Čtvrtek 18. července 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, prosím, aby sa ešte vyjadril pán poslanec Jurečka.

Poslanec SL J. Jurečka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, podporuji žádost pana premiéra.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dovoľte mi, aby som zrekapituloval o čom budeme hlasovať. Pán predseda vlády alebo pán poslanec Marián Čalfa navrhol, aby sme presunuli hlasovanie na 17. spoločnú schôdzu, pretože toto je bezprostredný dosah tohto návrhu a aby ho pred tým mohla prerokovať vláda a súčasne, aby spravodajcovia doplnili tento návrh o to, aby ho pred tým mohli prerokovať hospodárske výbory a výbory pre plán a rozpočet. O tomto procedurálnom návrhu budeme hlasovať. Ešte sa s faktickou poznámkou hlási pán poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, v mojom návrhu je chyba a to v poslednej vete, kde namiesto slov "nie neplatená" má byť "neplatená". Prosím, aby ste si to opravili na strane 5, §17.

Chcel by som ešte využiť túto situáciu a povedať, že pani námestníčka Kovaříková z ministerstva pre privatizáciu hovorila na ústavnoprávnom výbore, že sa v praxi vyskytuje pri realizácii zákona č. 423/1991 Zb. toľko negatívnych javov, že by sa verejná mienka mohla obrátiť proti privatizácii a bolo by zlé, keby sa obrátila aj proti politickému systému.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ešte sa s faktickou poznámkou hlási pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Chtěl bych plně podpořit stanovisko pana premiéra, aby došlo k odsunu tohoto projednávání na zářijovou schůzi. Chtěl bych jenom poprosit vládu, aby citlivě reflektovala na všechny pozměňovací návrhy, které zde byly řečeny, a zejména si uvědomila, že je sice nepříjemné přiznat určité chyby, ale že je tragédií tvrdohlavě trvat na tom, že k žádným chybám nedošlo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. O slovo sa hlási pán poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Vážené kolegyne, chcel by som vás poprosiť, aby ste si opravili text na strane 6, § 21 v šiestom riadku je text "a to za každých tridsať". Slovo "za" si prečiarknite.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Sú ďalšie poznámky? (Nikdo se nehlásil.) Budeme teda hlasovať o návrhu spravodajcov, ktorý vychádzal z požiadavky federálnej vlády, presunúť hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch na 7. spoločnú schôdzu s tým, že do tej doby - podľa vyjadrenia predsedu federálnej vlády - nám vláda dá svoje stanovisko k pozmeňovacím návrhom a súčasne výbory hospodárske a výbory pre plán a rozpočet tiež prerokujú tieto návrhy a tiež dajú stanovisko všetkým poslancom pred hlasovaním o pozmeňovacích návrhoch.

Budeme hlasovať o tomto uznesení v Snemovni národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto postupom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem. (89) Osemdesiatdevať.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (5) Päť.

Hlasovali všetci poslanci Snemovne národov. Návrh bol prijatý.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto postupom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (88) Osemdesiatosem.

Je niekto proti? (0) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovanie? (3) Traja.

Hlasovali všetci poslanci. Postup bol schválený Federálnym zhromaždením v obidvoch snemovniach. Znamená to, že po prijatí uvedených podkladov budeme hlasovať o pozmeňovacích návrhoch na 17. spoločnej schôdzi. Ďakujem spravodajcom a predsedovi vlády.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 290, SN č. 298.)

Ďalej prerokujeme

7

Správu spoločného výboru dohodovacie konanie k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 298/1990 Zb., o úprave niektorých majetkových vzťahov rehoľných rádov a kongregácií a arcibiskupstva olomouckého (tlač 777) a súvisejúce tlače 676 a 723.

Prosím spravodajcu pána poslanca Františka Magyara a poslanca Jána Voščeka, aby zaujali miesta za predsedníckym stolom.

Tlač 676 je pôvodný vládny návrh a tlač 723 je návrh uznesenia snemovní, ktoré pripravili ústavnoprávne výbory. Obidve tieto tlače boli predmetom rokovania 4. júla 19 91. Rovnako ako jediný vecný návrh poslanca Sokola, bol aj celý návrh zákona neschválený.

Dňa 2. júla snemovne rozhodli o konaní dohodovacieho konania a druhý deň na to schválili aj zloženie spoločného výboru pre dohodovacie konanie. Na prvej schôdzke spoločného výboru bol jeho predsedom zvolený poslanec Ján Vošček.

Spoločný výbor pre dohodovacie konanie pripravil písomnú správu, tlač 777, prosím jeho predsedu, aby podal informáciu o rokovaní tohto spoločného výboru.

Slovo má pán poslanec Vošček.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vošček: Vážený pán predsedajúci, chcel by som navrhnúť, pretože materiál nie je momentálne rozmnožený, aby sme urobili prestávku na večeru, aby sa dohodovací výbor ešte mohol na to zisť. Myslím, že to môže byť rozmnožené v priebehu 20 minút.

Předsedající mistopředseda FS J. Stank: Správu sme predsa dostali..

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vošček: Ale tá sa doplňuje. Je vhodné, aby všetci poslanci mali správu doplnenú. Navrhujem prestávku, a rokovali by sme o tom o 18.00 hodine.

Předsedající mistopředseda FS J. Stank: Vy to skrátka nemáte zatiaľ pripravené. Prestávka už bola tri štvrte hodiny.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vošček: Bohužiaľ, ja som bol v druhom dohodovacom výbore.

Předsedající mistopředseda FS J. Stank: Pán predseda, berieme na vedomie, že budeme môcť túto vec prejednávať o 18.00 hodine. Do tej doby by sme pokračovali v iných bodoch programu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vošček: Chcel by som poprosiť členov dohodovacieho výboru, či by sme sa mohli okamžite zísť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán predseda Vošček žiada l2 členov dohodovacieho výboru. Myslím, že keby tu boli všetci ostatní poslanci, mohli by sme ďalej pokračovať. Máme totiž na programe

Stanovisko iniciatívneho a petičného výboru snemovní k petícii 98 pracovníkov československých oznamovacích prostriedkov. ktorí žiadajú urýchlené vytvorenie možností lustrácií pracovníkov masových masmédií -parlamentná tlač 782.

Prosím členov dohodovacieho výboru k tomuto návrhu zákona, by sa dostavili do priestoru pri bufete, pretože miestnosť 026 je obsadená.

Budeme ďalej pokračovať. Pred tým, ako odíde dohodovací výbor, musíme schváliť, keď chceme prerokovať tento bod, vzhľadom na to, že sme jeho podklady na prerokovanie nedostali do 48 hodín pred rokovaním - musíme si vyžiadať váš súhlas, či aj cez to súhlasíte s tým, aby sme prikročili k prerokúvaniu tohto materiálu.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s tým, že sa bude prerokúvať tlač 782, ktorú poslanci nedostali pred prerokúvaním, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (74) Sedemdesiat štyri.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (14) Štrnásť.

Osem poslancov nehlasovalo.

Snemovňa národov súhlasí.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (65) Šesťdesiatpäť.

Je niekto proti? (3) Traja.

Zdržal sa niekto hlasovania? (15) Pätnásť.

Päť poslancov nehlasovalo.

Tento postup bol Federálnym zhromaždením odsúhlasený. Teraz prosím predsedu iniciatívneho a petičného výboru snemovní pána poslanca Stomeho, aby podal k tomuto bodu programu výklad a odôvodnil ho. Slovo má pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane Předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, vážení hosté, do Federálního shromáždění první den tohoto měsíce byla doručena petice 98 pracovníků čs. sdělovacích prostředků, kteří požadovali urychlené vytvoření možnosti lustrace pracovníků masových médií. Podle zákona o peticích mluvčími podatelů petice je pan redaktor Jiří Leština a pan redaktor Petr Šabata. Vlastní petice je adresována předsednictvu Federálního shromáždění a její text zní takto:

"Vítáme, že problém lustrací bude konečně pojat do zákona, jehož zásady slíbila vláda ČSFR předložit parlamentu do 30. června 1991. Jsme však přesvědčeni, že s prověřením pracovníků sdělovacích prostředků nelze čekat na konec roku, kdy bude zákon pravděpodobně přijat. Sdělovací prostředky jsou totiž bezprostředně ohroženy nepotvrzenými zprávami o spolupráci některých redaktorů s bývalou Státní bezpečností. Ztrácejí tak možnost přispívat k rozvoji a obhajobě základních demokratických mechanismů společnosti. Žádáme proto, aby Federální shromáždění na červencově společně schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů přijalo usnesení, kterým by uložilo vládě ČSFR vytvořit podmínky k tomu, aby jednotlívé sdělovací prostředky mohly podle úvahy požádat o lustraci svých redaktorů a bylo jim vyhověno dříve, než začne platit zákon, jehož literou se pak samozřejmě budou řídit." Datováno 20. června 1991 a následuje 98 podpisů redaktorů novin, redaktorů televize a redaktorů rozhlasu.

K této petici se posléze připojila ještě velká řada redaktorů jednotlivě a redaktoři Moravskoslezského dne za pár dní na to.

Podle jednacího řádu byla tato petice přikázána iniciativnímu a petičnímu výboru sněmoven Federálního shromáždění, a tento výbor projednal dne 16. 7. 1991 ve smyslu ustanovení § 61 odst. 2 zákona o jednacím řádu touto petící. Vycházel z těchto predikací. Už vícekrát se v tomto Federálním shromáždění objevily náznaky toho, že masově sdělovací prostředky - promiňte mi ten výraz - nebo hromadná média, jak se jim také říká, ne vždy jsou schopny zastávat takovou funkci, kterou bychom rádi v demokratické společností jim přisuzovali, a ne vždy jsou v pozici, ve které bychom je rádi viděli. To je jedna záležitost.

Za druhé - zjistilo se, že řada sdělovacích prostředků byla vytvořena z takových zdrojů, které jsou předmětem šetření naší federální ministryně paní Ing. Kořínkově v souvislosti se zjišťováním putování některých majetkových hodnot od organizací, které je měly dříve ve správě nebo ve vlastnictví či kvazi vlastnictví. Toto všechno je napojeno i na určitě sorty osob, které se tímto zabývaly a které toto produkují.

V důsledku toho dospěl petiční a iniciativní výbor k tomu, že je třeba se věcně zabývat návrhem oněch 98 pracovníků čs. sdělovacích prostředků. Petiční a inícíativní výbor vzal za základ návrh zásad na lustrace nebo zjišťování příslušnosti k některým funkcím čí postavením spojených s bývalou Státní bezpečností, tak jak byla předmětem jednání tohoto Federálního shromáždění a vycházel i z materiálů komise 17. listopadu. Dospěl poté k závěru, že navrhuje sněmovnám, aby přijaly závěr k petici 98 pracovníkům čs. sdělovacích prostředků.

Výbor tedy navrhuje sněmovnám Federálního shromáždění, aby doporučily vládě ČSFR, neboť není možné vládě nařídit, aby neprodleně umožnila provést lustraci redaktorů a výše postavených pracovníků (dále jen pracovníků) hromadných sdělovacích prostředků s cílem zjistit, zda takoví pracovníci byli evidováni v materiálech bývalé Státní bezpečnosti jako rezidenti, agenti, držitelé propůjčeného bytu, držitelé konspiračního bytu, informátoři nebo ideoví spolupracovníci, nebo tajní spolupracovníci důvěrného styku, nebo byli příslušníky Státní bezpečnosti nebo vědomými spolupracovníky Státní bezpečností, a to formou žádosti takového pracovníka o toto zjištění podaně na ministerstvu vnitra ČSFR, od kterého žadatel obdrží odpověď ve lhůtě podle správního řádu.

K úpravám požadavků a k této formě nás vedlo to, že jednak není dost možné vládě uložit takovýto postup, ale na druhé straně je možné pro jednotlivé případy zásahy exekutivy, tedy zásahem příslušného ministra, odtajnit některé materiály s cílem tohoto zjištění. Protože není zákonná úprava a odporovalo by zásadám naší společnosti i zákonné úpravě, aby někdo bez zákonně úpravy mohl požadovat takové materiály na jinou osobu, byla zvolena ta forma, že příslušný pracovník masového sdělovacího prostředku požádá o takové zjištění sám a s tímto dokladem určitým způsobem naloží tak, jak je požadováno v petici 98 pracovníků sdělovacích prostředků, aby bylo možné zjistit, v jakém vztahu ke Státní bezpečnosti se takoví lidé nacházeli, či nenacházeli.

Závěrem petiční a iniciativní výbor navrhuje sněmovnám tohoto Federálního shromáždění, aby doporučily vládě ČSFR text, který jsem vám právě přečetl. Já vám děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Žiada niekto z poslancov o slovo k návrhu, ktorý predniesol pán poslanec Stome? Prosím, pán poslanec Dostál.

Poslanec SN O. Dostál: Není mi jasná jedna věc. Týká se to nynějších redaktorů a naše rozhodnutí začne platit v okamžiku usnesení tohoto parlamentu a bude se týkat nynějších zaměstnanců. Ale jak to bude v pracovním procesu s těmi, kteří nastupují do redakcí, a co migrace v redakcích? To usnesení neřeší. Kdybyste mně to laskavě pane doktore vysvětlil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Tyl.

Poslanec SL M. Tyl: Pane předsedající, vážení kolegové, milé kolegyně, já se obávám, že návrh iniciativního a petičního výboru neodpovídá žádostí, se kterou se na nás obrátili pravé pracovníci sdělovacích prostředků, protože ti žádají, aby jednotlivé sdělovací prostředky mohly požádat, a ne aby jednotliví pracovníci, kteří chtějí, mohli o takovou lustraci požádat. V tom je veliký rozdíl, a podle mého názoru přijetím takovéhoto řešení by byla jejich žádost naprosto neúčinná.

Navrhují zabývat se tím, abychom v dikci jejich žádosti vyhověli nebo abychom nezaváděli věc na záležitost, o kterou nežádají.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni, budem mať niekoľko otázok na prekladateľa. Prvá otázka je, či naše uznesenie bude mať nejaký právny záväzok alebo či to bude len uznesenie, ktoré umožňuje podať informáciu a nič viac o tých ľuďoch.

Chcel by som podať návrh, aby tam boli jasne špecifikované osoby, ktorých sa to bude týkať a to v zmysle, aby sme predišli rôznym dohadom, príp. ďalším odvolacím rokovaniam, aby sa jasne stanovilo, že ide o kategóriu tajných pracovníkov, ktorí boli pomerne presne evidovaní a u ktorých žiadne dokazovacie konanie byť nemusí tak, ako to bolo vymedzené v návrhu zásad zákona o lustráciách.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP