Čtvrtek 18. července 1991

Budeme teraz hlasovať o celom komplexe pozmeňovacích návrhov pána poslanca Mandlera, spočívajúcich v tom, že v dôvode vypustenia článku 1 odseku 1 je potreba urobiť ďalšie úpravy ostatných článkov.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže přistoupíme k hlasování. (Hlasování započato ve 13.44 hodin.)

Opět budou nejprve hlasovat poslanci české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený návrh? (Hlasuje se.) (3) Tři.

Kdo je proti? (26) Dvacet šest.

Kdo se zdržel hlasování? (26) Dvacet šest.

Návrh českou částí Sněmovny národů nebyl přijat.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) (4) Čtyři.

Kdo je proti? (32) Třicet dva.

Kdo se zdržel hlasování? (21) Dvacet jedna.

Ani slovenská část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasovat nyní budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (8) Osm. Děkuji.

Kdo je proti? (37) Třicet sedm.

Kdo se zdrzel hlasování? (71) Sedmdesát jedna.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňující návrh nepřijala.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další návrh je návrh pana poslance Benčíka a kolektivu. Klub komunistických poslanců netrvá na všech pozměňujících návrzích, které podali, a proto jsou vybrány z nich tři, které budeme předkládat tak, aby se hodily k jednotlivým článkům. Tyto pozměňující návrhy jsou uvedeny na straně 13 dodatku k tisku 372, k dodatku, který vám byl rozdán.

První návrh, o kterém se bude hlasovat, a ke kterému se připojuje i pan poslanec Čič, který zároveň stahuje svůj návrh uvedený na straně 3 v článku 2, je: Článek jedna - za odstavec 2 vložit nový odstavec 3, který zní "Referendum se koná také v případě, jestliže o to požádá nejméně 10 % občanů oprávněných volit...". (Hlasy z pléna: 20 %.) Oni to změnili na 10 %. Po jednání na politickém grémiu i po jednání s panem poslancem Čičem, který chtěl těch 10 %, tak souhlasili s 10 %.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Chcel by som upozorniť na jednu vec. Pán poslanec Benčík vo svojom vyjadrení predložil alternatívu - 10 alebo 20 %. Takže pokiaľ chceme, môžeme hlasovať o obidvoch alternatívach, aby toto bolo absolútne správne.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Panu poslanci Benčíkovi stačí hlasovat o těch 10 %, takže já bych navrhoval, abychom o tom hlasovali tak, jak jsem to četl. Ještě jednou vám to přečtu:

"Referendum se koná také v případě, jestliže o to požádá nejméně 10 % občanů oprávněných volit do České národní rady nebo do Slovenské národní rady. Způsob referenda upraví příslušná národní rada." Odstavec 3 poté přečíslovat na odstavec 4. Podle názoru zpravodajů není tento návrh komplexní úpravou institutu referenda, a proto tento návrh nedoporučujeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování.

(Hlasování započato v 13.49 hodin.)

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento pozměňující návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) (15) Patnáct.

Kdo je proti? (26) Dvacet šest.

Kdo se zdržel hlasování? (16) Šestnáct.

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice do Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (20) Dvacet. Děkuji.

Kdo je proti? (17) Sedmnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct.

Děkuji, ani slovenská část Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijala.

Hlasují nyní poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (47) Čtyřicet sedm.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (33) Třicet tři.

Kdo se zdržel hlasování? (37) Třicet sedm. Děkuji.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňovací návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh pána poslanca Žáčka, ktorý navrhuje v článku 1 odsek 3 toto znenie, ktoré je tam. Je to titulná strana komplexu pozmeňovacích návrhov, ktoré sú uvedené ako tlač 372.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosil bych kolegy zpravodaje, vzhledem k tomu, aby se obě sněmovny mohly orientovat, vyložte to vždycky tak, aby bylo jasno, o čem hlasujeme.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ide o, poradové číslo 5, o článok 1 odst. 3, ktorý znie: "K referendu môzu byť predložené občanom Českej republiky na rozhodnutie zásadne otázky štátoprávneho usporiadania Českej republiky. Česká národná rada k vyhláseniu referenda predloží žiadosť prezidentovi ČSFR na jeho vyhlásenie."

K tomuto pozmeňovaciemu návrhu, o ktorom teraz budeme hlasovať a zároveň sa vyjadrím aj k pozmeňovaciemu návrhu poslanca Luxa, pretože je podobný. Je to na druhej strane, článok 1, poradové číslo 8. Obidva sú veľmi podobné, takže sa vyjadrím nielen k obidvom, ale hlasovať budeme o pozmeňovacom návrhu poslanca Žáčka.

Spravodajcovia neodporučujú prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu z týchto dôvodov: Domnievame sa, že vzhľadom na súčasný platný právny stav článku 1. odst. 5 platného ústavného zákona č. 143/1968 Zb., v znení neskorších ústavných zákonov, existuje koexistencia suverenét. V prípade, že by sme schválili toto znenie, zasiahli by sme do suverenity Českej národnej rady v prípade pána poslanca Žáčka a v prípade pána poslanca Luxa aj do suverenity Slovenskej národnej rady. Štátoprávne usporiadanie v jednej republike je vo výlučnej právomoci Slovenskej národnej rady alebo Českej národnej rady.

Ďalší dôvod: keď si všimneme, ide o zákon, ktorý máme pred sebou, ktorý rieši otázku spoločného štátu; v prípade prijatia by sme riešili vnútorné otázky jednej z republík. Z týchto dôvodov - zdôrazňujem - pokiaľ ide o pozmeňovací návrh pána poslanca Žáčka, neodporučujú spravodajcovia jeho prijatie.

Předsedajicí předseda SL R. Battěk: Poslanec áček se chce vyjádřit, nebo pokud by chtěl stáhnout svůj návrh?

Poslanec SL L. Žáček: Chci se zeptat pana místopředsedy Valka, proč mění svůj názor, když jsme včera spolu mluvili a on mně říkal, že v tomto referendu nelze řešit otázky malých regionů; pokud by Morava a Slezsko byly malý region, a toto se řešilo, tak my s tímto názvem souhlasíme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Diskutovat k předmětnému návrhu už nelze, je nutno přistoupit k hlasování. Hlasovat budou opět nejprve poslanci Sněmovny národů, nejprve poslanci zvolení v České republice. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (Hlasování v 13.57 hodin.) (9) Devět.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (27) Dvacet sedm.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (19) Devatenáct.

Poslanci české částí Sněmovny národů pozměnovací návrh nepřijali.

Hlasovat budou poslanci slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (18) osmnáct.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (15) Patnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (23) Dvacet tři.

Také poslanci slovenské části Sněmovny národů uvedený pozměňovací návrh nepřijali.

Hlasují poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (28) Dvacet osm.

Kdo je proti? (60) Šedesát.

Zdržel se hlasování? (30) Třicet. Děkuji.

Obě sněmovny pozměňovací návrh nepřijaly. Prosím o přednesení dalšího pozměňovacího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh je pozmeňovací návrh poslanca Hubálka k článku 1 poradové číslo 6. Článok 1 odsek 3 by mal znieť:

"Hlasovaciu povinnosť pri štátoprávnom referende má v Českej republike každý občan oprávnený voliť do Českej národnej rady. Hlasovaciu povinnosť v Slovenskej republike má každý občan oprávnený voliť do Slovenskej národnej rady. Oprávnený volič, ktorý sa štátoprávneho referenda nezúčastnil bez ospravedlnenia zaplatí miestne príslušnému obecnému úradu pokutu vo výške 500 korún.

Ospravedlniteľný dôvod je choroba, prípadne pobyt v zahraničí. "

Podľa názoru spravodajcov je tento návrh v rozpore s Listinou ľudských práv.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se kolegy poslance Hubálka, vzhledem k tomu, že při předběžném projednávání návrh nezískal potřebnou podporu, zda od svého návrhu nechce ustoupit.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, v 50. letech mé názory nezískávaly také podporu. Nestahuji ho, jsem přesvědčen o jeho správnosti.

Předsedajíci předseda SL R. Battěk: Děkuji, přistupujeme k hlasování. (13.59 hodin)

Hlasují poslanci zvolení v České republice do Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (14) Čtrnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (19) Devatenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (17) Sedmnáct.

Poslanci české části Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijali.

Hlasovat budou poslanci zvolení ze Slovenské republiky ve Sněmovně národů. Táži se jich, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje! (10) Deset.

Kdo je proti? (23) Dvacet tři.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct. Děkuji.

Také slovenská část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci ve Sněmovně lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje! (5) Pět.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (66) Šedesát šest.

Kdo se zdržel hlasování? (41) Čtyřicet jedna.

obě sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím o přednesení dalšího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalším pozmeňovacím návrhom je článok 1, poradově číslo 4 pána poslanca Luxa. Toto som už zdôvodnil pri odôvodňovaní poradového čísla 5 poslanca Žáčka. Sú to v podstate rovnaké argumenty. A už z dôvodov, ktoré som uviedol neodporúčajú spravodajcovia prijať tieto pozmeňovacie návrhy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já se táži kolegy Luxe, zda-li trvá na hlasování o svém pozměňovacím návrhu. (Poslanec SN J. Lux: Ano.)

Přistoupíme tedy k hlasování. Hlasovat budou opět poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Táži se poslanců zvolených v České republice Sněmovny národů, kdo je uvedený pro pozměňovací návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (19) Devatenáct.

Kdo je proti? (16) Šestnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (18) Děkuji. Osmnáct.

Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh neschválila.

Hlasovat budou poslanci zvolení ve Slovenské republice za Sněmovnu národů. Táži se, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje! Děkuji. (22) Dvacet dva.

Kdo je proti, nechť hlasuje. Děkuji. (12) Dvanáct.

Kdo se zdržel hlasování? (13) Třináct. Děkuji.

Také slovenská část Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijala. Hlasují teď poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (31) Třicet jedna.

Kdo je proti? (44) Čtyřicet čtyři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (38) Třicet osm. Děkuji.

Obě sněmovny Federálního shromáždění pozměňovací návrh nepřijaly.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP