností, která je v zájmu nás všech bez ohledu na to, jestli jsme občany České republiky nebo Slovenské republiky. Jestli patříme k té či oné národnosti, národu, protože naše budoucnost je naší spojenou budoucností bez ohledu na to, jaké bude státní uspořádání, protože patříme do centra Evropy a toto centrum Evropy potřebuje mírové uspořádání, mírový vývoj. Jinak naše budoucnost nebude dobrá a nebude dobrá ani budoucnost našich dětí. Čili hovoříme-li tady i o problematice jugoslávské, snažme se tu jugoslávskou problematiku chápat komplexně, nevytrhovat jen určité jevy z jugoslávského vývoje jako něco, čeho se chceme dovolávat, protože je tam skutečně velmi mnoho neznámých, nejasných a také velmi nebezpečných jevů. Myslím, že i to by mělo být poučením, že určitým nebezpečným tendencím by bylo dobře v zájmu našeho vývoje se vyhnout. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji místopředsedovi Jičínskému. Táži se ještě jednou vzhledem k tomu, že žádná písemná přihláška není. Vidím, že se hlásí kolega Mandler. Prosím.

Poslanec SL E. Mandler: Mám jen tuto skromnou technickou poznámku. Tady jsme byli svědky dosti rozhořčené diskuse. Myslím, že obě strany měly možnost všechno říci. Je zřejmé asi, na které straně spíš jsou moje sympatie, když jsem tady z Prahy, ale s jednou vyjímkou. Myslím, že komentování, popřípadě snaha po zesměšnění ze strany předsedajícího na kohokoliv adresu, i když je to můj odpůrce, není správné. Nemohu s tím souhlasit proto, protože to může postihnout zítra také mne, a mne už to také několikrát postihlo. Proto v tomto případě jsem, pane předsedající, na straně svých odpůrců. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Byla to slova velmi rozumná, já vám za ně děkuji, pane kolego. Budu se jimi řídit. Ještě se hlásí do rozpravy poslanec Šimko.

Poslanec SL I. Šimko: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, hovorí sa tu o istej súvislosti, ba i o možnej podmienenosti v hlasovaní poslancov našeho Kresťansko-demokratického hnutia o návrhu ústavného zákona o referende, s hlasovaním o inom návrhu zákona. Chcel by som k tomu zaujať toto stanovisko. Poslanci našeho hnutia nevidia takúto súvislosť. Nevidia žiadnu súvislosť medzi hlasovaním o návrhu zákona o referende a budú o tomto návrhu zákona hlasovať tak, ako vo svojom stanovisku za náš klub, povedal pán doktor Vosček. A budú podporovať za tie pozmeňujúce návrhy, ktoré budú považovať za vhodné. Podľa toho sa postavíme i k výslednému návrhu ústavného zákona. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Též děkuji, ještě se hlásí pan poslanec Kapusta.

Poslanec SL M. Kapusta: Vážený pán predsedajúci, chcel by som len povedať niekoľko slov k tomu, čo povedal náš zástupca klubu pán poslanec Šimko. Ja sa plne neztotožňujem s jeho prehlásením, pretože ja sám mám niekoľko informácií o tom, že takéto kroky voči niektorým poslancom Kresťansko-demokratického hnutia boli učinené.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, ještě se táži - poslanec Šimko chce zřejmě replikovat krátce, po něm vystoupí poslanec Mornár.

Poslanec SL I. Šimko: Keď už si takto vymieňame poznatky pred celým plénom, myslím, že nie si viazaný, resp. že sa necítiš byť viazaný pri hlasovaní o tomto zákone nejakým iným hlasovaním. Je to dúfam tak?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, poslanec Mornár.

Poslanec SL P. Mornár: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni, nedá mi, aby som nepovedal pár slov k tomu, čo tu zaznelo. Najskôr sa chcem obrátiť na pána poslanca Mandlera a poďakovať mu. Pán poslanec Mandler, ja vám skutočne ďakujem za džentelmanský postoj, ktorý ste zaujali. Je to skutočne postoj hodný chlapa a politika. Ďakujem vám. To je prvá vec.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP